Ετσι θα κάνει ο Ιβιτς καλύτερο τον ΠΑΟΚ

Από metrosport.gr: Ο Βλάνταν Ίβιτς γνωρίζει ότι οι παίκτες του έχουν να δώσουν ακόμη περισσότερα από αυτά που φανέρωσαν μέχρι σήμερα και εκεί ρίχνει το βάρος
Πηγή: metrosport.gr
Ετσι θα κάνει ο Ιβιτς καλύτερο τον ΠΑΟΚ

Δεν έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ των προηγούμενων ετών η ομάδα που χτίζει εδώ και τρεις μήνες ο Βλάνταν Ίβιτς. Είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η διαφορά σε όλα τα επίπεδα. Ομαδικά και ατομικά η ποιότητα έχει ανέβει, γι' αυτό άλλωστε και έχει ήδη αρχίσει ο Δικέφαλος να αποσπά εγκώμια από τους οπαδούς του, αλλά και αντιπάλους του (εκτός ομάδων με διαχρονικό κόμπλεξ για τον ΠΑΟΚ όπως ο Αστέρας).

Αυτό το σκηνικό, ωστόσο, δεν δημιουργεί συνθήκες εφησυχασμού. Το αντίθετο, αφού ο Βλάνταν Ίβιτς και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι ο εχθρός του καλού είναι ότι το καλύτερο και, ακόμη. ότι υπάρχουν αδυναμίες στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ που μπορεί να τις πληρώσει με χαμένους βαθμούς σε Πρωτάθλημα και Europa League.

Γι' αυτό και ρίχνουν το βάρος στο να αντιμετωπιστούν αδυναμίες που έχουν καταγραφεί, έτσι ώστε η ομάδα να ανεβάσει κι άλλο την ισχύ της. Θυμίζουμε ότι με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο Βλάνταν Ίβιτς πριν λίγο καιρό, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ακόμη στο 60% της ετοιμότητάς του και άρα έχει ακόμη ένα 40% μπροστά του που πρέπει να κατακτήσει. Η «Μ» επιχειρεί να αναλύσει τους 5 τομείς που διαπιστωμένα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης για τον Δικέφαλο και τον τρόπο που θα δράσει το προπονητικό τιμ του ΠΑΟΚ.

Πολλές οι ευκαιρίες, λίγα τα γκολ
Αν και έχουν παιχθεί μόλις δύο αγωνιστικές, υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση που καταγράφεται για τον ΠΑΟΚ: Δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, αλλά αξιοποιεί ελάχιστες. Με αριθμούς, η παραπάνω διαπίστωση καταγράφεται ως εξής: Ο ΠΑΟΚ είναι δεύτερος σε τελικές προσπάθειες στο Πρωτάθλημα (πρώτος είναι ο Παναθηναϊκός με 45, ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 30, ο Ολυμπιακός έχει 29, ο Ατρόμητος 27 και η ΑΕΚ 24), όμως είναι δέκατος σε ποσοστά ευστοχίας, αφού έχει σκοράρει μόλις τέσσερις φορές (ο Παναθηναϊκός 7, ο Ολυμπιακός 8 και η ΑΕΚ 6). Θα ήταν χειρότερο, φυσικά, αν ο ΠΑΟΚ δεν δημιουργούσε ευκαιρίες, ωστόσο στον Δικέφαλο ψάχνονται πως μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες που παίζουν στην γραμμή κρούσης να αποκτήσουν μεγαλύτερη συγκέντρωση γιατί δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει ικανότητα στο έμψυχο δυναμικό

Υψηλές πτήσεις, αλλά όχι για 90 λεπτά
Αν παρατηρήσει κανείς τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, το ένα ημίχρονο είναι καλύτερο από το άλλο. Στη Τιφλίδα, ο Δικέφαλος έκανε ξέσπασμα στο δεύτερο μέρος. Με τον Άγιαξ στην Τούμπα ήταν πολύ καλός στο πρώτο μέρος. Το ίδιο συνέβη με τον Παναιτωλικό και τον Αστέρα. Είναι προφανές πως αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να κρατά σε υψηλές στροφές για περισσότερη ώρα τη μηχανή του, τότε θα μπορεί να φτάνει στη νίκη πιο εύκολα. Βέβαια, υπάρχει η δυσκολία που δημιουργείται από τα διαδοχικά παιχνίδια Πέμπτη-Κυριακή. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να διαχειρίζεται τις δυνάμεις του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φτάσει στο σημείο να βγάλει κόπωση στα παιχνίδια του. Αντίδοτο αποτελεί το ροτέισιον που ο Σέρβος τεχνικός κάνει με ελεγχόμενο τρόπο και είναι προφανές ότι θα το συνεχίσει και στο επόμενο διάστημα.

Αποφυγή ατομικών λαθών που κοστίζουν
Όσο κι αν χτίζει κανείς σε ομαδικό επίπεδο, ένα στιγμιαίο ατομικό λάθος μπορεί να πάει πίσω ολόκληρη την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να μειώσει τη συχνότητα των ατομικών λαθών σε σχέση με την περσινή περίοδο, δεν έχει καταφέρει όμως να τα εκμηδενίσει. Το λάθος του Βαρέλα με τον Παναιτωλικό ή το «φτηνό» πέναλτι που έκανε ο Λέοβατς στη ρεβάνς με τον Άγιαξ στην Τούμπα είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Η πρώτη δεν πόνεσε τόσο, η δεύτερη όμως πάρα πολύ. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο τα... δώρα προς τους αντιπάλους. Προφανώς, το κλειδί βρίσκεται κυρίως στην ψυχολογική προετοιμασία, γι' αυτό και ο Ίβιτς με τους συνεργάτες του φροντίζουν να κάνουν συχνά τετ-α-τετ με όλους τους παίκτες για να τους βοηθούν στην ψυχολογία τους..

Ανταγωνισμός σε όλες τις θέσεις
Ο Βλάνταν Ίβιτς δεν αρκείται στο ότι υπάρχει μία αξιόλογη ενδεκάδα παικτών και προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις. Το έκανε χρησιμοποιώντας τον Πέλκα κόντρα στη Φιορεντίνα ενώ όλοι περίμεναν να παίξει ο Μπίσεσβαρ , το επανέλαβε στην Τρίπολη με τον Κουλούρη, ενώ οι προβλέψεις έδιναν σίγουρο τον Κλάους.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή γιατί στο μυαλό του Σέρβου τεχνικού υπάρχει ο στόχος των δύο (τουλάχιστον, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται και παραπάνω) εναλλακτικών λύσεων σε κάθε θέση. Με αυτό τον τρόπο θα ανέβει το επίπεδο του εσωτερικού ανταγωνισμού και από μία τέτοια διαδικασία ευνοημένη θα βγει μόνον η ομάδα. Οι παίκτες θα ωθούνται στο να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους, αφού θα γνωρίζουν ότι υπάρχει πάντα έτοιμος κάποιος συμπαίκτης τους.

Προσοχή στις πολλές κάρτες
Υπάρχουν και πράγματα που δεν εξαρτώνται απόλυτα από την απόδοση των παικτών του ΠΑΟΚ. Για παράδειγμα, στις κάρτες, ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να φτάσει ήδη στις 6 κίτρινες (8 έχει ο Ηρακλής και 6 η ΑΕΛ) στο Πρωτάθλημα, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να χρεώσει λάθος συμπεριφορά στους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Στην Τρίπολη, ο Αρετόπουλος πήρε φορά και «κιτρίνιζε» όποιον παίκτη του ΠΑΟΚ έβρισκε μπροστά του και παραλίγο θα απέβαλε χωρίς λόγο και αιτία τον Τζαβέλλα στη φάση του πέναλτι που τελικά χρέωσε στον Βαρέλα.

Αυτό που ο Ίβιτς και οι συνεργάτες του θέλουν είναι οι παίκτες να είναι περισσότερο υποψιασμένοι για το τι θα συναντούν μπροστά τους. Μάλιστα, τη συζήτηση την κάνουν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια για να καταλήξουν ακόμη και στο πώς θα διαμαρτύρονται.

Διαβάστε ακόμη...