17/3/1919: Σημαντική μέρα για την Κωνσταντινούπολη και τον ΠΑΟΚ μας!
SHARE:
Δικέφαλος αετός της Ιεράς συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος...
Το συγκλονιστικό αυτό γεγονός έγινε από τον Έλληνα Αρχιστράτηγο της Μακεδονικής στρατιάς των Συμμαχικών δυνάμεων Λεωνίδα Παρασκευόπουλο μετά από πρόσκληση του Γάλλου Στρατηγού της στρατιάς της Ανατολής.
Σε αυτή την ιστορική επίσκεψη εμφανίστηκαν μετά από την τελευταία Άλωση της Κωνσταντινούπολης Δικέφαλοι Αετοί που ομοιώματα της υπάρχουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που τα φύλαγε η κόμισσα Ριανκούρ.
Το χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δικέφαλος αετός αυτού του λαβάρου είναι παρόμοιος σχεδιαστικά με το Δικέφαλο αετό του ΠΑΟΚ μας στην επιστολή που έστειλε στο Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929 .
Επίσης ο πρώτος Δικέφαλος αετός του ΠΑΟΚ είναι παρόμοιος με τον Δικέφαλο της Ιεράς συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος και μοιάζει με τον συγκεκριμένο Δικέφαλο του 1919 της επίσκεψης του Έλληνα Αρχιστράτηγου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης! Πιθανόν αρκετοί ιδρυτές του ΠΑΟΚ να ήταν στην επίσκεψη του Έλληνα Αρχιστράτηγου της Μακεδονικής στρατιάς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 17/03/1919.
Δικέφαλος του Πατριαρχείου ...
Οι Κωνσταντινοπολίτες της Θεσσαλονίκης συχνά είχαν παρόμοια σχέδια Δικέφαλων αετών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και την Εκκλησία της Ελλάδας, που έκανε αφιέρωμα και ο ΑΣ ΠΑΟΚ.
Η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών 1923 στο αναθεωρημένο καταστατικό του 1924 είχε παρόμοιο Δικέφαλο με του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Δικέφαλος παρόμοιος με την σημαία της Εκκλησίας της Ελλάδας ...
Η ΑΕΚΘ1925 είχε παρόμοιο Δικέφαλο με την σημαία της Εκκλησίας της Ελλάδας που την χρησιμοποιούν πρόσφατα. στα προαύλια των ναών. Μαύρος Δικέφαλος αετός σε κίτρινο φόντο .
Χρησιμοποιήθηκε κυρίως από την Εκκλησία της Ελλάδας σαν σημαία της μεταγενέστερα , είναι επηρεασμένος από την Αγία, Γερμανική, Ρωμαική Αυτοκρατορία και πολλοί λένε ότι προέκυψε από επιγαμία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών αυτοκρατόρων όπως θα δούμε παρακάτω. Πρώτο φορέθηκε αθλητικά από την ΑΕΚΘ1925 που πρώτη δήλωσε κιτρινόμαυρα σε καταστατικό της και έχει φορέσει σε σπάνια έκδοση ο ΠΑΟΚ μαζί με τον Χρυσό Δικέφαλο την οργάνωση του ΑΣ ΠΑΟΚ που αγωνίζεται για την ευαισθητοποίηση των φιλάθλων γύρω από τον ΑΣ ΠΑΟΚ. Το σήμα του ΠΑΟΚ έχει πλέον και Χρυσό περίβλημα στο ποδόσφαιρο.
Δικέφαλος των Παλαιολόγων του Αγίου Δημητρίου του Μιστρά ...
Ο ΠΑΟΚ έβαλε Δικέφαλο αετό παρόμοιο των Παλαιολόγων του Θεσσαλονικιού Αγίου Δημητρίου στο Μιστρά εκεί που ορκίστηκε ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας.
Χρυσός Δικέφαλος σε κόκκινο φόντο...
Είναι η Βυζαντινή σημαία που είχαν οι Κομνηνοί και στην Αυτοκρατορία του Πόντου της Τραπεζούντας και κυριαρχούσε στο Βυζάντιο , την κληρονόμησαν οι Μεγαλοκομνηνοί στο κράτος τους και στο στρατό τους είχαν ασπρόμαυρο Δικέφαλο.
Χρυσό με κόκκινο ήταν το λάβαρο του Ανδρόνικου του τελευταίου Δεσπότη της Θεσσαλονίκης . Πιο συγκεκριμένα το λάβαρο καταστράφηκε το 1870, ήταν χρυσό σε κόκκινο φόντο και φυλασσόταν μέχρι τότε στη Μονή Βατοπεδίου Διέσωσε σχέδιο ο Σεβαστιανώφ, Ρώσος ερευνητής, το 1857, το οποίο βρίσκεται στο Παρίσι.
Κόκκινο φόντο με Δικέφαλο αετό ήταν και ο Μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου στη Θεσσαλονίκη που έχει το σχήμα του κεραυνού του Δία, αλλά μοιάζει και με Δικέφαλο Αετό, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο το μύθο με τους δύο αετούς του Δία!
ΠΩΣ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΓΙΝΕ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟΣ...
Ασπρόμαυρος Δικέφαλος του Αυτοκρατορικού Βυζαντινού Στρατού ...
Ο Δικέφαλος αετός του ΠΑΟΚ μας είναι στα χρώματα του Αυτοκρατορικού στρατού των Κομνηνών ,του Θυρεό των Κομνηνών, ενώ έχει βάλει πρώτος κατά καιρούς σε έγγραφα και σε φανέλες όλα τα σχέδια των Βυζαντινών Δικέφαλων Αετών και όλα τα χρώματα του Βυζαντίου στη βαριά φανέλα του είτε αυτός είτε η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923-ΒΑΕ1923,ΑτΕΚ1924,ΑΕΚΘ1925. Μην αμελούμε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη είχαν κοινή σημαία τα 4Β https://skgsports.gr/football-insider/i-varia-fanela-toy-paok-me-ta-vyzantina-chromata/
Μήπως τελικά από την τελευταία επίσκεψη του Έλληνα αρχιστράτηγου οι ιδρυτές του ΠΑΟΚ να εμπνεύστηκαν τον ιδρυτικό Δικέφαλο Αετό του ΠΑΟΚ και για χρώματα να επέλεξαν το Ασπρόμαυρο τον Θυρεό των Κομνηνών και τον Ασπρόμαυρο Δικέφαλο του Βυζαντινού στρατού τους, την οικογένεια πού εισήγαγε στο Βυζάντιο τον Δικέφαλο Αετό;