«Όλη η ζωή είναι μια παρτίδα σκάκι»
SHARE:
Ο Έφορος του τμήματος, κ. Σάββας Μάτσας, και ο προπονητής, Αστέρης Κόμσουλας, μίλησαν αποκλειστικά στο acpaok.gr για το τμήμα, αυτά που προσφέρει το άθλημα, καθώς και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να γίνει ευρέως γνωστό αυτό το πνευματικό άθλημα.
Ο κ. Σάββας Μάτσας μίλησε από την πλευρά του για το πώς συστάθηκε το τμήμα, τη φιλοσοφία, καθώς και τις επιτυχίες.
Ποια χρονιά δημιουργήρθηκε το τμήμα σκάκι;
Ξεκινήσαμε το 2013 μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Σ. ΠΑΟΚ αρχικά και στη συνέχεια προχωρήσαμε με ανθρώπους που γνωρίζουν το σκάκι.Το ξεκίνημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο καθώς παρόλο την βοήθεια της Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ όπου σε δύο επίσημους αγώνες στο γήπεδο της Τόυμπας είχαμε περίπου 8.000 διαφημιστικά,τις επόμενες ημέρες ενδιαφέρθηκαν μόλις 2 άτομα.Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε το πως αντιμετωπίζει ο Έλληνας το σκάκι αλλα και το ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για αυτό το τμήμα.Εμείς όμως απο την μεριά μας επιμείναμε, προσπαθήσαμε και κάποια στιγμή πέρσυ στο παιδικό τμήμα φτάσαμε στο σημείο να έχουμε 11 παιδιά δημοτικού και στο τμήμα των ενηλίκων 7.
Όλα τα παιδιά του τμήματος ξεκινάνε απο το ίδιο επίπεδο ή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση;
Όλα τα παιδιά περίπου είναι στο ίδιο στάδιο αλλά εμείς προσπαθούμε να τους ξεχωρίσουμε και να τους ομαδοποιήσουμε επειδή το σκάκι έχει αρκετά επίπεδα.Για παράδειγμα την προηγούμενη σεζόν οι 5 καλύτεροι σκακιστές μας κάνανε ιδιαίτερα μαθήματα και αυτό έγινε για να αντιληφθούμε το επίπεδο τους.Υπάρχουν 3 στάδια μαθημάτων όπου άλλα μαθήματα γίνονται στους αρχάριους άλλα σε αυτούς που γνωρίζουν και άλλα σε αυτούς που είναι ήδη καλοί αλλά θέλουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι.
Ποιες ήταν οι επιτυχίες του τμήματος για την σεζόν που μας πέρασε;
Πρώτα απο όλα να αναφέρω οτι ήδη έχει εκδοθεί δελτίο τύπου απο τον Α.Σ. ΠΑΟΚ στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και υπάρχουν αυτήν στιγμή 43 άτομα που είναι διαθέσιμα να αγωνιστούν σε επίσημους αγώνες που λαμβάνουμε μέρος,είτε σε πρωτάθλημα και κύπελο,είτε σε διεθνή τουρνουά.Απο κει και πέρα εμείς ανήκουμε στην τοπική ένωση σκακιστών Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής που υπάρχουν περίπου 37 σωματεία. Οι πρωταθλητές και οι κυπελούχοι απο όλες τις ενώσεις στην Ελλάδα συγκεντρώνονται κάποια στιγμή σε κάποιο ξενοδοχείο, αγωνίζονται και έτσι προκύπτει ο Πρωταθλητής και ο Κυπελλούχος. Πέρσυ στο πρωτάθλημα τερματίσαμε 8οι σωματείων σε ισοβαθμία με τον 5ο με συμμετοχή 17 σωματείων, ενώ στο κύπελο φτάσαμε μέχρι την 8άδα. Μεγάλη επιτυχία καταφέραμε το 2015, όταν και φτάσαμε στο final four, στα πρώτα βήματα του τμήματος, που πραγματοποιήθηκε στο Makedonia Palace, χορηγία του Ιβάν Σαββίδη.
Τα προβλήμα έχουν ξεπεραστεί η αντιμετωπίζετε ανάλογες δυσκολίες όπως στην αρχή;
Υπάρχουν ακόμα αρκετές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουμε αλλά μέσω της προσπάθειας και των σωστών ενεργειών όλα θα λυθούν.Φέτος έχουμε σκεφτεί να ασχοληθούμε με πολλά δημοτικά σχολεία της Τούμπας και να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.Το κέντρο μας είναι στο γήπεδο της Τούμπας και ελπίζουμε αυτή τη σεζόν να έχουμε περισσότερες επιλογές και για τα μικρά παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.
Εαν υπάρχουν κάποιοι χορηγοί η παράγοντες που βοηθούν το τμήμα:
Δυστυχώς, οι χορηγίες είναι ελάχιστες και μηδαμινές θα έλεγα, για αυτό όμως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Α.Σ. ΠΑΟΚ, την Διοίκηση της Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ και την εταιρία Οpticon express γιατί χωρίς αυτούς ίσως και να μην υπήρχαμε.
Για το τουρνουά Ιωάννης Σαββίδης:
Για εμάς καταρχάς ήταν μεγάλη χαρά που η επιτροπή 90 χρόνων του ΠΑΟΚ δέχτηκε το αιτημά μας να συμμετέχουμε και εμείς στην γιορτή, εκεί συζητήθηκε το θέμα και όλα κύλησαν ομαλά, ώσπου διοργανώθηκε ένα πολύ όμορφο τουρνουά στο PAOK SPORTS ARENA τον Σεπτέμβρη του 2016, όπου ο χώρος και το περιβάλλον τους εξίταρε και τους εντυπωσίασε όλους για το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν συνηθήσει να αγωνίζονται κάτω απο πολύ διαφορετικές συνθήκες.
Ακόμα θέλω να προσθέσω πως στο σκάκι μπορεί να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό,μπορεί να φέρνει την αίσθηση της δυσκολίας και της κούρασης αλλά εάν το γνωρίσεις πολύ δύσκολα να το αφήσεις.Υπάρχουν πολλά θετικά που θα σου δώσει είτε στον χαρακτήρα, είτε στην νοοτροπία, είτε στην σκέψη και παράλληλα το ερωτεύεσαι. Πολλοί προπονήτες άλλων αθλημάτων προτρέπουν στα παιδιά να γνωρίσουν και να διδαχθούν σκάκι καθώς βοηθάει στον τρόπο που λειτουργούν σαν προσωπικότητες και δίνει στοιχεία που δεν δίνει άλλο άθλημα.
Από τη μεριά του, ο προπονητής, Αστέρης Κόμσουλας, μίλησε για το πόσο βοηθάει το σκάκι στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, τις αρετές που δίνει σε έναν άνθρωπο, καθώς και τις επιδράσεις στη μικρή ηλικία.
Ποιος είναι ο ρόλος σου, σαν προπονητής;
Σαν προπονητής αυτό που πρέπει να κάνω είναι να καλλιεργήσω χαρακτήρες, διότι έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά όπου από το σχολείο εισπράττουν μια παγειωμένη μάθηση, οπότε μέσα από τον αθλητισμό τους δίνεται η δυνατότητα να καλλιεργηθούν και πνευματικά .Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αυτά τα 3 χρόνια που έχω το παιδικό τμήμα , τα περισσότερα παιδιά που έχουν έρθει έχουν μείνει και από τις συζητήσεις με τους γονείς αντιλαμβανόμαστε ότι το διασκεδάζουν. Στόχος πάντα είναι να το βλέπουν πρώτα σαν παιχνίδι και μετά σαν άθλημα , για να καταφέρουν πιο εύκολα να το αγαπήσουν και γιατί όχι στην πορεία να γευτούν την χαρά της επιτυχίας.
Διοργανώνονται πρωταθλήματα για τα παιδικά τμήματα;
Υπάρχει το σχολικό πρωτάθλημα που διοργανώνεται κάθε χρόνο και περιέχει 3 προκριματικά ,της Δυτικής-Ανατολικής Θεσσαλονίκης ,της Μακεδονίας και στη συνέχεια τα Πανελλήνια. Από τα 7 παιδιά που πήραν μέρος πέρυσι τα 6 πέρασαν στη 2η φάση και το ένα πέρασε στα Πανελλήνια αλλά λόγω της απόστασης δεν συμμετείχε.
Υπάρχουν παιδιά που δεν ταίριαξαν με τη φιλοσοφία του αθλήματος;
Φυσικά, υπήρχαν παιδιά που δεν ταίριαξε στο χαρακτήρα τους, ωστόσο προσπάθησαν, ήρθαν σε επαφή με το άθλημα, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να το γνωρίσουν και στη συνέχεια, σταμάτησαν, ψάχνοντας κάτι πιο ταιριαστό προς αυτούς.
Το σκάκι είναι ένα πνευματικό άθλημα και όχι αγωνιστικό, δεν περιλαμβάνει σωματικές δραστηριότητες. Αυτό δεν είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά;
Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα μικρά παιδιά διαθέτουν πολλή ενέργεια και δεν έχουν την αντοχή να καθίσουν ώρα σε μία καρέκλα να παρακολουθούν κάποιον να τους διδασκεί. Ίσως τους κουράζει μετά από ένα χρονικό διάστημα και γι’ αυτό κάνουμε πολλές συζητήσεις, μικρά διαλείμματα και εγώ προσωπικά προσπαθώ να κάνω όσο περισσότερο διασκεδαστικό μπορώ το μάθημα. Εμένα, σκοπός μου είναι να κάνω τα παιδιά να αγαπήσουν το σκάκι, να τους δώσω τις βάσεις για αυτό και μετά από εκεί και πέρα έρχεται το ζήτημα του χαρακτήρα του ίδιου του παιδιού.
Τι είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενο στην επαφή σου με τα παιδιά;
Χαίρομαι να βλέπω μικρά παιδιά να έχουν διάθεση για το σκάκι, να ανυπομονούν να έρθει η ώρα του μαθήματος και ακόμη περισσότερη χαρά παίρνω, όταν έρχομαι για προπόνηση και τα βρίσκω εδώ από νωρίς να περιμένουν να ξεκινήσουμε. Μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπω ένα παιδί να αγαπάει το σκάκι δεν μπορώ να έχω!
Μπορεί να συμβαδίσει το σκάκι ταυτόχρονα με ένα αγωνιστικό άθλημα; Μπορούν τα παιδιά να τα συνδυάσουν;
Φυσικά και μπορούν. Το ένα άθλημα δίνει στο άλλο αξία, το σκάκι χρειάζεται μακροπρόθεσμα σε μεγάλα παιχνίδια σωματική αντοχή, ενώ το αγωνιστικό άθλημα απαιτεί να έχεις φιλοσοφία και στρατηγική. Μπορούν να συνδυαστούν και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά το ένα στο άλλο.
Στις μικρές ηλικίες το σκάκι βοηθάει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της λογικής που ακολουθεί ένας άνθρωπος;
Το συγκεκριμένο άθλημα δίνει την ευκαιρία σε έναν άνθρωπο να αρχίσει να σκέπτεται ταυτόχρονα όλες τις εναλλακτικές και όχι μονόπλευρα. Στις μικρές ηλικίες, πιο συγκεκριμένα, όταν ένα παιδί βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης και μάθησης, βοηθάει ακόμα περισσότερο, γιατί δεν έρχεται σε αντίθεση με ένα ήδη υπάρχον χαρακτηριστικό του ίδιου του ανθρώπου, αλλά γίνεται «κτήμα» εξαρχής. Με το σκάκι, ένας άνθρωπος μαθαίνει να σκέπτεται σφαιρικά, άλλωστε όλη η ζωή είναι ένα σκάκι.
Ποιες είναι οι πρωτεύουσες αρετές που μας δίνει το σκάκι;
Η υπομονή και η επιμονή! Αυτές είναι οι χρυσές αρετές, με τις οποίες ένας άνθρωπος μπορεί να προοδεύσει. Χρειάζονται σε όλους τους τομείς της ζωής μας και είναι μεγάλο πλεονέκτημα όταν τις κατέχουμε.
Υπάρχουν αλλαγές στο χαρακτήρα των παιδιών πριν έρθουν σε επαφή με το άθλημα και μετά;
Βέβαια! Υπάρχουν πολλά παιδιά που παρουσίασαν μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά τους, το σκάκι βοήθησε πάρα πολύ στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.
Υπάρχουν, ωστόσο και πολλοί ενήλικοι αθλητές, οι οποίοι ξεκινάν σε μεγάλη ηλικία το σκάκι;
Έχουμε πολλούς ενήλικες, που δεν γνώριζαν το άθλημα και ήρθαν εδώ για να μάθουν. Η διάθεσή τους προς το άθλημα είναι μεγάλη, το αγάπησαν το άθλημα και τους γέμισε με αρετές, όπως είπαμε παραπάνω, τις οποίες χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.
Σε τι θέση ήρθε την περασμένη χρονιά η ομάδα;
Πέρυσι ήρθαμε στην 8η θέση, κάθε χρονιά στοχεύουμε στο καλύτερο δυνατό και στο άμεσο μέλλον στοχεύουμε να ανέβουμε και κατηγορία. Δεν τα παρατήσαμε ποτέ, κάθε χρόνο η προσπάθειά μας αποφέρει και καλύτερα αποτελέσματα και χαιρόμαστε γι’ αυτό.
Αν και ατομικό άθλημα, υπάρχει και το στοιχείο της ομαδικότητας;
Στους αγώνες, ο καθένας αγωνίζεται ατομικά, ωστόσο κατεβαίνουμε σαν ομάδα, οπότε στόχος μας πάντα είναι να υπάρχει η ομαδικότητα ανάμεσά μας και για να πω την αλήθεια, αυτή είναι που φέρνει και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.