Ένα ιστορικό ταξίδι στην Πόλη! (1932)

Σαν σήμερα πριν 91 χρόνια, όπως μας υπενθυμίζει το βιβλίο του κέντρου ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το ταξίδι των Κωνσταντινουπολιτών και Θεσσαλονικέων στην Κωνσταντινούπολη και το φιλικό με το αδελφό σωματείο του ΑΣ ΠΕΡΑ.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Ένα ιστορικό ταξίδι στην Πόλη! (1932)

Η ιστορία στο βιβλίο λέει:

Ο Αετιδέας μια ομάδα της Θεσσαλονίκης πήγε το 1931 στην Κωνσταντινούπολη με κάποιους παίχτες "του Άρη και Ηρακλή" παράνομα χωρίς την έγκριση των Ελληνικών αρχών!

Συνήθιζαν να πηγαίνουν οι ομάδες τότε σαν Μικτές όπως πήγε το 1931-1932 το ΠΟΚ στην Κωνσταντινούπολη φορώντας τιμής ένεκεν χρώματα κόκκινα επειδή εκείνη την
χρονιά βγήκε πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, άλλοι λένε τιμώντας το κόκκινο της Τουρκίας...

Το ταξίδι του Αετιδέα ξύπνησε μνήμες και θέλησε να πάει ο ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη με το "όνομα των Κωνσταντινουπολιτών" σαν ΠΑΟΚ. Προγραμματίστηκαν όλα για Οκτώβριο, το ταξίδι ήταν σαν προσκύνημα, εγκρίθηκε από τις Ελληνικές αρχές αλλά συνέβησαν 2 γεγονότα.

Οι σεισμοί στη Χαλκιδική που αναστάτωσαν τον κόσμο και η άρνηση των Τουρκικών αρχών να δεχτούν ομάδα με το όνομα " Κωνσταντινούπολη" ματαίωσαν το ταξίδι του ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ όμως δεν είπε την τελευταία του λέξη. Τότε το ταξίδι έγινε πάλι "παράνομα" εκ νέου με το όνομα Αετιδεύς ή Αετός, ένα ΑΣΘ (Αθλητικό Σωματείο Θεσσαλονίκης), με όνομα και έμβλημα τον ΑΕΤΟ. Συμμετείχαν οι παίχτες του ΠΑΟΚ: Πυλόροφ, Ιωαννίδης, Παπαιορδανίδης και παίχτες του Ηρακλή Αθανασίου, Μηλιόπουλος. Η ομάδα ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη παράνομα, αλλά το φιλικό έγινε κανονικά με τον ΑΣ ΠΕΡΑ 3-1 υπέρ του Αετού - Αετιδεύς. Εκεί στο γήπεδο συνάντησαν και δύο άλλους ΠΑΟΚτσήδες που επέστρεψαν από τον ΠΑΟΚ στον ΑΣ ΠΕΡΑ τον Ετιέν και τον Βλαστάρδη. Όπως ήταν φυσικό επικράτησε μεγάλη συγκίνηση και εθνική ανάταση σε
όλους τους ομογενείς.

Αυτό που δεν ήξεραν οι Τουρκικές αρχές, ούτε το βιβλίο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά το ήξερε ο ΠΑΟΚ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ότι οι ομάδες Αετός και Αετιδεύς ήταν ομάδες τοπικές της Τούμπας και ανήκαν στο δίκτυο βοηθητικών ομάδων του ΠΑΟΚ και ευρύτερα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923, της ιδρύτριας οργάνωσης του ΠΑΟΚ μας, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την επιστολή που έστειλε ο Ενιαίος ΠΑΟΚ στον Ελευθέριο Βενιζέλο 11/12/1929 και είχε αποκαλυφθεί!

"Σαν σήμερα 11/12/1929: Επιστολή ΠΑΟΚ προς Ελευθέριο Βενιζέλο (ιστορικό ντοκουμέντο)"

Έτσι, έστω και με αυτόν τον ανορθόδοξο, περιπετειώδη τρόπο λόγω της απαγόρευσης, επέστρεψε πρώτος αθλητικά ο Δικέφαλος Αετός στην Κωνσταντινούπολη και ευρύτερα ο ΠΑΟΚ μας!

Το λάβαρο του Αετού κοσμεί την τροπαιοθήκη του ΑΣ ΠΕΡΑ ακόμα και σήμερα μετά από 91 χρόνια!

Το βιβλίο του Μιχάλη Αναστασιάδη "Αθλητικός σύλλογος Πέρα Κωνσταντινούπολης", επισημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε το αδελφό σωματείο Πέρα στην Θεσσαλονίκη το 1953 και 1962.

Επίσης 28/08/1959 έγινε ένα τουρνουά μπάσκετ για τον χρόνια πρόεδρο Καλπακτσόγλου εις μνήμην του και ήρθε να φιλοξενηθεί Θεσσαλονίκη το Πέρα Κλουμπ.

Οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ πραγματοποίησαν ταξίδι της Επιστροφής το 2001 όπου συνάντησαν τους ανθρώπους του Πέρα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και έναν εκ των τελευταίων, μη εγγεγραμμένων στα πρώτα καταστατικό, συνιδρυτών του ΠΑΟΚ Ν.Ζουμπουλίδη ηλικίας 97 ετών, λίγο πριν πεθάνει.

Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923, το μητρικό σωματείο του ΠΑΟΚ σε επίπεδο πολιτιστικό από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε 15/01/1923 ξεκίνησε τις διαλέξεις για να φέρει πιο κοντά την Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη και διοργάνωνε εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη. Πριν ιδρυθεί η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923, οι Κωνσταντινουπολίτες 6/01/1923 μάθαιναν τα νέα του Πέρα Κλουμπ από τοπικές εφημερίδες.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη και μετά τον πόλεμο του 1940, 1945 που τελείωσε η Γερμανική κατοχή. Πρακτικά ήταν αδύνατο γιατί η Ελλάδα τότε για ακόμη μια φορά ήταν χωρισμένη στα δύο, λόγω του εμφυλίου που διεξαγόταν στο Βορρά κυρίως στα βουνά της Μακεδονίας στο Γράμμο και στο Βίτσι, ο πόλεμος στην Μακεδονία στην ουσία τελείωσε το 1949.

Οι μνήμες της Γερμανικής κατοχής ήταν νωπές και η Τουρκία στον 2ο Παγκόσμιο θεωρητικά ουδέτερη, πρακτικά φίλα προσκείμενη στην Γερμανία. Αυτό που δεν κατάφερε ο ΠΑΟΚ να πάει μετά τον πόλεμο Κωνσταντινούπολη λόγω Ελληνικού εμφυλίου στην Μακεδονία το έκανε η ΑΕΚ Αθηνών παίζοντας δύο αγώνες το 1945...

Φυσικά οι ομάδες του ΠΑΟΚ σε ποδόσφαιρο, σε μπάσκετ και σε όλα τα αθλήματα από τις ανδρικές, γυναικείες ως τις ακαδημίες εφόσον έχουν αγώνα στην Κωνσταντινούπολη προσπαθούν πάντα να κρατήσουν δεσμό με τα πάτρια, ιερά χώματα μας με κορυφαία σε μνήμη επιστροφή εκείνη της 26 Αυγούστου του 2010 όπου σηκώθηκε το λάβαρο του ΠΑΟΚ με τα ασπρόμαυρα των Μεγαλοκομνηνών, του Αυτοκρατορικού στρατού του Πόντου.

Διαβάστε ακόμη...