Η δομή και η... ψύχωση
SHARE:
Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το που κατατάσσει ο καθένας τον Κροάτη τεχνικό όσον αφορά την προπονητική του αξία. Άλλωστε η αξία του Τούντορ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα είπε. Τέτοιες συνεντεύξεις θα πρέπει να διαβάζονται χωρίς απολύτως καμιά αναφορά στο όνομα του ανθρώπου που τις δίνει. Και αυτό διότι κανείς δε θα πρέπει να τα κρίνει με βάση το ποιος τα είπε, αλλά με βάση το αν ισχύουν όλα αυτά που καταγράφονται.
Δεν υπερέβαλε
Και ο Τούντορ έχει καταφέρει να περιγράψει την κατάσταση που βίωσε όλους αυτούς τους μήνες χωρίς να υπερβάλλει σε βαθμό που να προβάλλει μόνο τον εαυτό του ως εκείνον που έκανε σωστά τη δουλειά του αλλά όλα τα υπόλοιπα πήγαιναν λάθος. Ακόμα και αν το έκανε, θα έπρεπε όλοι να μείνουν σε αυτά που αναφέρει για την εσωτερική κατάσταση στον ΠΑΟΚ, και το αν εκεί περιγράφει αλήθειες ή ψέματα.
Ο Τούντορ κατέγραψε την αδυναμία του ΠΑΟΚ να αντέξει τους κραδασμούς του κάθε ανεπιτυχούς αποτελέσματος. Σε αυτό έχει και εκείνος μερίδιο ευθύνης, διότι υπήρχαν παιχνίδια στα οποία ο ΠΑΟΚ αδίκησε τον εαυτό του. Ο Τούντορ είναι ένας προπονητής που άλλο του περιέγραψε ο Φρανκ Άρνεσεν, και άλλο βρήκε. Βέβαια, το ίδιο... έπαθε και ο Άρνεσεν, όταν του ανέφεραν πως υπάρχει προσπάθεια με βάθος τριετίας και κάποια στιγμή άρχισαν να μπαίνουν πιο άμεσοι στόχοι.
Και κάπου εκεί άρχισε να μπαίνει και ο παράγοντας δυσκολίας της αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης από τον Ιγκόρ Τούντορ, και κατ' επέκταση τον Φρανκ Άρνεσεν που όλοι περίμεναν να βοηθήσει τον Κροάτη. Αναφέρθηκε στα όσα έγινα τον Δεκέμβριο με τους δυο προέδρους και δυο τεχνικούς διευθυντές, στο ότι φώναζε για μεσοεπιθετικό διότι ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος στο πρωτάθλημα σε πάσες και 14ος σε τελικές πάσες και τελικά αποκτήθηκε κεντρικός αμυντικός, στους πολλούς συμβούλους του Σαββίδη που θεωρεί πως αρκετοί από αυτούς δεν ξέρουν από ποδόσφαιρο. Και επαναλαμβάνω. Δεν έχει σημασία τόσο το ποιος τα λέει όσο τι λέει. Και σε πολλά, δεν έχει άδικο.
Περιέγραψε μια ψύχωση, όπως ο Κάτανετς
Ο Κάτανετς είχε κάποτε μιλήσει για "ψύχωση" στον Ολυμπιακό την οποία "δεν μπορούσε να την καταλάβει". Ουσιαστικά, και ο Τούντορ μια τέτοια κατάσταση περιέγραψε. Μια κατάσταση... ψύχωσης. Σε αυτό, υπάρχουν δυο μέρη. Το ένα αφορά το αν αυτή η ψύχωση θα πρέπει να υπάρχει. Το δεύτερο είναι η αδυναμία κατανόησης της ύπαρξης αυτής της ψύχωσης, και για τον Κάτανετς τότε, και για τον Τούντορ τώρα. Το να μη καταλαβαίνεις αυτή τη ψύχωση σημαίνει πως δεν έχεις καταφέρει να καταλάβεις... τι παίζει στην ομάδα που είσαι.
Δεν λέω ότι ο Τούντορ θα έπρεπε να την αποδεχτεί, αλλά να καταλάβει από που προέρχεται και γιατί υπάρχει, προκειμένου να την "αντιμετωπίσει". Και να προσπαθήσει να τη μεταφέρει με σωστό τρόπο προς τα έξω. Όχι όπως ο Κάτανετς τότε, όχι όπως εκείνος μετά το παιχνίδι με τον Πανθρακικό. Η απορία του για το τι θα συνέβαινε αν είχε αναφέρει το όνομα του Μπεργκ αντί του Ιντέγιε δείχνει ακριβώς αυτό. Το ότι δεν είχε καταλάβει τι παίζει στην ομάδα που βρίσκεται, και ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αργά το κατάλαβε.
Τροφή για σκέψη
Όλα όσα είπε ο Τούντορ αποτελούν τροφή για σκέψη για την επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ. Διότι πολλά από όλα όσα είπε θα πρέπει να εκλείψουν για να μακροημερεύσει κάποιος προπονητής στον Δικέφαλο του Βορρά. Αρκεί βέβαια να αποδειχθεί ο επόμενος προπονητής του ΠΑΟΚ καλύτερος του Ιγκόρ Τούντορ σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό της κατανόησης της ασπρόμαυρης πραγματικότητας, και διασφάλιση των ιεραρχιών, και πολλά άλλα.