Πιο εύκολα «χαλάς», πιο δύσκολα δημιουργείς...
SHARE:
Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης του διαιτητή της αναμέτρησης, βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν την επιστροφή στις νίκες στο πρωτάθλημα, εμφανώς ανακουφισμένοι καθώς όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση έμοιαζε «ανοικτή» σε κάθε αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι της Ενωσης διαμαρτύρονταν για το ξεκίνημα της φάσης από την οποία προήλθε το γκολ, υποστηρίζοντας πως η μπάλα είχε περάσει την τελική γραμμή πριν από τη σέντρα του – μετέπειτα – σκόρερ και συνεπώς κακώς δόθηκε κόρνερ, στην εξέλιξη του οποίου κι όχι σε πρώτο χρόνο, έμελλε να προκύψει η στιγμή που ανέδειξε το νικητή.
Στη – σχεδόν – γεμάτη Τούμπα, ο Βλάνταν Ιβιτς παρέταξε την ενδεκάδα της προηγούμενης Κυριακής με μοναδική διαφοροποίηση την παρουσία του Κρέσπο στο κέντρο της άμυνας αντί του Βαρέλα. Η λογική του 4-3-3 με τον Τσίμιροτ σε πιο ελεύθερο ρόλο από τον Κάνιας παρέμεινε, όπως κι ο Σάκχοφ στη μεσαία γραμμή με τους Ροντρίγκεζ – Κάμπος στα άκρα.
Ο Βόσνιος μέσος, που στους τελευταίους δυο αγώνες αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες μεσοεπιθετικά, προφανώς για να ενισχύσει την ασθενή λειτουργία της ομάδας του, όταν σ' αυτήν δε βρίσκεται ο Μπίσεσβαρ, έδειξε μεν καλά στοιχεία και πάλι, ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να προκύψει κι η απαιτούμενη ουσία. Κι αυτό επειδή δεν υπήρχαν αρμονικές συνεργασίες από τα άκρα. Ούτε μεταξύ των ποδοσφαιριστών που τα πλαισιώνουν, δηλαδή Μάτος – Κάμπος και Λέοβατς – Ροντρίγκεζ, ούτε με ενδιάμεσο τον Σάκχοφ ή τον Τσίμιροτ.
Μια κεφαλιά του τελευταίου στο πρώτο μέρος, ένα φάουλ του Λέοβατς λίγο έξω από την περιοχή, από ένα σουτ των Ροντρίγκεζ και Μπίσεσβαρ (σ.σ. αντικατέστησε τον Σάκχοφ στο 63'), ένα τετ α τετ υπό γωνία του Ροντρίγκεζ με τον Ανέστη να του λέει «όχι» και μια κεφαλιά του Μάτος εντός περιοχής ήταν ότι πιο αξιόλογο έχει να θυμάται κανείς επιθετικά – πλην του γκολ φυσικά – από τον συγκεκριμένο αγώνα για τους γηπεδούχους. Στην αντίπερα όχθη αντίστοιχα, ένα πλασέ του Αλμέιδα πάνω στην κινήση χωρίς αντίπαλο μπροστά του στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, μια κεφαλιά του Λαμπρόπουλου εντός περιοχής του Γλύκου, οριζόντιο δοκάρι σε σουτ του Χριστοδουλόπουλου κι ένα δυνατό διαγώνιο σουτ εκτός περιοχής του Μάνταλου που έδιωξε με υπερένταση ο τερματοφύλακας του Π.Α.Ο.Κ. .
Διπλάσιες τελικές για την ομάδα του κ. Ιβιτς, παρόμοιος αριθμός κλεψιμάτων και λαθών, σαφής υπεροχή στα γεμίσματα, κυρίως λόγω της εισόδου του Περέιρα στο τελευταίο πεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας, παίρνοντας τη θέση του Αθανασιάδη. Γενικότερα μια ισορροπημένη εικόνα ανάμεσα στις δυο ομάδες, που είχαν ως σαφή προτεραιότητα την ασφάλεια στα μετόπισθεν και σύμφωνα με τα δεδομένα της η κάθε μια προσπάθησε να πάρει και τη νίκη. Για να το καταφέρει ο «Δικέφαλος» του Βορρά, έπρεπε να δημιουργήσει. Να έχει την ατομική ενέργεια που θα δημιουργήσει την ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα, να βρει το αριθμητικό πλεονέκτημα και να επιδείξει ευστοχία στην τελική προσπάθεια. Ο Μπίσεσβαρ προέρχονταν από ένα ενενηντάλεπτο αγώνα στο Κύπελλο την περασμένη Τετάρτη κι επιπλέον δεν ανήκει στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών που έχουν την ανασταλτική λειτουργία σε πρώτη προτεραιότητα.
Εξ ου κι η επιλογή του Σάκχοφ, που ναι μεν είναι από τους ελάχιστους της ομάδας που μπορούν και παίζουν την μπάλα με τη μια, έχει την πάσα στον κενό χώρο, αλλά δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά από την προσπάθεια που καταβάλλει στην κάλυψη χώρων και το μαρκάρισμα στον αντίπαλο. Κι εκτός αν ένας ποδοσφαιριστής είναι παγκόσμιας κλάσης, ποτέ δεν μπορεί μόνος του να κάνει τη διαφορά. Γιατί απαιτείται κι ανάλογη αντίληψη – ικανότητα από τους συμπαίκτες του. Για να βγει μια πάσα, κάποιος πρέπει να κάνει μια κίνηση. Ενας άλλος πρέπει να κάνει την αντίθετη για να τραβήξει αντιπάλους πάνω του κ.ο.κ. Μένοντας στον Ουκρανό, κατά μια έννοια είναι ελαφρώς μπερδεμένος στο ρόλο του, αν και γενικώς χτες ήταν σε κακή μέρα με πολλά λάθη και στις πάσες.
Αυτό που έπαθε την περασμένη Κυριακή στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Π.Α.Ο.Κ. κι έδειξε πως έμαθε χτες ήταν ο αποτελεσματικός περιορισμός του κινητήριου μοχλού της αντίπαλης ομάδας. Δεν το έκανε τόσο με τον Μιλιβόγεβιτς στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα εκεί, το έκανε όμως χτες με τον Μάνταλο, έχοντας και τον Τσίμιροτ και τον Ουκρανό να τον επιτηρούν στενά, αναγκάζοντας την Α.Ε.Κ. να βγαίνει στα πλάγια για ν' αναπτυχθεί. Κι εκεί το μοναδικό λάθος ήταν από τον Μάτος, που έδινε χώρο ειδικά στον Χριστοδουλόπουλο, αδυναμία που οδήγησε και στην καλύτερη φάση των φιλοξενούμενων με το δοκάρι.
Συνολικά κι αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει μόνον για τους «ασπρόμαυρους», το παιχνίδι των αντεπιθέσεων τον εξυπηρετεί αφάνταστα με τους ταχύτατους ποδοσφαιριστές που διαθέτει στις πτέρυγες. Εχει καλή αλληλοκάλυψη, αμύνεται αποτελεσματικά κι έχει τον τρόπο να βγει γοργά στον ελεύθερο χώρο και να απειλήσει. Οταν όμως καλείται να δημιουργήσει παιχνίδι απέναντι σε «κλειστές» άμυνες, εκεί υπάρχει πρόβλημα. Κι ειδικά στην περίπτωση του Π.Α.Ο.Κ. με την όλη συζήτηση που γίνεται για την επιθετική δυστοκία η πίεση έχει πολλαπλασιαστεί σημαντικά κάτι που δείχνει να επηρεάζει στις επιλογές των ποδοσφαιριστών στην τελική προσπάθεια εκβιάζοντας τις φάσεις και λαμβάνοντας επιλογές που προδίδουν άγχος.
Την ίδια στιγμή, ο εκάστοτε αντίπαλος γνωρίζει πλέον πως πιέζοντας ψηλά δημιουργεί πρόβλημα, καθώς η μπάλα κυκλοφορεί μεν μεταξύ των αμυντικών, πιθανόν να βγει η πρώτη πάσα σ' έναν εκ των μέσων, αλλά αν κλειστεί αποτελεσματικά αυτός, τότε το λάθος είναι κοντά κι η αντεπίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα, αφού έχουν ανέβει τουλάχιστον τέσσερις για να πιέσουν τους τρεις, είναι γεγονός. Το κακό για την ομάδα του κ. Ιβιτς, είναι πως ακόμη δεν έχει δείξει σιγουριά στο να «σπάει» αυτήν την πίεση και να εκμεταλλεύεται αυτή το κενό που – φυσιολογικά – δημιουργείται στο χώρο της μεσαίας γραμμής του εκάστοτε αντίπαλου, έχοντας αυτός εκεί το αριθμητικό πλεονέκτημα με δυο ακραίους, δυο μέσους, και την τριάδα της επίθεσης. Οπως και να 'χει, όσο το γκολ δεν έρχεται εύκολα, το ποδόσφαιρο κατοχής παραμένει ένας δυσεπίλυτος αγωνιστικός γρίφος για την τεχνική ηγεσία της ομάδας, που πασχίζει να τον λύσει μέσα από την καθημερινή δουλειά. Το αν θα τα καταφέρει-ουν ή όχι μόνον ο χρόνος θα το (απο)δείξει.
Και μέσα σε όλα αυτά υπήρξε κι ένα συμβάν πέραν πάσης λογικής στο 79΄ όταν ένα ναυτικό «αερόστατο» με πυρσό αντί να «φύγει» προς τον ουρανό, εκτοξεύτηκε με κατεύθυνση τον αγωνιστικό χώρο, προκαλώντας την προσωρινή διακοπή και τις καθολικές, εντονότατες αποδοκιμασίες όλων όσων βρίσκονταν στις κερκίδες του γηπέδου. Στον δεύτερο αγώνα μετά το άνοιγμα της θύρας 4 από την τιμωρία που της είχε επιβληθεί, σε μια χρονική στιγμή που τίποτα δεν είχε κριθεί, σ' έναν αγώνα δίχως υπερβολικές εντάσεις - είτε εντός είτε εκτός αγωνιστικού χώρου - συνέβη κάτι τόσο παράταιρο, καθώς θα μπορούσε να είχε πλήξει ποδοσφαιριστή είτε της μιας είτε της άλλης ομάδας, είτε κάποιον πέριξ του αγωνιστικού χώρου με συνέπειες που ούτε καν θέλει να σκέφτεται κανείς, καταδικάζοντας και τον εαυτό του για το υπόλοιπο της ζωής του.
Μια ενέργεια που στερείται λογικής και στερεί επιχειρήματα υπεράσπισης για όλα όσα συμβαίνουν σε άλλα γήπεδα. Γιατί δυστυχώς, σ' αυτές τις περιπτώσεις, στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνει η αντιπαραβολή. «Κι εκεί είχε γίνει το ένα, αλλού είχε γίνει το άλλο», επειδή όμως κανείς «δράστης» όλα αυτά τα χρόνια, σε κανένα γήπεδο δεν έχει βρεθεί προκειμένου να τιμωρηθεί παραδειγματικά, συμβαίνει και θαρρώ πως δύσκολα θα σταματήσει να συμβαίνει. Εστω και περιστασιακά. Μοναδική ελπίδα να μην υπάρχουν θύματα, ποτέ. Σχεδόν όλα διορθώνονται, εκτός από την απώλεια μιας ζωής κι ειδικά για το ... τίποτα. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. Ιβάν Σαββίδης, αντέδρασε και προανήγγειλε εξελίξεις. Ας μην είναι ο μόνος ...
Τα δύσκολα και κρίσιμα παιχνίδια για τον «Δικέφαλο» του Βορρά συνεχίζονται, καθώς την προσεχή Πέμπτη θα υποδεχτεί στο γήπεδό του την Καραμπάγκ, για την 4η αγωνιστική του Europa League. Είναι η ... στροφή της φάσης των ομίλων κι ως είθισται οι ομάδες που αναμετρήθηκαν την 3η τίθενται εκ νέου αντιμέτωπες αλλάζοντας πλέον έδρα. Μετά την ήττα με 2-0 στο Αζερμπαϊτζάν η νίκη μοιάζει μονόδρομος προκειμένου ο Π.Α.Ο.Κ. ν' ανακτήσει το προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης. Καλή εβδομάδα σε όλους, καλή δύναμη και καλή συνέχεια ...