Στα σίγουρα ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, με λύσεις και rotation στην Ελλάδα
SHARE:
Σε μία πρώτη ανάγνωση των επιλογών του 54χρονου τεχνικού σε αυτά τα 15 παιχνίδια που μετράει συνολικά ο ΠΑΟΚ από την έναρξη της σεζόν, είναι σαφές πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν νοείται να βρίσκονται εκτός ενδεκάδας. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε το όνομα του Ντόμινικ Κοτάρσκι που δεν το... κούνησε από την εστία του Δικεφάλου, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση περί rotation.
Αξίζει να σταθούμε στη δυναμική παρουσία του Ράχμαν Μπάμπα που πήρε κεφάλι από νωρίς στον εσωτερικό συναγωνισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε εκείνους που τράβηξαν κουπί από την αρχή της σεζόν μέχρι να βρουν συμπαράσταση στα πρόσωπα των νεοαποκτηθέντων, κάποιοι εκ των οποίων μπήκαν δυναμικά από τον πάγκο και η επόμενη διακοπή θα μας βρει με μία διαφορετικού ύφους συζήτηση.
Σε περιπτώσεις που... ξεπέρασαν κάθε προσδοκία όπως η φετινή εκκίνηση των Τάισον - Αντρίγια αλλά και στους «φευγάτους» όπως ο Μουργκ που φωνάζουν πως είναι ακόμη εδώ.
Με μία σημαντική υποσημείωση: Ο χάρτης της διαχείρισης του Ραζβάν Λουτσέσκου και κατ΄επέκταση ο χρόνος συμμετοχής που μοιράστηκαν φέτος οι ασπρόμαυροι χωρίζεται σε δύο μέρη. Καθ΄όλη τη διάρκεια των προκριματικών της Ευρώπης, ο Ρουμάνος τεχνικός κινήθηκε στα σίγουρα, με μία δοκιμασμένη συνταγή παικτών που δούλεψε μαζί του από την καλοκαιρινή προετοιμασία. Με συγκεκριμένες πινελιές νέων όπως αυτή του Εκόνγκ και του Μπάμπα για παράδειγμα, που πρόλαβαν να δώσουν το «παρών» στην Ολλανδία. Η έννοια του rotation μπήκε στη ζωή του ΠΑΟΚ μετά την πρόκριση στους ομίλους, σε συνδυασμό με την έναρξη του πρωταθλήματος. Τα πολλά παιχνίδια και οι υποχρεώσεις ανά τρεις ημέρες, «ανάγκασαν» τον προπονητή του ΠΑΟΚ να ρίξει από τον πάγκο, κόντρα στη φιλοσοφία του, πολύ νωρίτερα τα μεταγραφικά αποκτήματα, οι οποίοι ενδεχομένως θα αλλάξουν με την ενσωμάτωσή τους στο 100% την εικόνα του Δικεφάλου.
Ας δούμε όμως ποια είναι η φετινή βάση του ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής και τι περιμένει...
Εκτός συζήτησης ο Κοτάρσκι!
Έχει το απόλυτο συμμετοχών με 15/15 εμφανίσεις που μεταφράζονται σε 1.350 αγωνιστικά λεπτά! Για τη θέση κάτω από τα γκολποστ του ΠΑΟΚ δεν τίθεται συζήτηση περί rotation καθώς ο Ντόμινικ Κοτάρσκι έχει πάρει τα γάντια βασικού στο σπίτι του. Και η αλήθεια είναι πως με τέτοια εικόνα (και) φέτος, δεν προβλέπεται αλλαγή για τους Θεσσαλονικείς. Η πραγματικότητα για τον ΠΑΟΚ στη θέση Νο1 είναι μία: Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον Κοτάρσκι.
Ψάχτηκε στην άμυνα αλλά...
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ψάχτηκε πολύ αμυντικά, προχώρησε σε παιχνίδια όπως αυτό απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα σε εκτεταμένο rotation, ωστόσο, οι αριθμοί αποδεικνύουν πως υπάρχουν δύο «σταθερές» στα 15 παιχνίδια της σεζόν. Για την ακρίβεια, οι παίκτες που συμπληρώνουν την τριάδα των ασπρόμαυρων που ξεπέρασαν τα 1.000 λεπτά αγωνιστικής παρουσίας μέχρι στιγμής στην σεζόν, αγωνίζονται και οι δύο στην άμυνα (Εκόνγκ - Μπάμπα). Ενδεικτικό της προσπάθειας του Ραζβάν Λουτσέσκου να βρει χημεία στην αμυντική του γραμμή εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας.
Συγκεκριμένα, ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ μετράει 13 συμμετοχές των 90 λεπτών, μένοντας εκτός από τα παιχνίδια με την Κηφισιά στην Τούμπα και τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Ζωσιμάδες». Και στα δύο αυτά ματς, κλήθηκε να αγωνιστεί ως δεξί στόπερ ο Τόμας Κεντζιόρα, δίνοντας τις απαραίτητες «ανάσες» στον Νιγηριανό αμυντικό. Αν και αξίζει να σημειωθεί πως ο Πολωνός ήταν σε γενικές γραμμές ο βασικός δεξιός οπισθοφύλακας του Δικεφάλου σχεδόν σε όλους τους προκριματικούς αγώνες, μετρώντας στο σύνολο 12 συμμετοχές και 901 αγωνιστικά λεπτά.
Το γεγονός όμως πως ο Αντελίνο Βιεϊρίνια επιλέχθηκε στην αρχική σύνθεση για το σπουδαίο ματς με την Άιντραχτ δείχνει πολλά για τη διαχείριση του Λουτσέσκου και κυρίως το πόσο σημαντική φαντάζει η έννοια του rotation στη συγκεκριμένη θέση, δίνοντάς του την ευκαιρία να κινηθεί σε υψηλού επιπέδου ματς με την εμπειρία, την ποιότητα και την προσωπικότητα του αρχηγού, τον οποίο προφύλαξε το προηγούμενο διάστημα. Πολύ πιο πίσω έμειναν οι Λύρατζης - Σάστρε, με τον Ισπανό να μην συγκαταλέγεται και στην ευρωπαϊκή λίστα.
Επιστροφή στα στόπερ, εκεί που στ΄αριστερά δεσπόζει ο Κουλιεράκης, με τους Νάσμπεργκ - Μιχαηλίδη να εναλλάσσονται βάσει των πρώτων δειγμάτων. Ο 20χρονος στόπερ εξελίσσεται σε κομβική μονάδα φέτος για τους Θεσσαλονικείς, με πρωταγωνιστικό ρόλο. Απόλυτη κυριαρχία και του Μπάμπα στο αριστερό άκρο της άμυνας, εκτοπίζοντας με το... καλημέρα τον Ράφα Σοάρες. Ο Γκανέζος έχει τον πρώτο λόγο στο μυαλό του Ραζβάν Λουτσέσκου, έχοντας ήδη ξεπεράσει -έστω και οριακά- τα 1000 λεπτά αγωνιστικής συμμετοχής. Για την ακρίβεια, ο 29χρονος αμυντικός μετράει 1013', με τρεις «απουσίες» στα 15 επίσημα ματς, ενώ στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Πορτογάλο, οι προωθήσεις του και η συμβολή του στην ανάπτυξη και δημιουργία της ομάδας, τον καθιστούν υπερπολύτιμο.
Με τη φόρα των Σβαμπ - Τσιγγάρα
Ο Σβαμπ «κουβάλησε» τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά ως δίδυμο στα χαφ με τον Τσιγγάρα με 5/6 90λεπτα (σ.σ. μόνο στο Σπλιτ με την Χάιντουκ μπήκε αλλαγή στο τελευταίο 20λεπτο), ωστόσο, μετά την έλευση των Μεϊτε - Οζντόεφ, το σκηνικό στον άξονα έχει αλλάξει. Και οι δύο ποδοσφαιριστές έψαχναν για «ανάσες» ενώ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου κλήθηκε να ενσωματώσει τους νεοαποκτηθέντες και ως εκ τούτου ο χρόνος μοιράστηκε ανάμεσα στους διαθέσιμους χαφ. Με την επάνοδο και του Μάρκος Αντόνιο, η έννοια του rotation θα εξαντληθεί στον άξονα του ΠΑΟΚ δεδομένου πως έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, «κουμπώνουν» σε διαφορετικού ύφους παιχνίδια ο καθένας ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δίδυμα που θα επιλεχθούν στη συνέχεια, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο των γραμμών του ΠΑΟΚ στο χορτάρι. Αρκετά πίσω λόγω και του τραυματισμού του έχει μείνει ο Φιλίπε Σοάρες.
Με την «τρέλα» των Αντρίγια - Τάισον και... back up τον Ντεσπόντοφ
Στα άκρα της επίθεσης, ο μόνος που μπορεί να ανταγωνιστεί σε χρόνο παρουσίας τον Κοτάρσκι είναι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, καταγράφοντας μία εντυπωσιακή εκκίνηση τη φετινή σεζόν με 1.175 λεπτά και οχτώ γκολ (ξεπερνώντας την περσινή του συγκομιδή στα γκολ σε ολόκληρη την περσινή περίοδο), δίνοντας τεράστια ώθηση στον ΠΑΟΚ να μπει στους ομίλους. Βασικός και αναντικατάστατος για τους Θεσσαλονικείς.
Η μεγάλη έκπληξη της φετινής σεζόν όμως προήλθε από τον Τάισον, ο οποίος εξελίχθηκε σε υπερ-απαραίτητο ποδοσφαιριστή στα πλάνα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως έχει συμμετοχή σε 14/15 παιχνίδια (έμεινε εκτός μόνο από το ματς με τον ΟΦΗ στην Κρήτη λόγω ενος μικροτραυματισμού) είτε ως βασικός, είτε ως αλλαγή. Στα 35 του, έχει καταγράψει 951 λεπτά συμμετοχής, μετράει δυο γκολ και τέσσερις ασίστ και δείχνει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει της συνέχειας.
Με γνώμονα πως ο Κίριλ Ντεσπόντοφ ενσωματώθηκε στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, περιορίστηκε σε έναν πιο back up ρόλο, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να εξηγεί ακριβώς το σκεπτικό της διαχείρισης ενός... σταρ όπως ο Βούλγαρος άσος. Το βέβαιο είναι πως ο έμπειρος εξτρέμ θα απασχολήσει προσεχώς πολύ περισσότερο τους Θεσσαλονικείς δεδομένης της ποιότητάς του αλλά είναι επί του παρόντος ένα μεγάλο «όπλο» στα χέρια του Ραζβάν Λουτσέσκου, προερχόμενος από τον πάγκο.
Και ενεργοποίηση Μουργκ!
Ιδιόμορφη η φετινή σεζόν για τον Γιάννη Κωνσταντέλια, ο οποίος δεν παύει να αποτελεί το σημείο αναφοράς του ΠΑΟΚ, όντας όμως υπό καθεστώς διαχείρισης από τον προπονητή του. Μέσα στη δεκάδα των ποδοσφαιριστών βάσει του χρόνου συμμετοχής του και συγκεκριμένα στην 9η θέση με 15/15 παιχνίδια και 821 αγωνιστικά λεπτά. Αξιοσημείωτη η ενεργοποίηση του Τόμας Μουργκ, ο οποίος βρέθηκε ακόμη και στην αρχική σύνθεση του ΠΑΟΚ στα ματς των ομίλων με Ελσίνκι και Άιντραχτ ενώ τέσσερις φορές πήρε φανέλα βασικού και στα ματς του πρωταθλήματος, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να κάνει κομμάτι της ομάδας τον Αυστριακό μεσοεπιθετικό που μέχρι πρότινος φάνταζε πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου.
Αμφίρροπη η επίθεση
Το πρώτο κομμάτι της σεζόν ανήκει στον Μπράντον Τόμας καθώς ο Άλι Σαμάτα χρειάστηκε χρόνο προετοιμασίας ενώ με το ξεκίνημα της ασπρόμαυρης περιπέτειας, αντιμετώπισε και ένα πρόβλημα τραυματισμού. Ως εκ τούτου δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ κινήθηκε στην αρχή με τον Ίβηρα φορ που γνώριζε καλύτερα την ομάδα, καταγράφοντας 14/15 παιχνίδια με 707 αγωνιστικά λεπτά που τον φέρνουν στην 10άδα των ποδοσφαιριστών με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Από την άλλη, ο Ράζβαν Λουτσέσκου στήριξε και στην πράξη τη μεταγραφή του Τανζανού επιθετικού, παίρνοντας φανέλα βασικού ακόμη και στα ματς των ομίλων, σε μία προσπάθεια να επισπεύσει την ενσωμάτωσή του δεδομένου πως αποκτήθηκε ως πρώτη επιλογή για την κορυφή της επίθεσης. Το βέβαιο είναι πως το συγκεκριμένο δίδυμο και το πώς θα μοιραστεί ο χρόνος από εδώ και στο εξής παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, με τον Μπράντον Τόμας να έχει καθοριστική συμβολή και στα ματς που προερχόταν πάντως από τον πάγκο. Προφανώς και δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά και το όνομα του Στέφανου Τζίμα, αν και είχε περιορισμένο ρόλο σε αυτό το πρώτο διάστημα.