Με τον «Δικέφαλο» στο στήθος... x2!

Από gazzetta.gr: Από τον «Ζαγόρ» στον Ίβιτς κι από τον «Κατσούρ» στο Λάζαρο, μόνο λίγοι δεν είναι οι παίκτες που φόρεσαν στο μέρος της καρδιάς και τους δύο «Δικεφάλους»!
Πηγή: gazzetta.gr
Με τον «Δικέφαλο» στο στήθος... x2!

Τους ξέρετε όλους;

Το ντέρμπι των «Δικεφάλων» το απόγευμα της Κυριακής σηματοδοτεί την επιστροφή του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στην Τούμπα, αυτή τη φορά με τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ. Καλή αφορμή για να ξεσκονίσουμε τα τεφτέρια μας και να μιλήσουμε για εκείνους τους ποδοσφαιριστές, που έχουν φορέσει τις φανέλες με τους δύο διαφορετικούς «Δικεφάλους» στο στήθος.

Οι παλιοί θυμούνται τον Αιμίλιο Θεοφανίδη, κεντρικός αμυντικός – βράχος, απροσπέλαστο δίδυμο με τον Αρίσταρχο Φουντουκίδη προς τα τέλη της δεκαετίας του '60. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του από Άρη Πτολεμαϊδας, ομάδα πρόγονο του σημερινού Εορδαϊκού, για να βρεθεί δύο σεζόν (1962-1963 και 1963-1964) στην ΑΕΚ πριν κάνει καριέρα με τον ΠΑΟΚ.

Ο Χαλκιδικιώτης στην καταγωγή Λάκης Στεργιούδας, φύλακας-άγγελος των κιτρινόμαυρων, κυρίως, γκολπόστ, αλλά και των ασπρόμαυρων στη δύση της καριέρας του, που το 1985 «σφραγίστηκε» με το δεύτερο πρωτάθλημα του «Δικεφάλου του Βορρά». Νωρίτερα, στα σπουδαία χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1977-78, 1978-79) και δύο κύπελλα (1977-78, 1982-83) με την ΑΕΚ.Η μεταγραφή του Βασίλη Βασιλάκου, το καλοκαίρι του 1987, ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις στον κόσμο του ΠΑΟΚ, που είχε αγαπήσει το δεκάρι από τον Αλμυρό Βόλου, πρωταθλητή με τον «Δικέφαλο του Βορρά» το 1985.

Ο Βασίλης Γεωργόπουλος, με καριέρα τεσσάρων ετών στην Τούμπα, αγωνίστηκε σε μόλις 2 παιχνίδια με την ΑΕΚ την σεζόν 1986-87.

Ακολούθησε μια φουρνιά καλών παικτών στα τέλη της δεκαετίας του '90, αρχές του 2000, που πήγαιναν από τον έναν στον άλλο «Δικέφαλο», μεταξύ αυτών κι ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2004, Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος μετά από 2,5 χρόνια στο Λέστερ και στην Πρέμιερ Λιγκ αποδέχθηκε την πρόταση του αείμνηστου Γιάννη Παθιακάκη και έγινε κάτοικος στα βόρεια προάστεια της Αθήνας, καθώς από τον ΠΑΟΚ (του Μπατατούδη) δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Κάτι περί PAOK International (!) του ψιθήρισαν, τότε, οι παράγοντες του «Δικεφάλου του Βορρά» κι ο «Ζαγόρ» είπε «ναι» στην ΑΕΚ δίχως δεύτερη σκέψη...

Κόσμος και κοσμάκης θα ανεβοκατέβαινε «Αθήνα – Θεσσαλονίκη» τα επόμενα χρόνια, παίκτες που σημάδεψαν με την παρουσία τους είτε τη μία ομάδα, είτε την άλλη, πρωταγωνιστές στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο ΟΑΚΑ, στη Φυλή (ενίοτε) και κλασικά στην Τούμπα.

Ο Βασίλης Μπορμπόκης, ας πούμε, αγαπημένο παιδί του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος μάλιστα αφού άφησε την ΑΕΚ και αγωνίστηκε για 2,5 χρόνια στον ΠΑΟΚ, επέστρεψε το 2002 και ξαναφόρεσε τα κιτρινόμαυρα! Υπάρχουν κι άλλοι, όπως π.χ. ο Παντελής Καφές, ο «κάπτεν» της ΑΕΚ, Ηλίας Ατματσίδης, ο Χρήστος Μαλαδένης, ο Πάρις Ζουμπούλης.

Μεταξύ αυτών και ξένοι, όπως ο Κόφι Αμπονσά, ο Ιφεάνι Ουντέζε και ο Εντίνιο. Ένας από τους παίκτες – ονόματα, μέλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2004, ο Κώστας Κατσουράνης ανηφόρισε στην Τούμπα τον χειμώνα του 2012, ανενεργός επί μήνες στον Παναθηναϊκό, αλλά σε λάθος εποχή για εκείνον.

Ο «Κατσούρ» φόρεσε τα ασπρόμαυρα δύο και κάτι χρόνια μετά την αποχώρηση από τον ΠΑΟΚ του αγαπημένου του Φερνάντο Σάντος, τον οποίο λάτρεψε, όπως κι άλλοι παίκτες, στην κοινή συμβίωσή τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Κώστας Κατσουράνης τα Χριστούγεννα του 2008, αν δεν κάνω λάθος, είχε μιλήσει σε... δόσεις από την Πορτογαλία, όντας παίκτης της Μπενφίκα, στον Αλέξη Σπυρόπουλο για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αδυναμία του: τον Φερνάντο Σάντος. Από τότε «έσταζε μέλι» ο «Κατσούρ» για τον Πορτογάλο προπονητή. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν στην ΑΕΚ το 2001. «Πάλι καλά που τον συνάντησα αυτόν τον άνθρωπο», είχε δηλώσει, τότε, στην «Ελευθεροτυπία».

«Μ' έμαθε τα βασικά, να παίζω τη θέση μου, μ' έμαθε τακτική, μ' έκανε κανονικό ποδοσφαιριστή. Ν' αντιλαμβάνομαι το αντικείμενο. Πριν από τον Φερνάντο Σάντος έπαιζα με το ταλέντο μου και με ό,τι είχα πάρει από τους προηγούμενους προπονητές».Εξαιτίας του Σάντος, αλλά και λόγω Ζαγοράκη, Βρύζα, Γεωργιάδη, Χαλκιά, ο Πατρινός ποδοσφαιριστής ήταν θαυμαστής του ΠΑΟΚ πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και γίνει εξαιτίας της αγάπης και της εκτίμησης που έτρεφε γι' αυτόν ο Ιβάν Σαββίδης, ένας από τους κοινούς ποδοσφαιριστές των δύο «Δικεφάλων».

Στη λίστα φυσικά υπάρχει σε εξέχουσα θέση το όνομα του σημερινού προπονητή του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς, ο οποίος ήρθε στα λημέρια μας για λογαριασμό της ΑΕΚ, έπαιξε για 2,5 σεζόν πριν πάρει το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη και καταλήξει, μέσω Άρη, τα τέσσερα τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του, να φοράει την ασπρόμαυρη φανέλα.

Ας τους απαριθμήσουμε, λοιπόν, έναν προς ένα με την ελπίδα ότι από τα... κιτάπια μας δεν λείπει κάποιος εξ αυτών: Θεοφανίδης, Στεργιούδας, Γεωργόπουλος, Πίττας, Βασιλάκος, Π. Κωνσταντινίδης, Ζαγοράκης, Ατματσίδης, Καφές, Οκκάς, Β. Μπορμπόκης, Μαλαδένης, Μάρκος, Μαχαιρίδης, Ουντέζε, Ναλιτζής, Αναστασάκος, Ζουμπούλης, Αμπονσά, Λάκης, Τσιρίλο, Βλ. Ίβιτς, Εντίνιο, Χριστοδουλόπουλος.

Είχε προηγηθεί πριν από την καθιέρωση της Α' Εθνικής κατηγορίας ο Γουίλιαμ Αρβανίτης (1938-46 ΠΑΟΚ, 1946-54 ΑΕΚ), ο Γιώργος Μουρατίδης (1947-51 ΠΑΟΚ, 1951-55 ΑΕΚ)

Διαβάστε ακόμη...