Αν βρει ηγέτες, χτυπά τίτλο
SHARE:
Ο ΠΑΟΚ έκοψε πρώτος το νήμα στα πλέι οφ, ωστόσο, η άποψη που επικράτησε στα γραφεία της Τούμπας ήταν πως η ομάδα που είχε στηθεί από τον Φρανκ Άρνεσεν το προηγούμενο καλοκαίρι δεν μπορούσε να υπηρετήσει τον στόχο του πρωταθλητισμού.
Ο Ιβάν Σαββίδης και οι Μίχελ-Ίβιτς έκαναν τη σύγκριση με βάση τη μεγάλη βαθμολογική διαφορά με τον Ολυμπιακό και όχι με όλους τους υπόλοιπους και σχεδίασαν με γνώμονα το πως αυτή θα καλυφθεί.
Τα πρώτα δείγματα του νέου ΠΑΟΚ δημιουργούν την αίσθηση πως σωστά έπραξαν, αφού οι πρώτοι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν την ομάδα του Ίβιτς είναι "ποιοτικό σύνολο" και "γεμάτο ρόστερ".
Λούμπος Μίχελ και Βλάνταν Ίβιτς έβαλαν από την αρχή ως στόχο να ανεβάσουν την ατομική ποιότητα του ΠΑΟΚ για να δημιουργηθούν έτσι οι προοπτικές για ένα ισχυρό σύνολο. Για να το πετύχουν, στηρίχθηκαν σε ένα "δόγμα" που αποτελούσε ένα μεγάλο παράπονο του Ίγκορ Τούντορ, το οποίο ανέφερε σε off the record συζητήσεις του, όχι όμως δημόσια.
"Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνουμε τόσα χρήματα για αγορές παικτών-θυμηθείτε Όλσεν, Σάμπο, Ζάιρο, Άντονις κ.α.-όχι όμως για τα συμβόλαια των παικτών. Οι καλοί παίκτες έχουν υψηλά συμβόλαια", έλεγε ο Κράτης τεχνικός και φαίνεται πως σ' αυτό δε διαφωνεί μαζί του ο Λούμπος Μίχελ.
Ο Σλοβάκος πρόεδρος-τεχνικός διευθυντής-ανέβασε τα κασέ στις ετήσιες απολαβές των παικτών Στην πρώτη κατηγορία, κοντά στα λεφτά του Κλάους (800.000 ευρώ) αποκτήθηκαν οι Τζάλμα και Μπίσεσβαρ, μία κλίμακα κάτω είναι ο Κάνιας, ο Βαρέλα και ο Μάτος (πάνω από 500.000 ευρώ, άλλος αρκετά και άλλος λιγότερο), λίγο πιο κάτω ο Σάχοφ και περίπου στις 400.000 οι Τιάμ, Μπρκιτς, Κρέσπο και ο Περέιρα αν τον λογίσουμε κι αυτόν νέα μεταγραφή αφού πέρυσι έβγαλε τη σεζόν δανεικός σε Αζερμπαϊτζάν και Αργεντινή.
Αντίθετα με πέρυσι, φέτος ο Σαββίδης ήταν πολύ πιο "φειδωλός" στο να εγκρίνει αγορές παικτών, παρότι μπήκαν στα ταμεία πάνω από 10 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών (6 από τον Λούκας, 3,5 από τον Μακ και 600 χιλιάδες από την Κοπεγχάγη για τον Όλσεν). Ο ΠΑΟΚ έδωσε 1,1 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Βαρέλα από την Στεάουα και περίπου 300.000 για να αποδεσμευθεί ο Κρέσπο από την Άστον Βίλα. Μία μεταγραφή τύπου Βάθκεθ ή Μίκου θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, τελικά όμως ο ΠΑΟΚ δεν την τόλμησε.
Έριξε το βάρος στη δημιουργία
Αν κανείς ρίξει μία ματιά, διαπιστώνει ότι ο ΠΑΟΚ πήρε παίκτες σε όλες τις γραμμές. Ωστόσο, οι πιο σαρωτικές αλλαγές έγιναν στους μεσοεπιθετικούς. ΚΑΙ Τζάλμα ΚΑΙ Μπίσεσβαρ ΚΑΙ Τιάμ Στόχος φυσικά η ενίσχυση της δημιουργικότητας της ομάδας, της παραγωγής φάσεων. Πώς η μπάλα θα πάει μέσα στην αντίπαλη περιοχή, τόσο από τα άκρα, όσο και από τον άξονα. Ακόμη και οι μεταγραφές στα μετόπισθεν έγιναν και με αυτό το κριτήριο και οι περιπτώσεις των Μάτος, Βαρέλα είναι απόλυτα ενδεικτικές , καθώς και οι δύο είναι παίκτες με ικανότητα να "φτιάξουν παιχνίδι" από πίσω.
Σε δύο θέσεις έχει ακόμη κενά
Παρά την καταφανέστατη ενίσχυση σε όλες τις γραμμές, είναι σαφές ότι σε δύο θέσεις ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε αποκτήσει και από έναν ακόμη παίκτη. Η μία είναι αυτή του φορ που το ενδεχόμενο προσθήκης παίκτη παραμένει ακόμη ανοιχτό από τη δεξαμενή των ελεύθερων, όπως επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του χθες (1/9) στη Βέροια ο Βλάνταν Ϊβιτς.
Πίσω από τον Αθανασιάδη, υπάρχουν μόνον ο νεαρός Κουλούρης και ο Περέιρα που δεν είναι αυτό που λέμε φορ περιοχής. Έχει, όμως, εύκολο το γκολ κι αυτό κάνει τον Σέρβο προπονητή της ομάδας να δηλώνει ικανοποιημένος με το ρόστερ που έχει στα χέρια του, ανεξάρτητα αν τελικά προστεθεί μία ακόμη λύση για την γραμμή κρούσης.
Το δεύτερο κενό αφορά στη θέση "6" στον καθαρόαιμο κόφτη που ο ΠΑΟΚ ψάχνει ακόμη για μπακ απ του Κάνιας. Ο Χαρίσης δεν έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του "κόφτη", ο Τσίμιροτ είναι πάντα πιο καλός όταν παίζειψηλά στο γήπεδο, ενώ υπάρχει το ερώτημα αν όντως ο Ίβιτς σκέφτεται να δοκιμάσει τον Σάχοφ στη θέση "6" σε ορισμένα ματς.
Έχει το ύψος (1.87μ), το θέμα είναι όμως αν διαθέτει και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά αυτής ιδιαίτερης θέσης. Δεν βάζουμε στην κουβέντα το όνομα του Αλέξανδρου Τζιόλη που παραμένει ακόμη στο ρόστερ, γιατί ο Ίβιτς έβαλε την παράμετρο ενός πιο γρήγορου ΠΑΟΚ που θέλει να δημιουργήσει.
Να' χε και περισσότερα ψηλά κορμιά
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο βέβαια και σαφώς αν επιχειρήσει κανείς να κοσκινίσει το ρόστερ του ΠΑΟΚ μπορεί να βρει και μερικά ακόμη κενά. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να χρειαζόταν ένας ακόμη έμπειρος μπακ, για να μην υπάρχουν πίσω από τους Μάτος και Λέοβατς, μόνο δύο νεαροί όπως είναι ο Κίτσιου (με αρκετές παραστάσεις, πάντως, από τα προηγούμενα χρόνια) και ο Γιαννούλης.
Το τέλειο δεν το αγγίζει καμία ομάδα, οπότε, αν θέλουμε να απαντήσουμε σοβαρά στο αν του λείπει κάτι εμφανώς, ίσως να στεκόμασταν στην έλλειψη ψηλών κορμιών. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει όσο ύψος θα ήθελε, ειδικά στη μεσαία γραμμή και αυτή είναι μία παράμετρος που εξηγεί γιατί, παρά τη μέτρια αρχή του, στα μέχρι τώρα επίσημα παιχνίδια προτιμήθηκε ο Σάχοφ έναντι άλλων μέσων.
Τα βασικά ερωτήματα
Μέσα από το ρόστερ που δόμησε φέτος ο ΠΑΟΚ υπάρχουν και ορισμένα ερωτήματα που ζητούν απάντηση και συνοψίζονται στα εξής:
-Θα μπορέσει ο Μπρκιτς να δημιουργήσει συνθήκες έντονου ανταγωνισμού στον Γλύκο για την θέση "1"; Πόσο μπορεί να επηρεάσει προς αυτή την κατεύθυνση και η παρουσία του Βελλίδη ως τρίτου πορτιέρε;
-Θα μπορέσει ο Κλάους να πείσει ότι αυτό που και ο ίδιος δήλωνε έμμεσα τα προηγούμενα χρόνια "το πρόβλημα είναι η δημιουργία, όχι η εκτέλεση" ισχύει στην πράξη; Η σεζόν με έναν προπονητή που τον πιστεύει (ο γράφων ήταν αυτήκοος μάρτυρας των άκρων εγκωμιαστικών σχολίων του Ίβιτς για τον πρώτην συμπαίκτη του στη διάρκεια της προετοιμασίας στην Ολλανδία και την τρομερή αντίληψη που έχει όταν κινείται μέσα στην περιοχή) δημιουργεί συνθήκες τεράστιας πρόκλησης για τον αρχηγό του ΠΑΟΚ. Αν ανταποκριθεί, τότε μπορεί να αποστομώσει άπαξ διά παντός τους επικριτές του.
-Θα αποδειχθεί ο Μπίσεσβαρ ο παίκτης που μπορεί να "ξεκλειδώνει" από τον άξονα τις αντίπαλες άμυνες, έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ να μην ψάχνει μόνο τις επιθέσεις από τα άκρα;
-Θα είναι ο Βαρέλα ο ηγέτης της άμυνας που όλοι περιμένουν;
Μάτος ο πρώτος ηγέτης, αναζητούνται οι επόμενοι
Το μεγαλύτερο ερώτημα, όμως, αποτελεί, κατά την προσωπική άποψή μου, είναι αυτό που έχει κοινή απάντηση με το αν αυτός ο ΠΑΟΚ μπορεί να χτυπήσει τον τίτλο. Η απάντηση βρίσκεται στο αν θα βγουν ηγέτες μέσα από τα παιχνίδια.
Αν ορισμένοι από τους νεοαποκτηθέντες έχουν την προσωπικότητα να βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα και να κρατούν την ομάδα όρθια σε δύσκολες στιγμές. Ένα πρώτο δείγμα τέτοιου παίκτη μας έδωσε ο Λέο Μάτος στο ματς της Τιφλίδας. Ο Βραζιλιάνος ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα στο πρώτο ημίωρο, όταν ο υπόλοιπος ΠΑΟΚ ήταν χαμένος και πέτυχε και ένα γκολ που άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα.
Ο Βραζιλιάνος είναι σημαντικός και για έναν ακόμη λόγο. Για την ικανότητά του να παίζει σε διάφορες θέσεις. Ήδη ο Ίβιτς, ορμώμενος από τις μέτριες, τελευταία, εμφανίσεις του Λέοβατς, τον δοκιμάζει στον ρόλο του αριστερού μπακ.
Η εμπειρία του ρόστερ ισοσκελίζει την απειρία του Ίβιτς
Τέλος, πολλοί εκφράζουν φόβους για το κατά πόσο ο Βλάνταν Ίβιτς μπορεί να κουμαντάρει αυτή την ομάδα σε μία τόσο απαιτητική σεζόν. Ο Σέρβος έχει ήδη δείξει τρομερά δείγματα γραφής ε δύο τομείς που ήταν πληγή πέρυσι για τον ΠΑΟΚ. Ο ένας είναι οι τραυματισμοί τους οποίους με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις καταφέρνει να κρατά μακριά από την ομάδα και η ηρεμία εντός αποδυτηρίων.
Παρότι πήρε δύσκολες αποφάσεις για αποχωρήσεις παικτών δεν δημιούργησε τριβές στις σχέσεις με παίκτες. Όσο για την απειρία του, η ομάδα του που ανέβασε το μέσο όρο ηλικίας της, διαθέτει την εμπειρία για να ισορροπήσει την κατάσταση.