"Οι συλλήψεις γίνονται για να καλυφθούν βρωμιές άλλων"
SHARE:
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες από την πολυθρύλητη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που στοχοποίησε δεκάδες οπαδούς της ομάδας μας.Δυστυχώς, κατά την παρούσα φάση βρίσκονται προφυλακισμένοι ακόμα 5 ΠΑΟΚτσήδες. Πέντε νεαρά παιδιά που αντί να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους και να παρακολουθούν από κοντά την αγωνιστική αναγέννηση του συλλόγου μετά την έλευση του νέου επενδυτή, βρίσκονται κλεισμένοι στις φυλακές περιμένοντας καθημερινά την αποφυλάκισή τους. Προς το παρόν μάταια.
Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, έπειτα από τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας τον περασμένο Ιούνιο, ελέγχθηκε πλήθος συνδέσμων του ΠΑΟΚ και προσήχθησαν στην ασφάλεια από τα σπίτια και τις δουλειές τους δεκάδες άτομα. Αρχικά, μέσω των ΜΜΕ που «πρόσκεινται» στην Ασφάλεια, διέρρευσαν πληροφορίες για ποσότητες ναρκωτικών στους Συνδέσμους του ΠΑΟΚ, για κατασχέσεις όπλων και για επικίνδυνους κακοποιούς οι οποίοι συνελήφθησαν.
Η αλήθεια φυσικά αποδείχθηκε πως είναι διαφορετική από τις όποιες επιθυμίες της Ασφάλειας. Οι σύνδεσμοι που ελέγχθηκαν ήταν πεντακάθαροι, καθώς τα κράνη μηχανής, τα άδεια μπουκάλια που βρέθηκαν εντός τους, μερικά κομμάτια ξύλου και ένα τσεκούρι δίπλα σε ξυλόσομπα δεν μπορούν να αποτελέσουν ούτε πειστήρια εγκλήματος ούτε με το έτσι θέλω να θεωρηθούν φονικά όπλα.
Από τους 34 οπαδούς του ΠΑΟΚ που αρχικά προσήχθησαν, οι 28 αφέθησαν ελεύθεροι (περισσότεροι εκ των οποίων χωρίς περιοριστικά μέτρα) ενώ 6 προφυλακίστηκαν, ως επί το πλείστον βάσει αμφιβόλων στοιχείων και επίσης αμφιβόλων ερμηνειών των τηλεφωνικών τους συνομιλιών. Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»: «Η δικογραφία περιλαμβάνει μόνον τις 1.085 συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, και όπως προβλήθηκε από τις διωκτικές αρχές, η υπόθεση αφορούσε σχέδια επιθέσεων σε βάρος άλλων οπαδών. Όπως τόνιζαν νομικοί, οι περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ...» Επίσης, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως: «Η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο τέλος της και είναι ενδεικτικό πως οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν συλληφθεί στην επιχείρηση του τμήματος δίωξης αθλητικής βίας, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή.»
Δύο λοιπόν είναι τα μεγάλα συμπεράσματα ως τώρα από την ιστορία. Αφενός υπάρχει έλλειψη κακουργηματικών πράξεων αφού δεκάδες άνθρωποι απολογήθηκαν στον ανακριτή (πληρώνοντας τα ανάλογα τσουχτερά παράβολα ώστε να τονώσουν τα άδεια ταμεία του χρεοκοπημένου κράτους μας) για επιθυμίες, αναπαραγωγή γεγονότων, και εικασίες τους, «στοιχεία» τα οποία αλιεύθηκαν από υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών. Αφετέρου, από το σύνολο των 170 περίπου εμπλεκομένων στην υπόθεση βρίσκονται αυτήν τη στιγμή προφυλακισμένοι οι 5. Για μια τόσο επικίνδυνη (?) εγκληματική οργάνωση (??) που αναστάτωνε (???) συχνά την κοινωνία της Θεσσαλονίκης το ποσοστό προφυλακισμένων ανά κατηγορούμενους που ανάγεται λέει από μόνο του πολλά και μας βάζει σε σκέψεις.
Και δεν μας βάζει σε σκέψεις μόνο αυτό. Σε επιχείρηση της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και με τον ίδιο τρόπο όπως με τους οπαδούς μας (δηλαδή κατόπιν παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών), αστυνομικοί φέρονται να οργάνωναν επιχειρήσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων ναρκωτικών μετά από υποδείξεις των συνεργατών τους (εμπόρων ναρκωτικών), ώστε αφενός να παρουσιάζουν έργο στους ανωτέρους τους και αφετέρου να δίνουν μέρος των κατασχεθέντων στους συνεργάτες τους. Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, έξω από τα δικαστήρια και κατά την προσαγωγή των ως άνω αστυνομικών, πολυάριθμοι συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν για να τους αποθεώσουν και να δηλώσουν πως πιάστηκαν «τα καλύτερα παιδιά». Αναλογιζόμαστε λοιπόν τις δύο αυτές περιπτώσεις και πραγματικά απορούμε πώς μπορούν να αντιμετωπίζονται από την αστυνομία και από τις δικαστικές αρχές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τόσο ανόμοιες καταστάσεις.
Κατανοούμε ότι μια συμμορία που διακινεί ναρκωτικά (τα οποία ευθύνονται για τόσους και τόσους θανάτους), ειδικά με τη σύμπραξη κρατικών αξιωματούχων, αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορούμε όμως να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να βαφτίζονται ως εγκληματική οργάνωση, να σέρνονται στα γραφεία των εισαγγελικών αρχών και να εξοντώνονται οικονομικά και ψυχολογικά εκατοντάδες φίλαθλοι μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, τη στιγμή που ούτε συγκροτημένη δομή έχουν, ούτε διαρκή δράση έχουν (πόσο μάλλον έγγραφη η προφορική συμφωνία) ούτε σκοπό φυσικά να διαπράξουν αδικήματα. Επειδή η συγκεκριμένη σκέψη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, συμπεραίνουμε πως με τον τρόπο αυτό και μόνον μπορούν να θεωρηθούν οι πράξεις τους ως κακουργήματα και να προφυλακίσουν παιδιά 25 χρόνων τα οποία (και το τονίζουμε για τυχόν ιαβέρηδες και λοιπούς «φιλήσυχους νοικοκυραίους») είναι αθώα τουλάχιστον μέχρι τη δίκη.
Δεν είναι δυνατόν άλλωστε, μια κοινωνία να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και την ίδια απαξία το εμπόριο θανάτου και την κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας με τη συμπεριφορά φιλάθλων. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί η δικαιοσύνη και η αστυνομία αποκλειστικά με επικοινωνιακούς όρους, πουλώντας ασφάλεια σε δόσεις και με επικολυρικά πρωτοσέλιδα
Ένας πονηρός θα αναρωτιόταν: "μήπως κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η σύλληψη των οπαδών του ΠΑΟΚ, γίνονται για να καλυφθούν άλλες, μεγαλύτερες βρωμιές, όπως το κύκλωμα που εν τέλει αποκαλύφθηκε, και φυσικά όπως πλήθος άλλων που δεν θα τα μάθουμε ποτέ; "Εμείς φυσικά δεν είμαστε πονηροί, οπότε δεν θα αναρωτηθούμε σχετικά...
Θα αναρωτηθούμε όμως το εξής: τι επίδραση έχει μια προφυλάκιση σε έναν ανήλικο ή σε έναν νέο άνθρωπο 20 ή 27 ετών (ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι είναι αθώος ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι τη δίκη) σε μια φυλακή μαζί με δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών ή βιαστές; Θα τον κάνει πραγματικά καλύτερο άνθρωπο ή θα τον μετατρέψει σε αγρίμι;
Αναρωτήθηκε κανείς τόσο καιρό πόσο έχει κοστίσει στις οικογένειες των φιλάθλων του ΠΑΟΚ οικονομικά, ψυχικά και ηθικά η προφυλάκιση των παιδιών τους και το τσουβάλιασμα με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου; Θα ζητήσει άραγε κανείς συγγνώμη στην περίπτωση της αθώωσης τους; Μάλλον όμως αρκεί η προφυλάκιση μερικών νεαρών γιατί υπάρχουν "αποχρώσες ενδείξεις" σε κάποιες συνομιλίες και γιατί ίσως τέλεσε ή σκέφτηκε να τελέσει κάποιες αξιόποινες πράξεις (να' χαμε να λέγαμε) ώστε να μπορεί ο κάθε υφυπουργός να βγαίνει λέγοντας "πατάξαμε τη βία στα γήπεδα" και ο κάθε σερίφης να παρουσιάζει έργο. Με αυτόν τον τρόπο η αποχαυνωμένη κοινωνία που διψάει για αίμα ικανοποιείται. Βλέπει τους «κακούς» να οδηγούνται στη φυλακή, τη δικαιοσύνη να απονέμεται και την μίζερη ζωή της να συνεχίζεται. Αφού κλείσει την τηλεόραση...
ΥΓ. 1 Ευχόμαστε και ζητάμε επίμονα, οι δικαστικοί που θα κρίνουν την επόμενη φορά τις αιτήσεις αποφυλάκισης των προφυλακισμένων οπαδών μας, να κρίνουν βάσει της ουσίας και των στοιχείων που προκύπτουν και όχι βασιζόμενοι στις υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.
ΥΓ. 2 Καλούμε τον κόσμο του ΠΑΟΚ να συμμετέχει συνειδητά στις κινήσεις αλληλεγγύης προς τους έγκλειστους οπαδούς μας. Όταν στοχοποιείται το σύνολο του κόσμου του ΠΑΟΚ και η πλειοψηφία σιωπά, ο επόμενος μπορεί να είναι ο καθένας μας.
ΥΓ. 3 Στους "Άθλιους" του Βίκτωρος Ουγκώ, ο ήρωας Γιάννης Αγιάννης φυλακίζεται 19 χρόνια γιατί έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί και ο εμμονικός αστυνομικός, επιθεωρητής Ιαβέρης, τον καταδιώκει για την υπόλοιπη ζωή του.
Όποιος δεν γνωρίζει τη συνέχεια, καλό είναι να τη διαβάσει, ποτέ δεν είναι αργά!
ΥΓ.4 Όλοι στην πορεία, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στην Καμάρα, στις 16.00 . Η συμμετοχή μας είναι απαραίτητη, την χρωστάμε πάνω απ' όλα στον ίδιο τον ΠΑΟΚ.