Σε μία πόλη όπου έχουν διεξαχθεί πολύ σημαντικά παιχνίδια για την ομάδα μπάσκετ, επεισοδιακά στην πλειοψηφία τους όταν αντίπαλος ήταν ο Ερυθρός Αστέρας, χωρίς επεισόδια (ακόμη κι όταν δεν ήταν τόσο στενές και φιλικές οι σχέσεις των φιλάθλων των δύο ομάδων), αλλά και χωρίς θετικά αποτελέσματα όταν αντίπαλος ήταν η Παρτιζάν. Η ομάδα που θα βρει και σήμερα μπροστά του ο ΠΑΟΚ, σε ένα θρυλικό γήπεδο, όχι μόνο της Σερβίας, αλλά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το γήπεδο όπου απόψε το βράδυ (19:30) ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να πάρει την πρόκριση, το γνωρίσαμε ως Halla Pionir, αλλά πήρε το όνομα μίας πολύ μεγάλης μορφής της μεγάλης των Πλάβι σχολής και λέγεται πλέον Aleksandar Nikolic Hall. Στο Βελιγράδι λοιπόν, την πόλη από την οποία ξεκίνησε το μπάσκετ ο Μπάνε Πρέλεβιτς, έπαιξε μπάσκετ προτού έρθει στον ΠΑΟΚ στα 16 του ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, αλλά και αναδείχθηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ, ορισμένες από τις οποίες φόρεσαν και την ασπρόμαυρη φανέλα, του ΠΑΟΚ...
Η πιο πολύπαθη χώρα των Βαλκανίων είναι σίγουρα η Σερβία. Το Βελιγράδι, μια πόλη που βομβαρδίστηκε 115 φορές, μοιάζει να συνεχίζει τη ζωή του επενδύοντας στο παρελθόν του. Το «Βερολίνο των Βαλκανίων», γοητευτικό με τις αντιθέσεις του αποπνέει ταυτόχρονα μελαγχολία και ζωντάνια. Τα κτήρια του 18ου και 19ου αιώνα φιλοξενούν γνωστές αλυσίδες ρούχων ενώ στο κέντρο της πόλης ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, δεν έχει ανοικοδομηθεί μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Τα ερείπια του βομβαρδισμού υπενθυμίζουν καθημερινά στους κατοίκους της πόλης την ιστορία τους δείχνοντάς τους ταυτόχρονα το δρόμο προς το μέλλον.
Ο δρόμος του Πρίγκιπα Μιχαήλ (Kzen Michailova), είναι ο πιο γνωστός πεζόδρομος και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Συγκαταλέγεται στους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης καθώς τα κτήρια του 18ου και 19ου αιώνα πλέον έχουν μετατραπεί σε εμπορικά κέντρα ενώ το ξενοδοχείο Srpska Kruna που χτίστηκε το 1869 χρησιμοποιείται πλέον ως βιβλιοθήκη, δίνοντας έτσι άλλη πνοή στο Βελιγράδι. Το τέλος του δρόμου οδηγεί στην Πλατεία Δημοκρατίας όπου δεσπόζει το άγαλμα του Mihailo Obrenovic. Η Πλατεία Δημοκρατίας είναι η πιο διάσημη της Πρωτεύουσας και σημείο συνάντησης των κατοίκων της. Εκεί βρίσκονται τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό Μουσείο.
Το πιο γραφικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου είναι σίγουρα ο Παλαιός Πεζόδρομος (Skadarlija). Αποκαλείται και «Μονμάρτη» του Βελιγραδίου μιας και ήταν ο δρόμος που σύχναζαν οι μεγάλοι λογοτέχνες του περασμένου αιώνα.
Το φρούριο του Βελιγραδίου (Kalemeghan) βρίσκεται ψηλά στο βράχο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα και προσφέρει μια αξεπέραστη θέα στην πόλη. Το Οχυρό είναι ταυτόχρονα και πάρκο που προσφέρεται για βόλτες. Το φρούριο διαιρείται σε 4 τομείς. Η «χαμηλή πόλη» στην οποία βρίσκεται ο πύργος του Daredevil που έχει μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στον Ρήγα Φεραίο καθώς στον Πύργο αυτό οι Τούρκοι έπιασαν τον Φεραίο και τον πέταξαν στο Δούναβη. Η «άνω πόλη», το «μικρό Kalemeghan» που βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος, και το «μεγάλο Kalemeghan» με το πολεμικό μουσείο και το μνημείο ευγνωμοσύνης αφιερωμένο στη Γαλλία για τη βοήθεια που προσέφεραν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ναός του Αγίου Σάββα είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο. Ο τρούλος έχει 70 μέτρα ύψος και στην κορυφή βρίσκεται ένας χρυσός σταυρός 12 μέτρων. Ο Ναός έχει έκταση 3500 τμ και διαθέτει 39 καμπάνες, ο ήχος των οποίων ακούγεται σε όλο το Βελιγράδι. Το εντυπωσιακό του Ναού είναι πως έχει χτιστεί μόνο με προσφορές. Το εσωτερικό του ακόμη είναι υπό κατασκευή ωστόσο είναι επισκέψιμο.
Το «Νέο Βελιγράδι» ξεκίνησε να χτίζεται μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην απέναντι όχθη του Σάβα ποταμού. Είναι γεμάτο πολυκατοικίες, γνωστά ξενοδοχεία και μεγάλα εμπορικά κέντρα. Το Νέο Βελιγράδι σε οδηγεί στο Zemun, μια γραφική πόλη καθόλου τουριστική που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ξεχωριστή πόλη ενώ πλέον έχει ενσωματωθεί στο Βελιγράδι.
Οι εκπλήξεις στο Βελιγράδι δε σταματούν μιας και στη βόλτα που θα κάνετε σίγουρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το τεχνητό νησί Ada Ciganlija. Οι δημοτικές αρχές το έφτιαξαν στις ακτές του ποταμού Σάβα και το καλοκαίρι αποτελεί το πολυσύχναστο μέρος της πρωτεύουσας.
Το Βελιγράδι διαθέτει πολλά μουσεία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Μουσείο Νίκολα Τέσλα σε μια βίλα του 1929 που σχεδίασε ο διάσημος Σέρβος αρχιτέκτονας Dragisa Brasovan. Όσα κληροδότησε ο μεγάλος επιστήμονας και εφευρέτης βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και αξίζουν μια επίσκεψη.