ΠΑΟΚ 2024-2025: Ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ στα σκαριά
SHARE:
Η αγωνιστική χρονιά 2023-2024 έκλεισε με πολλά εάν και το ποτήρι "μισοάδειο". Παίκτες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ή τα ελάχιστα που περιμέναμε (Ντε Ντρις, Φαν Χάρντερεν, Τρούχτσεφ, Παπαλεξίου, Λινάρδος, Μπλανκενάου στις αρχές της σεζόν), αποχωρήσεις λόγω τραυματισμών (Ρουσσό), αλλεπάλληλες αλλαγές για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα (φυγή Μπλανκενάου πάνω που είχε αρχίσει να ανεβαίνει, ερχομός Σαμοϋλένκο και Γαλιώτου) και ένας σχεδιασμός που δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω αργοπορίας ή λανθασμένων επιλογών. Σίγουρα η χρονιά έκλεισε με τον 9ο τίτλο του τμήματος, αυτόν του Σούπερ Καπ, αλλά η εικόνα της ομάδας δεν ήταν η επιθυμητή τόσο στο Κύπελλο και στο Λιγκ Καπ όσο και στο Πρωτάθλημα. Πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της ομάδας έφεραν μοιραία την 4η θέση. Επιπρόσθετα, λίγο πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου είχε αποφασιστεί ότι το μπάτζετ της ομάδας θα μειωθεί εκ νέου για τη σεζόν 2024-2025 επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν την περίοδο 2022-2023 (από τις 700.000 έπεσε στις 600.000 φέτος).
Kαι στο σημείο αυτό πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις. Ο προπονητής της ομάδας, Γιόσκο Μιλενκόσκι, παρέμεινε για τρίτη διαδοχική χρονιά στον πάγκο της ομάδας. Παρά τις προτάσεις που είχε από άλλες ομάδες, συμφώνησε να παραμείνει στο τιμόνι του ΠΑΟΚ εκτιμώντας το κλίμα εμπιστοσύνης που εκπέμπει η διοίκηση, η οποία γνωρίζει τις πραγματικές του δυνατότητες και τις επιτυχίες που έχει φέρει κάτω από δύσκολες συνθήκες και τη δουλειά που έχει δείξει τα τελευταία 2 χρόνια. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ αποδεσμεύθηκε με τους Κοκκινάκη, Τακουρίδη, Μούχλια και Σαλταφερίδη να είναι οι μόνοι που παρέμειναν από την περσινή ομάδα. Και εάν για τους Σαλταφερίδη και Μούχλια η παραμονή τους ήταν βέβαιη λόγω και της πολύ καλής εικόνας που έδειξαν και της συμπεριφοράς τους μέσα στην ομάδα, και για τον Τακουρίδη ως "σημαίας" της ομάδας και για τη συνολική του προσφορά στο σύλλογο (10 χρόνια πια στον ΠΑΟΚ), η παραμονή του Μενέλαου Κοκκινάκη ήταν από τις πιο σημαντικές κινήσεις του καλοκαιριού. Ο 31χρονος λίμπερο είχε μια υψηλή πρόταση από τον Ολυμπιακό, η οποία όμως απορρίφθηκε από τον ίδιο, καθώς έχει εκτιμήσει βαθύτατα την εμπιστοσύνη που έχει λάβει αλλά και το εξαιρετικό κλίμα που έχει βρει.
Με την προπονητική σταθερότητα να έχει εξασφαλιστεί και η παραμονή ενός σημαντικού γραναζιού της ομάδας να έχει "κλείσει", η διοίκηση και ο Γιόσκο Μιλενκόσκι αποφάσισαν να αλλάξουν φιλοσοφία στο μεταγραφικό σχεδιασμό, στοχεύοντας σε νέους και ταλαντούχους παίκτες με δίψα για διακρίσεις με φόντο το χτίσιμο ενός βασικού κορμού. Και ξεκίνησαν με τη μεταγραφή του βασικού διαγωνίου της Εθνικής Ελλάδος και μεγάλης ελπίδας στο άθλημα, Δημήτρη Μούχλια, για να ακολουθήσει ο μικρότερος αδερφός του και επίσης μεγάλο ταλέντο, Σταύρος Μούχλιας. Επιπλέον αποκτήθηκε ένας πολλά υποσχόμενος παίκτης από τη Σερβία, ο Βουκ Ιβανκοβιτς, και ένας Βραζιλιάνος παίκτης που γνωρίζει ο Γιόσκο Μιλενκόσκι, ο Λεονάρντο Νασιμέντο. Ακολούθησαν ο Αλεξέι Λομπιζένκο από την Κούζμπας Κεμέροβο, όπου στα 25 του κάνει το πρώτο βήμα εκτός Ρωσίας, και ο βασικός πασαδόρος της Εθνικής Ολλανδίας, Βέσσελ Κέιμινκ. Για την τετράδα των κεντρικών, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να δώσει φανέλα βασικού στον Αχιλλέα Μπάση μετά το εξαιρετικό του ξεπέταγμα στο Μίλωνα, ενώ παράλληλα έντυσε στα ασπρόμαυρα και ένα ακόμα ταλέντο από την Καβάλα, τον Νικόλαο Μπόνια. Για τις θέσεις του πασαδόρου και του λίμπερο, ήρθαν ο 24χρονος Άγγελος Στεφανίδης και ο 23χρονος Ξενοφών Γκρουμούσας από τον Άρη αντίστοιχα. Τέλος, λίγο πριν από την αρχή της σεζόν και λόγω ενός τραυματισμού του Ιβάνκοβιτς, ο ΠΑΟΚ κινήθηκε και απέκτησε και το βασικό στέλεχος της Εθνικής Βορείου Μακεδονίας, τον 34χρονο Αλεξάνταρ Λιαφτοφ.
Ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε αισθητά (από τα 30.4 στα 26.2 χρόνια) και ο ΠΑΟΚ αναμένεται να παρατάξει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με πέρσι.
Πάμε παρακάτω να δούμε τις συγκρίσεις μεταξύ της φετινής και της περσινής αγωνιστικής χρονιάς.
Διαγώνιοι
Δύο τελείως διαφορετικοί παίκτες. Ο Ντε Ντρις ήταν ένα πολύ "βαρύ" κορμί με μεγάλη επιρρέπεια στους τραυματισμούς. Αργούσε αρκετά να επιστρέψει από τους τραυματισμούς, γεγονός που δημιουργούσε μεταπτώσεις στην απόδοσή του, κάνοντας το παιχνίδι της ομάδας να μην είναι επιθετικά επικίνδυνο. Την προηγούμενη χρονιά παρουσίασε έλλειψη αντοχών και συγκέντρωσης, κάτι που φαινόταν και στην αδυναμία εκτέλεσης κρίσιμων επιθέσεων αλλά και στην απόδοσή του στο σερβίς που ήταν απογοητευτική. Είδαμε πολλές φορές τον Μπραμ να επιδιώκει το μπλοκ άουτ παρά την καθαρή επίθεση και να σημαδεύει κυρίως στη μεγάλη διαγώνιο κάνοντας το παιχνίδι του μονότονο, ενώ στο σερβίς είδαμε πολλά άστοχα σερβίς και να επιλέγει το τζαμπ φλοτ όταν το παιχνίδι ήταν μεγάλης διάρκειας. Διατήρησε την αρετή του στο μπλοκ και στις τοποθετήσεις στο φιλέ, αλλά πια ο χρόνος τον είχε προσπεράσει και έδειξε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό επίπεδο. Αποχώρησε τελικά για το Κουβέιτ μιας και η Μπουργκάν πρόσφερε πολλά χρήματα σε σχέση με τις Κάννες. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του ειδικά στην κατάκτηση του Κυπέλλο το 2023 και στην πρόκριση στους τελικούς του Πρωταθλήματος. Του ευχόμαστε τα καλύτερα.
Και από την άλλη ήρθε ο Δημήτρης Μούχλιας στην ομάδα. Ένας αθλητικός παίκτης, που διαθέτει αλτικότητα, ενέργεια και διάρκεια. Η αλτικότητά του του επιτρέπει τόσο να χτυπάει πάνω από το αντίπαλο μπλοκ, αλλά και να κλείνει τους χώρους στο φιλέ, καλύπτοντας τη διαφορά ύψους που έχει με τον Βέλγο. Επίσης, η ενέργεια που βγάζει του επιτρέπει να είναι πολύ καλός στο γρήγορο παιχνίδι, κάτι που δε διέθετε ο Μπραμ, ενώ με τη διάρκεια του μπορεί να παίρνει πολλές επιθέσεις με μεγάλη επιτυχία. Στο ψηλό παιχνίδι έχει δείξει ότι μπορεί να τελειώσει επιθέσεις, προσπαθώντας να πάρει το μπλοκ άουτ ή να σπάσει το μπλοκ. Θέλω όμως να τον δω σε χτυπήματα στην ευθεία και στη μικρή διαγώνιο, και κυρίως την αντίληψή του στο παιχνίδι. Είναι επίσης εξαιρετικός από τη γραμμή του σερβίς έχοντας πολύ δυνατά και γρήγορα σερβίς, παίρνοντας πολλούς πόντους και "χαλώντας" την αντίπαλη υποδοχή. Στο μπλοκ φαίνεται ότι έχει σωστές τοποθετήσεις, ενώ βάζει και τα χέρια πολύ καλά. Φέτος ξεκίνησε δυναμικά με την παρουσία του στα προκριματικά του Eurοvolley 2026 παίρνοντας την ομάδα από το χέρι με την εξαιρετική του εμφάνιση στη νίκη επί της Βορείου Μακεδονίας, καθώς και με την παρουσία του στα φιλικά της ομάδας.
Τα στατιστικά του μέχρι στιγμής:
Βόρεια Μακεδονία - Ελλάδα --> 24 πόντους (19/28 επιθέσεις, 1 άσσος, 4 μπλοκ)
ΠΑΟΚ - Ήφαιστος Φλώρινας --> 11 πόντους (9/14 επιθέσεις, 1 άσσος, 1 μπλοκ)
ΠΑΟΚ - Λέφσκι Σόφιας --> 14 πόντους (13/26 επιθέσεις, 1 άσσος)
ΠΑΟΚ - Νέα Σαλαμίνα --> 14 πόντους (11/28 επιθέσεις, 2 άσσοι, 1 μπλοκ)
ΠΑΟΚ - Μίλωνας --> 24 πόντους (18/37επιθέσεις, 2 άσσοι, 4 μπλοκ)
ΠΑΟΚ - Φοίνικας Σύρου --> 34 πόντους (28/51 επιθέσεις, 6 άσσοι)
ΠΑΟΚ - ΟΦΗ --> 17 πόντους (16/33 επιθέσεις, 1 άσσος)
ΠΑΟΚ - Πήγασος Πολίχνης --> 18 πόντους (13/25 επιθέσεις, 3 άσσοι, 2 μπλοκ)
Εκτίμηση
Ο ΠΑΟΚ θα χτιστεί γύρω από τον Δημήτρη. Έχει δείξει ότι διαθέτει τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει ένας ικανότατος διαγώνιος. Πιστεύω ότι θα δούμε μια αναβάθμιση σε σχέση με πέρσι, διότι φέρνεις ένα σταθερό και υγιή παίκτη που ήδη έχει δείξει ότι μπορεί να είναι απειλητικός σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού του. Αυτό που θα ήθελα να δω πέρα της επιθετικής αντίληψης που ανέφερα είναι και το πόσο μπορεί να "κουβαλήσει" την ομάδα μετά τους 20+ πόντους. Έδειξε με την Εθνική ότι μπορεί, αλλά θέλω να τον δω και σε συλλογικό επίπεδο και σε μια μεγάλη κούρσα όπου κρίνονται τίτλοι και το "πρέπει" είναι πολύ πιο εμφανές.
Ακραίοι
Λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα στη θέση αυτή. Ο Μάαρτεν Φαν Χάρντερεν ήρθε με περγαμηνές και προσδοκίες. Έδειξε στην αρχή ότι είναι ένας ακραίος με πολύ καλό σερβίς, καλή υποδοχή και επίθεση, αλλά από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και το τέλος της σεζόν έδειξε πολλές μεταπτώσεις στην απόδοσή του και στο τέλος δεν έκανε το κάτι παραπάνω. Η απόδοσή του από το σερβίς έπεσε αισθητά λόγω της αστάθειάς του, ενώ παράλληλα δεν ήταν η σίγουρη επιθετική λύση. Ήταν ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Είδαμε να παίρνει επιθέσεις από τη θέση 6, να έχει δυνατά χτυπήματα, αλλά και αρκετές φορές να μην μπορεί να τελειώσει επιθέσεις και να επιλέγει πλασέ ή το μπλοκ άουτ. Έπαιξε σίγουρα μεγάλο ρόλο και οι αλλαγές στο ρόστερ και η έλλειψη χημείας, αλλά φάνηκε στο τέλος ότι δεν μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω. Ήταν σχετικά καλός στην υποδοχή και δεν έκανε πολλά λάθη. Του ευχόμαστε περαστικά μιας και χτύπησε σοβαρά στο γόνατο και καλή συνέχεια.
Ο Τρούχτσεφ επίσης ξεκίνησε δυνατά ειδικά στο σερβίς και στην επίθεση, αλλά σταδιακά παρουσίασε τις ίδιες μεταπτώσεις με τον Ολλανδό και μοιραία δεν έκανε ούτε και αυτός το κάτι παραπάνω. Ήταν ίσως η μόνη μας απειλή από το σερβίς αν και μετά έπεσε και σε αυτόν τον τομέα. Στην επίθεση διέθετε δυνατά χτυπήματα, αλλά και αρκετές φορές πήρε επιπόλαιες επιθέσεις. Και εδώ έπαιξε μεγάλο ρόλο και ο πασαδόρος, αλλά γενικά δεν ήταν η σταθερά που όλοι περιμέναμε. Εύκολα επίσης εκνευριζόταν και έχανε τη συγκέντρωσή του βάζοντας ακόμα πιο δύσκολα στην ομάδα. Στην υποδοχή δεν ήταν ο πιο αξιόπιστος για να κρατήσει τα ποσοστά σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν πάντα ο στόχος από το αντίπαλο σερβίς. Επέστρεψε στη Νεφτοχιμίκ και του ευχόμαστε επίσης καλή συνέχεια.
Στον αντίποδα ήρθαν οι Βουκ Ιβανκοβιτς και Λεονάρντο Νασιμέντο. Βάσει των αριθμών τους σε Σερβία και Βραζιλία αντίστοιχα, ο Ιβανκοβιτς προορίζεται για την υποδοχή και ο Νασιμέντο για το επιθετικό κομμάτι. Ο Ιβανκοβιτς έχει δείξει γενικά καλά ποσοστά στην υποδοχή (ήταν πάνω από 55%) στα χρόνια που αγωνίστηκε στη Σερβία, ενώ παράλληλα έδειξε πολύ καλές επιδόσεις στο σερβίς σε σχέση με τον Ολλανδό (πιο επιθετικό και πιο σταθερό σερβίς). Επιπλέον, έδειξε ότι μπορεί να παίξει πολύ καλά στις γρήγορες επιθέσεις με δυνατά χτυπήματα κυρίως στη διαγώνιο (49% φέτος στην επίθεση, 48% το 22/23, και 43% το 21/22).
Ο Νασιμέντο έδειξε να είναι καλύτερος στην επίθεση με πολύ δυνατά χτυπήματα τόσο στη χαμηλή όσο και στη ψηλή μπάλα. Έδειξε να έχει εκρηκτικότητα και να χτυπάει πολύ καλά από την πάιπ (τη θέση 6) και στην ευθεία. Δεν είναι τυχαίο κιόλας ότι από το 2019 έως και το 2023 ξεπερνούσε ή πλησίαζε τους 3 πόντους ανά σετ (3.54 πόντους το 19/20 και 20/21, 3.35 το 21/22 και 2.71 το 22/23), γεγονός που έδειξε ότι έχει σταθερότητα σε σχέση με τον Άξελ. Είχε καλές τοποθετήσεις στο μπλοκ και πίεζε αρκετά από το σερβίς. Όπου και να αγωνίστηκε φαινόταν ότι ξέρει να βάζει θέματα στην αντίπαλη υποδοχή.
Παρατηρήθηκε όμως ότι στα φιλικά είχαν μεταπτώσεις στην απόδοσή τους. Δεν είδαμε να παίρνουν πολλούς πόντους στην επίθεση και να διατηρούν καλά ποσοστά στην υποδοχή. Ειδικά ο Ιβάνκοβιτς δεν έδειξε ακόμα τις επιδόσεις του στην υποδοχή με τα νούμερά του να είναι για την ώρα χαμηλότερα από εκείνα του Φαν Χάρντερεν, ενώ στην επίθεση μόνο σε 2 παιχνίδια έδειξε το καλό του πρόσωπο. Υπέστη θλάση και θα μείνει εκτός για αρκετό διάστημα.
Ο Νασιμέντο επίσης έδειξε μεταπτώσεις. Και αν η υποδοχή του δεν είναι το καλό του χαρτί, στην επίθεση η εικόνα δεν ήταν καλή. Σε δύο μόλις παιχνίδια πέτυχε διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ αρκετές φορές τα ποσοστά του ήταν γύρω στο 40 με 45%.
Σίγουρα οι παίκτες θέλουν το χρόνο τους μιας και είναι σε ένα καινούργιο σύνολο και χρειάζεται να βρεθεί χημεία μεταξύ τους, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καμπανάκι για το ότι πρέπει να ανεβάσουν την απόδοσή τους.
Τα στατιστικά τους μέχρι στιγμής:
Πηγασος Πολιχνης - ΠΑΟΚ --> Ιβάνκοβιτς 10 πόντοι(9/19 επιθέσεις, 1 άσσος, 57% υποδοχές, 33% άριστες), Νασιμεντο 5 πόντοι (3/10 επιθέσεις, 1 μπλοκ, 1 άσσος, 31% υποδοχές, 31% άριστες)
ΠΑΟΚ - Ήφαιστος Φλώρινας --> Ιβάνκοβιτς 11 πόντοι (9/15 επιθέσεις, 1 άσσος, 1 μπλοκ, 32% υποδοχές, 1% άριστη), Νασιμέντο 6 πόντοι (5/10 επιθέσεις, 1 μπλοκ, 38% υποδοχές, 12% άριστη)
ΠΑΟΚ - Λέφσκι Σόφιας --> Ιβάνκοβιτς 6 πόντοι (5/15 επιθέσεις, 1 μπλοκ, 46% υποδοχές, 21% άριστη), Νασιμέντο 8 πόντοι (7/19 επιθέσεις, 1 άσσος, 58% υποδοχές, 25% άριστη)
ΠΑΟΚ - Νέα Σαλαμίνα --> Ιβάνκοβιτς 12 πόντοι (12/19 επιθέσεις, 23% υποδοχές - 8% άριστες), Νασιμεντο 5 πόντοι (3/13 επιθέσεις, 2 μπλοκ, 25% υποδοχές, 19% άριστη)
ΠΑΟΚ - Μίλωνας --> Ιβάνκοβιτς 4 πόντοι (1/3 επιθέσεις, 1 μπλοκ, 2 άσσοι), Νασιμέντο 14 πόντοι (10/22 επιθέσεις, 3 μπλοκ, 1 άσσος, 60% υποδοχές, 33% άριστη)
ΠΑΟΚ - Φοίνικας Σύρου --> Νασιμέντο 16 πόντοι (11/32 επιθέσεις, 5 μπλοκ, 35% υποδοχές, 17% άριστη)
ΠΑΟΚ - ΟΦΗ --> Νασιμέντο 7 πόντοι (6/9 επιθέσεις, 1 άσσος, 50% υποδοχές, 25% άριστη)
ΠΑΟΚ - Πήγασος Πολίχνης --> Νασιμέντο 8 πόντοι (8/16 επιθέσεις, 33% υποδοχές, 33% άριστη)
Για την κάλυψη του κενού του Ιβάνκοβιτς, ήρθε ο Αλεξάνταρ Λιάτοφ. Ένας έμπειρος παίκτης με εμπειρία από Ιταλία και Τουρκία και βασικός στέλεχος της Εθνικής του. Αγωνίστηκε κιόλας απέναντι στην Εθνική Ελλάδος πετυχαίνοντας 15 πόντους (11/23 επιθέσεις, 3 άσσοι, 1 μπλοκ, 42% υποδοχή και 23% άριστη σε 31 προσπάθειες). Ο 34χρονος ακραίος είναι ένας αρκετά καλός παίκτης από τη γραμμή του σερβίς πιέζοντας αποτελεσματικά την αντίπαλη υποδοχή με τα τζαμπ σπιν που κάνει, είναι καλός στο επιθετικό κομμάτι, παίζοντας έξυπνα αρκετές φορές για να πάρει τον πόντο. Παράλληλα φαίνεται αθλητικός και έχει καλές τοποθετήσεις στο μπλοκ. Η υποδοχή του όμως δεν είναι το στοιχείο του.
Εκτίμηση
Θεωρώ ότι η πρώτη πρόκληση βρίσκεται στο πως θα αποδώσουν. Ο Βουκ διαθέτει αρετές που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα (και που τον οδήγησαν να είναι στις προεπιλογές της Εθνικής Σερβίας), ενώ ο Νασιμέντο έχει την εμπειρία να παίξει καλύτερα. Θεωρητικά θα δούμε καλύτερο σερβίς σε σχέση με πέρσι που ήταν το κακό μας χαρτί. Θέλω όμως να δω περισσότερα πράγματα στην επίθεση, γιατί μέσα στη χρονιά ο Μούχλιας δεν πρέπει να είναι το μόνο επιθετικό όπλο. Χρειάζεται να δείξουν περισσότερη σταθερότητα στην απόδοσή τους. Ο Λιάφτοφ πιστεύω θα βοηθήσει καθώς έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο και ίσως να λειτουργήσει και σαν λύση εάν ένας εκ των Βουκ και Λεοζίνιο δεν ανταπεξέλθουν. Πολλά περισσότερα θα φανούν κυρίως μετά τους 20+ πόντους αλλά και μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ίσως να υπάρξουν αλλαγές αλλά τα στοιχήματα είναι άλλα στην ομάδα.
Πασαδόροι
Η θέση αυτή ταλαιπώρησε την ομάδα πάρα πολύ τη χρονιά που μας πέρασε. Ο Μπλανκενάου δεν ξεκίνησε καλά, άρχισε να ανεβαίνει και τελικά αντικαταστάθηκε από τον Γαλιώτο για να ανοίξει θέση ξένου στους κεντρικούς. Ο Γαλιώτος ξεκίνησε καλά, αλλά στο τέλος με την απόδοσή του έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Έλλειψη σταθερότητας, μονόπλευρο παιχνίδι σε πολλές περιπτώσεις και έλλειψη εναλλακτικών όπως η προτίμηση γρήγορου παιχνιδιού αντί ενός αργού τέμπο ή παιχνίδι με τους κεντρικούς. Ο ΠΑΟΚ βραχυκύκλωσε και σε κανένα σημείο δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω. Αμφότεροι βρήκαν ομάδες με τον Μπλανκενάου στην Πολωνία και στην Τσελμ και τον Γαλιώτο στη Φριντριχσχάφεν αλλά η παρουσία τους στον ΠΑΟΚ δεν ήταν η ιδανική.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε να φέρουμε τον Βέσσελ Κέιμινκ. Ο βασικός πασαδόρος της Εθνικής Ολλανδίας έχει αγωνιστεί σε Βέλγιο, Ιταλία και Τσεχία όπου με τη φανέλα της Καρλοβάρσκο είχε τις περισσότερες συμμετοχές. Πρόκειται για έναν παίκτη που αποφεύγει τα λάθη και προσπαθεί να παίξει σε όλες σχεδόν τις θέσεις. Θα τον δεις να παίζει πρώτους χρόνους, την pipe ή να παίζει στα άκρα. Παίζει μεν μονόπλευρα αρκετές φορές αλλά προσπαθεί να κάνει την καλύτερη ποιοτικά πάσα. Το θετικό είναι ότι είναι σταθερός. Κάτι που έδειξε και στην Τσεχία όπου βρισκόταν μεταξύ 46 και 50% στην επίδοσή του. Πέρσι για παράδειγμα βρέθηκε στο 45.59%, ενώ ο Γαλιώτος βρέθηκε στο 42.16% και ο Τζέι στο 38.35%. Το σερβίς του είναι ένα τζαμπ φλοτ, ενώ στο μπλοκ μπορεί να βοηθήσει με το ύψος του.
Εκτίμηση
Για μένα ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα. Η απόδοση του πασαδόρου είναι πάντα καθοριστική για την πορεία μιας ομάδας μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο. Ο Κέιμινκ δε θεωρώ ότι είναι ο σούπερ πασαδόρος αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμένω να δω την κατάσταση που είχαμε πέρσι. Αναμένω να δείξει τη σταθερότητα που έχει δείξει σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Άμα το δείξει αυτό τότε περιμένω ότι η ομάδα θα είναι σε πιο σταθερή επιθετικά εν αντιθέσει με πέρσι. Παρόλα αυτά θέλω να δω τον Ολλανδό στον τομέα της αντίληψης και εάν θα μπορέσει να δώσει το κάτι παραπάνω.
Κεντρικοί
Η θέση που επίσης είχαμε θέματα. Ξεκινήσαμε με τους Παπαλεξίου και Λινάρδο, όπου δεν βρήκαν ποτέ ρυθμό. Ο Σαμοϋλένκο ήρθε, βοήθησε όσο μπορούσε παρά την ηλικία του στο μπλοκ και στην επίθεση, αλλά από τον Μάρτιο και μετά έπεσε χωρίς να κλείνει στο μπλοκ αποτελεσματικά και οι αντοχές του επίσης να μην αρκούν για να παίξει σε απαιτητικές σειρές αγώνων. Δεν πήραμε πολλά από κανέναν παίκτη, κάτι που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην κόντρα μπάλα, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαμε ουσιαστικό μπλοκ-άμυνα δεχόμενοι εύκολα πόντους. Επίσης κανένας παίκτης δε συνέβαλλε αρκετά στο σερβίς όπου τα τζαμπ φλοτ ή τα επιθετικά σερβίς του Λινάρδου δεν ήταν απειλή.
Οι Λομπιζένκο και Μπάσης είναι κεντρικοί με επίσης διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους προαναφερθέντες. Ο Ρώσος φαίνεται να έχει πολύ καλή συγκέντρωση στο μπλοκ και στις τοποθετήσεις των χεριών του, ενώ έχει και γρήγορα πόδια κλείνοντας τους χώρους αποτελεσματικά. Και στα φιλικά φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματικός στο επιθετικό κομμάτι. Ο Μπάσης έχει το σερβίς ως σήμα κατατεθέν, κάτι που έλειπε πάρα πολύ από τον ΠΑΟΚ, ενώ δείχνει καλά στοιχεία στο μπλοκ. Θέλω όμως να δω περισσότερες επιθέσεις από τον ίδιο μιας και στο Μίλωνα είχε πολύ καλά ποσοστά στον τομέα αυτό.
Τα στατιστικά τους μέχρι στιγμής:
Πηγασος Πολιχνης - ΠΑΟΚ --> Λομπιζένκο 11 πόντοι (7/11 επιθέσεις, 2 μπλοκ, 2 άσσοι),, Μπάσης 3 (2/4 επιθέσεις, 1 μπλοκ),
ΠΑΟΚ - Ήφαιστος Φλώρινας --> Μπάσης 6 πόντοι (4/4 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ)
ΠΑΟΚ - Λέφσκι Σόφιας --> Μπάσης 2 πόντοι (2/7 επιθέσεις)
ΠΑΟΚ - Νέα Σαλαμίνα --> Μπάσης 9 πόντοι (2/5 επιθέσεις, 2 άσσοι, 5 μπλοκ)
ΠΑΟΚ - Μίλωνας --> Λομπιζένκο 10 πόντοι (5/9 επιθέσεις, 4 μπλοκ), Μπάσης 8 πόντοι (5/9 επιθέσεις, 1 μπλοκ, 2 άσσοι)
ΠΑΟΚ - Φοίνικας Σύρου --> Λομπιζένκο 13 πόντοι (6/11 επιθέσεις, 7 μπλοκ), Μπάσης 5 πόντοι (3/9 επιθέσεις, 2 άσσοι)
ΠΑΟΚ - ΟΦΗ --> Λομπιζένκο 12 πόντοι (8/12 επιθέσεις, 4 μπλοκ)
ΠΑΟΚ - Πήγασος Πολίχνης --> Μπάσης 3 πόντοι (3/5 επιθέσεις), Λομπιζένκο 10 πόντοι (7/8 επιθέσεις, 2 μπλοκ, 1 άσσος)
Εκτίμηση
Η επόμενη θέση που θα κρίνει πολλά. Το δίδυμο Λομπιζένκο και Μπάση φαίνεται να δένει, αλλά θέλω να δω περισσότερα στον τομέα του μπλοκ. Το θετικό είναι ότι έχουν δείξει στοιχεία προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναμένεται και αναβάθμιση από το σερβίς με την παρουσία του Αχιλλέα. Επίσης θέλω να δω περισσότερους πρώτους χρόνους αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τον Κέιμινκ.
Η σταθερά
Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για τον Μενέλαο Κοκκινάκη. Στον πέμπτο του χρόνο στην ομάδα έχει δείξει ότι είναι με διαφορά ο καλύτερος Έλληνας λίμπερο της δεκαετίας και από τους ελάχιστους που τα έχουν δώσει όλα για την ομάδα. Έφτασε να παίξει ξανά πέρσι σαν ακραίος με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ και σαν λίμπερο φιγουράρισε και πάλι στην κορυφή των στατιστικών στην υποδοχή.
Αποτελεί τη σταθερά μας και τη βάση της υποδοχής μας, ενώ έχει δείξει πολλές φορές και τα αμυντικά του καθήκοντα. Αυτό που θα ήθελα από τον ίδιο είναι να βελτιώσει περισσότερο την άμυνά του και να κρατήσει την υποδοχή ξανά σε υψηλά ποσοστά. Θα χρειαστεί όσο ποτέ άλλοτε η προσφορά του με τις νέες συνθήκες στους ακραίους.
Ο πάγκος
Αλλαγές είχαμε και στον πάγκο της ομάδας με τον ερχομό των Σταύρου Μούχλια, Ξενοφώντα Γκρουμούσα, Άγγελου Στεφανίδη και Νικόλαου Μπόνια. Οι Τακουρίδης, Βασίλης Μούχλιας και Χρήστος Σαλταφερίδης παρέμειναν στο ρόστερ για να βοηθήσουν την ομάδα.
Ο Χρήστος Σαλταφερίδης ήταν η αποκάλυψη της περσινής περιόδου, καθώς κάλυψε το κενό του Ντε Ντρις το διάστημα του Δεκεμβρίου με μεγάλη επιτυχία δείχνοντας επιθετικά στοιχεία και καλά τελειώματα των φάσεων. Η απόδοσή του ήταν τόσο καλή που πολλοί απόρησαν γιατί δε χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στο Β' Γύρο. Τον είδαμε ξανά στο δεύτερο τελικό του Λιγκ Καπ, όπου και πάλι έδειξε πολύ καλή εικόνα. Κάτι που αναμένεται να δούμε και φέτος. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή λύση και μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμη ρεζέρβα.
Ο Βασίλης Μούχλιας συνεχίζει και τρίτο χρόνο στην ομάδα. Δεν τον έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια και θα έπρεπε, καθώς θέλει χρόνο συμμετοχής για να βελτιωθεί περισσότερο. Έχει δείξει καλά στοιχεία και πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο.
Ο Γιάννης Τακουρίδης είναι η σημαία της ομάδας μας. 10 χρόνια στον ΠΑΟΚ αισίως έχει ζήσει μεγάλες στιγμές και έχει συνδράμει τα μέγιστα στις επιτυχίες του συλλόγου. Ο χρόνος και οι τραυματισμοί τον έφθειραν αλλά ακόμα μπορεί να δώσει λύσεις όπου του ζητηθεί.
Ο Σταύρος Μούχλιας είναι το όνομα του μέλλοντος. Ένας ακραίος με ύψος 2.05 μέτρα στα 16 του έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στα μικρά κλιμάκια έχοντας χριστεί πολυτιμότερος σε πολλές διοργανώσεις και με πλήθος ατομικών διακρίσεων. Διακρίνεται για το εξαιρετικό σερβίς του, το μπλοκ του και την αθλητικότητά του. Δε θα μου φανεί καθόλου περίεργο εάν δούμε τον μικρό να παίρνει χρόνο σε σετ αγώνων με εύκολους αντιπάλους. Για την ώρα θα τον απολαύσουμε στις ακαδημίες μας.
Ο Ξενοφών Γκρουμούσας είναι ένα λίμπερο που είχε αξιοπρεπέστατη παρουσία στον Παναθηναϊκό όταν ο Ζήσης είχε μείνει εκτός δράσης. Λογικά θα τον δούμε μόνο όταν του ζητηθεί. Σίγουρα δεν έχει την εμπειρία του Κωνσταντινίδη, αλλά μπορεί να σταθεί σε δύσκολες καταστάσεις.
Ο Άγγελος Στεφανίδης είναι επίσης ένας νεαρός πασαδόρος που ψάχνει και αυτός να βρει το χρόνο του. Είχε καλή παρουσία στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής και για την ώρα θα πάρει εμπειρίες από τον Κέιμινκ.
Ο Νικόλαος Μπόνιας είναι επίσης ένα σπουδαίο ταλέντο και μαζί με τον αδερφό του Χρήστο αναμένεται να απασχολήσουν το ελληνικό βόλεϊ στο μέλλον.
Ο 16χρονος κεντρικός με ύψος 2.00 μέτρα αναμένεται να πάρει χρόνο συμμετοχής στις ακαδημίες μας και ευχή μας να τον δούμε να καθιερώνεται.
Σύνοψη
Ο ΠΑΟΚ μάζεψε πολλούς νεαρούς παίκτες, πολλά υποσχόμενους παίκτες και παίκτες που έχουν όρεξη για δουλειά και διακρίσεις. Ο φετινός ΠΑΟΚ θα είναι μια ομάδα που θα βγάλει ενέργεια, διάθεση και όρεξη να παίξει πολύ όμορφο βόλεϊ. Θα δούμε μια πιο επιθετική ομάδα από το σερβίς και μια ομάδα που δε θα "κρεμάει" λόγω κόπωσης όπως βλέπαμε πέρσι. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να δει ο κόσμος από κοντά παίκτες σαν τον Μούχλια να αγωνίζονται με τη φανέλα του συλλόγου. Είναι η ευκαιρία του ίδιου του ΠΑΟΚ να αναδείξει παίκτες και να χτίσει παράδοση και έναν βασικό κορμό παικτών. Η παρουσία των αδερφών Μούχλια και Μπόνια είναι μεγάλη υπόθεση για τον σύλλογο, καθώς με την ανάδειξή τους θα ανοίξουμε το δρόμο και σε περισσότερα ταλέντα του ελληνικού βόλεϊ. Η ενασχόλησή του με αυτές τις ηλικίες δε θα ανοίξει απλά το δρόμο για νέους παίκτες, αλλά και την ευκαιρία να δημιουργήσει παίκτες που τόσο πολύ χρειάζεται το βόλεϊ στην Ελλάδα. Είναι η ευκαιρία να χτίσει γερές βάσεις για το μέλλον. Με την παρουσία Μιλενκόσκι στον πάγκο της ομάδας προσφέρεται η ευκαιρία να το πετύχουμε. Η σταθερότητα στον πάγκο και το έργο που έχει δείξει ο προπονητής μας το έχουν αποδείξει. Θα έρθουν και δύσκολες στιγμές καθώς η ομάδα θέλει το χρόνο της, όμως το πρότζεκτ αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον τα τελευταία 5 χρόνια και με τον ΠΑΟΚ κερδισμένο σε όλους τους τομείς εάν το υλοποιήσει. Είναι στο δικό του χέρι.
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΠΑΟΚΑΡΑ!!!