Το ισπανικό «κλειδί» του ΠΑΟΚ!
SHARE:

- ο Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας, επιτέλους, πέτυχε το πρώτο γκολ στην επαγγελματική του καριέρα! Και το Gazzetta Match Review σας τον παρουσιάζει...
Αλήθεια, δε θα μάθουμε ποτέ πως μπορεί να αισθάνεσαι μετά από 155 επίσημα ματς, όχι σε όποια – όποια πρωταθλήματα, αλλά σε Πριμέρα Ντιβιζιόν και Πρέμιερ Λιγκ, κι άλλα 31 στην Ελλάδα, συνολικά 12.933 λεπτά μέσα σε τόσα και τόσα γήπεδα δίχως να έχεις γευτεί τη χαρά ενός γκολ!
Κι όμως, ο Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας, «έφτυσε αίμα», στην κυριολεξία, αφού σκόραρε με ματωμένο (λόγω χτυπήματος) το γόνατο του δεξιού του ποδιού, απ' όπου έφυγε η βολίδα με την οποία έστειλε «συστημένη» την μπάλα να αναπαυτεί στη γωνιά της εστίας του Γεννάδιου Ξενοδόχοφ. Ο «πορτιέρο» της ΑΕΛ δεν ήξερε, είμαστε σίγουροι, ότι εκείνη την στιγμή γινόταν ο πρώτος τερματοφύλακας, που δεχόταν το πρώτο γκολ στην επαγγελματική καριέρα του Ανδαλουσιάνου ποδοσφαιριστή.
Ο Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας Ρουϊθ Ερέρα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ουδέποτε δήλωσε σκόρερ. Ούτε στα καλά του χρόνια στην Μπέτις, όπου πέρασε τα περισσότερα, δέκα για την ακρίβεια, χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του. Έπαιξε και κάποια ματς, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, ως επιθετικό χαφ, αλλά ανέκαθεν έκανε τη «βρώμικη» δουλειά ως καθαρό «εξάρι». Ένας δυναμικός αμυντικός χαφ, που ξέρει να παίζει άριστα το ρόλο του μέσα στο γήπεδο. Πάντα έλεγε πως ο πρώτος στόχος σ' ένα ματς «είναι να κρατήσουμε τον αντίπαλο στο μηδέν»!
Τα χρόνια της Μπέτις
Παιδί από το Κάντιθ και τη Χερέθ Ντε Λα Φροντέρα, πέρασε από όλα τα κλιμάκια των ακαδημιών των «βασιλικών» της Σεβίλλης, όπου ο θείος του Χουάν Χοσέ Κάνιας Γκουτιέρες αγωνίστηκε για 15 χρόνια στην ίδια θέση, «ανέβηκε» στα 21 του στην πρώτη ομάδα, όπου καθιερώθηκε μετά από εκπληκτικές εμφανίσεις την σεζόν 2009-10, με την Μπέτις να κερδίζει την άνοδο από τη Σεγούντα Ντιβιζιόν, με τον Κάνιας στη σύνθεσή της.
Το Μπενίτο Βιγιαμαρίν θα είναι πάντα «το δεύτερο σπίτι» του, ενώ ο καλύτερος φίλος του συνεχίζει να είναι ο Μπενιάτ Ετσεμπαρία. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν το 2010 στην Μπέτις και πέρασαν όμορφες στιγμές μέχρι να χωρίσουν το καλοκαίρι του 2013, όταν ο ένας πήρε κατεύθυνση προς την Αγγλία και τη Σουόνσι κι ο δεύτερος αποφάσιζε να επιστρέψει στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Βρέθηκαν αντίπαλοι στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, ωστόσο υπάρχουν ισχυροί δεσμοί φιλίας ανάμεσα τους, «όχι μέσα στο γήπεδο», όπως δήλωνε ως παίκτης της Εσπανιόλ ο Κάνιας, που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Το χειμώνα του 2013 εμφανίστηκαν οι πρώτες τάσεις φυγής και για τη διοίκηση η ανανέωση του συμβολαίου του, που έληγε το καλοκαίρι, έμοιαζε με πραγματικό πονοκέφαλο. Τελικά, δεν ανανέωσε ποτέ και στα 25 του άφησε την Μπέιτς για να δοκιμάσει την τύχη του στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μίκαελ Λάουντρουπ ήταν αυτός που τον έπεισε να υπογράψει στη Σουόνσι και να γίνει ο πέμπτος Ισπανός ποδοσφαιριστής της αγγλικής ομάδας εκείνη τη σεζόν. Το κοντέρ «έγραψε» 35 παιχνίδια, όμως ο Κάνιας δεν περνούσε καλά στην Αγγλία και μετά από πολλές προσωπικές συζητήσεις έπεισε τη διοίκηση να τον αφήσει ελεύθερο.
Έπρεπε να φτάσει η τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου, 1 Σεπτεμβρίου του 2014, για να εξασφαλίσει την ελευθέρας του από την Σουόνσι και να ολοκληρώσει την τριετή συμφωνία του με την Εσπανιόλ, που στο πρόσωπο του έψαχναν τον αντικαταστάτη του Νταβίντ Λόπεθ, ο οποίος είχε φύγει για τη Νάπολι. Η Έλτσε, που επίσης έδειχνε έντονο ενδιαφέρον γι' αυτόν, έμεινε απλά με την όρεξη, καθώς ο Ανδαλουσιάνος επέλεξε «ένα ιστορικό σωματείο» όπως η δεύτερη ομάδα της Καταλονίας.
Ο Κάνιας και ο ΠΑΟΚ
Η δεύτερη χρονιά του στη Βαρκελώνη δεν ήταν και η καλύτερη. Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο τον άφησε για μεγάλο διάστημα εκτός δράσης. Και στον ΠΑΟΚ, εν μέρει, είχαν κάποιες επιφυλάξεις. «Δεν υπάρχει ο παραμικρός πόνος ή ενόχληση. Είμαι μια χαρά», έλεγε στο gazzetta.gr στις 18 Ιουλίου λίγο πριν επιστρέψει μαζί με την αποστολή του «Δικεφάλου» στη Θεσσαλονίκη.
Το συμπέρασμα απ' όλα όσα βλέπαμε, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία, ήταν πως θα έπαιζε κομβικό ρόλο στην ομάδα. «Είναι η θέση, είναι ο δυναμισμός του Ισπανού, είναι η ποιότητα και η προσωπικότητα που έχει ερχόμενος και από την Πριμέρα! Αυτός δύσκολα να μην παίξει. Μπορεί να δέσει άριστα άμυνα και κέντρο (υπάρχει ένα θέμα εκεί) και να ανεβάσει μόνος του την αμυντική λειτουργία (συνολικά) της ομάδας σε ένα ποσοστό 20-30%», έγραφε στις 16 Ιουλίου ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου και η μόνη μας απορία, που είχαμε συζητώντας ήταν αν θα μπορούσε να είναι έτοιμος για να παίξει στο Αμστερνταμ.
Ο Κάνιας έφτασε στις 12 Ιουλίου, μαζί με το Λούμπος Μίχελ στο Οστερμπέεκ, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Έδωσε «μάχη» για να προλάβει, αλλά ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να είναι έτοιμος. Πάντως, έδειχνε ενθουσιασμένος για όσα είχε συναντήσει ερχόμενος στον ΠΑΟΚ.
«Συνάντησα μια σούπερ κατάσταση απ' όλους στη νέα ομάδα μου. Από τον πρόεδρο με τον οποίο έχω μιλήσει αρκετά, τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου, που με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και με βοηθούν καθημερινά να νιώσω καλύτερα. Σίγουρα θα χρειαστώ ένα διάστημα προσαρμογής, να μάθω καλύτερα τους συμπαίκτες μου, να νιώσω καλύτερα με τον κόσμο της ομάδας, αλλά αυτό που αντιμετωπίζω μέχρι τώρα είναι κάτι το καταπληκτικό», έλεγε.
Τελικά, Δεν αγωνίστηκε στα δύο παιχνίδια των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στον Άγιαξ. Ο Ίβιτς θεωρούσε και έτσι ήταν, ότι δεν είναι 100% έτοιμος να μπει στη μάχη και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να είχε συμβεί αν το μηχανάκι από τη Χέρες ντε λα Φροντέρα ήταν παρών σ' ένα από τα δύο ματς, που τόσο στοίχησαν στον ΠΑΟΚ.
Εκανε ντεμπούτο με την ασπρόμαυρη φανέλα στη μακρινή Τιφλίδα, αντικαθιστώντας τον Χάρη Χαρίση στη μεσαία γραμμή, και με «το καλημέρα» έδειξε την ποιότητα που διαθέτει για την συγκεκριμένη θέση. Ουσιαστικά, από τότε, «κλείδωσε» τη θέση στην ενδεκάδα, με την αλλαγή του στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» να παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό ακόμη και σήμερα.
Γενικά, η απουσία του από το χορτάρι είναι κάτι που φαίνεται, απόδειξη ότι συνέβη, μετά την αποβολή του στο 73ο λεπτό, στο πολυσυζητημένο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος στις 28 Νοεμβρίου του 2016. Το σκορ ήταν 3-1 και έγινε 3-4 χωρίς (και) τον Κάνιας στο γήπεδο... Ένας τραυματισμός στον αγώνα κυπέλλου με την Ξάνθη τον άφησε για πάνω από ένα μήνα εκτός δράσης, είναι αλήθεια ότι τον πήγε πίσω, ενώ έχασε και τα δύο ματς με τη Σάλκε για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Με τον Ισπανό εκτός ενδεκάδας ο «Δικέφαλος» έδειχνε σε πολλά παιχνίδια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις δύσκολες καταστάσεις.