Όσα δεν φτάνει η αλεπού…
SHARE:

Η ιστορία τους, από την ίδρυση τους αποδεικνύει τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας τους. Τη διαφορετική φιλοσοφία τους και φυσικά τη χαώδη διαφορά νοοτροπίας. Ο ΠΑΟΚ δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ καταστάσεις για να κερδίσει μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ στερώντας την από ομάδα που την κέρδισε με το σπαθί της, δεν επιχείρησε ποτέ να ελέγξει το παρασκήνιο και δεν είχε ποτέ στρατιές πολιτικών να τον προστατεύουν. Θα μπορούσα να αναφέρω μια σειρά επιχειρημάτων που είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
Θεωρώ βέβαια θεμιτό να χρησιμοποιείται η ισοπαλία του ΠΑΟΚ στο Μπακού για επικοινωνιακούς «πράσινους» λόγους. Κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί η διπλή παταγώδης αποτυχία, πρόκρισης τόσο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ όσο και του Γιουρόπα Λιγκ. Καλό θα ήταν όμως τέτοιες απόπειρες να γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή. Για να έχουν απήχηση και στον κόσμο.
Σαφώς και είναι αποτυχία για τον Δικέφαλο το γεγονός ότι δεν έφυγε από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το τρίποντο της νίκης. Αυτός ήταν ο ένας και μοναδικός του στόχος. Ο ΠΑΟΚ δυσκόλεψε τη ζωή του «πετώντας» δυο βαθμούς. Θα χρειαστεί να καταβάλει τεράστια προσπάθεια στα επόμενα παιχνίδια της διαδικασίας, για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να «καπαρώσει» τη δεύτερη θέση (αν θεωρήσουμε ότι ο Ντόρτμουντ είναι το απόλυτο φαβορί για την 1η θέση) και να προκριθεί –αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος- στους «32» της διοργάνωσης.
Ο ΠΑΟΚ –κατά την προσωπική μου πάντα άποψη- δεν ήταν καν μέτριος στο Μπακού. Έδειξε και πάλι χτυπητές αδυναμίες στην αμυντική του λειτουργία. Μπορεί να μην δέχτηκε γκολ αλλά, η ευκολία με την οποία δημιουργούν οι αντίπαλοι δυσάρεστες καταστάσεις μπροστά στην εστία του Ολσεν αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού και προβληματισμού. Ο Δανός γκολκίπερ μπορεί να μοιάζει ανίκητος κάτω από τα δοκάρια αλλά κάποια στιγμή, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα νικηθεί.
Η αδυναμία του ΠΑΟΚ στο ψηλό παιχνίδι είναι θέμα που –επαναλαμβάνω- πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τον Ιγκόρ Τούντορ. Ακολουθεί μια σειρά πολύ κρίσιμων αγώνων, σε Ελλάδα και Ευρώπη, που δεν συγχωρούν λάθη και αμυντικές αδυναμίες.
Πρόβλημα εντοπίζω και στον δημιουργικό τομέα. Μπορεί στη Βέροια ο ΠΑΟΚ να δημιούργησε ευκαιρίες και σκόραρε τρεις φορές αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να επισημανθεί.
Τα δεδομένα είναι λίγο πολύ γνωστά. Ο Τούντορ έκανε προετοιμασία με άλλους παίκτες και καλείται να παρουσιάσει μια ομάδα με διαφορετικά πρόσωπα. Οι αποχωρήσεις και οι προσθήκες παικτών (που προέκυψαν μετά την προετοιμασία της ομάδας) άλλαξαν το προφίλ του ΠΑΟΚ που ψάχνει αγωνιστική ταυτότητα και ρυθμό υπό αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι εύκολο για μια ομάδα με νέο προπονητή, πολλούς νέους παίκτες (πολλοί εκ των οποίων νεαρής ηλικίας με έλλειψη εμπειρίας) να αποκτήσει χημεία και αγωνιστικό ρυθμό για να δείξει τις πραγματικές τις δυνατότητες.
Ο Μπερμπάτοφ έχει διάθεση αλλά είναι εμφανές ότι χρειάζεται χρόνο για να βελτιώσει την φυσική και αγωνιστική του κατάσταση. Ο Βούλγαρος έχει την εμπειρία να... έρθει γρήγορα αλλά δεν είναι... σούπερμαν. Θέλει το χρόνο του για να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ομάδας και η ομάδα με τη σειρά της, θέλει το χρόνο της για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του.
Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι εκτός από τον Μπερμπάτοφ, χρόνο χρειάζεται και ο Τούντορ. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κροάτη τεχνικού να είναι η διαχείριση του υλικού. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ καλείται να ετοιμάσει μια ομάδα για να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη, προσπαθώντας παράλληλα να αξιοποιήσει το υλικό που έχει στη διάθεση του. Υλικό που τώρα μαθαίνει καθώς με εξαίρεση τον Λέοβατς, ο Τούντορ δεν γνώριζε τους υπόλοιπους παίκτες που απέκτησε ο Δικέφαλος στην θερινή μεταγραφική περίοδο.
Με αντίπαλο το χρόνο και μια σειρά αγώνων... φωτιά, η τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ καλείται να... κεντήσει μια ομάδα που της λείπει η ομοιογένεια. Δύσκολο εγχείρημα όπως και να το δει κάποιος. Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να βγει νικητής από τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει το επόμενο δίμηνο, θα βάλει γερές βάσεις για να πετύχει σπουδαία πράγματα στη συνέχεια.