Ο γίγαντας επιστρέφει
SHARE:
Αυτή την ομάδα θα προσπαθήσει να κοιτάξει στα μάτια ο ΠΑΟΚ...
Ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα πρωτοσέλιδα της πάντα ευρηματικής Marca. Ένα από αυτά που έμειναν στην ιστορία. Η κληρωτίδα στην Νιόν είχε σκαρώσει μία μικρή πλακίτσα στην Σάλκε και την έστελνε τον Φλεβάρη του 2015 για δεύτερη συνεχόμενη μάλιστα χρονιά πάνω στα δόντια της Ρεάλ Μαδρίτης για την φάση των «16» του Champions League.
Ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα, η «βασίλισσα» ήταν αμείλικτη στο ραντεβού της με τους Γερμανούς (6-1, 3-1) και η Marca αποφάσισε με τον δικό της τρόπο να επενδύσει πάνω στον γερμανικό φόβο.
Με το θαυματουργό Photoshop δημιούργησαν έναν Κριστιάνο Ρονάλντο τεραστίων διαστάσεων, τον οποίο προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δέσουν μια ενδεκάδα παικτών της Σάλκε με διαστάσεις νάνων. Ο τίτλος δεν άφηνε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Ο γίγαντας επιστρέφει.
Αυτή η ρημάδα η κληρωτίδα της Νιόν λατρεύει κάτι τέτοια αστειάκια. Τρελαίνεται να φέρνει ξανά κοντά ζευγάρια με ανοιχτούς λογαριασμούς. Τρία (και κάτι) χρόνια μετά το οδυνηρό συναπάντημα του με τους Γερμανούς στα πλέι-οφ του Champions League, ο ΠΑΟΚ βρίσκει ξανά στον δρόμο του την Σάλκε. Με άλλα λόγια; Ο γίγαντας επιστρέφει στο μονοπάτι του Δικεφάλου του Βορρά.
Ο ευκολότερος τρόπος να λαθέψεις και να «ζυγίσεις» λάθος την ομάδα του Γκέλσενκιρχεν είναι να ρίξεις μόνο μία ματιά στην βαθμολογία της Bundesliga, όπου η Σάλκε βρίσκεται σήμερα στην 11η θέση, αποτέλεσμα μίας απίστευτης επιδημίας τραυματισμών, που ως επί το πλείστον έπληξαν την γραμμή κρούσης της.
Πίσω από αυτή την αποτυχημένη σεζόν εντός συνόρων κρύβεται ένα κολοσσιαίο για τα ελληνικά δεδομένα μέγεθος, που θα έπρεπε να προκαλεί δέος. Το επίσημο ranking της UEFA για την τελευταία πενταετία τοποθετεί την Σάλκε στην 15η θέση, μπροστά από ευρωπαϊκούς κολοσσούς, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Ίντερ, η Μίλαν και πολλές άλλες.
Μπορεί το τελευταίο από τα 7 της πρωταθλήματα να χρονολογείται πίσω στο μακρινό 1598, αλλά η οπαδική της διείσδυση είναι εντυπωσιακή, αφού σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2016 ο σύλλογος αριθμεί 144.761 ταμειακά τακτοποιημένα μέλη, αριθμός που την φέρνει στην τέταρτη θέση στον κόσμο!
Η σημαντικότερη όμως διαφορά του γερμανικού συλλόγου με τον ΠΑΟΚ (αλλά και με κάθε άλλη ομάδα) βρίσκεται στο ζουμί. Στο οικονομικό.
Μετά από πολλές οικονομικές περιπέτειες, που την έφεραν στο φάσμα της χρεοκοπίας στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Σάλκε εδώ και χρόνια έχει μηδενικά χρέη και εμφανίζει συνεχώς χρονιές με θετικές χρήσεις.
Οι «βασιλικοί μπλε» έκλεισαν το τελευταίο οικονομικό έτος με έσοδα ρεκόρ ύψους 264,5 εκατομμυρίων ευρώ (άνοδος κοντά στο 20%) και καθαρά κέρδη 22.5 ευρώ!
Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο οικονομικό περιοδικό Forbes την αξιολογεί στα 580 εκατομμύρια ευρώ, που την κάνουν το 14ο πιο πολύτιμο ποδοσφαιρικό brand παγκοσμίως, κάτι που έχει εξήγηση.
Από το 2006 απολαμβάνει την προστατευτική αγκαλιά του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα που λέγεται Gazprom, που έχει απογειώσει την οικονομική ασφάλεια του συλλόγου με χορηγικές συμφωνίες που προκαλούν ίλιγγο. Η πιο πρόσφατη υπογράφτηκε πριν από μερικές εβδομάδες και προβλέπει 125 εκατομμύρια ευρώ (!) για πενταετή διαφήμιση στην φανέλα από το 2017 μέχρι το 2022!
Υπολογίζεται πως στα 9 χρόνια της συνεργασίας της Gazprom με την Σάλκε, πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει στα ταμεία του γερμανικού συλλόγου, σε μία συμφωνία με βαθύτερες αιτιολογίες από το ποδόσφαιρο που επικυρώθηκε στην Μόσχα, παρουσία του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Μα, πέρα από τον ενεργειακό ρωσικό γίγαντα, η Σάλκε έχει καταφέρει να συνάψει συνεργασίας με διάφορες εταιρίες κολοσσούς που της εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερο κύρος, όπως η Coca-Cola, η Adidas, η κινέζικη εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei, η επίσης κινέζικη εταιρία ηλεκτρονικών Hisense, αλλά και εγχώρια θηρία όπως η Volksawagen και η Ergo Insurance Group.
Παρά την οικονομική της ευρωστία από τις χορηγίες, η Σάλκε δεν σταμάτησε ποτέ να αυτοχρηματοδοτείται. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να βάλει στα ταμεία της κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις των Γιούλιαν Ντράξλερ (43 εκατομμύρια ευρώ) και Λιρόι Σανέ (50 εκατομμύρια ευρώ), δύο παικτών που προήλθαν από τις εντυπωσιακά παραγωγικές της ακαδημίες, ενώ την μία φορά που αποφάσισε να αλλάξει πολιτική και να τα χώσει χοντρά για ένα παίκτη, μετάνιωσε. Ο Μπριλ Εμπολό που έσπασε το ρεκόρ μεταγραφής (22,5 εκατομμύρια ευρώ από την Βασιλεία) έσπασε τον αστράγαλο του, κάτι που σημαίνει ότι η απόσβεση θα αργήσει να έρθει.
Η επιβλητική και πολυτελή Veltins Arena των 62.271, είναι sold-out στα περισσότερα ματς, αφού φέτος ο γερμανικός σύλλογος κατάφερε να πουλήσει «μόλις» 43.935 διαρκείας, με χιλιάδες οπαδούς της να εγγράφονται και φέτος σε λίστες αναμονής για την επόμενη σεζόν.
Οι συγκρίσεις με τον ΠΑΟΚ, αλλά και με όλο το ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα τρομάζουν από όποια πλευρά κι αν προσεγγίσει κανείς το θέμα. Ο γίγαντας που λέγεται Σάλκε. Άραγε στον ΠΑΟΚ έχουν διαβάσει την βιβλική ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ;