Πως θα ενεργούσε η UEFA σε περιστατικό ανάλογο του «Καραϊσκάκη»
SHARE:
Το χθεσινό ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη» σημαδεύτηκε από τις αρκετές διακοπές της αναμέτρησης από τον διαιτητή Αρετόπουλο λόγω της έντονης χρήσης καπνογόνων από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, τα οποία δημιούργησαν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, διαμορφώνοντας ένα ομιχλώδες τοπίο. Ο διαιτητής Αρετόπουλος σε κάθε διακοπή περίμενε μέχρι η ατμόσφαιρα να καθαρίσει και η ορατότητα να επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου να δώσει ξανά την εντολή για να συνεχιστεί η αναμέτρηση.
Ενδιαφέρον έχει το τι προβλέπει η UEFA σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου οι οπαδοί δημιουργούν με αντίστοιχο τρόπο πρόβλημα στη διεξαγωγή της αναμέτρησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ στην Ελλάδα υπεύθυνος για τη συνέχιση ή οριστική διακοπή του αγώνα για οποιοδήποτε περιστατικό είναι αποκλειστικά και μόνο ο διαιτητής, στις διοργανώσεις της UEFA τις όποιες αποφάσεις δεν τις λαμβάνει από μόνος του ο ρέφερι της εκάστοτε αναμέτρησης. Η UEFA αντίθετα διαθέτει ένα επιτελείο στα κεντρικά της που παρακολουθεί όλους τους αγώνες που υπάγονται στις διοργανώσεις της και είναι αυτό που παίρνει την όποια απόφαση, δίνοντας την εντολή στον διαιτητή για να την εκτελέσει.
Στις διοργανώσεις της UEFA δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ένα περιστατικό ανάλογης έκτασης με χρήση καπνογόνων όπως συνέβη στο χθεσινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκη». Μπορεί να έχουν υπάρξει αρκετές φορές περιστατικά χρήσης καπνογόνων, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργήσει μία τόσο αποπνικτική ατμόσφαιρα ώστε να προκαλέσει τη διακοπή της αναμέτρησης για αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι.
Τι προβλέπει λοιπόν ο πειθαρχικός κώδικας της UEFA για περιπτώσεις χρήσης καπνογόνων από τους οπαδούς στις εξέδρες; Συγκεκριμένα η αναφορά της συγκεκριμένης παράβασης αναφέρεται στο άρθρο 16, παράγραφος 2, που αφορά την τάξη και την ασφάλεια στους αγώνες της UEFA. Εκεί τονίζεται χαρακτηριστικά ότι: «Όλες οι Ομοσπονδίες και οι σύλλογοι είναι υπόλογοι για ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους των οπαδών τους και ίσως αποτελέσουν αντικείμενο πειθαρχικών κυρώσεων ακόμα κι αν αποδείξουν ότι δεν υπήρχε καμία αμέλεια σε σχέση με τη οργάνωση του αγώνα». Μάλιστα στο πεδίο "c" του άρθρου 16 της δεύτερης παραγράφου του πειθαρχικού κώδικα αναφέρεται ως παράβαση το «άναμμα καπνογόνων ή άλλων αντικειμένων». Ό,τι δηλαδή συνέβη στις κερκίδες του γηπέδου «Καραϊσκάκη».
Στο αμέσως επόμενο άρθρο, δηλαδή στο άρθρο 17 των οδηγιών, η UEFA καθορίζει τι διαδικασίες προβλέπονται σχετικά με τις παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τα περιστατικά της τάξης και τις ασφάλειας στα παιχνίδια των διοργανώσεων της UEFA. Εκεί η UEFA δεν ορίζει συγκεκριμένες ποινές για κάθε παράβαση, αλλά παραπέμπει στο πειθαρχικό σώμα της Ομοσπονδίας, το οποίο συνεδριάζει σε ένα χρονικό διάστημα και αποφασίζει για το ποια ποινή θα επιβληθεί κάθε φορά, ανάλογα με το περιστατικό. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 του άρθρου 17 τονίζεται ότι: «Το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο καθορίζει τον τύπο και την έκταση των πειθαρχικών μέτρων που θα επιβληθούν σύμφωνα με τα αντικειμενικά και τα υποκειμενικά στοιχεία της παράβασης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιβαρυντικές όσο και τις ελαφρυντικές περιστάσεις».
Η UEFA δηλαδή περιμένει κάθε φορά την εκτίμηση του κάθε γεγονότος από το πειθαρχικό της όργανο για την επιβολή των ποινών ανάλογα με την έκταση και το είδος του περιστατικού. Στις περιπτώσεις χρήσης καπνογόνων από οπαδούς η UEFA στο παρελθόν έχει επιβάλει στις ομάδες χρηματικά πρόστιμα, ωστόσο περιστατικό αντίστοιχο με αυτό στο Καραϊσκάκη, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση με συνέπεια τη διακοπή της αναμέτρησης σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έχει υπάρξει.
Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι η UEFA είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη χρήση καπνογόνων στις αναμετρήσεις της, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά κυρίως για την ποιότητα του προϊόντος σε σχέση με τις βαριές τηλεοπτικές συμφωνίες που έχουν κλείσει. Τα χρήματα που δαπανώνται από τα τηλεοπτικά κανάλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των διοργανώσεων στην UEFA, σε συνδυασμό με τα ποσά που ξοδεύουν οι πελάτες για τα συνδρομητικά πακέτα παρακολούθησης αναμετρήσεων της UEFA είναι τέτοια που κάνουν την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ιδιαίτερα αυστηρή ενάντια στη χρήση καπνογόνων.
Επιπλέον άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι η UEFA και όχι ο διαιτητής παίρνει την απόφαση κατοχύρωσης του παιχνιδιού σε περίπτωση οριστικής διακοπής της αναμέτρησης για οποιονδήποτε λόγο. Ο διαιτητής στα ματς της UEFA σε περίπτωση που διαταχθεί για οριστική διακοπή αναμέτρησης, συντάσσει το φύλλο του αγώνα με ό,τι συνέβη και εν συνεχεία η UEFA με το πειθαρχικό της όργανο κατόπιν συνεδρίασης παίρνει την απόφαση για την κατοχύρωση της αναμέτρησης ή την εκ νέου διεξαγωγή της για τον υπολειπόμενο χρόνο ή για ολόκληρο το χρονικό πλαίσιο αυτής.