Τα 10 χρυσά deal του ΠΑΟΚ!

Από gazzetta.gr: Με αφορμή το υψηλότατο κόστος της μεταγραφής του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς, με τον ΠΑΟΚ να πληρώνει 1,9 εκατ. ευρώ στη Λέγκια για να τον κάνει δικό του,
Πηγή: gazzetta.gr
Τα 10 χρυσά deal του ΠΑΟΚ!

το gazzetta.gr ξεφυλλίζει τα... λογιστικά βιβλία του «Δικεφάλου» και σας θυμίζει τις δέκα κορυφαίες, ενίοτε και ακριβότερες, μεταγραφές στην ιστορία του.

Σίγουρα η μεταγραφή του Σερβοελβετού επιθετικού από τη Λέγκια Βαρσοβίας είναι στο Top-5 των ακριβότερων μεταγραφών του ΠΑΟΚ. Όχι η πιο ακριβή. Τα πρωτεία συνεχίζει να κρατάει ο Αλεχάντρο Πατρίσιο Καμπς, με τα 2.000.000 δολάρια, που κόστισε το 2000. Ασχετα αν στο τέλος οι Αργεντινοί «έφαγαν πιστόλι» και πολλά από εκείνα τα δολάρια χάθηκαν στο δρόμο της επιστροφής του ποδοσφαιριστή στη Βελέζ του Σάρσφιλντ.

Η «χρυσή εποχή» του Γιώργου Μπατατούδη, αναμφισβήτητα, πρόσφερε πολλές συγκινήσεις στον κόσμο και στους ρεπόρτερ του «Δικεφάλου», που έβλεπαν τα εκατομμύρια να χοροπηδούν μπροστά τους, δεκάδες ποδοσφαιριστές να ακριβοπληρώνονται, άλλοι να έρχονται και άλλοι να μην έρχονται (ποτέ) στην Τούμπα! Ο «Μπάτμαν», που καταστράφηκε από την εμπλοκή του στο μπάσκετ, έφτασε να ονειρεύεται τον «ΠΑΟΚ International» (που θα έδινε αγώνες ως περιοδεύον θίασος στην Ευρώπη) για να μπορέσει να βολέψει τους χρυσοπληρωμένους παικταράδες, που ήθελε να φέρει στην ομάδα.

Πολλά λεφτά και αρκετά εκατομμύρια (σε δραχμές) έδωσε κι ο συγχωρεμένος Θωμάς Βουλινός στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στον προεδρικό θώκο της ομάδας, σε εποχές όπου το χρήμα και η δραχμούλα «μετρούσαν», ενώ φυσικά και ο Ιβάν Σαββίδης έχει βγάλει από την τσέπη του (που μόνο καβούρια δεν έχει..) χιλιάδες ευρώ για πανάκιρβες μεταγραφές, όπως ο Πρίγιοβιτς (1,9 εκατ. ευρώ), ο Βαρέλα (1,4 εκατ. ευρώ), ο Λέοβατς (1,3 εκατ. ευρώ), ο Τσίμιροτ (1,3 εκατ. ευρώ), ο Λούκας (800.000 ευρώ).

Μήπως, όμως, ήταν λίγα τα 100 εκατομμύρια δραχμές, που έβγαλε και έδωσε ο Βουλινός το 1989 για να πάρει τον Γιώργο Μητσιμπόνα από την ΑΕΛ; Όχι δεν ήταν. Όπως και το περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, που κόστισε τελικά η μεταγραφή του Βασίλη Κουτσιανικούλη από τον Εργοτέλη το καλοκαίρι του 2009.

Μπροστά πάντως στα δισεκατομμύρια πτα οποία ξόδεψε ο Γιώργος Μπατατούδης, ουσιαστικά μέσα σε μια τριετία 1997-2000, δεν συγκρίνονται. Διαβάζεις τα νούμερα και σε πιάνει ίλιγγος...

«Επιδρομή» στη Λάρισα για Μητσιμπόνα

Η κόντρα ΠΑΟΚ και Άρη για την απόκτηση του Γιώργου Μητσιμπόνα, που είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από τη Λάρισα, κυριάρχησε το καλοκαίρι του 1989. Οι μέρες περνούσαν, ο Θωμάς Βουλινός τα' χε βρει με τον παίκτη και απέμενε το «ΟΚ» της ΑΕΛ. Ο Άρης έκανε την «αντεπίθεση» προσφέροντας 60 εκατομμύρια δραχμές στη Λάρισα και 25 εκατομμύρια δρχ στον πρώην αρχηγό των «βυσσινί».

Ετσι, στις 12 Ιουλίου του 1989 ο Βουλινός κάνει την τελική κίνησή του. Προσφέρει 70 εκατομμύρια δρχ στην ΑΕΛ και άλλα 30 εκατ. δρχ. στον ποδοσφαιριστή και τελικά τον φέρνει στην Τούμπα, αφού πρώτα στήθηκε μια άνευ προηγουμένου «επιχείρηση» από οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι βρέθηκαν έξω από το σπίτι του συγχωρεμένου ποδοσφαιριστή στη Λάρισα, για να τον πείσουν -με όμορφο πάντα τρόπο...- να πει το «ναι». Και το πέτυχαν... Λίγο πιο μακριά, στο σπίτι του τότε προέδρου της ΑΕΛ, κ. Παλαιοχωρίτη, παρόντος του Θωμά Βουλινού, έκλεισε η συμφωνία.

Την επομένη ημέρα ο Γιώργος Μητσιμπόνας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε στον «Δικέφαλο» τριετές συμβόλαιο. «Πρόεδρε θα κάνουμε την Τούμπα Γουέμπλεϊ», λέει προς το Θωμά Βουλινό και καταχειροκροτείται από τους παραβρισκόμενους στα γραφεία της ΠΑΕ. «Καταλαβαίνω το πάθος των ΠΑΟΚτσήδων. Πάντα ήθελα να μην τους έχω αντιπάλους. Πώς να το κάνουμε; Ο κόσμος του ΠΑΟΚ με... φτιάχνει».

Είναι μια περίοδος, όπου ο πρόεδρος του «Δικεφάλου» είχε αποφασίσει να τινάξει την μπάγκα στον αέρα. Είχε φτάσει μια ανάσα από το να αποκτήσει και τον Σάββα Κωφίδη από τον Ολυμπιακό. Στις 7 Ιουλίου του ίδιου καλοκαιριού, δήλωνε δημόσια «τα βρήκαμε σε όλα με τον Αργύρη Σαλιαρέλη, ο Κωφίδης είναι παίκτης του ΠΑΟΚ», αλλά παρά και την επιθυμία του ίδιου του ποδοσφαιριστή, που δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με τον Μίλτο Παπαποστόλου, η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ! Κυρίως, λόγω των αντιδράσεων των ερυθρόλευκων οπαδών. Για την ιστορία, το κόστος της θα ξεπερνούσε τα 150 εκατομμύρια δραχμές!

Πανζουρλισμός για Βρύζα

Το ημερολόγιο δείχνει «Πέμπτη 30 Μαΐου 1996» όταν ο Γιώργος Μπατατούδης, που ακόμη δεν έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κάνει το «κόλπο γκρόσο». Συμφωνεί σ' όλα με τον Χρήστο Πανόπουλο και καλεί στην Αθήνα τον Ζήση Βρύζα, ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα εκείνης της περιόδου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για να κλείσει η μεταγραφή.

Σκοπός του «Μπάτμαν» ήταν να κάνει... δώρο τον 22χρονο, τότε, Ελληνα επιθετικό στο «Δικέφαλο». Και το έκανε αφού πρώτα κατέβαλλε «ζεστά - ζεστά» 450.000.000 δραχμές στην Ξάνθη και στον ποδοσφαιριστή πάνω από 75 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο για πενταετές συμβόλαιο. Οι υπογραφές «έπεσαν» στα γραφεία της ΒΙΑΜΑΡ στην Αθήνα, εκεί όπου βρέθηκαν Μπατατούδης και Καλύβας. Κάποια στιγμή ο Μπατατούδης αποχώρησε και όλοι κατάλαβαν ότι η μεταγραφή είχε τελειώσει. «Ευχαριστούμε την Ξάνθη και τον κ. Πανόπουλο, που αποδέχθηκαν την πρόταση μας αν και είχαν καλύτερες προσφορές. Από σήμερα η Ξάνθη είναι αδερφό σωματείο με τον ΠΑΟΚ», δηλώνει αποχωρώντας από τα γραφεία ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Καλύβας.

Οι ΠΑΟΚτσήδες τρελαίνονται και... βουλιάζουν το αεροδρόμιο της Μίκρας στην υποδοχή του Βρύζα, ο οποίος απορημένος κοιτάζει αμίλητος τις αντιδράσεις του κόσμου στο αεροδρόμιο, αλλά και στην Τούμπα, όπου είχε στηθεί πάρτι!

«Τρελάθηκα με το λαό του ΠΑΟΚ. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορούν να γίνουν τέτοια πράγματα για έναν ποδοσφαιριστή», δηλώνει ο Βρύζας και ντύνεται στα ασπρόμαυρα καθιστώντας τότε τη μεταγραφή του ως την ακριβότερη στην ιστορία του «Δικεφάλου».

Όταν απέκτησε τον «Mr. φάουλ»

Ο Γιώργος Μπατατούδης είχε «ζεσταθεί» από τη μεταγραφή του Βρύζα και την αποδοχή του κόσμου. Κάποια στιγμή όταν εμφανίστηκε στην Τούμπα τον παρομοίασαν με τον... Μπερλουσκόνι, αλλά η ομάδα δεν... τσουλούσε. Με τον Γκίντερ Μπέγκτσον και τον Χρήστο Αρχοντίδη στον πάγκο, ο «Δικέφαλος» βολόδερνε στη μέση του βαθμολογικού πίνακα με την ενίσχυση του να κρίνεται άκρως επιβεβλημένη στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Έτσι, τις πρώτες μέρες του 1997, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ καλεί στα γραφεία της «ΕΡΓΑΣ» στην Αθήνα τον Κώστα Φρατζέσκο. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Κώστας Ορφανός είχε συμφωνήσει με τον ΟΦΗ στο ποσό των 100.000.000 δραχμών και απέμενε το «ναι» του Έλληνα διεθνή μέσου.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, στις 2 Ιανουαρίου του 1997, κατέληξαν σε συμφωνία αφού και πάλι ο Μπατατούδης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το τριετές συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε ο Φρατζέσκος την επομένη ημέρα ήταν συνολικής αξίας 250.000.000 δραχμών. Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, κι αφού λύθηκε μια παρεξήγηση με τον Αρχοντίδη, ο ΠΑΟΚ απέκτησε και τον ελεύθερο Σπύρο Μαραγκό για δύο χρόνια αντί 80.000.000 δραχμών.

Κίνηση ματ με Βενετίδη

Ο Γιώργος Μπατατούδης συνεχίζει και το καλοκαίρι του 1999 να κάνει φανταχτερές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, με τον ΠΑΟΚ να παίζει δυνατά και να φέρνει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στην Τούμπα.

Το ασπρόμαυρο «στρατηγείο» είχε στηθεί στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «ΕΡΓΑΣ» στην Αθήνα, όπου πρώτος πέρασε τις πόρτες, ο Στέλιος Βενετίδης, στις 3 Ιουνίου υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο με τον «Δικέφαλο», αφού πρώτα ξεπεράστηκε ένα πρόβλημα με τον μάνατζερ του, Αγγελο Τραυλό, και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει με τον Πανόπουλο και την Ξάνθη στο ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών.

Ο Βενετίδης υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο αντί 200.000.000 δρχ. και δύο χρόνια αργότερα θα πωληθεί αντί 3,3 εκατ. ευρώ (1,1 δις. δραχμές) στον Ολυμπιακό στην πιο έξυπνη και αποδοτικότερη μεταγραφική κίνηση από πλευράς Μπατατούδη.

Ο Εβρίτης επιχειρηματίας είχε πείσει τον κόσμο της ομάδας, ότι μπορεί να φέρει στην Τούμπα τον Ουρουγουανό Ζαλαγιέτα από τη Γιουβέντους, αλλά τελικά συμβιβάστηκε με τον Αιγύπτιο Σάμπρι από την Τιρόλο και τον Αργεντινό Ντόλμπεργκ.

Και για τον Γεωργιάδη πλήρωσε πολλά...

Για σχεδόν ένα μήνα ο Μπατατούδης πάλευε να ντύσει στα ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ τον Γιώργο Γεωργιάδη. Η πρώτη επαφή έγινε στις 19 Ιουνίου του 1999, που αλλού;, στην Αθήνα και τα εμπόδια ξεπεράστηκαν μετά από πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις.

Ο Άρι Χάαν, ελέω Ρουντ Γκούλιτ, είχε συμβάλλει προκειμένου η Νιουκάστλ να αφήσει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, ωστόσο εκτός των περίπου 300 εκατομμυρίων δραχμών που δόθηκαν στην αγγλική ομάδα, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πληρώσει και τον Παναθηναϊκό. Η ΦΙΦΑ είχε δικαιώσει τους «πράσινους» όταν ο «Γου Χου» έφυγε για τη βόρεια Αγγλία και όποια ελληνική ομάδα ήθελε να τον αποκτήσει θα έπρεπε να καταβάλλει 128.000.000 δρχ. στο «τριφύλλι».

Ο Γεωργιάδης δήλωνε ευθύς εξαρχής, «θέλω να παίξω στον ΠΑΟΚ, αλλά γνώριζε ότι θα έπρεπε να περιμένει, όπως και ο Μπατατούδης που εμφανιζόταν σίγουρος πως «εμείς θα τα βρούμε με τον ποδοσφαιριστή και θα έρθει στη Θεσσαλονίκη». Τελικά καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Καβαλιώτη διεθνή άσου έπαιξε ο... Πέρσι Ολιβάρες.

Ο Περουβιανός είχε χαλαστεί με τον Χάαν και ήθελε να φύγει από την Τούμπα, ο ΠΑΟΚ το εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός και ένα μεγάλο ποσό, που έπρεπε να πάει στον Παναθηναϊκό για την απόκτηση του Γεωργιάδη, πήγε μέσω της μεταγραφής του Ολιβάρες στους «πράσινους».

Ο Μπατατούδης συνήθιζε, τότε, να εκμεταλλεύεται τα Σαββατοκύριακά του και να τα αφιερώνει στον ΠΑΟΚ αφήνοντας στην άκρη τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Γι' αυτό και η απόκτηση του ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πάνω από έξι ώρες πριν ο Γεωργιάδης υπογράψει για τρία χρόνια αντί 500 εκατομμυρίων δραχμών. Ο μάνατζερ του, Αγγελος Τραυλός (που είχε και το Βενετίδη), εμφάνισε μια πρόταση της Σεβίλλης, αλλά ο «Μπάτμαν» δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει έναν παίκτη, που τόσο πολύ ήθελε να φέρει στην ομάδα.

«Σχίστην», ήταν η απάντηση προς τον ατζέντη του ποδοσφαιριστή, που πέρασε ένας μήνας μέχρι να τελειώσουν τα διαδικαστικά με Νιουκάστλ (πήρε πάνω από 150 εκατ. δρχ.) και Παναθηναϊκό, που είχε βάλει όρο όταν παραχωρούσε τον Έλληνα άσο στην αγγλική ομάδα, ότι θα εισέπραττε ένα σεβαστό ποσό αν επέστρεφε στην Ελλάδα μέσα στην τριετία. Όλα αυτά κράτησαν τον Γεωργιάδη εκτός ομάδας μέχρι τις 30 Ιουλίου, όταν κάτω από άκρα μυστικότητα έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Για κακή τύχη του Θανάση Ακριβόπουλου, που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, η αποστολή του ΠΑΟΚ που θα αναχωρούσε για την Ιταλία όπου θα έπαιζε ένα φιλικό με την Περούτζια, καθυστέρησε να πετάξει και ο Γεωργιάδης έγινε αντιληπτός από τους δημοσιογράφους, που χάλασαν τα σχέδια των ανθρώπων της διοίκησης.

Κοντά στα 350.000.000 δρχ. είχε κοστίσει η απόκτηση, τότε, του Νίκου Φρούσου από τον Ιωνικό, σε μια περίπου που ο ΠΑΟΚ σκορπούσε εκατομμύρια στο μεταγραφικό παζάρι.

Πάνω από 750 εκατ. για τον Νούνιες

Ο Μίλτον Ομάρ Γκαρσία Νούνιες ήταν ένας από τους πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές, που πέρασαν και δεν... ακούμπησαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η μεταγραφή του μικρούλη φορ από τις Ονδούρες σήκωσε πολύ συζήτηση.

Επισήμως, η ΠΑΕ «χρέωσε», τον δανεικό (!) από τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο, Νούνιες, στα κιτάπια της μ' ένα ποσό πάνω απ' τα 750 εκατομμύρια δραχμές! Βλέπετε, έπαιζε ρόλο η ισοτιμία δραχμής – δολαρίου.

Ο Στράτος Γιδόπουλος, κουμάντο στα διοικητικά του ΠΑΟΚ τότε, είχε ταξιδέψει στην πατρίδα Ουρουγουάη, για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να πάρει στα χέρια του τη «μπλε κάρτα» του 25χρονου, τότε, ποδοσφαιριστή, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα με δελτίο ερασιτέχνη, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής μεσούσης της αγωνιστικής σεζόν.

Κι αυτή η πρεμούρα των διοικούντων έδειχνε ότι κάτι κρύβεται πίσω από τον δανεικό Νούνιες... Μ' αυτά και μ' αυτά, ο επιθετικός από τις Ονδούρες ήρθε στην Ελλάδα αρχικά για δοκιμή στις αρχές του Οκτωβρίου, εν έτη 1999, έπαιξε 11 όλα κι όλα παιχνίδια με τον «Δικέφαλο» στο στήθος και έφυγε δίχως να... ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα! Ο Βαλένσια που έγινε... Νούνιες!

Μόλις,λοιπόν, παρουσιάστηκε μπροστά στα χέρια των ανθρώπων του ΠΑΟΚ η «χρυσή» πρόταση της αγγλικής Σάντερλαντ, δεν το σκέφτηκαν ούτε λεπτό! Τον τύλιξαν σε συσκευασία δώρου, με κόκκινη και μαύρη κορδέλα, και τον έστειλαν στείλουν στην Αγγλία. Η μεταγραφή του ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών για ελεύθερους ποδοσφαιριστές στα τέλη Μαρτίου, αφού πέρασε από χίλια κύματα. Ο Μπατατούδης έπρεπε να βρει τα χρήματα, ο ΠΑΟΚ να εξοφλήσει τη Νασιονάλ, που την είχε αφήσει απλήρωτη, για να μπορέσει να εισπράξει τα λεφτά από την Σάντερλαντ.

Ο Σέρβος Μπράτιτς με το διπλό συμβόλαιο!

Την ημέρα που η Τούμπα αποχαιρετούσε με δάκρυα τον Γιώργο Τουρσουνίδη, μετά από 12 χρόνια, ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωνε μια από τις πιο δαπανηρές μεταγραφές του 24χρονου Βίντακ Μπράτιτς από τη σερβική Βοϊβοντίνα.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε πείσει τον εαυτό του και τον Γιώργο Μπατατούδη πως στο πρόσωπο του Μπράτιτς είχε βρει το νέο Σαμπανάζοβιτς, αλλά στην πράξη, στο χορτάρι, τα πράγματα αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικά.

Νωρίτερα είχε αποκτηθεί ο Βασίλης Μπορμπόκης, από την αγγλική Ντέρμπι Κάουντι, με τον Ντούσκο να θέλει να χτίσει μια ομάδα στα πρότυπα της δικής του ΑΕΚ και του δικού του Ολυμπιακού. Ο Μπράτιτς, όμως, δεν κολλούσε πουθενά...

Αρχικά είχε κυκλοφορήσει η είδηση, ότι είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος, μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει όπως κι άλλοι 15 ποδοσφαιριστές της Βοϊβοντίνα, αλλά τελικά λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο ΠΑΟΚ συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δραχμές στην πρώην ομάδα του!

Μάλιστα στα ρεπορτάζ της εποχής δινόταν η πληροφορία από στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον ειδικό όρο, που είχε πετύχει η τότε διοίκηση του «Δικεφάλου» να μπει στο τετραετές συμβόλαιο του Σέρβου. Τι ανέφερε αυτός ο ειδικός όρος; «Σε περίπτωση που ο Μπράτιτς έπαιρνε μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού, εντός της τετραετίας, ο ΠΑΟΚ θα εισέπραττε γκαραντί το ποσό των 15 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων»!

Τελικά, ο Μπράτιτς είχε υπογράψει διπλό συμβόλαιο! Ναι, καλά διαβάσατε. Από τα απίστευτα που γινόταν επί εποχής Μπατατούδη, ήταν και αυτό το άκρως πρωτοποριακό «διπλό συμβόλαιο». Το ένα, 510 εκατομμύρια (σε αντιστοιχία τότε μάρκου και δραχμής) και το άλλο για το οποίο ερευνήθηκε η γνησιότητα του τιμολογίου που εξέδωσε η δήθεν ομάδα του γύρω στα 150 με 200 εκατομμύρια δραχμές. Η σούμα βγήκε πάνω από 700 εκατομμύρια...

Εδωσε 1 δις για Οκκά_Εγκωμίτη!

Από τον Απρίλιο του 2000 ο Δικέφαλος κοιτούσε τις περιπτώσεις των Οκκά-Εγκωμίτη. Ο Μελέτης Περσίας, βοηθός του Μπάγεβιτς, είχε βρεθεί στην Κύπρο για να τους παρακολουθήσει από κοντά.

Την ημέρα που ο Παναθηναϊκός στεφόταν πρωταθλητής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ αποκτούσε στην... Αθήνα, δύο Κύπριους ποδοσφαιριστές, τον Γιαννάκη Οκκά και τον Γιώτη Εγκωμίτη. Η Ανόρθωση ζεστάθηκε με το περίπου 1 δισεκατομμύριο δραχμές (!) αστρονομικό ποσό στο όποίο έκλεισε «2 σε 1» για την παραχώρηση των δύο ποδοσφαιριστών της, σε ακόμη μια πρωτοποριακή κίνηση του Μπατατούδη, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τους ανθρώπους της κυπριακής ομάδας για συνεργασία και παροχή συνδρομητών στο επίπεδο της ψηφιακής πλατφόρμας της Intersat! Απίστευτα κι όμως αληθινά...

Με 2 εκατ. δολάρια πήρε τον Καμπς

Το καλοκαίρι του 2000 ο «Δικέφαλος» έφερε στην Ελλάδα το «δεκάρι» της Βελέζ Σάρσφιλντ, Αλεχάντρο Πατρίσιο Καμπς, μια από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τις 800.000.000 δραχμές και για να είμαστε πιο ακριβείς κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια, καθώς η ομάδα του πληρώθηκε σε αμερικανικά δολάρια.

Ο Αργεντινός μέσος έφτασε στις 21 Ιουλίου του 2000 στην Ελλάδα και κατά την προσφιλή τακτική του Γιώργου Μπατατούδη, συμφώνησε την επομένη, Σάββατο γαρ, μετά από διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Εκεί, πήγε απόλυτα ενημερωμένος για το τι εστί ΠΑΟΚ. Φρόντισαν γι' αυτό ο Χουάν Ρότσα, ο Μπορέλι και ο Ζιοβάνι, οι οποίοι του είχαν αναλύσει τα πάντα για την Ελλάδα.

Ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ ζούσε την περίοδο των «παχιών αγελάδων», μόλις είχε αναλάβει και τα ηνία της μπασκετικής ομάδας, γι' αυτό και η επίσημη παρουσίασή του Καμπς στη Θεσσαλονίκη, έγινε στα πλαίσια του «Ενιαίου ΠΑΟΚ. μαζί με του Αγγελου Κορωνίου, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα κομμάτια της περίφημης «Dream Team» του Μπατατούδη, μαζί με Σιγάλα, Λιαδέλλη, Κολντεμπέλα και τα άλλα παιδιά, η οποία σύντομα αποδείχθηκε μια... φούσκα και διαλύθηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο.

Να φανταστεί κανείς, ότι ο Παναγιώτης Λιαδέλλης υπέγραψε στις 2 Ιουνίου του 2000 για τρία συν ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ αντί 1 δισεκατομμυρίου δραχμών!!! Ακολούθησε ο τότε αρχηγός της εθνικής ομάδας, με 800 εκατομμύρια δραχμές, ενώ ο Γιάννης Γιαννούλης είχε ανανεώσει για τρία χρόνια αντί 850.000.000 δρχ.! Λεφτά να φαν' κι κότες...

Οι ημέρες δόξας και μεγαλείου του «Μπάτμαν», όπως ήταν φυσικό, άρχισαν να σβήνουν γρήγορα, εξ ου και η αδυναμία πληρωμής της Βελέζ. Στις αρχές Δεκεμβρίου οι Αργεντινοί στέλνουν τελεσίγραφο στον Καμπς: «Γύρνα πίσω σε δέκα μέρες γιατί δεν μας πλήρωσε ο ΠΑΟΚ». Ένα δεκαήμερο αργότερα, ενώ είχαν ξεκινήσει οι φήμες για ομαδικές προσφυγές και τον Ολυμπιακό να κινείται για την απόκτηση του Ομάρ Τετράτζε, ο Μπατατούδης άρχισε... παζάρια, με τον απεσταλμένο της Βελέζ στην Ελλάδα, ζητώντας η αποπληρωμή των 2 εκατ. δολαρίων να γίνει σε βάθος διετίας!

Με την ομάδα του Μπάγεβιτς να είναι ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και να οδεύει προς τον τελικό του κυπέλλου, παρά τις αποχές των παικτών από τις προπονήσεις λόγω... απληρωσιάς, η Βελέζ δέχεται την επιστροφή του Καμπς στις τάξεις της δίχως να πάρει το υπόλοιπο των χρημάτων που της οφείλονταν, και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου το μόλις έξι μηνών πέρασμα του Αργεντινού από την Ελλάδα. Κι όμως, ήταν μια από τις ακριβότερες μεταγραφές του ΠΑΟΚ...

Ο Έλληνας «Μέσι» στην Τούμπα!

Το Μάιο του 2009 ο ΠΑΟΚ κερδίζει τη μάχη από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό καταφέρνοντας να κάνει δικό του πιο περιζήτητο νεαρό έλληνα επιθετικό της εποχής, τον Βασίλη Κουτσιανικούλη. Η αποστολή του Θόδωρου Ζαγοράκη και του Ζήση Βρύζα στο Ηράκλειο, στέφθηκε με επιτυχία για τους «ασπρόμαυρους», καθώς ο Νίκος Τζώρτζογλου είχε αποδεχθεί την πρόταση τους.

Στις 26 Μαίου του 2009 ο Ελληνας «Μέσι» ήταν στην Τούμπα και παρουσιαζόταν από τον τεχνικό διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ζήση Βρύζα, ως η πρώτη μεταγραφή του καλοκαιριού. Οι προσδοκίες για τον νεαρό Λαρισαίο επιθετικός ήταν τεράστιες, «είναι πολύ μεγάλη επένδυση για τον ΠΑΟΚ», έλεγε ο Βρύζας. Λόγια που δεν αποδείχθηκαν ποτέ στην πράξη. Στο χορτάρι...

Ο «Δικέφαλος» θα έβγαζε από το ταμείο του, ένα ποσό κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας, με τον Εργοτέλη να διατηρεί το 33% των δικαιωμάτων του παίκτη σε περίπτωση μεταπώλησης, Οι δύο πλευρές συζητούσαν και για παίκτες, ανάμεσα στα ανταλλάγματα λεγόταν ότι θα ήταν ο Παντελής Κωνσταντινίδης, ο Τζο Μπιζέρα και ο... Στέφανος Αθανασιάδης! Σε περίπτωση που κανένας ποδοσφαιριστής δεν πήγαινε στην ομάδα της Κρήτης, τότε, υπήρχαν επιπλέον συμφωνημένα οικονομικά ανταλλάγματα, που θα πλήρωνε ο ΠΑΟΚ.

Η διοίκηση βασανίστηκε, είναι αλήθεια, για αρκετούς μήνες μέχρι να εξοφλήσει τον Εργοτέλη, αλλά το έκανε χρίζοντας, τότε, τον «Κούτσια», που υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο αντί περίπου 1 εκατ. ευρώ συνολικά, ως μια από τις ακριβότερες μεταγραφικές αγορές του.

Καθοριστικό ρόλο σ' εκείνη τη μεταγραφή έπαιξε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, που την 1η Ιουνίου του 2009 ανέλαβε με κάθε επισημότητα «καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή» παραμένοντας στο συγκεκριμένο πόστο μέχρι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη...