Extreme Makeover: PAOK edition
SHARE:
Το χθεσινό παιχνίδι με το Ρέθυμνο, έκρυβε, θεωρητικά, πολλές παγίδες για τον ΠΑΟΚ. Η εκπληκτική πρώτη περίοδος που έκανε όμως, σε συνδυασμό με την άμυνα του σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, τον οδήγησε στο άνετο 78-56, στην τρίτη του νίκη στο πρωτάθλημα, αλλά και σε ένα συμπέρασμα που το ανέφερε και ο Κώστας Χαραλαμπίδης.
Ότι αυτή η ομάδα, μπορεί να παίρνει παίρνει νίκες και χωρίς να πηγαίνει τα παιχνίδια ψηλά στο σκορ.
Στις 26 μέρες που ο Κώστας Χαραλαμπίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, η εικόνα έχει βελτιωθεί κατά πολύ, σε διάφορους τομείς, με μοναδική «κηλίδα» ως τώρα, τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, από το Διαγόρα Δρυοπιδέων.
Σε επτά παιχνίδια με τον 43χρονο στον πάγκο, έχει τέσσερις νίκες και τρεις ήττες και η βελτίωση των αριθμών του, αποδεικνύει και... μαθηματικά το πόσο έχει αλλάξει.
Τα νούμερα με Φλεβαράκη
Μέχρι εκείνο το 72-94 από τη Νεπτούνας και στη συνέχεια τη λύση της συνεργασίας με τον Κώστα Φλεβαράκη, ο ΠΑΟΚ, έβαζε σε όλες τις διοργανώσεις, 73,3 πόντους ανά αγώνα, ενώ δεχόταν 82,3. Έδινε 14,3 ασίστ για 11,7 λάθη, έκλεβε 5,6 μπάλες στο παιχνίδι, ενώ έπαιρνε 37,1 ριμπάουντ, έναντι 34,7 των αντιπάλων του.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι μια ομάδα που μαζεύτηκε αρχές Σεπτεμβρίου και δεδομένης της δυσκολίας που είχαν τα περισσότερα παιχνίδια που είχε σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα ήταν μάλλον έκπληξη να έχει πολύ καλύτερους δείκτες στα κύρια στατιστικά των αγώνων της, όπως και πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Αυτή, είναι η μία ανάγνωση, γιατί υπάρχει και η άλλη, που λέει ότι όσο περνούσαν τα παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ αντί να βελτιώνει την εικόνα του, τη χειροτέρευε, ειδικά στους αγώνες με Φάλκο Σομπατέλι, Κολοσσό Ρόδου και Νεπτούνας, με το τελευταίο να αποτελεί και το «κύκνειο άσμα» του Φλεβαράκη στον πάγκο της ομάδας.
Η «εκτόξευση» με Χαραλαμπίδη
Η εικόνα του ΠΑΟΚ, άλλαξε άρδην με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Κώστα Χαραλαμπίδη. Κι αν η πρώτη νίκη, δύο μέρες αφού ανέλαβε, εναντίον του Ήφαιστου Λήμνου με 94-74, ήταν κυρίως θέμα αλλαγής ψυχολογίας, η βελτίωση της συνέχειας, δε μπορεί να αποτελεί κάτι άλλο, πέρα από προϊόν δουλειάς.
Με τον «Μπίδη» στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ σκοράρει 82,4 πόντους ανά αγώνα και δέχεται 77,2. Δίνει 18,2 ασίστ, για 13,5 λάθη. Παίρνει 36,7 ριμπάουντ κι επιτρέπει, 29,5 στον αντίπαλο. Κάνει 7,8 κλεψίματα το παιχνίδι...
Και εδώ, το πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό, με τον ΠΑΟΚ να έχει μείνει «ζωντανός» στο Basketball Champions League κερδίζοντας τη δεύτερη της Ιταλίας, Μπρίντιζι και την τρίτη της Ισπανίας, Σαραγόσα, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ στα δύο αυτά παιχνίδια. Ακόμα και στις ήττες, όμως, από Ντιζόν και Περιστέρι, έβγαλε πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο, χάνοντας στη Γαλλία από την ποιότητα του Χόλστον και στο Περιστέρι, από το δικό του «black out» στις αρχές της τέταρτης περιόδου.
Το μοναδικό πισωγύρισμα, ήταν στο Αιγάλεω με το Διαγόρα Δρυοπιδέων, όπου ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από μια ομάδα Α2 που διεκδικεί την άνοδο στη Basket League, συνδυάστηκε και από κάκιστη εικόνα, σε όλους τους τομείς...
Πολύ απαιτητική συνέχεια
Η διακοπή αυτής της εβδομάδας στο Basketball Champions League, δίνει την ευκαιρία για ανάσες στους παίκτες του Χαραλαμπίδη. Από την αρχή της σεζόν, είχε σημειωθεί ότι το ρόστερ του ΠΑΟΚ, έχει μικρό «βάθος» για μια τόσο απαιτητική διαδικασία όσο αυτή των δύο και των τριών αγώνων την εβδομάδα, ωστόσο με τη δουλειά που γίνεται από όλο το επιτελείο, η ομάδα ως τώρα, ανταποκρίνεται.
Ακολουθεί το παιχνίδι με τον Πανιώνιο στο «Σοφία Μπεφόν», η ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη, το Λαύριο εκτός έδρας, ο Προμηθέας, ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο, μέχρι το τέλος του έτους για το πρωτάθλημα, ενώ στο BCL, έχει να πάει στην έδρα της Βόννης μετά τη διακοπή, στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει με τη Μπεσίκτας και να υποδεχτεί τη Φάλκο Σομπατέλι. Η Ευρώπη, πάει μέχρι 17 Δεκεμβρίου και ακολουθεί διακοπή, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ενώ η Basket League, πάει non-stop και μέσα στις γιορτές, με τον ΠΑΟΚ να έχει να παίξει με τον Ηρακλή (28/12) στο Ιβανώφειο και με τον Άρη στη συνέχεια στην έδρα του (4/1), σε αυτό το διάστημα.
Και όλα αυτά, ενώ το πρόβλημα εκτός αγωνιστικών γραμμών παραμένει, με τη δυνατότητα προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ να μην υπάρχει, τόσο λόγω ban από τη FIBA, όσο και λόγω έλλειψης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Προβλήματα, που δε φαίνεται να λύνονται άμεσα και προφανώς και κάνουν τη δουλειά του Χαραλαμπίδη, ακόμα πιο δύσκολη απ' ότι ήδη είναι...