«Τζόκερ» από την Ουκρανία! (vids, pics)
SHARE:
Η τύχη σε αρπάζει από τα μαλλιά, εκείνη όμως είναι φαλακρή. Σε επιλέγει. Άγνωστο με ποια κριτήρια, αλλά σε επιλέγει. Δεν την επιλέγεις εσύ. Κανείς τυχερός δεν ομολογεί ποτέ την τύχη του. Απλώς τυχαίνει να είναι εκεί, στο σωστό μέρος, την σωστή ώρα.
Η ιστορία του Εβγέν Σάχοφ που έρχεται στον ΠΑΟΚ είναι μία από αυτές με προδιαγεγραμμένο μονοπάτι. Ότι κι αν έκανε για να ντριμπλάρει το πεπρωμένο του, κάτι γινόταν για να επιστρέψει στο ίσιο μονοπάτι.
Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά...
Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο εκτός από ποδοσφαιριστής. Το ποδόσφαιρο τον επέλεξε. Δεν το επέλεξε αυτός. Κουβαλά στους ώμους του ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία. Ο Εβγέν Σάχοφ (ο πρεσβύτερος) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μεσοεπιθετικούς, που έβγαλε ποτέ το ουκρανικό ποδόσφαιρο.
Έγινε θρύλος της Ντνίπρο, όταν εν αντιθέσει με τους σπουδαίους Όλεγκ Προτάσοφ και Γκενάντι Λιτόφτσενκο, οι οποίοι επέλεξαν την σιγουριά της κρατικής Ντινάμο Κιέβου, εκείνος επέλεξε να μείνει στον Δνίπειρο. Και τα κατάφερε κόντρα σε όλους και σε όλα. Αν και περισσότερο μέσος ήταν πρώτος σκόρερ με 16 γκολ στο γενναίο πρωτάθλημα που κατέκτησε η Ντνίπρο (1988), κάτι που του εξασφάλισε θέση στην αιωνιότητα των ηρώων της.
Η διάσπαση της πρώην ενωμένης ΕΣΣΔ τον έστειλε στην Γερμανία (Καϊζερσλάουτερν), όπου μαζί με την καλή μεταγραφή στην Δύση ήρθε και ο... πελαργός. Ο Εβγέν Σατόφ ο πρεσβύτερος είδε το πρώτο φως της ημέρας στις 30 Νοεμβρίου του 1990, όμως πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ισραήλ (η οικογένεια έχει ρίζες από εκεί), όπου ο μπαμπάς έπαιξε για 6 χρόνια από το 1991 ως το 1997 σε διάφορες ομάδες πριν κρεμάσει τα παπούτσια του.
Ο μύθος του Τζόκερ
Ο διάδοχος έμοιαζε ακόμα καλύτερος από το πρωτότυπο καλούπι. Πιο ψηλός (1,87), πιο αθλητικός, πιο εξελιγμένο μοντέλο από τον μπαμπά του! Σε ηλικία 16 ετών και τεσσάρων μηνών έκανε στις 7 Απριλίου του 2007 επαγγελματικό ντεμπούτο με την Ντνίπρο, με τους ειδικούς να μιλάνε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη στην ηλικία του, ωστόσο η παρουσία του σε μία ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό όπως η Ντνίπρο του στερούσε δυνατότητα για πολλές επαγγελματικές συμμετοχές.
Η τύχη του χτυπά την πόρτα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2009. Ο Σάχοφ δεν επιλέγεται στην αρχικήαποστολή της Εθνικής Νέων της Ουκρανίας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που γίνεται εντός έδρας, όμως ο τραυματισμός του Βιτάλι Βίνσεντς τον φέρνει την τελευταία στιγμή στην αποστολή και ξαφνικά στην ενδεκάδα!
Ο Σάχοφ με δικό του γκολ στον ημιτελικό ανοίγει τον δρόμο για το 3-1 επί της Σερβίας και είναι το ίδιο καθοριστικός στον τελικό επί της Αγγλίας, που λήγει με 2-0 υπέρ της Ουκρανίας που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στις ηλικίες under-19, με τον Ουκρανό μεσοεπιθετικό να είναι από τις αποκαλύψεις της διοργάνωσης!
Τέλμα
Το ίδιο καλοκαίρι μετά από 13 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας δίνεται δανεικός στην Άρσεναλ Κιέβου, όμως η εξέλιξη του είναι αργή. Την διετία 2010-12 επιστρέφει στην Ντνίπρο, όμως από τις 36 του συμμετοχές, ελάχιστες είναι για 90 λεπτά. Ο νέος δανεισμός στην Άρσεναλ Κιέβου δεν τον συνεφέρει (11 ματς την σεζόν 2012-13) και η διετία 2012-14 είναι σκέτη κόλαση. Ο Ισπανός τεχνικός Χουάντε Ράμος δεν εκτιμά το γεγονός πως είναι μέτριος αθλητής και οι συμμετοχές του είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η τύχη όμως έρχεται και πάλι να σώσει την κατάσταση.
Η έλευση του Μίρον Μάρκεβιτς σώζει την καριέρα του Σάχοφ, που έχει πάρει για καλά την κατηφόρα. Στις 20 Αυγούστου του 2014 ο μύθος του Τζόκερ γεννιέται! Η Ντνίπρο δεν θα είχε φτάσει ποτέ ως τον τελικό του Europa League εκείνης της σεζόν, αν δεν υπήρχε εκείνος.
Η Ντνίπρο έχει πάρει 0-0 στον πρώτο αγώνα των προκριματικών της διοργάνωσης στην έδρα της Χάιντουκ, όμως αποκλείεται από τους ομίλους αφού το 1-1 μένει μέχρι το 88ο λεπτό! Εκεί, όμως γεννιέται ο μύθος της χρυσής αλλαγής. Ο Σάχοφ που έχει πάρει την θέση του Μπρούνο Γκάμα (59'), εκμεταλλεύεται την ασίστ του Λέο Μάτος (!) και δύο λεπτά πριν το τέλος κάνει το 2-1, που στέλνει την ουκρανική ομάδα στους ομίλους!
Κάνει ακριβώς το ίδιο στο 1-0 επί της Βόλιν Λουτσκ για το πρωτάθλημα και ο ουκρανικός τύπος δεν αργεί να τον βαφτίζει «Τζόκερ». Ως τέτοιος λοιπόν χρησιμοποιείται από τον Μίρον Μάρκεβιτς, που τον φέρνει από τον πάγκο για ειδικούς ρόλους. Ως κρυφό φορ, όταν η ομάδα του κυνηγά το γκολ ή ως επιπλέον χαφ, όταν θέλει ένα καλό χειριστή στο κέντρο για να παίξει με το ρολόι. Η στιγμή της αιωνιότητας όμως δεν έχει φτάσει ακόμα.
Ο Τζόκερ ξαναχτυπά
Ο επαναληπτικός προημιτελικός με την Μπριζ για το Europa League κρέμεται σε μία κλωστή. Οι Ουκρανοί έχουν πάρει το 0-0 στο Βέλγιο, όμως για να προχωρήσουν πρέπει να κερδίσουν στον επαναληπτικό μία ομάδα που είναι αήττητη επί 11 ματς στην Ευρώπη. Το παιχνίδι κυλάει στην κόψη του ξυραφιού. Στο ημίχρονο, ο Μάρκεβιτς κάνει την συνηθισμένη του αλλαγή. Έξω ο Μπέζους, μέσα ο Σάχοφ.
Λίγο πριν το τέλος, το γήπεδο εκρήγνυται. Ο Σάχοφ κοντρολάρει μία μακρινή μπαλιά, κάνει μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του και με ένα άπιαστο ψηλοκρεμαστό αριστερό από την συμβολή των γραμμών της περιοχής στέλνει την μπάλα στο απέναντι «παραθυράκι». Έκρηξη!
Η Ντνίπρο προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ο Σάχοφ γίνεται πρώτη μούρη παντού: «Η χαρά μου ξεχειλίζει. Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου για τις σωστές του συμβουλές που με μεγάλωσαν ως παίκτη και με έφεραν ως εδώ. Πριν μπω ο Μάρκεβιτς με έπιασε και μου είπε να αλλάξω το ματς. Να σκοράρω, όπως με την Χάιντουκ! Και το έκανα. Φαίνεται ότι και πάλι ήμουν ο Τζόκερ. Δεν αισθάνομαι όμως έτσι. Απλώς είμαι στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή!».
Στον τελικό όμως, ο Μίρον Μάρκεβιτς αργεί να τραβήξει τον άσο από το μανίκι του. Ο Σάχοφ μπαίνει ως αλλαγή στο 85ο λεπτό, την ώρα που η Σεβίλλη προηγείται ήδη με 3-2. Δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα, ωστόσο κλείνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με 6 γκολ και 3 ασίστ σε 34 ματς, έχοντας μείνει πάντως στον πάγκο και στα δύο ματς εκείνης της σεζόν με τον Ολυμπιακό.
Καταξίωση
Στην καλοκαιρινή προετοιμασία του 2015 γνωρίζει από πρώτο χέρι πως είναι να είσαι άτυχος. Τραυματίζεται σοβαρά στο γόνατο και μένει εκτός μάχης για τέσσερις μήνες, όμως το δεύτερο μισό της σεζόν είναι αυτό της καταξίωσης. Ως... τζόκερ ξαναχτυπά με ένα γκολ πάλι ως αλλαγή στο 3-0 επί της Ρόζενμποργκ στους ομίλους του Europa League, όμως στον δεύτερο γύρο του ουκρανικού πρωταθλήματος επιτέλους κερδίζει την εμπιστοσύνη του Μίρον Μάρκεβιτς.
Παίρνοντας για πρώτη φορά φανέλα βασικού, κάνει σπουδαίο γύρο με 4 γκολ και 3 ασίστ σε 10 ματς πρωταθλήματος και εντυπωσιάζει τόσο πολύ που υποχρεώνει τον εθνικό εκλέκτορα της Ουκρανίας, Μιχάιλο Φομένκο να τον συμπεριλάβει στην 29μελή αποστολή του Euro 2016, μολονότι μέχρι τότε δεν είχε ούτε μία συμμετοχή με την Εθνική Ανδρών!
Τι παίρνει ο ΠΑΟΚ;
Δεν είναι ταλέντο, αλλά πατημένα 25,5 , έχοντας προϋπηρεσία σχεδόν μιας δεκαετίας σε επαγγελματικό επίπεδο. Τουτέστιν έρχεται ως έτοιμος παίκτης, αλλά με μόλις μισή σεζόν ως βασικός στην Ντνίπρο. Το scouting report μιλάει για ένα οκταρό-δεκάρι σε ότι αφορά την τοποθέτηση στο γήπεδο, αλλά με ιδιόμορφα στοιχεία.
Δεν είναι τόσο δημιουργός, αλλά finisher. Έχει εύκολα το γκολ, τόσο σε στημένες φάσεις, όσο και σε ροή ματς, έρχεται από τις πίσω ζώνες για να πατήσει περιοχή και να εκτελέσει, ενώ τελειώνει φάσεις και με τα δύο πόδια, εκτελώντας πολύ συχνά εκτός περιοχής.
Τι δεν έχει; Δεν είναι καλός αθλητής. Είναι βαρύς σκελετός (1,87), παίρνει εύκολα κιλά και δεν του αρέσει το up-tempo παιχνίδι. Τηρουμένων των αναλογιών θυμίζει λίγο τον Βλάνταν Ίβιτς, ίσως αυτό έκανε τον Σέρβο τεχνικό του ΠΑΟΚ να ανάψει το πράσινο φως στην απόκτηση του.
Καλοί οι «άσοι», καλά τα «δεκάρια», καλές οι «φιγούρες», αλλά στην τράπουλα ένας τζόκερ ποτέ δεν χάλασε κανέναν. Με τον Εβγέν Σάχοφ, ο ΠΑΟΚ εκτός από έναν ικανό ποδοσφαιριστή, ψάχνει και κάποιον που θα του μεταδώσει λίγη από την αύρα του. Λίγη από την ρέντα του. Διαχρονικά, ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν τσακωμένος με την Θεά Τύχη...