Πρώτος σε τραυματισμούς!
SHARE:
Στον απολογισμό του προηγούμενου ωστόσο, πέρα από την βαθμολογική συγκομιδή και κατάταξη, ένα ξεχωριστό στοιχείο στο οποίο ελάχιστοι δίνουν βαρύτητα είναι ο τομέας της ιατρικής αποκατάστασης των ποδοσφαιριστών.
Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στην τύχη ή στην καλή δουλειά που κάνουν τα ιατρικά τιμ και τα τμήματα αποκατάστασης στις δυο ομάδες που εκπροσώπησαν το γεωγραφικό μας διαμέρισμα στην Super League. Η ουσία είναι ότι σύμφωνα με την εταιρεία S.M.A.R.T. Physio που επεξεργάστηκε τα στατιστικά δεδομένα των δεδομένων από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, η Ξάνθη και ο Πανθρακικός τα πήγαν πολύ καλά.
Συγκεκριμένα, η Ξάνθη βγαίνει δευτεραθλήτρια σε... μη τραυματισμούς, αν αναλογιστεί κανείς τις χαμένες αγωνιστικές μέρες των παικτών της, ενώ και ο Πανθρακικός βρίσκεται κάπου στην μέση της σχετικής κατάταξης και πάντως πολύ παραπάνω από την προτελευταία θέση στην οποία τερμάτισε στο πρωτάθλημα, αναφορικά με τις χαμένες αγωνιστικές μέρες των παικτών του λόγω τραυματισμών. Αντιθέτως, πρωταθλητής σταθερά στους τραυματισμούς βγαίνει ο ΠΑΟΚ και καλό θα ήταν στον δικέφαλο να το εξετάσουν αυτό, καθώς σύμπτωση επαναλαμβανόμενη λέει ο λαός ότι παύει να είναι σύμπτωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων για το πρωτάθλημα των τραυματισμών δεν πρόκειται για επιστημονική δημοσίευση, παρά για ένα ενημερωτικό κείμενο. Στα συμπεράσματα πάντως της μελέτης προκύπτει στατιστικά σημαντική αύξηση τόσο των απολεσθέντων αγώνων εξαιτίας των αθλητικών κακώσεων όσο και του αριθμού των τραυματισμένων ποδοσφαιριστών εν συγκρίσει με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (2014-2015), περιορίζοντας δραματικά τις επιλογές των προπονητικών επιτελείων.
Αναφορικά με την πρώτη μεταβλητή των απολεσθέντων αγώνων για κάθε ομάδα, υπολογίστηκε ο αριθμός των παικτών που δεν συμμετείχαν στις αποστολές των ομάδων για ιατρικούς λόγους. Έτσι, αν σε μία αγωνιστική δύο ποδοσφαιριστές είχαν προβλήματα τραυματισμών, τότε η συγκεκριμένη ομάδα χρεώνονταν δύο απωλεσθέντες αγώνες για εκείνη την αγωνιστική κ.ο.κ.
Ως προς τη δεύτερη μεταβλητή των τραυματισμένων ποδοσφαιριστών, υπολογίστηκε ο αριθμός των παικτών που έχασαν τουλάχιστον έναν αγώνα (δηλ. τουλάχιστον επτά προπονητικές ημέρες). Τα δεδομένα παρουσιάζονται στα ακόλουθα γραφήματα 1 & 2 για τη σεζόν 2015-2016, ενώ αντίστοιχοι τρόποι παρουσίασης των τραυματισμών χρησιμοποιούνται σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης.
Από την έρευνα αυτή, βρέθηκε πως ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν χειρότερος στην τελική κατάταξη όχι μόνο τη σεζόν 2015-2016, αλλά και την αντίστοιχη περσινή με σημαντικά μειωμένο, ωστόσο, αριθμό χαμένων παιχνιδιών. Ο ΠΑΟΚ είχε πάνω από 140 απώλειες στην διάρκεια της σεζόν και η Βέροια περίπου 130!!!
Γράφημα 1. Αγώνες που χάθηκαν λόγω τραυματισμών (2015-2016)
Γράφημα 2. Αριθμός ποδοσφαιριστών που τραυματίστηκαν ανά ομάδα (2015-2016)
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία έχουν δημοσιευτεί ερευνητικά δεδομένα από ευρωπαϊκά και μη πρωταθλήματα που αποδεικνύουν άμεση συσχέτιση των τραυματισμών με τη βαθμολογική συγκομιδή των ομάδων, αλλά και την επίτευξη των αγωνιστικών στόχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρωτάθλημα της Premier League, που την περίοδο 2014-2015 η ομάδα της Τσέλσι ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια έχοντας ταυτόχρονα το μικρότερο αριθμό τραυματισμών, ενώ την περασμένη σεζόν η ομάδα της Λέστερ που τελικώς πήρε τον τίτλο ήταν η δεύτερη καλύτερη (αναλογικά ήταν στην θέση που κατέλαβε στην Ελλάδα η Ξάνθη δηλαδή).
Πραγματοποιώντας συσχετίσεις μεταξύ των υπό μελέτη μεταβλητών με αντίστοιχες βαθμολογικού ενδιαφέροντος για το ελληνικό πρωτάθλημα και τις δύο χρονιές, βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις των απολεσθέντων αγώνων τόσο με τον αριθμό των νικών όσο και με τον αντίστοιχο των ισοπαλιών. Πιο συγκεκριμένα, ομάδες με υψηλό αριθμό χαμένων αγώνων λόγω τραυματισμών σημείωσαν λιγότερες νίκες, αλλά και περισσότερες ισοπαλίες.
«Κατ' αυτόν τον τρόπο, παρατηρούμε ομάδες με υψηλό προϋπολογισμό για το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ο Π.Α.Ο.Κ. και η Βέροια – σε σύγκριση με ομάδες του ιδίου βεληνεκούς – να βγαίνουν εκτός στόχων, σε αντιπαράθεση με ομάδες, όπως ο Πανιώνιος και ο Π.Α.Σ. Γιάννινα να θέτουν ως αρχική επιτυχία την παραμονή στην κατηγορία, αλλά να καταφέρνουν τελικά να πλασαριστούν αρκετά ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα», σχολιάζει η εταιρεία S.M.A.R.T. Physio που επιμελήθηκε της συγκεκριμένης στατιστικής μελέτης.
Η εταιρία καταλήγει πάντως: «Επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά πως σκοπός της παρούσας παρουσίασης είναι η ενημέρωση του κόσμου και των υπευθύνων των ομάδων για τη σημαντικότητα της αθλητικής αποκατάστασης στην εκ των έσω αναβάθμιση των Π.Α.Ε. παρουσιάζοντας τα αριθμητικά δεδομένα. Είναι εκτός σκοπού η αναφορά στις αιτίες του υψηλού αριθμού των τραυματισμών των ελληνικών ομάδων σε ένα ούτως ή άλλως περιορισμένων αγωνιστικών απαιτήσεων πρωτάθλημα σε σχέση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αφήνουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για ένα οπωσδήποτε πολυπαραγοντικό ζήτημα».