Έργα και ημέρες του γαύρου!
SHARE:
Ανακατατάξεις, ανακατωσούρες στην ομάδα μας την τελευταία εβδομάδα... να πω ότι δεν είμαστε συνηθισμένοι; Κάθε άλλο! Όμως, τα πάντα περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν πλησιάζουν οι αναμετρήσεις με τη ΔΕΚΟ του Πειραιά! Μπορούν οι αυλοκόλακες δημοσιογραφίσκοι τους να μας θεωρούν γραφικούς, Μακεδονομάχους και κολλημένους, όμως, εμείς σήμερα θα κάνουμε μία ιστορική αναδρομή σε ορισμένα από τα παιχνίδια στα οποία η «δικαιοσύνη» και η «ισονομία» πήγαν περίπατο πιασμένες χέρι-χέρι. Έργα και ημέρες του γαύρου! Φυσικά και δεν είναι όλα, είναι όμως αρκετά για να καταλάβουν όλοι οι νεότεροι γιατί η αντιπάθεια και το μίσος απέναντι στο μεγαλύτερο δυνάστη του Ελληνικού ποδοσφαίρου πιάνει ταβάνι. Και δεν θα μιλήσω σήμερα καθόλου για την προσπάθεια υφαρπαγής του «Μεγαλέξανδρου»... την επόμενη φορά!
Πάμε λοιπόν και ας διαβάζουν ελεύθερα και τα γαυράκια με πρώτους και καλύτερους τους δημοσιογράφους-οπαδούς τους, που με την ιστορία και την αντικειμενικότητα έχουν τόση σχέση, όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο!
1) 1960-61 Γαύρος – ΠΑΟΚ 1-1. Ξεκινούν οι διαιτητικές σφαγές από τον διαιτητή Πούλιο, οποίος έδωσε μαϊμού πέναλτι σε βάρος του ΠΑΟΚ και κατακύρωσε ανύπαρκτο γκολ υπέρ των αντιπάλων μας, όταν από την εκτέλεση του πέναλτι από τον Υφαντή η μπάλα προσέκρουσε στο δοκάρι και κατέληξε στην αγκαλιά του τερματοφύλακα Πρόγιου πριν περάσει τη γραμμή.
2) 1962-63 Γαύρος – ΠΑΟΚ 3-2. Προηγηθήκαμε δύο φορές, αλλά η άδικη αποβολή του Λέανδρου και ο τραυματισμός του Παπαδόπουλου, με ατιμώρητη εν ψυχρώ κλωτσιά του Σημαντήρη, ανάγκασαν τον ΠΑΟΚ να αγωνιστεί σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ουσιαστικά με εννέα παίκτες.
3) 1963-64 Γαύρος – ΠΑΟΚ διεκόπη. Tο ματς διεξήχθη στο γήπεδο της ΑΕΚ και διακόπηκε στο 27' μετά από απόφαση τραγέλαφο του Βούλγαρου διαιτητή Ρουμίντσεφ. Ενώ είμαστε ήδη πίσω στο σκορ, ο συγχωρεμένος ο Ραπτόπουλος εξαπέλυσε σουτ προς την ανυπεράσπιστη εστία του γαύρου, για να παρέμβει ο αμυντικός Σημαντήρης και να διώξει τη μπάλα που είχε περάσει τη γραμμή ...με το χέρι ! Στη συνέχεια, άλλος αμυντικός την έστειλε σε κόρνερ. Ο αθεόφοβος κόρακας εκ Βουλγαρίας υπέδειξε ...άουτ, κάτι που εξόργισε τους παίκτες και οδήγησε στην αποχώρηση της ομάδας από το γήπεδο - γεγονός πρωτοφανές στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά. Φυσικά, η ομάδα τιμωρήθηκε με μηδενισμό σε δύο αγώνες και ο κόρακας επέστρεψε ευχαριστημένος και «γεμάτος» στην πατρίδα του.
4) 1968-69 Γαύρος – ΠΑΟΚ 3-0.Το ματς ήταν στο 0-0 γύρω στο 60', όταν ο διαιτητής Βαμβακόπουλος άφησε αναίτια τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες, αποβάλλοντας τον Λάζο...
5) 1971-72 Γαύρος – ΠΑΟΚ 1-1. Το αντιαθλητικό παιχνίδι των αντιπάλων, έμενε ατιμώρητο καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, με θύμα κυρίως τον Κούδα που υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης και, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, επέστρεψε στον αγώνα. Λίγα λεπτά αργότερα εκτέλεσε ένα φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ της ισοφάρισης από τον Αποστολίδη στο 76'.
6) 1972-73 Γαύρος – ΠΑΟΚ 1-0. Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στον πειραιά ως πρωτοπόρος, αλλά οι αντίπαλοί μας δεν έχουν σκοπό να παίξουν ποδόσφαιρο. Με την ανοχή του διαβόητου διαιτητή Φακή, αποδεκατίζουν με το σκληρό τους παιχνίδι την ομάδα: αποχωρούν κατά σειρά μέσα σε 23 λεπτά οι Αποστολίδης, Σαράφης, Ασλανίδης και Ιωσηφίδης (υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης), χωρίς να βγει ούτε μια κάρτα για το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων...
Ο ΠΑΟΚ, τελειώνοντας το παιχνίδι με εννέα (!!!) (Ασλανίδης, Ιωσηφίδης, λόγω τραυματισμών), γνώρισε εκείνη τη μέρα για πρώτη φορά την ήττα στο Πρωτάθλημα, και συνέβησαν πολλά ακόμη (Κουγιαχαϊκή) μέχρις ότου τελικά απωλέσει τον τίτλο μιας χρονιάς στην οποία κατά γενική ομολογία έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα...
7) 1974-75 Γαύρος –ΠΑΟΚ 3-2. Ντέρμπι κορυφής, στο οποίο οι πειραιώτες επιστράτευσαν όλα τα μέσα για να πάρουν τη νίκη. Προηγηθήκαμε με εκπληκτική κεφαλιά ψαράκι του Σαράφη στο 4', αλλά μετά ανέλαβε δράση ο Βέλγος διαιτητής Σω, ο οποίος καταλόγισε μαϊμού πέναλτι στο 14' με το οποίο ισοφάρισε ο Δαβουρλής, και επέτρεψε στον Κρητικόπουλο να σκοράρει στο 44' από θέση οφσάιντ. Μείωσε με πέναλτι ο Σαράφης στο 88'. Μετά το ματς, περίπου 500 άτομα επιτέθηκαν με πέτρες στο ανυπεράσπιστο, από αστυνομικές δυνάμεις, πούλμαν της αποστολής του ΠΑΟΚ, με συνέπεια τον τραυματισμό του Πέλλιου, του Τσιλιγκιρίδη, του Σαράφη, και του Παρίδη, του εφόρου της ομάδας Τασκωνίδη και του μασέρ Αγριογιάννη καθώς και συζύγων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ. Ο επίσημος γαύρος εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του, καταδικάζοντας παράλληλα τους «επιστήμονες» της εποχής... Συνελήφθησαν δύο άτομα που παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα για παράβαση του διαβόητου νόμου 4000 περί ...τεντιμποϊσμού !
8)1978-79 Γαύρος – ΠΑΟΚ 1-0.Ο διαιτητής Λαμπρόπουλος ήταν ίσως ο μόνος άνθρωπος που δεν είδε ότι η μπάλα είχε περάσει τουλάχιστον ένα μέτρο τη γραμμή της εστίας από την κεφαλιά του Θόδωρου Αποστολίδη (ο περίφημος «Τσέλιγκας», ένα από τα πιο παράξενα παρατσούκλια που είχαμε βγάλει τότε για κάποιο ποδοσφαιριστή μας!) στο 14', πριν την αποκρούσει με το κεφάλι ο συγχωρεμένος ο Κυράστας. Η φωτογραφία αδιάψευστος μάρτυρας.
9) 1996-97 Γαύρος – ΠΑΟΚ 1-0. Ο διαιτητής Χατζής, με τη συνδρομή των βοηθών του, εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή του αγώνα, καθώς ακύρωσε κανονικό γκολ του Καπετανόπουλου στο 13', στο 29' έκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Βρύζα που έφευγε μόνος προς την αντίπαλη εστία και στο δεύτερο ημίχρονο χαρίστηκε στον Νινιάδη που έπιασε τη μπάλα με το χέρι, κι ενώ είχε ήδη μια κίτρινη κάρτα... Τι άλλο να έκανε δηλαδή;
10) 1996-97 ΠΑΟΚ - Γαύρος 0-0. Ο διαιτητής ο Καλαθενός αφήνει τον ΠΑΟΚ με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο και ο γαύρος τσιμπάει τον βαθμό της ισοπαλίας.
11) 1998-99 ΠΑΟΚ - Γαύρος 0-2 λόγω μηδενισμού.Η ισοφάριση, σε 1-1, ήρθε στο 72', όταν ο Βρύζας βρήκε σε θέση βολής τον Φραντζέσκο, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στο 81' ο Καραπιάλης τροφοδότησε με πάσα τρύπα τον Γκόγκιτς που ήταν σε θέση οφσάιντ.
Αυτός μπήκε στην περιοχή και δέχθηκε το μαρκάρισμα από τον Κατσιαμπή. Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ έδιωξε κανονικά την μπάλα. Ο Παπαπέτρου έδειξε πέναλτι, ωστόσο δεν έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Κατσιαμπή, ως όφειλε, αφού ήταν τελευταίος παίκτης. Τύψεις? Είπαμε ότι τα λαμόγια της παράγκας δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Γεωργάτος (1-2).
Στο 83’, επτά λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας, ο Φραντζέσκος πραγματοποίησε φάουλ σέντρα, ο Τάκολα πήδηξε κι έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα. Ο διαιτητής έδειξε τη σέντρα, αλλά ο επόπτης Βλάχος έμεινε «καρφωμένος» στη θέση του, υποδεικνύοντας ότι ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε το χέρι του!
Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έπεσαν πάνω στον επόπτη και στον Αθηναίο διαιτητή, ο προπονητής του ΠΑΟΚ Άγγελος Αναστασιάδης σε έξαλλη κατάσταση απειλούσε θεούς και δαίμονες, ενώ περίπου 60 οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να επιτεθούν στον διαιτητή Παπαπέτρου και τους συνεργάτες του Φεσσόπουλο, Βλάχο.
Παράγοντες του ΠΑΟΚ και ο Άγγελος Αναστασιάδης άσκησαν πιέσεις στον Παπαπέτρου να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μάλιστα, αντιπροσωπεία του ΠΑΟΚ προσπάθησε να πείσει τους οπαδούς του «Δικεφάλου» να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Η απόφαση του Αθηναίου διαιτητή ήταν οριστική και αμετάκλητη για διακοπή του αγώνα.
12) 1998-99 Γαύρος – ΠΑΟΚ 2-1. Ο διατητής Βαλιάνος αφήνει τον Νινιάδη να φύγει από θέση off-side... βουτιά και... πέναλτι!
13) 1999-00 Γαύρος - ΠΑΟΚ 2-0. Πάλι ο Βαλιάνος διατητής. Οι δηλώσεις του Παντελή Κωνσταντινίδη τα λένε όλα: "Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Ο διαιτητής βρισκόταν λιγα μονο μέτρα μακριά και δεν έδωσε κανένα απο τα δυο πέναλτι που έκανε ο Πασσαλής. Και τα δυο μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα πέναλτι της χρονιάς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο κάτω απο αυτές τις συνθήκες. Τέτοια νίκη δεν πρεπει να την πανηγυρίζουν οι αντίπαλοί μας. Ηταν δώρο. Εγώ προσωπικά ντρέπομαι. Εάν σε τέτοια παιχνιδια, που ο κόσμος είναι με τη συμπεριφορά του παράδειγμα προς μίμηση, γίνονται τέτοια αίσχη δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο".
Βρυζας: "Ο διαιτητής του σημερινού αγώνα ήταν πολυ λίγος για αυτο το παιχνιδι. Ηταν εκτός τόπου και χρόνου. Άλλωστε, όπως έλεγαν οι παίκτες του ολυμπιακού πριν το παιχνίδι επειδή τους "χρωστούσε" απο το παιχνίδι με τον ΟΦΗ θα τον πίεζαν για να τους παίξει όπως θέλανε. Έτσι σε καθε φάση έπεφταν επάνω του, του μιλούσαν με το χειρότερο τρόπο χωρίς αυτός να αντιδρά και φυσικά κατάφερναν να παίρνουν αυτό που ζητούσαν. Δεν έχω να πω τιποτα άλλο".
14) 2000-01 ΠΑΟΚ - Γαύρος 2-4 Ο κωλόγαυρος έκλεψε άλλη μία νίκη, αυτή την φορά από τον ΠΑΟΚ με 4-2, που από το 38' αγωνίστηκε με 10 παίκτες λόγω αποβολής (με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο) του Γεωργιάδη (και η πρώτη ήταν για θέατρο). Σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία του Γιώργου Καζναφέρη και λάθη στην υπόδειξη οφσάιντ έκαναν οι δύο επόπτες Ζήσης και Σουλιμάς. Στο 6' ο επόπτης Ζήσης «είδε» οφσάιντ τον Ναλιτζή, ο οποίος βρισκόταν σε κανονική θέση. Το γήπεδο πήρε «φωτιά» στο 15', όταν ο Αμανατίδης έριξε τον Ναλιτζή και ο Καζναφέρης έδειξε «παίζετε», αντί να δείξει το σημείο του πέναλτι. Και άλλο πέναλτι, τέσσερα λεπτά αργότερα, πάλι από τον Αμανατίδη στον Οκκά αυτή τη φορά, το πνίγει το κοράκι! Ύστερα από τρία λεπτά, ο επόπτης Ζήσης σταμάτησε τον Οκκά (υποδείχθηκε οφσάιντ, ενώ βρισκόταν σε κανονική θέση).
15) 2001-02 ΠΑΟΚ – Γαύρος 1-1. Ο Μπριάκος κατακυρώνει γκολ off-sideτου γαύρου και δεν μας δίνει πέναλτι.
16) 2001-02 Γαύρος – ΠΑΟΚ 3-2. Ο Καζναφέρης πάλι δεν δίνει κόκκινη κάρτα σε πέναλτι που κάνει ο Αμανατίδης. Δεν δίνει κόκκινη, λίγο αργότερα, σε ποιον άλλο; Στον Ζε Ελίας, φυσικά! Δίνει off-side τετ-α-τετ στον Φουτσίνι και δεν δίνει πέναλτι στον Σπάσιτς.
17) 2003-04 Γαύρος – ΠΑΟΚ 4-3. Δραματικό ματς με τον Παντελή Καφέ να σημειώνει χατ τρίκ (35', 60' και 72'). Τραγική διαιτησία επέτρεψε στους αντιπάλους να κλωτσούν κατά βούληση ατιμώρητοι, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του εγκληματικού φάουλ του Ζε Ελίας στον Οκκά («απολαύστε» το στη φωτογραφία παρακάτω)... Στον ίδιο αγώνα είχαμε τους τραμπουκισμούς του Καρεμπέ (σε Οκκά και Καφέ), που επίσης έμειναν ατιμώρητοι από την αθλητική δικαιοσύνη. Για να ολοκληρώσει το έργο του και να «κλειδώσει» τη νίκη του σκατόγαυρου, ο διαιτητής Φινοκαλιώτης υπέδειξε και ανύπαρκτο πέναλτι λίγο πριν τη λήξη, αλλά ο Τζόρτζεβιτς, δυστυχώς για τον ρέφερι, αστόχησε.
18) 2008-09 Γαύρος – ΠΑΟΚ 2-0 (παράταση, κύπελλο). Με εννέα (!) παίκτες αφήνει ο Κουκουλάκης τον ΠΑΟΚ, λόγω αποβολών με δεύτερες κίτρινες στους Κοντρέρας (73’) και Ίβιτς (80’), ενώ αρνείται στην παράταση καταφανέστατη κόκκινη σε μαρκάρισμα πάνω στον Μπακαγιόκο, που έκανε κατά μέτωπο επέλαση στην εστία του Νικοπολίδη και ενώ το σκορ ήταν ακόμα στο 1-0.
Αυτά είμαι μόνο ορισμένα από τα «θαυμαστά» έργα του θρήνου...
Βρε, σκίστε τους... τον μπελά μου μέσα!
ΠΑΟΚ , ΠΑΟΚ , ΠΑΟΚάρα μου, ζω μόνο για σένα ομαδάρα μου!