«Εργα και ημέρες» του Ιγκόρ Τούντορ στον πάγκο του ΠΑΟΚ
SHARE:
Ο Ιγκόρ Τούντορ μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή των ΠΑΟΚτσήδων στις πρώτες ημέρες του περασμένου Ιουνίου. Στις 11/6/2015 το Gazzetta.gr είχε όλο το ρεπορτάζ χαρακτηρίζοντας τον Κροάτη ως «τον εκλεκτό του Φρανκ Αρνεσεν». Ο 37χρονος προπονητής ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα των τεχνικών, που είχε στη λίστα του ο τότε αθλητικός διευθυντής του «Δικεφάλου».
Οι μέρες περνούσαν, μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος, ο Αρνεσεν έπρεπε να πείσει τον Ιβάν Σαββίδη για την επιλογή ενός νεαρού προπονητή, σχετικά άπειρου, με λίγες παραστάσεις, ο οποίος θα μπορούσε να υποστηρίξει στο γήπεδο το πολυδιαφημισμένο τριετές πλάνο.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο Τούντορ έκανε την εμφάνισή του στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην Τούμπα, δίχως να πει το παραμικρό, αφού αυτό απαιτούσε η συμφωνία του με την τότε διοίκηση. Τον υποδέχθηκαν Αγγελίδης, Γκοντσάροβα, Αρνεσεν, ενώ σ' ένα μυστικό ραντεβού στην Αθήνα τα είπε face to face και με τον Ιβάν Σαββίδη.
Ο επίσημος ΠΑΟΚ κρατούσε μια επιφυλακτική στάση και σχεδόν άδεια τη δεξαμενή των ειδήσεων γύρω από τον Κροάτη προπονητή, που ήξερε από την πρώτη ημέρα ότι έχει μπροστά του να ανέβει ένα βουνό.
«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει πως ο νέος της προπονητής είναι ο Ίγκορ Τούντορ, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον σύλλογο», ανέφερε στις 18 Ιουνίου η ανακοίνωση του «Δικεφάλου», μόνο που στην πορεία αποδείχθηκε τελείως διαφορετικό. Είναι από τις αλήθειες με μπόλικο ψέμα, που λένε οι ομάδες στις ανακοινώσεις τους, καθώς το συμβόλαιο ήταν για «1+2 χρόνια», με τον ΠΑΟΚ να έχει δικαίωμα επιλογής.
Οι επικαλαμίδες στο Αρνεμ
Στο Αρνεμ της Ολλανδίας άρχισε να δουλεύει πάνω στο «3-5-2» που το γνώριζε από την εποχή που αγωνιζόταν στη Γιουβέντους και το θεωρούσε ιδανικό για μια ομάδα με το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Όταν στα μέσα της διαδρομής, το άλλαξε σε «4-4-2», αποδείχθηκε μια λανθασμένη απόφαση, αφήστε που δεν υπήρχε στην ομάδα πια ο Λούκας Πέρεθ, κύριος εκφραστής του συστήματος.
Ο Τούντορ γνώριζε εξ αρχής ότι δύσκολα θα κρατήσει τον Ισπανό στην ομάδα, αλλά ένα περιστατικό, με την επιβολή προστίμου στον Γαλιθιάνο και στον Φακούντο Περέιρα γιατί δεν φορούσαν επικαλαμίδες, προκάλεσαν τους πρώτους εσωτερικούς τριγμούς. Ο προπονητής τιμώρησε μόνο τους δύο ποδοσφαιριστές, ενώ καμιά δεκαριά ακόμη δεν τις φορούσαν...
Το περιστατικό πέρασε, η παρουσία του Φρανκ Αρνεσεν έκανε τον Κροάτη να νιώθει δυνατός, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας χωρίς μουρμούρες τις αλλαγές στο ρόστερ. Εκτός από τον Περέιρα, που δεν τον υπολόγιζε από την αρχή, την πόρτα της εξόδου είδαν Σαλπιγγίδης, Ρατς, Μαντούρο, Μάρτενς, Νομπόα, Παπαγιαννόπουλος, ενώ ο νεαρός Κουλούρης δόθηκε δανεικός στην Ανόρθωση.
Παιδί του Σπλιτ, εκεί όπου είναι και η μόνιμη κατοικία του, έβλεπε τον πρώτο επίσημο αγώνα κόντρα στη Λοκομοτίβα, νωρίς νωρίς στις 16 Ιουλίου, στο μισητό Ζάγκρεμπ, ως μια πρόκληση. Όμως, ο ΠΑΟΚ έμεινε... μετεξεταστέος στην αρχή της ελληνικής περιπέτειας του. Η ήττα με 2-1 έβαλε σε μπελάδες την ομάδα, αλλά η διαφορά δυναμικότητας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και αποτυπώθηκε στο 6-0 της ρεβάνς στην Τούμπα.
Το επεισόδιο με Μυστακίδη
Στηριζόμενος στο «νέο αίμα» και χωρίς πολλές μεταγραφικές ενισχύσεις, ο ΠΑΟΚ πέρασε και το εμπόδιο της Σπάρτακ Τρνάβα, πήρε με απόφαση Αρνεσεν-Τούντορ τον Ερικ Σάμπο και έφτασε να παίζει για τον πρώτο στόχο της χρονιάς, την είσοδο στους ομίλους του Europa League, στα τέλη Αυγούστου, απέναντι στην Μπρόντμπι, που δεν ήταν το όνομά-φόβητρο, αλλά είχε πολλά περισσότερα ματς στα πόδια της από την ελληνική ομάδα.
Το ρόστερ έστω και καθυστερημένα άρχισε να γεμίζει και ο 37χρονος προπονητής, όσο η ομάδα κέρδιζε, πατούσε γερά στα πόδια του. Αρκετοί έλεγαν και έγραφαν πως δεν σηκώνει "μύγα στο σπαθί" του όσον αφορά θέματα πειθαρχίας. Αιτία, ήταν ένα επεισόδιο με τον Μυστακίδη και η κατσάδα στον νεαρό ποδοσφαιριστή στο 90ό λεπτό του φιλικού αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Βέροια, παραμονή Δεκαπενταύγουστου.
Για ένα τελείωμα φάσης, ενώ θα μπορούσε να δώσει πάσα, ο «Μύστα» βρέθηκε στο «εκτελεστικό απόσπασμα» κάτι που στη συνέχεια δεν το έκανε και με άλλους ποδοσφαιριστές. Ήταν το δεύτερο κρούσμα διαχωρισμού από τον Κροάτη, ο οποίος σιγά σιγά άρχισε να στηρίζεται σε συγκεκριμένο αριθμό παικτών δημιουργώντας τα πρώτα ερωτηματικά αναφορικά με τη διαχείριση.
Ο ΠΑΟΚ του Τούντορ έδωσε την καλύτερη παράστασή απέναντι στην Μπρόντμπι, στις 20 Αυγούστου, αλλά ακόμη και εκείνο το βράδυ που η Τούμπα γούσταρε το 5-0 και την πρόκριση στους ομίλους, υπήρξε ένα γεγονός, το χαμένο πέναλτι του Κάτσε, να χαλάσει τη γιορτή.
Μπερμπάτοφ, Κρασνοντάρ και... μπαλαρίνες
Το κεφάλαιο «Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ» είχε ουκ ολίγα επεισόδια, με τον Κροάτη προπονητή να είναι από τους ελάχιστους που δεν πανηγύριζαν την 1η Σεπτέμβριου όταν ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του πρώην σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Στον κομμάτι της διαχείρισης προσώπων, όπως του Μπερμπάτοφ, ο Τούντορ πήρε κάτω από τη βάση, όσο κι αν μετά τους πρώτους μήνες προσπαθούσε να πείσει ότι κάνει όλα τα χατίρια στον Βούλγαρο «κλείνοντας όχι μόνο το ένα, αλλά και τα δύο μάτια». Οι συμπατριώτες του «Μίτκο» από τον Οκτώβριο άρχισαν να... βομβαρδίζουν με ρεπορτάζ γύρω από τις κακές σχέσεις των δύο ανδρών, ο ΠΑΟΚ το διέψευδε, αλλά στο τέλος δικαιώθηκαν οι γείτονες, που κάτι παραπάνω ήξεραν... «Είναι ένας σημαντικός παίκτης για εμάς και θα συνεχίσει να είναι για την διάρκεια της σεζόν. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Δεν δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό που έγινε», έλεγε ο Τούντορ μετά την αποχώρηση του Μπερμπάτοφ από το γήπεδο, ενώ έγινε αλλαγή στον αγώνα με την Καμπάλα.
Ο Βούλγαρος ξαφνικά (;) έπαθε θλάση, λίγο αργότερα λέγεται πως οι δυο τους ήρθαν στα χέρια κατά τη διάρκεια προπόνησης και «ώ του θαύματος» ο 35χρονος επιθετικός αγωνίστηκε μέσα σε 14 ημέρες στο ματς με την Ντόρτμουντ!
Η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ «στράβωσε» όταν ο Τούντορ έβαλε μια νίκη στο πρωτάθλημα πάνω από την πρόκριση στους «32» του Europa League. Στα αφτιά του είχαν... φτάσει φήμες για το μέλλον του. Έριξε όλο το βάρος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, το οποίο και κέρδισε, παρατώντας το εντός έδρας ματς με την Κρασνοντάρ. Και στο τέλος το πλήρωσε, μετριάζοντας ακόμη και τη λάμψη του «διπλού» μέσα στο «Βεστφάλεν» επί της Ντόρτμουντ.
Σ' εκείνον τον ταραγμένο Νοέμβριο, όπου ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να σταυρώσει νίκη, ο 37χρονος προπονητής έδειξε πολλές φορές να χάνει την ψυχραιμία και να βγαίνει εκτός ελέγχου. Η «λευκή ισοπαλία», 0-0 με τον Παναιτωλικό (που δεν πρόλαβε να τον αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά) στην Τούμπα έφερε άλλη μια έκρηξη και τα... μπαλέτα!
«Όποιος δεν μπορεί να αντέξει την πίεση, ας κάνει μπαλέτο ή να παίξει στην δεύτερη κατηγορία, με πρώτο εμένα. Με το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, έχω κουραστεί. Πρέπει να είμαστε άντρες. Έχω κουραστεί για να ψάχνουμε δικαιολογίες», δήλωσε στις 22 Νοεμβρίου από το βήμα της συνέντευξης Τύπου και πήρε την απάντηση 24 ώρες μετά. Στο δείπνο, που οργάνωσε η ομάδα για «σύσφιξη σχέσεων», ο Κλάους Αθανασιάδης εμφάνισε στο κινητό του τηλέφωνο μια φωτογραφία με... μπαλαρίνες!
Λίγες μέρες πριν φιλοξενήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή των οργανωμένων οπαδών της ομάδας, που ήθελαν να τον στηρίξουν και να του δείξουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Κι όμως και εκεί με τη δήλωση και την παραδοχή "δεν ξέρω τι σημαίνουν τα αρχικά ΠΑΟΚ", προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και αρκετή δυσφορία στα πέριξ της Τούμπας.
Γενικά υπήρξαν αρκετά κρούσματα απειθαρχίας, εντός και εκτός των αποδυτηρίων, ο Τούντορ εθεάθη να βγαίνει σε μαγαζιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης με ποδοσφαιριστές της ομάδας κι όταν τα αποτελέσματα δεν βοηθούν, όλα ενοχλούν τον κόσμο. Μέχρι και οι... 31 θλάσεις, αριθμός – ρεκόρ, επί των ημερών του στην ομάδα εν μέρει χρεώθηκαν (και) στην κακή εξωγηπεδική ζωή των παικτών.
Το «δεκάρι», ο Αρνεσεν, ο... Φορτούνης
Από το καλοκαίρι ο Κροάτης είχε δείξει την ανασφάλεια του απέναντι σε πολλούς ποδοσφαιριστές. Ενδεικτικό το «μπρος πίσω» στην υπόθεση Γκολάσα, τον οποίο εν τέλει «εξαφάνισε» τον τελευταίο μήνα. Ο παραγκωνισμός του Εργκίς Κάτσε, για τον οποίο δεν είχε την καλύτερη ποδοσφαιρική άποψη, η σχεδόν ίδια περίπτωση του Στέλιου Μαλεζά, ο Μπερμπάτοφ, που κατά δήλωσή του δεν μπορούσε να παίξει μαζί με τον Αθανασιάδη, αλλά έπρεπε να γίνει «δεκάρι» για να βρει θέση και ρόλο στην ενδεκάδα κι άλλα πολλά περιστατικά (Σάμπο αριστερός χαφ στην Ξάνθη κλπ), λάθη που τα καταλάβαινε και ένα μικρό παιδί, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν παραδέχθηκε...
Μεσούσης της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου ζήτησε ένα «δεκάρι», αλλά ήταν προφανές, ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν καιγόταν για να ενισχύσει το ρόστερ της ομάδας χρεώνοντας περισσότερο στον Αρνεσεν και λιγότερο στον Τούντορ τις πολλές μεταγραφικές αστοχίες του καλοκαιριού.
Η κρίση στην ομάδα ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Όμως, αντί να την πληρώσει ο προπονητής, όπως συνηθίζεται, ο ΠΑΟΚ διάλεξε τον άλλο δρόμο. Εφυγε πρώτα ο πρόεδρος (Αγγελίδης), ακολούθησε ο υπεύθυνος για δύο μήνες του αγωνιστικού (Βεζυρτζής) και στο τέλος ο αθλητικός διευθυντής (Αρνεσεν).
Την ίδια ώρα ο Ιβάν Σαββίδης έκοβε κάθε συζήτηση για απομάκρυνση του Κροάτη τεχνικού στηρίζοντας τον με μια μνημειώδη ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων έλεγε: «Δεν υπήρξε ποτέ στην ατζέντα μου κανένα ερωτηματικό για τον Ίγκορ Τούντορ. Είναι ο προπονητής της ομάδας και έχουμε μια ισχυρή συμφωνία, ενώ μοιραζόμαστε και το ίδιο πάθος για την επιτυχία. Είναι μια συζήτηση που δεν θα επιτρέψω να ανοίξει ξανά».
Αυτό το πάθος, που επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κράτησε μόλις 36 ημέρες. Ο Τούντορ δεν χρεώθηκε την ήττα από τον Ολυμπιακό στο κύπελλο, από την στιγμή που η συζήτηση πήγε στην απίστευτα κακή διαιτησία του Παππά, αλλά όταν τόλμησε να συγκρίνει το ρόστερ του ΠΑΟΚ με αυτό του Ολυμπιακού ήρθε το... τέλος του!
Ο άπειρος από τέτοια θέματα, Ιγκόρ Τούντορ δεν υπολόγισε ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας του είναι σε... πόλεμο. Έδωσε μέσα στο θυμό του «όπλα» στον αντίπαλο και τελικά βρέθηκε στην ανεργία.
«Ο Πέλκας και ο Μυστακίδης ήρθαν ως 20οι παίκτες στην αρχή της σεζόν και σήμερα ξεκίνησαν το παιχνίδι. Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δύο τους είναι ο Ιντέγιε και ο Φορτούνης και μπορούν να αλλάξουν ένα παιχνίδι, θα κάνουμε λάθος. Μπορεί να γίνουν και έχουν μεγάλη πρόοδο, αλλά ακόμα δεν είναι σε αυτή τη θέση», τα τελευταία λόγια του.
Στον ΠΑΟΚ έμεινε 266 ημέρες. Με απολογισμό σε πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη: 17-17-10 σε 44 αγώνες.