Όταν έκλεψαν τη δόξα του Κούδα

Σαν σήμερα, στις 29 Ιουνίου 1983, ο ΠΑΟΚ θα συμμετείχε για 12η φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, με αντίπαλο την ΑΕΚ.
Πηγή: paok24.com
Όταν έκλεψαν τη δόξα του Κούδα

Ο Γιώργος Κούδας είχε προαναγγείλει ότι θα αγωνιζόταν για τελευταία φορά, όμως φρόντισαν να του κλέψουν τη δόξα οι οπαδοί που ρήμαξαν το Ολυμπιακό στάδιο.

Για να προκριθεί στον τελικό ο ΠΑΟΚ απέκλεισε διαδοχικά τους Αναγέννηση Καρδίτσας (7-0), Αλμωπό Αριδαίας (3-0), Βύζαντα Μεγάρων (3-1), Εθνικό Αλεξανδρούπολης (2-0), τον Παναργειακό (1-0, 2-0) και τη Ρόδο (2-0, 1-0). Απολογισμός εννιά νικών και 25-1 γκολ, για το Δικέφαλο που είχε ευνοϊκές κληρώσεις καθ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Το θέλημα του Κούδα

Η αποστολή του ΠΑΟΚ κατέβηκε στην Αθήνα πέντε ημέρες πριν τον τελικό, καθώς μεσολαβούσε ένας αγώνας με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα και κατέλυσε στο ξενοδοχείο "Ουράνιο τόξο". Εκεί ο αρχηγός Γιώργος Κούδας μίλησε στους δημοσιογράφους και δήλωσε ότι επιθυμεί να κλείσει την καριέρα του με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Φυσικά, ο Κούδας δε σταμάτησε το ποδόσφαιρο, καθώς αγωνίστηκε και την επόμενη χρονιά, όμως η δήλωσή του ώθησε σχεδόν όλες τις εφημερίδες να δημοσιεύσουν αφιερώματα για την καριέρα του και αποχαιρετιστήρια άρθρα.

Το βέβαιο ήταν πως ο ο τελικός θα ήταν ο τελευταίος αγώνας του Γερμανού Χάινς Χέερ στον πάγκο του ΠΑΟΚ, καθώς η διοίκηση είχε αποφασίσει να μην ανανεώσει την συνεργασία μαζί του.

Μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο
Στις κερκίδες του Ολυμπιακού σταδίου βρέθηκαν 72.240 θεατές, όμως ο τελικός μόνο γιορτή δεν ήταν, λόγω της βίας μεταξύ των οπαδών. Ο ΠΑΟΚ είχε στο πλευρό του 10.000 φιλάθλους του, ενώ η ΑΕΚ διέθεσε και τα 50.000 εισιτήρια που πήρε από την ΕΠΟ και προμηθεύτηκε συμπληρωματικά αρκετές χιλιάδες προσκλήσεις.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το πρωί εκείνης της μέρας, με συμπλοκές στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Καλογρέζα και στη Νέα Ιωνία, με την αστυνομία να αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη.

Οι μάχες μεταξύ των οπαδών στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, το ξεγύμνωμα και η επίθεση εναντίον αθλητριών του στίβου που έκαναν προπόνηση στο βοηθητικό στάδιο, οι καταστροφές εντός και εκτός σταδίου, η ρίψη φωτοβολίδων, τα εμετικά συνθήματα και κυρίως η ιαχή "Βούλγαροι", ανάγκασαν τον Γιώργο Κούδα να πάρει το μικρόφωνο στο κέντρο του γηπέδου πριν ξεκινήσει ο αγώνας και να ζητήσει από τους οπαδούς "να σταματήσουν να πληγώνουν την ελληνική φυλή»".

Ο διευθυντής του σταδίου, κ. Σαβράμης, απείλησε με ματαίωση του αγώνα, όμως η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως καθώς οι οπαδοί ήταν ανεξέλεγκτοι. Στον ηλεκτρονικό πίνακα του σταδίου εμφανίστηκε μήνυμα που ανέφερε ότι "ο ΠΑΟΚ χρεώνεται με 100.000 δραχμές για αποζημίωση".

Υπήρξε και αγώνας

Μέσα σε μία βροχή από φωτοβολίδες και πλαστικά μπουκάλια ξεκίνησε ο τελικός. Ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο δυνατά, έχασε ευκαιρίες με Κωστίκο, Αλαβάντα και Κούδα, όμως η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ στο 27ο λεπτό με γκολ του Θωμά Μαύρου. Ο ΠΑΟΚ εξαπέλυσε ένα σφυροκόπημα που διήρκεσε 54 λεπτά με διαδοχικές ευκαιρίες των Κούδα, Δημόπουλου, Κωστίκου και Γκουερίνο. Πρωταγωνιστής για την ΑΕΚ ήταν ο τερματοφύλακας Χρήστος Αρβανίτης που πραγματοποίησε εξαιρετικές επεμβάσεις. Στο 80ό λεπτό στη δεύτερη ολοκληρωμένη επίθεση της ΑΕΚ, ο Βαγγέλης Βλάχος πλάσαρε τον Φορτούλα και διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Ο Κούδας, που ήταν ο κορυφαίος του ΠΑΟΚ, δήλωσε ότι "μας αδικεί το αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ έκανε δύο ευκαιρίες και έβγαλε δύο γκολ. Πάντως, νομίζω ότι με την απόδοσή μας χαροποιήσαμε όσους παρακολούθησαν τον τελικό ανεξαρτήτως αποτελέσματος". Από την πλευρά του ο Χέερ, προσπάθησε να αναλύσει τον αγώνα λέγοντας ότι "έχω δει 25 τελικούς σε πολλές χώρες, ποτέ όμως τόσο άδικο αποτέλεσμα. Μία ομάδα που ενενήντα λεπτά ελέγχει τον αγώνα, να μη μπορεί να σκοράρει. Το αποδίδω στην ατυχία και στην νευρικότητα".

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65΄ Τζιράκης), Μπαλλής, Δίντσικος (78΄ Ράντονιτς), Αρδίζογλου, Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75΄ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

Ο καυγάς Παντελάκη -Κουλούρη

Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ότι το κόστος των ζημιών έφτασε στο υπέρογκο ποσό των 4.769.900 δραχμών. Στην καταγραφή των ζημιών, μεταξύ άλλων σημειώθηκαν 433 σπασμένα καθίσματα και 27 σπασμένα φωτιστικά σώματα. Δέκα άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα εκ των οποίων οι πέντε ήταν ανήλικοι μεταξύ 14-16 ετών. Η ΓΓΑ διέταξε να πληρώσουν τις ζημιές του σταδίου οι δύο ΠΑΕ .

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης, δήλωσε ότι "έχει ευθύνη και η ΕΠΟ, που όρισε φτηνές τιμές στα εισιτήρια. Με ακριβά εισιτήρια οι χούλιγκαν δεν έρχονται στο γήπεδο. Το εισιτήριο των 180 δραχμών ήταν προσιτό για τους νεαρούς ταραξίες".

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κίμων Κουλούρης, αφού δήλωσε ότι "το Ολυμπιακό Στάδιο δε θα δοθεί ποτέ ξανά για ποδοσφαιρικό αγώνα ελληνικών ομάδων" επιτέθηκε κατά του Παντελάκη λέγοντας ότι "καθοδηγούμενος από τις κομματικές του πεποιθήσεις παρέμεινε θεατής κατά τη διάρκεια των επεισοδίων", καθώς και ότι "γαλούχησε εκείνους που έκαναν τις καταστροφές στο στάδιο". Ολοκλήρωσε την επίθεσή του λέγοντας ότι "γνωρίζω με τι λύσσα πολεμούν οι Παντελάκηδες την αθλητική αναγέννηση της πατρίδας μας".

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ άρπαξε το γάντι: "Θέλω να ρωτήσω τον κ. Κουλούρη, που βιάστηκε να κάνει κρίσεις εναντίον μου, πόσοι θα τον ήξεραν αν δεν κατείχε αυτή τη θέση, ποια είναι η προέλευσή του, από πότε είναι φίλαθλος και από που αντλεί το δικαίωμα να θίγει αναμετρήσεις και ανθρώπους του δικού μου αναστήματος;".

Διαβάστε ακόμη...