Έτσι θα... περάσουν στις φυλακές της Φινλανδίας Κάλβο & Σεπέδα!
SHARE:
Καταδικάστηκαν οι πέντε από τους Κουβανούς βολεϊμπολίστες που εμπλέκονταν στην υπόθεση βιασμού στη Φινλανδία, μεταξύ αυτών Κάλβο και Σεπέδα. Πάμε, όμως, να ρίξουμε μια ματιά στις φυλακές της Φινλανδίας...
Για να βρει κάποιος τους φυλακισμένους της Κεράβαστη στη Φιλανδία, για παράδειγμα, αρκεί να ανοίξει μια πόρτα ενός θερμοκηπίου! Πρόκειται για μια ανοιχτή φυλακή, όπου περίπου 70 κρατούμενοι εργάζονται καθημερινά σε ένα θερμοκήπιο. «Είναι αναζωογονητικό να περνάς τις ώρες σου εδώ. Έχουμε και κουνέλια», είπε ο κρατούμενος Χάνου Κάλιο, που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών.
Όταν επισκέφθηκε την Κεράβα η νεαρή δημοσιογράφος, είδε τους κρατούμενους να μεταφυτεύουν νεαρά φυτά σε γλάστρες και είδε και τα κουνέλια.
Δεν υπήρχαν ούτε δεσμοφύλακες ούτε κλειδαριές. Οι κρατούμενοι στη Κεράβα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ποινής τους και έχουν επιλεγεί κατόπιν δικής τους αίτησης.
Στη φυλακή πληρώνουν ενοίκιο, κερδίζουν 7,40 ευρώ το μήνα, έχουν κινητό, κάνουν τα ψώνια τους στην πόλη και δικαιούνται τρεις μέρες αργίας το δίμηνο.
Επίσης, εάν επιλέξουν να μελετήσουν για κάποιο πανεπιστημιακό δίπλωμα στην πόλη, εισπράττουν επιδότηση! Γνωρίζουν ότι είναι εύκολο να δραπετεύσεις, αλλά δεν το κάνουν γιατί «αν δραπετεύσεις επιστρέφεις στη φυλακή. Εδώ είναι πολύ καλύτερα».
Πριν από μερικές δεκαετίες η Φιλανδία, είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυλακισμένων στην Ευρώπη. Τη δεκαετία του '60, όμως, Σκανδιναβοί ερευνητές, άρχισαν να εξετάζουν πόσο αποτελεσματική είναι η τιμωρία στη μείωση της εγκληματικότητας. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια τόσο κρίσιμη έρευνα, η οποία έδειξε ότι η φυλάκιση δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Τα επόμενα τριάντα χρόνια, η Φιλανδία αναμόρφωσε την πολιτική της και κατέληξε με το χαμηλότερο ποσοστό φυλακισμένων πανευρωπαϊκά, χωρίς καμία αύξηση της εγκληματικότητας. Περίπου το 1/3 των Φιλανδών κρατουμένων ζουν σε ανοιχτές φυλακές. Αυτοί είναι που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συλληφθούν εκ νέου. Ακόμα, επιβάλλονται ισόβια, αλλά μετατρέπονται σε ποινές 10ετούς και 15τούς κάθειρξης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανησυχεί καθόλου τους πολίτες της Κεράβα το ότι μοιράζονται την πόλη τους με εγκληματίες, καθώς θεωρούν ότι οι κρατούμενοι βελτιώνουν την κοινότητα, καθαρίζοντας για παράδειγμα δημοσίους χώρους!