ΑΕΚΘ1925: μια παρεξηγημένη ομάδα, θύμα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας!

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1925 ημέρα των Θυρανοιξίων της Αγίας Σοφίας, οι Κωνσταντινουπολίτες της Θεσσαλονίκης έκαναν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης ή αλλιώς ΑΕΚΘ.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
ΑΕΚΘ1925: μια παρεξηγημένη ομάδα, θύμα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας!

Ήταν η 3η Αθλητική ομάδα της πολιτικής πολιτιστικής Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 https://www.acpaok.gr/el/article/7824-san-shmera-15-ianoyarioy-1923:-idryetai-h-enwsh-kwnstantinoypolitwn-(ek), με 1η αθλητική ομάδα την ΒΑΕ1923 (Νοέμβριος), Βυζάντιο σημαίνει Κωνσταντινούπολη https://www.acpaok.gr/el/article/11799-15-aygoystoy:-h-giorth-ths-byzantinhs-athlhtikhs-enwshs-(b.a.e-1923)-kai-h-sxesh-ths-me-ton-paok και 2η Αθλητική ομάδα το Ενιαίο Αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών1923,το ΑτΕΚ 1924(Φεβρουάριος -6 Απριλίου) καταγραφή ιδέας, ανεπίσημα ματς και υλοποίηση Ιούνιο του 1925. https://www.acpaok.gr/el/article/6905-foros-timhs-sthn-ag.-sofia-neo-istoriko-ntokoymento.

Το ΑτΕΚ1924 ιδρύθηκε καταστατικά, καταγράφηκε η ιδέα φυσικά πριν την ΑΕΚωνσταντινουπόλεως Αθηνών που καταστατικά ιδρύθηκε 18 Σεπτεμβρίου του 1924, την ίδια ημερομηνία, 90 χρόνια μετά όταν ο Γερμανός Όθωνας έκανε πρωτεύουσα την Αθήνα 18 Σεπτεμβρίου 1834, πριν ήταν για 2000 και πλέον χρόνια ένα χωριό.

Πρώτο μέλημα του Όθωνα ήταν να αποσχιστεί η Εκκλησία της Ελλάδας από την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1833 με τελική αναγνώριση ήττας το 1850 από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Το πρώτο κατεγεγραμμένο σύμβολο της ΑΕΚ Αθηνών ήταν ο Φοίνικας, όπως το αντίστοιχο πουλί της Αγίας Γερμανικής, Ρωμαικής, Αυτοκρατορίας, όπως το πρώτο νόμισμα του Ελληνικού κράτους που ελεγχόταν κυρίως από Βαυαρία-Γερμανία. Άραγε το 1821 ελευθερωθήκαμε ή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία γίναμε ένα μέρος της Δυτικής πρώην Αγίας Γερμανικής Αυτοκρατορίας με πρώτο της σύμβολο τον κιτρινόμαυρο Μονοκέφαλο Αετό πριν βάλει η συγκεκριμένη αυτοκρατορία και αυτή Δικέφαλο μετά από μία Βυζαντινή επιγαμία μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης;

Η νέα, πρόσφατη ημερομηνία ίδρυσης της ΑΕΚ Αθηνών είναι 13/04/1924 χωρίς κάποιο ντοκουμέντο https://www.sport-fm.gr/article/87721 βάζουν την πιθανή ημερομηνία που συναντήθηκαν στο πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών και όχι την έγκριση του καταστατικού τους.

Αυτό προέκυψε τα 10-12 τελευταία χρόνια. Ο λόγος ίσως να θυμίζει την πρώτη άλωση που έγινε 12 Απριλίου (Ημέρα ίδρυσης και γιορτής του ΑΣ ΠΑΟΚ κατεγεγραμμένη σε καταστατικό από το 1931) και ίσως την περίοδο που το έκαναν αυτό, το site της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε ίδρυση του μητρικού σωματείου του ΠΑΟΚ (Ένωση Κωνσταντινουπολιτών) Μάιο του 1924 (εξώφυλλο του αναθεωρητικού 2ου καταστατικού), και επειδή έχουν ένα κόμπλεξ με το ποιος ίδρυσε πρώτος ομάδα με το όνομα Κωνσταντινουπολιτών, Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη κτλ στην Ελλάδα να βόλεψε αυτή η ημερομηνία δίχως ντοκουμέντο, μέχρι στιγμής.

Προπαγάνδα

Δυστυχώς η προπαγάνδα των Αθηναϊκών κυρίως ΜΜΕ και δημοσιογράφων της ΑΕΚ Αθηνών, αποκαλούσαν την συγκεκριμένη ομάδα αντί με το πραγματικό καταστατικό της όνομα σαν ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, φυσικά αυτό το έκαναν και στην Θεσσαλονίκη γιατί πολύ απλά είχαν πειστεί από την προπαγάνδα και χωρίς να έχει γίνει πραγματική ιστορική έρευνα. Η προπαγάνδα υπονοούσε ότι η ΑΕΚΘ έγινε σαν παράρτημα της ΑΕΚ Αθηνών ή χωρίς να ξεκαθαρίζουν την προϊστορία της ΒΑΕ1923 και του ΑτΕΚ1924, της ΕΚ1923.Τα δυσφημιστικά ή με μισές αλήθειες άρθρα είναι ατελείωτα και παραθέτουμε κάποια γιατί «αλήθεια είναι να λένε κάτι πολλοί.»

Παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923 , το μητρικό σωματείο του ΠΑΟΚ είχε προβλέψει για παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και ίσως η Αθήνα υπαγόταν στα κεντρικά της Θεσσαλονίκης με εσωτερικό έγγραφο, συμφωνία!

Η προπαγάνδα όταν αποκαλείς αντικαταστατικά το όνομα ενός συλλόγου.

Όταν αποκαλείς την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης ή ΑΕΚΘ σαν ΑΕΚ Θεσσαλονικης είναι σαν να αποκαλείς τον ΠΑΟΚ σαν ΠΑΟ Κωνσταντινουπολιτών ή Πανθεσσαλονίκειος ΑΟΚ, αλλάζεις το νόημα όλο.

Φυσικά στο λεκανοπέδιο συνηθίζουν να κόβουν τα ονόματα ή να προσθέτουν ανάλογα με τις ανάγκες προπαγάνδας και του μάρκετινγκ. Π.χ. το πραγματικό καταστατικό όνομα είναι ΟΣΦΠ και όχι Ολυμπιακός, υπήρχε και Ολυμπιακός Σικάγου που ιδρύθηκε το 1906, είναι ΠΑΟ και όχι σκέτο Παναθηναϊκός, είναι ΑΕΚ Αττικής (μια και ιδρύθηκε για περισυλλογή Κωνσταντινοπουλιτών από Αθήνα και Πειραιά, έτσι λέει το ιδρυτικό καταστατικό τους) και όχι σκέτο ΑΕΚ που χρησιμοποιούν στο εσωτερικό σαν το ΚΚΕ εσωτερικού και AEK Athens σαν ΚΚΕ εξωτερικού. Έτσι και αλλιώς στο εξωτερικό είναι AEK Athens, και η Ερασιτεχνική το έκανε στο καταστατικό τους το 1999 ως AEK Αθηνών που είναι και το ορθό.

Φυσικά όσοι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα δεν κολλάει μαζί Αθλητική Ένωση (Κωνσταντινοπόλεως -Αθηνών λες και είναι δρομολόγιο ΚΤΕΛ αλλά το ορθό φιλολογικά, γραμματικά είναι Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης ή Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Αθηνών, αλλά οκ είναι καλό να μπαίνει από πού προέρχεσαι και η έδρα σου.

Για αυτό και οι περισσότερες ομάδες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στο Κ έχουν το "Κωνσταντινουπολιτών" σαν κατάληξη, αυτό δηλαδή που πρωτολανσαρίστηκε ορθώς στην Βυζαντινομάνα Θεσσαλονίκη από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923.

Κάντε ένα γκάλοπ και ρωτήστε 100 Αεκτσήδες, πως λέγεται η ομάδα σου ΑΕΚ ή ΑΕΚ Αθηνών όπως καταγράφεται επίσημα στην UEFA και στο καταστατικό της Ερασιτεχνικής; Δεν θα ξέρουν να απαντήσουν όπως και οι φίλαθλοι των άλλων δύο του ΠΟΚ δεν έχουν αντιληφθεί ότι λέγοντας σκέτο το Παναθηναικός και Ολυμπιακός παραποιούν άθελα τους τα ιδρυτικά τους ονόματα.

Όλη αυτή η προπαγάνδα έγινε για να κρυφτεί με το πέρασμα του χρόνου ότι η ΑΕΚ πρωτακούστηκε ορθά με το Κ "Κωνσταντινοπολιτών" στην Θεσσαλονίκη και δεν ήταν τίποτα άλλο από το ενιαίο Αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών ΑτΕΚ 1924 της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923, που έγινε από τον Φεβρουάριο του 1924-6 Απριλίου του 1924 όταν η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών 1923 απορρόφησε την ΒΑΕ1923 και δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Αττική, έχοντας και η ΒΑΕ1923 και το ΑτΕΚ1924 Δικέφαλο Αετό, Φυσικά κα το ΒΑΕ το 1923 Κωνσταντινούπολη σήμαινε.

Επίσης όλη αυτή η προπαγάνδα έγινε για να φανεί ο ΠΑΟΚ η 4η ομάδα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 ότι προέρχεται από την ΑΕΚ Αθηνών μέσω ΑΕΚΘ! Ότι και καλά η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη έκλεψε το όνομα και το Δικέφαλο από την Βυζαντινοστερημένη Αθήνα.

Ο λόγος γέννησης της ΑΕΚΘ.

Ο λόγος που γεννήθηκε η ΑΕΚΘ ήταν απλός, έπρεπε για να παίξουν ποδόσφαιρο να γίνει διαχωρισμός του πολιτικού και Αθλητικού φορέα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923, δηλαδή του ΑτΕΚ1924, τους το είχε απαγορεύσει η ΕΠΣΜΘ, φυσικά οι αντίστοιχες ενώσεις στην Αττική δεν τιμωρούσαν τις ομάδες που έκαναν από την πρώτη μέρα πολιτική μιλώντας στα καταστατικά τους για Εθνικισμό....φαίνεται στην Αθήνα δεν έκαναν πολιτική, αλλά μόνο στην Θεσσαλονίκη... και ο Εθνικισμός αυτός ήταν «καλός».

Κάποιοι λένε ότι αυτό ήταν πολιτική δίωξη στους ιδρυτές του ΠΑΟΚ γιατί ήταν φιλοβενιζελικοί και εκείνη την περίοδο υπήρχε η δικτατορία του Πάγκαλου που ήταν απέναντί τους, γιατί μετά συνέχιζαν να κυνηγούν και τον ΠΑΟΚ .Το πιο πιθανό εάν δεν γινόταν αυτή η τιμωρία να υπήρχε αθλητικά η πρώτη παγκόσμια Ένωση Κωνσταντινουπολιτών με έδρα Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και η Κοινή Ομοσπονδία Αλύτρωτων το 1923 στην Θεσσαλονίκη για όλους τους πρόσφυγες και η δεύτερη Ένωση Κωνσταντινοπόλεως Αθηνών, ίσως να βόλευε και το Δυτικό κατεστημένο της Αθήνας αυτή η τιμωρία στην Θεσσαλονίκη, το σίγουρο είναι ότι βόλεψε στην μελλοντική προπαγάνδα τους από ανιστόρητους αρθρογράφους τους. Μην ξεχνάμε ότι όταν ο Βενιζέλος ήθελε πρωτεύουσα της Ελλάδος την Θεσσαλονίκη το 1915, την Ελεύθερη Πρωτεύουσα του Γένους μας, την Μητρόπολη Αυτοκρατοριών όπως Μακεδονικής, Ρωμαικής, Βυζαντινής, Οθωμανικής, Σλαβικής κτλ, η Θεσσαλονίκη κάηκε ολοσχερώς με την προπαγάνδα να λέει ότι όλα ξεκίνησαν από ένα τηγάνι προσφύγων...

Η ΑΕΚΘ ιδρύθηκε από τους ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρικούς παράγοντες, με τις ευλογίες της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 αντέδρασαν οι λοιποί αθλητές στίβου με κύριο εκφραστή τον Πετρόπουλο που ηγούνταν κυρίως τον στίβο κτλ που επικαλέστηκε να γίνει με Γενική συνέλευση και όχι με απόφαση ΔΣ, για 3 μήνες μάλωναν πως πρέπει να γίνει η ομάδα και στην ουσία από μια διαφωνία έγινε ο ΠΑΟΚ, άλλαξε η διοίκηση της ΑΕΚΘ, έφυγαν όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές της και πήγαν στον ΠΑΟΚ και το 1929 ο ΠΑΟΚ απορρόφησε την ΑΕΚΘ με την νέα διοίκηση και όχι αυτή που ιδρύθηκε και ήταν η ίδια του ΠΑΟΚ με πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 και συγκεκριμένα του προέδρου Καραμαούνα.

ΕΚ1923=ΒΑΕ1923=ΑτΕΚ19124=ΑΕΚΘ=ΠΑΟΚ

Φυσικά όσοι γνωρίζουν ελληνικά αυτά που μάθαινε το Οικουμενικό πατριαρχείο και το Άγιο Όρος της Μακεδονίας στους Έλληνες 1700 χρόνια η ΑΕΚΘ =ΠΑΟΚ μια και έχουν το ίδιο Κ ,"Κωνσταντινοπολιτών", το Θ αντικαταστάθηκε με το πιο δυνατό Πανθεσσαλονίκειος και η λέξη Ένωση με το πιο δυνατό νοηματικά Όμιλος .

Ένωση θηλυκό

1. η διαδικασία ή το αποτέλεσμα του ενώνω
1. η σύνδεση διαφόρων προσώπων ή πραγμάτων σε μία ενότητα ή σύνολο
2. η σύμπραξη διαφόρων προσώπων ή πολυπρόσωπων συνόλων και η υπαγωγή τους σε μια ενιαία διοίκηση

Όμιλος αρσενικό
1. ομάδα ανθρώπων
2. νομικό πρόσωπο αθλητικού συνήθως χαρακτήρα (συνήθως η νομική μορφή είναι σωματείο)
3. (οικονομία) ομάδα εταιριών κάτω από κοινή ιδιοκτησία

Φυσικά και η λέξη Βυζάντιο σημαίνει Κωνσταντινούπολη με δεδομένο ότι η ΒΑΕ στο ιδρυτικό της καταστατικό αναφέρει εκτός των άλλων ότι οι αθλητές ήταν Κωνσταντινουπολίτες.

Εξέλιξη σημάτων

Εάν δούμε την εξέλιξη των σημάτων η Ένωση Κωνσταντινοπουλιτών 1923 είχε σφραγίδα την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, η ΒΑΕ1923 Δικέφαλο Αετό σφραγίδα και σήμα, το ΑτΕΚ1924 όταν έκανε την απορρόφηση της ΒΑΕ1923 τον Φεβρουάριο -6 Απριλίου του 1924 είχε σφραγίδα Αγία Σοφία και εξώφυλλο καταστατικού Δικέφαλο, η δε ΑΕΚΘ Δικέφαλο Αετό σφραγίδα και σήμα.

Ο ΠΑΟΚ στην αρχή επέλεξε το Ορθόδοξο Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλου https://skgsports.gr/life/20i-ioylioy-megas-alexandros-kypros-dikefalos-me-tetrafyllo/
- https://www.paokmania.gr/stiles/arxeio/aspromavres-istories/225351-i-giorti-tou-tetrafyllou-tou-paok-mas-kai-tis-orthodoksias, παρόλο που ο ΒΑΟ 1926 είχε και αυτός Δικέφαλο, το αναφέρουμε αυτό γιατί ο Δικέφαλος δεν ήταν αποκλειστικότητα κανενός φυσικά... Όταν ιδρύθηκε, ο Πετρόπουλος που πήρε την νέα διοίκηση τους απείλησε νομικά για την χρήση ονόματος, συμβόλων σε εκείνη την φάση τους ενδιέφερε να κατεβάσουν ομάδα και να παίξουν μπάλα όπως και έγινε μια και τον ΠΑΟΚ τον τοποθέτησαν από κάτω προς τα πάνω στις κατηγορίες.

Στις 20/03/1929 όταν ΠΑΟΚ απορρόφησε την ΑΕΚΘ 1925 με πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923, ο Δικέφαλος επιστράφηκε ξανά στους ποδοσφαιριστές του που τον φορούσαν από το 1923-1924 σαν αθλητές της ΒΑΕ1923 και του ΑτΕΚ1924, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το νεοσύστατο τμήμα μπάσκετ τον φορούσε από το 1928.

Σαν σχέδιο ο Δικέφαλος του ΑτΕΚ1924 θυμίζει του Πατριαρχείου, της ΑΕΚΘ είναι παρόμοιος με την σημαία της Εκκλησίας της Ελλάδας στα προαύλια.

Του ΠΑΟΚ στην αρχή θύμιζε περισσότερο του ΑτΕΚ1924, και το συγκλονιστικό είναι ότι είναι παρόμοιος με το Δικέφαλο που παρέλασε για τελευταία φορά ο Ελληνικός στρατός στην Κωνσταντινούπολη το 1919!

Το 1949 είχε παρόμοιο της ΑΕΚΘ1925 σε έγγραφα το 1949, όπως και λαχεία το 1958 για να γίνει η Τούμπα και παρόμοιο με ΑΕΚΘ έβαλε ο ΠΑΟΚ με Άγιαξ στην φανέλα και πιο μπροστά στην δεκαετία 70!

Φυσικά ο ΠΑΟΚ έβαλε και των Παλαιολόγων σχέδιο.

https://www.acpaok.gr/el/article/7071-gia-na-thymoyntai-oi-palioi...-kai-na-mathainoyn-oi-neoteroi?fbclid=IwAR3mTrDFwZC9KakFrDgs-2_jwHVRkiSiSYR2aSl9QThSR4Aq83XsXnDC-BY

Ο ΠΑΟΚ έβαλε επίσημα Δικέφαλο με έγκριση από πρωτοδικείο 19/04/1931 η ποδοσφαιρική ομάδα σε φανέλα έβαλε 20/03/1929 https://www.gazzetta.gr/football/stoiximan-superleague/2206950/otan-o-dikefalos-epestrepse-stis-faneles-ton-podosfairiston, εμφανίζεται Δικέφαλος σε έγγραφο με την ξακουστή επιστολή σε Βενιζέλο στις 11/12/1929.

https://www.acpaok.gr/el/article/7699-san-shmera-11-12-1929:-epistolh-paok-pros-eleytherio-benizelo-(istoriko-ntokoymento)-?fbclid=IwAR2sIvHpijDC_G9l4OnkO_PieLUzzdiYq2X8u2e81maTH9utuoejdWAGrPY, και η ομάδα μπάσκετ που ιδρύθηκε το 1928, έβαλε Δικέφαλο στη φανέλα σεζόν 1928-1929.

Κοινώς έβαλαν Δικέφαλο πρώτοι οι Κωνσταντινουπολίτες της Θεσσαλονίκης από το 1923 σαν ΒΑΕ1923, ΑτΕΚ1924, ΑΕΚΘ1925, ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ Αθηνών

Στον αντίποδα η ΑΕΚ Αθηνών όταν ιδρύθηκε είχε σφραγίδα προς πάσα απόδειξη Φοίνικα, το εξώφυλλο του πρώτου καταστατικού της αγνοείται από επίσημο φορέα, ένα που εμφανίστηκε σε εφημερίδα εικάζουμε ότι είναι πρόσφατος νεολογισμός αφού δεν υιοθετήθηκε από επίσημο φορέα της ΑΕΚ Αθηνών και επίσημα εμφανίστηκε ένα αντίγραφο καταστατικού που γράφει 1929, το οποίο μπορεί να είναι του 1929 αλλά μπορεί να είναι και αντίγραφο του 1933,1934 (αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο από επίσημους φορείς από πρωτότυπα έγγραφα, αλληλογραφίες) με μελέτη των υπογραφών. Το ερώτημα είναι οι επιστολές μετά την εμφάνιση του καταστατικού 1929-1934, με την φωτοτυπία του Δικέφαλου, ποια ημερομηνία ξεκινούν να βάζουν Δικέφαλο και εάν φέρουν την υπογραφή Σπανούδη.

Εάν δεχτούμε ότι είναι του 1929 και όχι του 1933 και πιο συγκεκριμένα 14 Μαΐου 1929 δηλαδή την ίδια μέρα που πήραν έγκριση από πρωτοδικείο και δεν δήλωσαν ξανά το Δικέφαλο επίσημα φρόντισαν να βγάλουν φωτοτυπία εξώφυλλο με Δικέφαλο..., ενώ μέσα είχαν δηλώσει μόνο Φοίνικα, ο Δικέφαλος που είναι στο εξώφυλλο και όχι μέσα στο καταστατικό είναι με δύο σπαθιά και δεν έχει σχέση με της ΑΕΚΘ .Φυσικά εκεί χρειάζεται μια διευκρίνιση εάν είναι 14 Μαΐου 19229 ή 27 Φεβρουαρίου 1930 και εάν η φωτοτυπία-παραδόθηκε στο υπουργείο το 1929 ή μεταγενέστερα λόγω της παραχώρησης του γηπέδου 1933-1934, πότε δηλαδή έγιναν οι διαδικασίες και δόθηκε η το αντίγραφο-φωτοτυπία με το Δικέφαλο στο εξώφυλλο, (αριθμός πρωτοκόλου με ημερομηνία από υπουργείο εάν υπάρχει είναι καλό να αναφερθεί).

Έτσι και αλλιώς με τα μέχρι στιγμής ιστορικά δεδομένα η ΑΕΚ Αθηνών έβαλε Δικέφαλο σε καταστατικό επίσημα 4/7/1969 με έγκριση από πρωτοδικείο .

10 Ιανουαρίου 1928 σε επίσημη επιστολή προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο δεν υπήρχε Δικέφαλος αλλά Φοίνικας σφραγίδα, 22 Οκτωβρίου 1928 υπάρχει άρθρο που λέει ότι έκαναν παρέλαση με σημαία με Δικέφαλο αετό, δεν διευκρινίζει τι χρώμα υπήρχε στην φανέλα και εάν ήταν πχ Δικέφαλος με Ελληνική σημαία όπως συνήθιζαν στην Μακεδονία το 1912-1913, Βόρεια Ήπειρο 1917 και μετέπειτα ο ΠΑΟΚ, εάν ήταν Δικέφαλος χρυσός σε κόκκινο φόντο όπως του Βυζαντίου, https://www.paokmania.gr/stiles/arxeio/aspromavres-istories/224129-i-istoria-tou-vyzantinoy-aetoy, όπως του πορφυρού καταστατικού του ΑτΕΚ1924 ή ασπρόμαυρος όπως του Αυτοκρατορικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ,του Πόντου ή σαν της ΑΕΚΘ1925 κιτρινόμαυρος που πρωτοδήλωσε τα κιτρινόμαυρα χρώματα . Μην ξεχνάμε ότι στο επίσημο Wikipedia λένε ότι φορούσε η ΑΕΚ Αθηνών μαύρη φανέλα για 10 χρόνια 1927-1931 και 1949-1954.

14 Νοεμβρίου 1928 φανέλα σαν το σημερινό pacman ή καλύτερα τα γράμματα ΕΚ σε ένα φουτουριστικό σχέδιο χωρίς Δικέφαλο. Επίσης στο καταστατικό της ΑΕΚ Αθηνών στις 4/07/1969 δεν διευκρινίζεται εάν ο Δικέφαλος ήταν κιτρινόμαυρος όπως της ΑΕΚΘ μας.

Φυσικά κάποιος θα πει και του ΑτΕΚ1924 στην Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι μεταγενέστερο αντίγραφο, η απάντηση είναι ότι υπάρχει η ΒΑΕ 1923 με Δικέφαλο και η ΑΕΚΘ με Δικέφαλο επίσημα σε καταστατικό και όχι σε εξώφυλλο, δηλαδή πριν και μετά.

Βλέπουμε ατελείωτα δυσφημιστικά άρθρα ή μισά άρθρα που λένε κάποια δυστυχώς ψέματα και κάποια μισές αλήθειες ,που απλά δεν ψάχνουν απλά δυσφημούν ,εμείς παραθέτουμε τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα όπως είναι και απλά αναζητούμε με λογικές απορίες και εννοείτε ο Δικέφαλος ανήκει σε όλους τους Έλληνες- Ρωμιούς και έχουμε δικαίωμα και στο λάθος.

Χρώματα

Η ΑΕΚΘ στο καταστατικό της είχε δηλώσει όταν ιδρύθηκε τα κιτρινόμαυρα.

Η ΑΕΚ Αθηνών διαβάσαμε το ιδρυτικό της καταστατικό δεν βρήκαμε πουθενά δηλωμένα χρώματα, όχι ότι δεν τα φορούσε απλά δεν τα δήλωσε, όπως και το Δικέφαλο γιατί η προπαγάνδα τους λέει ότι δεν ήταν υποχρεωτικά, στη Θεσσαλονίκη όμως και η ΑΕΚΘ και ο ΠΑΟΚ δήλωσαν σφραγίδα, σήμα, χρώμα και η ΒΑΕ 1923 σφραγίδα και σήμα. Για τους γνωρίζοντες τα χρώματα του Βυζαντίου δεν ήταν το κίτρινο και μαύρο, το Βυζάντιο ήταν πολύχρωμο ,στα παράλια της Μικράς Ασίας κυρίως κόκκινο και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας κυρίως Μαύρο, στην ενδοχώρα ήταν κίτρινο πιο πολύ, ο κύριος όγκος της προσφυγιάς ήρθε από τα παράλια του Πόντου και τα παράλια της Μικράς Ασίας. https://skgsports.gr/football-insider/i-varia-fanela-toy-paok-me-ta-vyzantina-chromata/ - https://www.paokmania.gr/stiles/arxeio/aspromavres-istories/224749-kali-vyzantini-xronia-paok-me-polyxromo-vyzantio

Ο δε ΠΑΟΚ το Δικέφαλο τον δήλωσε 19/4/1931, πολλά χρόνια πριν την ΑΕΚ Αθηνών που ή τα δήλωσε το 1953 στο καταστατικό της ή και αυτά 4/7/1969 μαζί με το Δικέφαλο όπως είδαμε.

Τα ατελείωτα δυσφημιστικά άρθρα δυστυχώς διαμορφώνουν λανθασμένες απόψεις ότι κάποιοι είναι original και κάποιοι imitation... εμείς σαν ΠΑΟΚ δεν πιστεύουμε σε αυτά, θέλουμε την αλήθεια όποια και εάν είναι, ούτε προσφυγόμετρο βάλαμε, ούτε βυζαντινόμετρο, όλοι έχουν δικαίωμα να βάλουν Δικέφαλο Αετό ή χρώματα, άλλοι τα διέδιδαν έναν αιώνα...με εκαντοντάδες άρθρα 100 χρόνια και διαμόρφωσαν γενιές που νόμιζαν ότι είναι original και κάποιοι imitation.

Το άρθρο είναι αφιερωμένο στην αδικημένη από την ιστορία ΑΕΚΘ που έπεσε θύμα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας για συγκεκριμένους σκοπού και στην ουσία αποτελεί το πρώτο άρθρο προστασίας της ιστορίας της που συνάμα είναι και προϊστορία του ΠΑΟΚ μας.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...