Η επιτροπή εξομάλυνσης αντιμέτωπη με πρόωρη ανωμαλία
SHARE:
Εδώ και λίγες ημέρες, η ΕΠΟ και εν γένει το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο, η οποία βάσει όσων εξαγγέλλονται αλλά και όσων προσδοκώνται αναμένεται να οδηγήσει σε νέα εποχή.
Η FIFA με επιστολή που έστειλε την περασμένη Τρίτη στην ΕΠΟ προσδιόρισε τις στοχεύσεις και τον χρόνο ζωής της επιτροπής: «Η εντολή διοίκησης της προσωρινής διοικούσας επιτροπής θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. Οι αρμοδιότητές της θα είναι η διαχείριση των ημερήσιων θεμάτων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η αναθεώρηση σχετικών κανονισμών, εάν αυτό θεωρείται απαραίτητο, με σκοπό την εναρμόνισή τους στα πρότυπα της FIFA, η συνέχιση των συζητήσεων με τις αθλητικές αρχές αναφορικά με την τροποποίηση των εθνικών νόμων σε στενή συνεργασία με τη FIFA και την UEFA και να διοργανώσει την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2017».
Την περασμένη Πέμπτη, ο πρώην πλέον υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος υπήρξε υπέρμαχος της συγκεκριμένης εξέλιξης, προχώρησε σε τροπολογία νομιμοποίησης της προσωρινής διοίκησης της ΕΠΟ κατά παρέκκλιση της αθλητικής νομοθεσίας και του καταστατικού της, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να λειτουργεί και να συναλλάσσεται με το Δημόσιο και με ιδιώτες.
«Η διαδικασία η οποία ξεκινά σήμερα (σ.σ.: την περασμένη Πέμπτη) μπορεί να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς απόλυτης διαφθοράς και σήψης, το οποίο υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά εμείς έχουμε συναίσθηση ότι είναι μια διαδικασία η οποία ξεκινά, πρέπει να την παρακολουθούμε και πρέπει όλοι με καλή πίστη να βοηθήσουμε το έργο της επιτροπής», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κοντονής, στην τελευταία του παρουσία ως υφυπουργού Αθλητισμού.
Ομως, το έργο της επιτροπής για την αναμόρφωση της ΕΠΟ δεν θα είναι εύκολο. Το πρώτο που καλείται εκ των πραγμάτων να διορθώσει η νέα διοίκηση είναι η διαιτησία, η οποία αποτελεί το πεδίο των εντονότερων διαμαρτυριών και των σφοδρότερων αντιπαραθέσεων. Τα «κλειδιά» της διαιτησίας δόθηκαν στο, κατά κοινή ομολογία, πιο αποδεκτό πρόσωπο για να ηγηθεί, που δεν είναι άλλο από τον Γιώργο Μπίκα, ο οποίος, το πρωί του Σαββάτου, μαζί με τα άλλα δύο μέλη της ΚΕΔ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους λόγω της εκφοβιστικού τύπου επίσκεψης δύο αγνώστων –μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευτής– στην οικία του Γ. Τσαχειλίδη.
Στόχοι του Γ. Μπίκα ήταν: α) Η επιλογή συνεργατών του, β) η αλλαγή των πινάκων διαιτητών που καταρτίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο από την προηγούμενη έκπτωτη διοίκηση, κατά πολλούς, υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων και η οποία (η αλλαγή πινάκων) θα γίνει μετά τις 9 Νοεμβρίου και γ) η απρόσκοπτη λειτουργία της επιτροπής σε σχέση με τυχόν παρεμβάσεις.
Εκτός αυτών, ο κανονισμός διαιτησίας θα αναθεωρηθεί με βάση τα διεθνή πρότυπα. Το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους κανονισμούς της ΕΠΟ (ΚΑΠ, πειθαρχικός κώδικας κ.ά.), εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.
Το δεύτερο που θα επιχειρηθεί είναι οι αλλαγές στο καταστατικό. Οι «ήπιες αλλαγές» ενδεχομένως να είναι εύκολο να περάσουν. Ομως η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα αποτελεί την «καυτή πατάτα» αλλά και casus belli για τις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Σε αντίθεση με τις αλλαγές στους κανονισμούς, οι αλλαγές στο καταστατικό πρέπει να ψηφιστούν από τη Γ.Σ., η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των Ενώσεων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να διαταραχθεί το σημερινό στάτους εφόσον πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση της δύναμης και της επιρροής τους.
Το τρίτο θέμα θα είναι η συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού σχετικά με τις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου, το οποίο από την περασμένη Δευτέρα έχει τεθεί σε διαβούλευση. Υπάρχουν διατάξεις για το εκλογικό σύστημα, τη διαιτησία κ.ά. που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο διαφωνιών. Μετά τη μετακίνηση του Στ. Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τη διαπραγμάτευση θα αναλάβει ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης.
Τέλος, στόχος της επιτροπής είναι η «εργασιακή ειρήνη» εντός της ομοσπονδίας αλλά και το ήρεμο κλίμα στο ποδόσφαιρο, κυρίως από τις ΠΑΕ.