Όταν του "βγαίνουν" τα "ψώνια" από τις ΗΠΑ
SHARE:
Για το "χτίσιμο" του ΠΑΟΚ της τρέχουσας σεζόν (2015-16), το προηγούμενο καλοκαίρι στον "Δικέφαλο" πόνταραν αρκετά στους Σέρβους. Ενα "πείραμα" που δεν "βγήκε" αφού ο Νίκολα Μάρκοβιτς ήταν ιδιαίτερα ασταθής, ο Μιλένκο Τέπιτς δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο ("φάνηκε" κυρίως όταν απουσίαζαν οι Βασιλειάδης και Σχορτσανίτης) ενώ ο Ούρος Ντούβνιακ ερχόταν από τον πάγκο για να κάνει ό,τι μπορεί. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Οκτώβρη για να ανακοινωθεί ο πρώτος Αμερικανός όσον αφορά το ρόστερ της αγωνιστικής χρονιάς 2015-16 και αυτός ήταν ο Γουίλιαμ Χάτσερ.
Επίσης προς το τέλος της σεζόν αποκτήθηκε και δεύτερος Αμερικανός, ο Κιθ Κλάντον. Εν όψει της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς, στον ΠΑΟΚ έχουν αποφασίσει να "ρίξουν" αρκετό βάρος στην εύρεση ποιοτικών Αμερικανών και εκτός απροόπτου ο "Δικέφαλος" θα έχει αρκετούς παίκτες από τις ΗΠΑ. Την τελευταία τετραετία, δηλαδή από το 2012 και μετά, είναι γεγονός πως σε μεγάλο βαθμό οι επιλογές των Αμερικανών kαλαθοσφαιριστών ήταν καλές, με την έννοια πως "έδωσαν" αρκετά στην ομάδα.
Με αφορμή το ότι ο ΠΑΟΚ δίνεται αρκετή σημασία στο θέμα των Αμερικανών για την επόμενη αγωνιστική χρονιά, ας δούμε τι πρόσφεραν στον "Δικέφαλο" παίκτες από τις ΗΠΑ (οι πιο παραγωγικοί από πλευράς πόντων ήταν ο ΜακΓκραθ την σεζόν 2012-13 και ο Χάτσερ την σεζόν 2015-16) από την σεζόν 2012-13 και μετά (αρχής γενομένης από την αγωνιστική χρονιά 2012-13, οι "ασπρόμαυροι" έκαναν ένα νέο ξεκίνημα και άρχισαν να στέκονται ξανά στα πόδια τους μετά την τραγική τους πορεία την σεζόν 2011-12, όταν τερμάτισαν όγδοοι στη Βasket League), αναφορικά με την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.
Σεζόν 2012-13
Ο Ντόνι ΜακΓκραθ δεν "έβγαλε" όλη την σεζόν στον ΠΑΟΚ (έπαιξε 16 ματς στη Basket League) αφού μετακόμισε στην Ζαλγκίρις. Πάντως στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχε 13,2 πόντους ανά αγώνα και είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Αμερικανός βοήθησε πολύ σε αρκετά ματς δείχνοντας την μεγάλη αγωνιστική του ποιότητα.
Από εκεί και πέρα ο Γουίλιαμ Χάτσερ είχε 9,4 πόντους ανά παιχνίδι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και είχε τον τέταρτο μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων ανάμεσα στους παίκτες του "Δικεφάλου". Είναι αλήθεια πως του έλειπε η σταθερότητα στην απόδοσή του.
Πάντως στον ΠΑΟΚ δεν έμεινε αρνητική εικόνα για τον Χάτσερ από εκείνη την σεζόν, γι' αυτό άλλωστε αποκτήθηκε φέτος (2015-16). Οσο για τον ΜακΓκραθ; Το ότι από τότε (2012-13) έχει περάσει αρκετές φορές από το μυαλό η προοπτική να αγωνιζόταν ξανά στον ΠΑΟΚ, δείχνει πως ο Αμερικανός έπεισε για τις ικανότητές του.
Σεζόν 2013-14
Ο Μαρκ Πέιν έδειξε πως πρόκειται για έναν παίκτη-"εργαλείο" (ήταν πολύ καλός) και πετύχαινε 11,3 πόντους ανά ματς. Ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ είχε τον τρίτο μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.
Οσο για τον Ντι Τζέι Κούπερ; Πετύχαινε 10,6 πόντους ανά ματς στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και είχε τον πέμπτο μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων ανάμεσα στους καλαθοσφαιριστές του "Δικεφάλου".
Η προσφορά του, φυσικά, δεν περιοριζόταν μόνο στο σκοράρισμα αφού "μοίραζε" πολλές ασίστ και έδινε τρομερές βοήθειες στον συγκεκριμένο τομέα. Για τους Πέιν και Κούπερ στον ΠΑΟΚ υπάρχει πάρα πολύ καλή άποψη και ακόμη μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τους δύο παίκτες.
Σεζόν 2014-15
Ο Μαρκ Κάρτερ είχε τον μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος πετυχαίνοντας 12,5 πόντους ανά ματς. Ο Κέβιν Λάνγκφορντ, που βάσει ranking ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του "Δικεφάλου" στη Basket League, πετύχαινε 11,6 πόντους ανά ματς και είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων ανάμεσα στους καλαθοσφαιριστές των "ασπρόμαυρων".
Από εκεί και πέρα ο Τζέικ Οντουμ πετύχαινε 8,4 πόντους ανά ματς και είχε τον τρίτο μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ και ο Τζούλιαν Βον είχε τον τέταρτο μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων ανάμεσα στους καλαθοσφαιριστές του "Δικεφάλου" με 8,3 πόντους ανά ματς.
Το δείγμα του Τζέι Αρ Μπρέμερ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν μικρό αφού έπαιξε έξι ματς (είχε 4,8 πόντους ανά ματς). Ως εκ τούτου δεν μπορεί να "συγκριθεί" με τους υπόλοιπους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν ουσιαστικά σε όλα τα παιχνίδια στην κανονική διάρκεια της Basket League. O Mπρέμερ είχε αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ μεσούσης της σεζόν για να παίξει στην Κόνιασπορ και επέστρεψε για να βοηθήσει στα πλέι οφ (θετικός σε κάποια ματς).
Σχετικά με τους παραπάνω παίκτες, στον ΠΑΟΚ κατά την διάρκεια της σεζόν 2014-15 στέκονταν στο ότι ο Κάρτερ πέραν της όποιας προσφοράς του στο σκοράρισμα, βοηθούσε πολύ αμυντικά. Στον "Δικέφαλο" έδειχναν εντυπωσιασμένοι με την απόδοση του Λάνγφορντ ο οποίος πρόσφερε πολλά στους "ασπρόμαυρους" ενώ αναφορικά με τον Οντουμ, "έμειναν" αρκετά στα πολύ καλά πλέι οφ που έκανε, κάτι το οποίο ισχύει και για τον Μπρέμερ. Για τον Βον, υπήρχε το "παράπονο" το ότι στο δεύτερο μισό της σεζόν είχε πτώση στην απόδοσή του (στο πρώτο μισό της σεζόν πάντως ήταν αρκετά καλός).
Σεζόν 2015-16
Ο φετινός Χάτσερ δεν θύμιζε τον παίκτη που έπαιξε στον ΠΑΟΚ την σεζόν 2012-13... Ο Αμερικανός είχε εξαιρετική παρουσία την τρέχουσα αγωνιστική χρονιά και είχε 13,1 πόντους ανά ματς με αποτέλεσμα να είναι δεύτερος στον μέσο όρο πόντων ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Ο Κιθ Κλάντον ήρθε προς το τέλος της σεζόν και σε τέσσερα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας της Basket League πετύχαινε 7,7 πόντους ανά ματς.
Το δείγμα των αγώνων που έπαιξε είναι μικρό, όπως ήταν λίγα και τα παιχνίδια του στα πλέι οφ. Πάντως πέρα από το σκοράρισμα, βοήθησε στον τομέα των ριμπάουντ και γενικότερα στον ΠΑΟΚ θεωρούν πως βοήθησε κατά το διάστημα που έπαιξε στην ομάδα. Σχετικά με τον Χάτσερ που ήταν εξαιρετικός φέτος (2015-16), εννοείται πως στον "Δικέφαλο" έμειναν ευχαριστημένοι.
"Ελέγχει" την αγορά των ξένων
Στον ΠΑΟΚ "βλέπουν" διάφορους ξένους εν όψει της νέας σεζόν και όπως είναι λογικό θέλουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Υπάρχει βέβαια και το οικονομικό στη μέση και παίκτες όπως οι Στιβ Μπαρτ (ανέκαθεν στον ΠΑΟΚ είχαν καλή άποψη γι' αυτόν), Τζερόμ Τζόρνταν και Μπάιρον Μούλενς που θα μπρούσαν να απασχολήσουν θεωρούνται πολύ ακριβοί, υπάρχουν άλλοι λιγότερο ακριβοί όπως οι Τζέκελ Φόστερ, Τόμας Γουόλκαπ, Αμπντέλ Ναντέρ και Νταϊσόν Πιέρ και άλλες περιπτώσεις οικονομικά εφικτές που ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να "τρέξει" άμεσα (αν ήθελε) όπως αυτή του Τζέι Αρ Στρόουμπριτζ (αναφορικά με τους "κοντούς" από την ελληνική αγορά ενδεχομένως να απασχολούσε ο Νώντας Παπαντωνίου, μόνο όμως αν τεθεί θέμα αποδέσμευσής του από την ΑΕΚ καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο ως το 2017).