Άγιαξ, η καλύτερη κλήρωση για ΠΑΟΚ!

Από sdna.gr: Ο Άγιαξ είναι... το ποδόσφαιρο. Είναι τόσο μεγάλο brand-name που κάθε κλήρωση μαζί του θα έπρεπε να σε κάνει να θέλεις να βάλεις τα κλάματα. Είναι όμως έτσι;
Πηγή: sdna.gr
Άγιαξ, η καλύτερη κλήρωση για ΠΑΟΚ!

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Αίας ήταν «μέγας, πελώριος και έρκος Αχαιών». Υπήρξε ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης και έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, όπου άσκησε την διοίκηση του ελληνικού στόλου με περίσσια και ζηλευτή επιτυχία. Ήταν όμορφος, ηγετικός, γενναίος και από τους δυνατότερους στην μάχη. Ωστόσο, το όνομα του Αίαντα το οποίο δανείστηκε ο Αίαντας από το... Αμστελόδαμο, προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα αιάζω που σημαίνει θρηνώ. Αυτό θέλει να πετύχει ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Άγιαξ. Να τον κάνει να θρηνήσει.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της μάχης των δύο μνηστήρων που θα πολεμήσουν για την δική τους Ωραία Ελένη (το εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Champions League), η κλήρωση ήταν η καλύτερη δυνατή για τον ΠΑΟΚ. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο αστείο...

Το 'πε κι ο Ίβιτς χωρίς να ντρέπεται. «Αυτόν ήθελα»! Τον είχε σταμπάρει. Τον είχε διαλέξει. Τον είχε καρφώσει! Του ήρθε. Σημειολογικά είναι εύκολο να δει κανείς την υπέροχη ιστορία που εξυφαίνεται σαν σε ριπλέι. Πριν από 6 καλοκαίρια στην τελευταία αληθινά μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ να κουνήσει σεντόνι ήταν κι εκείνος ξανά εκεί. Ως ωραίος με εκείνο το υπέροχο γκολ της ισοφάρισης σε 1-1 στο πρώτο ματς του Άμστερνταμ, αλλά και ως μοιραίος με το χαμένο πέναλτι στο 2-3 της ρεβάνς, με το ρολόι να σημαδεύει το 77ο λεπτό και τον ΠΑΟΚ να έχει όλο το μομέντουμ της γιγάντιας ανατροπής.

Ακόμα και σήμερα δεν τον θυμάμαι να έχει σουτάρει χειρότερο πέναλτι. Ξερόμυτο. Στην ευθεία. Η μπάλα εξοστρακίστηκε στα πόδια του Στεκέλενμπουργκ κι έφτασε στα κάγκελα της Θύρας 1! Ναι, ο Βλάνταν κάτι χρωστάει στους Ολλανδούς.

Αν η μπάλα ήταν μόνο δακρύβρεχτες, μελό ιστορίες με δανεικά και χρωστούμενα, τότε όλα θα ήταν όμορφα κι απλά. Στην πραγματικότητα όμως, κανείς δεν χρωστά σε κανέναν. Η ζωή σου προσφέρει τις ευκαιρίες που πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αρπάξεις εκείνη την ώρα, εκείνη την στιγμή. Όλα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες. Κι ο ΠΑΟΚ έχει ξανά την ευκαιρία του.

Ο Άγιαξ είναι... το ποδόσφαιρο. Είναι τόσο μεγάλο brand-name που κάθε κλήρωση μαζί του θα έπρεπε να σε κάνει να θέλεις να βάλεις τα κλάματα. Είναι όμως έτσι;

Διαχρονικά ο ΠΑΟΚ έχει κάτι το υπερβατικό κάθε φορά που ξεμυτίζει από τα σύνορα. Το ξέρουν αυτό οι Άρσεναλ, οι Τότεναμ, οι Ντόρτμουντ, οι Μπάγερν, οι Νάποελες και οι Φιορεντίνες αυτού του κόσμου. Κάθε φορά που το εμπόδιο έμοιαζε αξεπέραστο, ο ΠΑΟΚ γιγαντωνόταν. Όσο μεγαλύτερο το όνομα του αντιπάλου, τόσο πιο «φτιαγμένος» κι εκείνος. Κάθε φορά που το όνομα του αντιπάλου έμοιαζε βατό, εύκολο, της πλάκας, ο ΠΑΟΚ έμοιαζε ληθαργικός, ασόβαρος, αυτοκτονικός. Υπό αυτό το πρίσμα, το όνομα του Άγιαξ είναι ευλογία σε σχέση με αυτό της Σπάρτα Πράγας.

Ο Αίαντας δεν χάνει ποτέ την αίγλη του, ότι κι αν του συμβεί. Του έχουν συμβεί όμως αρκετά, τώρα τελευταία. Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην ίδια άβολη θέση των καλοκαιρινών προκριματικών στον 3ο γύρο (πέρυσι δηλαδή), η Ραπίντ Βιέννης τον έστειλε για... χόρτα (3-2, 2-2) και τον υποβίβασε στα πλέι-οφ του Europa League.

Ακόμα κι εκεί όμως, ο Άγιαξ έφτυσε αίμα για να μπει στους ομίλους απέναντι στην τσέχικη Γιάμπλονετς (1-0, 0-0), επιβεβαιώνοντας ότι τα καλοκαίρια δεν του πάνε. Είναι μία ομάδα που αργεί να πάρει μπρος στην σεζόν και η οποία σιχαίνεται τις ζέστες και τα καλοκαιρινά νοκ-άουτ do or die, όπου την έχει πατήσει πολλάκις.

Η φάμπρικα δεν σταματά ποτέ να παράγει παίκτες, όμως σαν να σταμάτησε να βγάζει top class players που κάνουν την διαφορά. Η φανέλα σαν να μην αρκεί από μόνη της πια για να προκαλεί δέος. Οι τελευταίοι ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί (όλοι σε ματς νοκ-άουτ) του Άγιαξ είναι από Ντνίπρο, Στεάουα, Σάλτσμπουργκ. Αυτή η ολλανδική αίσθηση ανωτερότητας απέναντι σε ομάδες από χώρες δεύτερης ταχύτητας σαν να έχει ξεφτίσει πια.

Αλήθεια, γιατί παίζει προκριματικά ο Άγιαξ; Λίγο αν ξύσει κανείς το πρόσφατο παρελθόν, θα θυμηθεί ότι ο Αίαντας έχασε το πιο σίγουρο πρωτάθλημα της οικουμένης, όταν την τελευταία αγωνιστική έμεινε στο 1-1 απέναντι στην Ντε Γκράαφσχαπ που υποβιβάστηκε, ενώ με νίκη θα έπαιρνε την κούπα σπίτι του. Κάτι δείχνει (κι) αυτό.

Αυτό το αυτοκτονικό 1-1 ήταν σαν βόμβα στα θεμέλια. Ο Φρανκ Ντε Μπουρ την κοπάνησε κι αντ' αυτού ήρθε ο Πίτερ Μπος ένας αξιόλογος tactician ο οποίος όμως δεν έχει την παραμικρή εμπειρία από πάγκους τέτοιου βεληνεκούς (Χέρακλες, Φίτεσε, Μακάμπι Τελ-Αβίβ) κι ο οποίος πέφτει κι αυτός στα βαθιά με μηδενική ευρωπαϊκή προϋπηρεσία. Θα προλάβει να βάλει την πινελιά του; Θα προλάβει να αναδιαρθρώσει τον Αίαντα, που με εξαίρεση πέρυσι έπαιξε τελευταία φορά προκριματικά Champions League τότε απέναντι στον ΠΑΟΚ; Άγνωστο. Κι αυτό το άγνωστο του φαβορί, δίνει πάντα πόντους στο αουτσάιντερ.

Γιατί κακά τα ψέματα. Ο Άγιαξ είναι το φαβορί. Δεν είναι ντροπή να το ομολογείς. Το τρέχον ρόστερ του ντύνει την μισή Εθνική Ολλανδίας (Σίλεσεν, Φαν Ράιν, Ρίντεβαλντ, Μπαζούρ, Τετέ, Ελ-Γκάζι) και το brand-name του σε κάνει να βαράς προσοχές. Ωστόσο, ακόμα κι αυτό μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΠΑΟΚ. Καλύτερα μαζεμένος, προσεκτικός, συμπαγής, παρά στα σύννεφα. Πιο ασφαλές το παιχνίδι υπομονής πίσω από την μπάλα απέναντι σε μία ομάδα όπως ο Άγιαξ, που λόγω ονόματος, ιστορίας, dna μπορεί να παίξει αλλιώς, παρά το «όλοι μπροστά».

Να το πούμε αλλιώς; Το όνομα του Άγιαξ απενοχοποιεί από τώρα την σφιχτή, ορθολογική, μαζεμένη αγωνιστική συμπεριφορά που ετοιμάζει ο Ίβιτς. Η πρόκληση και η δόξα από μία πιθανή πρόκριση επί ενός τέτοιου αντιπάλου είναι απείρως μεγαλύτερη από την φθορά και την γκρίνια ενός ενδεχόμενου αποκλεισμού. Ο Άγιαξ θα έχει το «πρέπει» κι αυτή η λέξη ποτέ δεν είναι καλός σύμμαχος σε καλοκαιρινά νοκ-άουτ.

Αλήθεια, θα προλάβει ο Αρκάντιους Μίλικ ο οποίος λόγω Euro είχε εκτεταμένη άδεια να συμμαζέψει νου και σώμα για να παίξει σε 10 μέρες το πρώτο ματς; Οι μεταγραφικές σειρήνες τον έχουν ξελογιάσει κι ο Άγιαξ δεν έχει άλλον σέντερ-φορ ανάλογου ύφους / κλάσης. Θα προλάβει ο 32άρης Γερμανός στόπερ Χάικο Βέστερμαν, ο οποίος υπέγραψε μόλις σήμερα να βάλει τάξη σε μία άμυνα που παραδοσιακά κάνει νερά; Τα ερωτηματικά του Άγιαξ είναι περισσότερα από τις σταθερές του αυτή τη στιγμή.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει την πολυτέλεια να θεωρεί δεδομένες προκρίσεις, ειδικά καλοκαιριάτικα. Ο άμαθος σε καλοκαιριάτικα προκριματικά Ολυμπιακός, θα ζοριστεί είτε ταξιδέψει στο αφιλόξενο Τίρασπολ της Μολδαβίας, είτε στο καυτό Νότιο Ισραήλ για την συνεύρεση με την ρούκι Χάποελ Μπερ Σεβά.

Ο Παναθηναϊκός, από τόσες σερί καλοκαιρινές σφαλιάρες, δεν έχει πια δικαίωμα να αποκαλείται φαβορί απέναντι σε μία σουηδική ομάδα (ΑΪΚ) που θα βρίσκεται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΣ Γιάννενα οφείλουν με ρεαλισμό να διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί απέναντι σε Σεντ Ετιέν και Άλκμααρ.

Η ιστορία έχει διδάξει πως όσοι χόρτασαν από προκρίσεις στα λόγια, έμειναν νηστικοί στο τέλος.

Σωτήρης Μήλιος...

Διαβάστε ακόμη...