Οι μέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά

Από sdna.gr: Το SDNA γυρίζει τον χρόνο τέτοιες μέρες πίσω στο 1988 όταν ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ελλάδα, το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά.
Πηγή: sdna.gr
Οι μέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά

Η αναστάτωση στα εσωτερικά του Ολυμπιακού, οι κινητοποιήσεις των οπαδών υπέρ του Κοσκωτά και η χρονολογική σύμπτωση του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ήταν τέτοιες μέρες πριν από 28 χρόνια, όταν θα «έσκαγε» στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα. Το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά. Στα τέλη Οκτώβρη και στις αρχές Νοέμβρη του 1988 ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού είχε βρεθεί στο επίκεντρο μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου που διαδέχονταν η μία την άλλη.

Από το καλοκαίρι του 1988 έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα εφετών, Δημήτρη Τσεβά, έλεγχος στην Τράπεζα Κρήτης (της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ανήκε στον Κοσκωτά), στην οποία από το 1979 σε ηλικία 25 ετών ο επιχειρηματίας κατείχε τη θέση του Διευθυντή Συναλλάγματος. Λίγο πριν το σκάνδαλο ξεσπάσει, οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης είχαν φτάσει τα δεκάδες δις ευρώ -μεγάλο μέρος αυτών κεφάλαια των ΔΕΚΟ- και ο Γιώργος Κοσκωτάς ήταν αυτός που «έκοβε και έραβε» σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, έχοντας πλέον άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα ο εκδοτικός οργανισμός «Γραμμή Α.Ε.», που βρισκόταν στην κατοχή του, είχε εξελιχθεί στον απόλυτο κολοσσό των media εξαγοράζοντας εφημερίδες και έντυπα αντίπαλων συμφερόντων. Αυτή ακριβώς η ανεξέλεγκτη πλέον σχέση πολιτικής, ΜΜΕ και τραπεζικού συστήματος, όλα έχοντας ως επίκεντρο έναν άνθρωπο, ήταν και αυτή που οδήγησε στην αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας του Κοσκωτά, με «ταφόπλακα» το αποτέλεσμα του ελέγχου στην Τράπεζα Κρήτης που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Το σκάνδαλο αφορούσε υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης του ποσού των 33,5 δις δραχμών, κεφάλαια που τροφοδοτούσαν τις επιχειρήσεις του, μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιακός. Παράλληλα σημαντικά ποσά είχαν χορηγηθεί σε δωροδοκίες ώστε να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα η δράση σε όλα τα επίπεδα. Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίζει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Κοσκωτά, ο οποίος θεωρείται ύποπτος φυγής, έχοντας ασκηθεί εναντίον του δίωξη για πλαστογραφία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ορίζεται εκποίηση των επιχειρήσεων και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Κοσκωτά. Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αυτό έχει φέρει μία μεγάλη αναστάτωση στα εσωτερικά της ομάδας. Μάλιστα, κατά μεγάλη σύμπτωση, όλα αυτά λάμβαναν χώρα τις μέρες πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στις 6 Νοεμβρίου του 1988, αντίστοιχη δηλαδή ημερομηνία με το επερχόμενο ντέρμπι των «αιωνίων» την επόμενη Κυριακή. Η αβεβαιότητα που μεταφέρεται στον σύλλογο δημιουργεί έντονους τριγμούς σε μία ομάδα που διαθέτει ρόστερ με σπουδαία ονόματα. Ωστόσο, τα αστέρια του συλλόγου, όπως ο Ντέταρι και ο Καλτεβερίδης, λόγω των χρημάτων που τους οφείλονται, αποφασίζουν να απέχουν από τις προπονήσεις.

Την ίδια στιγμή οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποφασίζουν να συμπαρασταθούν στον Γιώργο Κοσκωτά. Οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων», θέλοντας να σταθούν στο πλευρό του λαοφιλούς προέδρου του συλλόγου, σχεδιάζουν πορεία διαμαρτυρίας υπέρ του. Τελικά αυτή δεν πραγματοποιείται μετά από προτροπή της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί τον οργανωμένο κόσμο του Ολυμπιακού για τη συμπαράσταση προς τον Γιώργο Κοσκωτά, καλώντας όμως τους φίλους της ομάδας να μην προβούν σε κανενός είδους διαμαρτυρία. Αντίθετα καλεί τους οπαδούς των «ερυθρολεύκων» να δώσουν δυναμικό «παρών» στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή στις 6 Νοεμβρίου προκειμένου να πανηγυρίσουν όλοι μαζί μία μεγάλη νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου.

Στα τέλη του Οκτώβρη, η οικογένεια του Κοσκωτά φυγαδεύεται για το εξωτερικό και ο ίδιος, έχοντας πλέον καταλάβει ότι ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα πηγαίνει μαζί με τους δικηγόρους του στις αρχές του Νοέμβρη στον ανακριτή και ζητά προθεσμία για την απολογία του. Ο Κοσκωτάς δεν προφυλακίζεται, παρότι είχε θεωρηθεί ύποπτος φυγής. Στις 3 Νοεμβρίου γίνεται γνωστή νέα υπεξαίρεση χρημάτων που εντοπίστηκε από τον έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του Ντέταρι στον Ολυμπιακό.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να κατατεθούν αιτήσεις κατάσχεσης των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός που βρίσκονται στα χέρια όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση. Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τον σύλλογο είναι εξαιρετικά δυσμενής και κατάσχονται τα πακέτα των μετοχών που ανήκουν στα αδέρφια Κοσκωτά καθώς και στους κυρίους Κυριακίδη και Κουνελάκη. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού. Η κατάσταση με τα οικονομικά του συλλόγου έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά με τους λογαριασμούς των παικτών του Ολυμπιακού στην Τράπεζα Κρήτης να μπλοκάρονται.

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 6 του Νοέμβρη πλησίαζε και όπως ήταν φυσικό ο Ολυμπιακός θα πήγαινε με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «αιώνιο» αντίπαλό του. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει την ήττα με 2-1 από τον Παναθηναϊκό και μετά τη λήξη του αγώνα γίνονται επεισόδια σε όλη τη χώρα από οπαδούς των «ερυθρολεύκων». Ένα λεωφορείο φίλων του Παναθηναϊκού τυλίγεται στις φλόγες, ενώ κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας φτάνοντας ως τη Βουλή.

Την επόμενη μέρα από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Κοσκωτάς καταφέρνει να αποδράσει με ένα σκάφος. Ο Κοσκωτάς δια μέσω του Σαλιαρέλη (στον οποίο παραδίδει έναν βουτηγμένο στα χρέη Ολυμπιακό) καταφέρνει στη συνέχεια να διαφύγει της σύλληψης και να φυγαδευτεί στις ΗΠΑ. Τελικώς στις 23 Νοεμβρίου του 1988, ο Κοσκωτάς συλλαμβάνεται στη Μασαχουσέτη και φυλακίζεται έως και την έκδοσή του στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1991. Η συνέχεια γνωστή με τον Κοσκωτά να εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών στις φυλακές Κορυδαλλού για απάτη, πλαστογραφία και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Αποφυλακίστηκε δέκα χρόνια μετά, στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και αφού το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε την ποινή, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Η ιστορία του σκανδάλου Κοσκωτά συνεχίζει να ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Όπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούνιο που μας πέρασε, το τριμελές Εφετείο Πειραιά δικαίωσε τελεσίδικα την Τράπεζα Κρήτης στη δικαστική διαμάχη με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία καλείται να πληρώσει αποζημίωση ύψους 22,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη...