«Χρειάζεται ψυχολογία και δουλειά»
SHARE:
Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στο αγωνιστικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ, στην απόφαση απομάκρυνσης των «3», αλλά και στην απόφασή του να εργαστεί ως προπονητής.
Ο τεχνικός του «δικεφάλου» με δηλώσεις του αρχικά αναφέρθηκε στα επίπεδα που γίνεται δουλειά αυτό το διάστημα;
«Η δουλειά του προπονητή είναι σε πολλούς τομείς. Το πρόβλημα για εμένα είναι ότι λείπουν δέκα παίκτες λόγω των εθνικών ομάδων. Ελπίζω να έρθουν γρήγορα την άλλη εβδομάδα για να δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα. Οποιοσδήποτε προπονητής στη θέση μου θα έκανε όσα κάνω, δηλαδή δουλειά πάνω στη φυσική κατάσταση, τη τακτική, τη δική μου φιλοσοφία. Λογικά πράγματα...».
-Οι αλλαγές που θέλετε να κάνετε είναι μεγάλε;
«Όχι, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μεγάλες αλλαγές σε τέτοιο χρονικό σημείο. Προσπαθώ απλά να κρατήσω τα θετικά στοιχεία που είχε η ομάδα ως τώρα και να περάσω τη φιλοσοφία μου».
-Η βασική διαφορά της φιλοσοφία σας, σε σχέση με τη προηγούμενη κατάσταση ποια είναι;
«Έχουμε δεχθεί πάρα πολλά γκολ. Μιλάμε για 40 γκολ. Είμαστε η τέταρτη χειρότερη άμυνα της Σούπερ Λιγκ, αν και έχουμε παίκτες υψηλού επιπέδου, παίκτες έμπειρους, διεθνείς, αλλά τρώμε εύκολα γκολ, και πάνω σε αυτό πρέπει να δώσουμε βάση».
-Είναι θέμα συγκέντρωσης; Νοοτροπίας; Αγωνιστικής φιλοσοφίας;
«Από τα πρώτα πράγματα που κάναμε είναι να συγκεντρώσουμε όλα τα γκολ που έχουμε δεχθεί, να τα κατηγοριοποιήσουμε και θα τα δείξουμε στους παίκτες, Αν καθίσει κάποιος και δει το πώς τρώμε γκολ, δε θα το πιστέψει. Αυτή είναι η κατάσταση, την αποδεχόμαστε και πρέπει να την αλλάξουμε. Ναι, άλλες φορές είναι θέμα συγκέντρωσης, άλλες νοοτροπίας, διάφοροι λόγοι που πρέπει να τους κάνουμε να εκλείψουν».
-Υπάρχει θέμα ψυχολογίας στην ομάδα; Όταν δέχεται γκολ πρώτος ο ΠΑΟΚ, δύσκολα αντιδρά...
«Ναι, το διαπίστωσα αυτό και στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, αν και στα πρώτα λεπτά μετά το 1-0 που έκανε ο αντίπαλος, κάτι κάναμε μέχρι να δεχθούμε το δεύτερο. Η ομάδα δεν είχε ψυχολογία να το παλέψει ακόμα και όταν μειώσαμε σε 2-1».
-Δεν είναι οξύμωρο να μιλάμε για ψυχολογία όταν έχουμε να κάνουμε με παίκτες επιπέδου;
«Συμφωνώ απόλυτα. Θα πρέπει να το αποβάλλουμε αυτό και να αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση. Το θέμα "ψυχολογία" εγώ δεν το καταλαβαίνω. Δε το κατάλαβα ποτέ, ούτε ως παίκτης, το θέμα καλής και καλής ψυχολογίας. Εδώ έχεις να κάνεις δουλειά. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι μια ομάδα έχει τρεις σερί ήττες. Στο τέταρτο παιχνίδι, προηγείται με 1-0. Τι έχει τότε αυτή ομάδα; Καλή ψυχολογία λόγω του γκολ ή κακή διότι χάνει συνέχεια; Και αν ισοφαριστεί, τι ψυχολογία θα έχει; Κακή επειδή έφαγε γκολ ή καλή επειδή είχε προηγηθεί;».
-Τι κρατάτε ως βάση για να προχωρήσει η ομάδα;
«Δε θέλω καθόλου να μπω στη προηγούμενη κατάσταση. Τα έχετε ακούσει, τα έχετε δει. Κοιτάμε μπροστά».
Για την απόφαση για τους τρεις
Ο Γιώργος Γεωργιάδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών με την απομάκρυνση από την ομάδα των Κατσικά, Τζανδάρη και Σπυρόπουλο λέγοντας τα εξής:
«Εγώ το αποφάσισα, αυτό σας το εγγυώμαι. Με τον Σπυρόπουλο, ήταν δύσκολο να συνεχίσουμε μαζί, και το καταλαβαίναμε όλοι. Με τους άλλους δυο, έγινε μια τελευταία προσπάθεια. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να δείχνει μια δυναμική. Παίκτες που δεν θέλουν να είναι εδώ, αρνούνται να συνεχίσουμε στην ομάδα, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζουν να παίζουν».
-Ο αντίλογος σε αυτή τη σκέψη είναι για παράδειγμα ο Λεβαντόφσκι, που αγωνιζόταν μέχρι τέλους στην Ντόρτμουντ ενώ είχε συμφωνήσει με την Μπάγερν. Δεν μπορούσαν οι Κατσικάς και Τζανδάρης να παίξουν και να προσφέρουν, ειδικά σε θέσεις που υπάρχει πρόβλημα;
«Το σκέφτηκα... Ζύγισα όλα τα δεδομένα και θεώρησα οτι είναι καλύτερο να μη παίξουν ξανά. Ίσως να δημιουργούσαν πρόβλημα, παρά να έδιναν λύσεις, διότι είμαστε στην Ελλάδα, και κάποια πράγματα είναι διαφορετικά εδώ».
Η επιστροφή Τζαβέλλα
-Έγινε γνωστή η θέσπιση κάποιων κανόνων που αφορούν λεπτομέρειες όπως η προσέλευση στη προπόνηση συγκεκριμένη ώρα πριν την έναρξή τους και άλλες τέτοιες αποφάσεις. Είναι και αυτό ένα θέμα δική σας φιλοσοφίας;
«Σε όλες τις ομάδες του κόσμου υπάρχουν κανόνες. Δεν έκανα κάτι το διαφορετικό ούτε είναι μορφή για τη κατάσταση που υπήρχε πριν από εμένα. Ο καθένας λειτουργεί όπως πιστεύει ότι πρέπει. Αυτή την άποψη έχω εγώ προκειμένου να είμαστε ομάδα όπου και αν βρισκόμαστε, είτε στο γήπεδο, είτε στα αποδυτήρια είτε στη προσέλευση στη προπόνηση»
-Ο Γιώργος Τζαβέλλας ήταν εκτός ομάδας λόγω πειθαρχικού παραπτώματος και με την αποχώρηση του προηγούμενου προπονητή, επέστρεψε στις προπονήσεις και αμέσως αγωνίστηκε. Γιατί επέστρεψε; Εσείς το αποφασίσατε; Δεν ήταν νωρίς;
«Όντως, ήταν ίσως νωρίς να παίξει, αλλά η κατάσταση το έκανε έτσι. Η απόφαση επιστροφής του Τζαβέλλα ήταν δική μου. Θεωρώ ότι ο κάθε προπονητής πρέπει να παίρνει από τον κάθε παίκτη το 100%, και ο Τζαβέλλας έχει άλλα δυο χρόνια συμβόλαιο με την ομάδα. Δεν θέλει να φύγει, δεν είναι όπως οι προηγούμενες περιπτώσεις. Γιατί να έχεις έναν τέτοιο παίκτη ανενεργό;».
«Θέλω ν' ακούσω τους παίκτες»
-Έχεις καταλάβει για ποιο λόγο κατέρρευσε η ομάδα; Έχετε μιλήσει με τους παίκτες εκτός αποδυτηρίων, κατ' ιδίαν;
«Κάποιες συζητήσεις, ναι, έχουν γίνει. Θα ζητήσω από τους παίκτες να γράψουν ανώνυμα σε ένα χαρτί τις απόψεις τους, να γράψουν για ποιο λόγο είναι εδώ. Πάλι όμως γίνεται αναφορά στη προηγούμενη κατάσταση και δεν θέλω να μιλήσω. Εγώ, έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου, αλλά δεν θέλω να τα πω».
-Υπάρχει ένα σημείο της τελευταίας τοποθέτησης του Ιβάν Σαββίδη που αναφέρει ότι θα έχετε ρόλο και στον σχεδιασμό του ΠΑΟΚ της επόμενης μέρας. Τι έχετε πει με τον Ιβάν Σαββίδη;
«Ειλικρινά, δε γνωρίζω για ποιο λόγο το είπε αυτό. Αυτό που ξέρω είναι πως τώρα είμαι ο προπονητής του ΠΑΟΚ και είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό. Για μένα, είναι δύσκολο που είμαι εδώ, τρίτη φορά στο ίδιο "έργο", αλλά από την άλλη είναι και τιμή να σε επιλέγουν διαφορετικοί άνθρωποι. Άρα, κάτι έχει γίνει. Δεν είναι "δεν έχουμε τι να κάνουμε, ας βάλουμε τον Γεωργιάδη". Έγινε δουλειά τις προηγούμενες φορές και προφανώς εκτιμήθηκε για να είμαι εδώ».
«Δεν κάνουν την ομάδα τα πρόσωπα»
-Είναι η τρίτη φορά που αναλαμβάνετε την ομάδα μεσούσης της περιόδου. Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ έβαλε φέτος ψηλά τον πήχη λόγω και της αρχικής του πορείας, είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί κανείς μια ομάδα που προέρχεται από μια τέτοια κατάσταση;
«Κατά πρώτον, δεν είναι καθόλου εύκολο για μένα. Δεν περίμενα να ξαναβρεθώ σε αυτή τη θέση, για τρίτη φορά. Θεωρώ ότι φέτος, για πρώτη φορά, έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να μείνει ο προπονητής μέχρι το τέλος της περιόδου. Πέρυσι ήταν πιο δύσκολα, ειδικά λόγω του χαμένου τελικού. Δεν ήταν τόσο εύκολο να κρατήσεις την ομάδα, τους παίκτες. Είχαμε πολλούς δανεικούς, είχαμε πολλούς παίκτες των οποίων τα συμβόλαια τελείωναν. Είχαμε και παίκτες που θα πήγαιναν στο παγκόσμιο κύπελλο. Όσο και να μη θες, όσο και να προσπαθείς, το μυαλό σου είναι και εκεί».
-Μπορεί πέρυσι τα πράγματα να ήταν πιο δύσκολα, αλλά στο ρόστερ υπήρχαν παίκτες όπως ο Στοχ, ο Νάτχο, ο Κατσουράνης. Παίκτες – προσωπικότητες που έπαιξαν το ρόλο τους...
«Φέτος δεν έχουμε Νάτχο, έχουμε τον Νομπόα. Δεν έχουμε τον Στοχ, έχουμε τον Μακ. Δεν είναι θέμα προσώπων. Το θέμα είναι να ξαναφτιάξουμε το κλίμα στην ομάδα, να πάρουν όλοι αυτοπεποίθηση, διότι αν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Ίσως η περσινή ομάδα διέθετε, ατομικά, λίγο μεγαλύτερη ποιότητα».
-Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ 63 παίκτες, ένας αριθμός μεγάλος...
«Όχι απλά μεγάλος, τεράστιος».
-Μήπως είναι πρόβλημα η απουσία βασικού κορμού;
«Έχετε δίκιο. Κάναμε λάθη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είχαμε αρκετούς δανεικούς. Αν δείτε πλέον την ομάδα, τα πράγματα άλλαξαν. Δεν έχουμε πλέον δανεικούς, δεν έχουμε πολλά συμβόλαια που λήγουν. Έχουμε ένα κορμό πάνω στον οποίο θα χτίσουμε».
«Προπονητής, όχι τεχνικός διευθυντής»
-Όταν έγινε η συζήτηση με τον Ιβάν Σαββίδη, για τη παρουσία σας στον πάγο της ομάδας για τρίτη φορά σε θέση υπηρεσιακού, μήπως έδειξε να σκέφτεται οτι μετάνιωσε για την απόφαση να μη σας δώσει την ευκαιρία το καλοκαίρι;
«Έγινε μια συζήτηση... Όλα τα μοντέλα θέλουν κάτι απλό. Να ξέρεις για ποιο λόγο προχωράς σε αυτό. Το καλοκαίρι, πάντα αυτός επιλέγει. Υπήρχαν τρεις επιλογές. Να πάει σε ένα μοντέλο ενός νεαρού τεχνικού, όπως εγώ. Να πάει σε ένα μοντέλο έμπειρου ξένου τεχνικού, όπως ο Σάντος. Να πάει σε ένα μοντέλο έμπειρου Έλληνα από την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Και τελικά προτίμησε το τελευταίο. Το όλο θέμα όμως είναι να αποφασίσεις ποιο μοντέλο θες, να το πιστέψεις, να το στηρίξεις και να δεις. Κάποιοι είπαν ότι είμαι άπειρος. Εντάξει... Ήμουν για τρία χρόνια στις μικρές εθνικές ομάδες. Το μοντέλο του νεαρού τεχνικού έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Αλλού έχει πετύχει, αλλού έχει αποτύχει. Και στην Ελλάδα το ίδιο ισχύει. Υπάρχουν τα παραδείγματα όπως των Αναστασίου, Δέλλα, Παπαδόπουλου».
-Υπάρχει η αίσθηση η κρίση στη περίπτωσή σας έγινε βάσει του τελικού του κυπέλλου...
«Δε νομίζω να ήταν μόνο ο τελικός. Απλά σκέφτηκε να πάει σε άλλο μοντέλο».
-Δεν έχετε μιλήσει καθόλου για το διάστημα ανάμεσα στο περσινό καλοκαίρι, μέχρι τώρα. Για όλα όσα έγιναν, διότι ήσασταν αλλά ταυτόχρονα δεν ήσασταν στην ομάδα...
«Έκανα μια συζήτηση με τον Ιβάν Σαββίδη. Μου είπε ότι έμεινε ικανοποιημένος και μου ζήτησε να κάνω κάτι που δεν μπορώ να σας το πω. Κάποια στιγμή θα το μάθετε. Αυτό που μου ζήτησε δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Συζητήσαμε ξανά και τον ρώτησα τι να κάνω. Είχα δυο προτάσεις. Μου είπε "θα σου πω" και μείναμε εκεί...Ήταν δύσκολη κατάσταση για μένα. Εγώ ακολούθησα τις οδηγίες του μεγαλομετόχου».
-Έχετε ξεκαθαρίσει τι θέλετε να κάνετε; Προπονητής; Τεχνικός διευθυντής;
«Προπονητής. Αυτό θέλω να είμαι».