Σοβαρό θέμα τήρησης της νομιμότητας εγείρεται όσον αφορά τη χρήση των καμερών στο γήπεδο Καραϊσκάκη
SHARE:
Η ΠΑΕ ΟΣΦΠ που απάντησε ότι το υλικό από τις κάμερες που αφορά στον ημιτελικό κυπέλλου ΟΣΦΠ – ΑΕΚ σβήστηκε, στην ουσία παραβιάζει το άρθρο 2 παρ. 9 του «νόμου Κοντονή» που αναφέρει ότι «τα δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία των καμερών και, ιδίως, το υλικό των βιντεοσκοπήσεων και των εν γένει καταγραφών με τα ηλεκτρονικά μέσα των άρθρων, αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία που λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη στο πλαίσιο της ποινικής και της διοικητικής διαδικασίας που διενεργούνται σχετικά με πράξεις βίας και άλλες αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη αθλητικών εκδηλώσεων».
Επομένως ο ΟΣΦΠ, που κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι δεν συνέβη τίποτα στα αποδυτήρια, σβήνει ένα υλικό που δεν του ανήκει, δυσκολεύοντας το έργο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν κρατήθηκε το υλικό, όταν 10 λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα οι άνθρωποι των «Ερυθρόλευκων» είπαν ότι χτυπήθηκαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας και το βίντεο θ' αποδείκνυε αν πράγματι συνέβη αυτό.
Σύμφωνα δε με την αρ. 2, παρ 11 του ίδιου νόμου, από την ΠΑΕ που αγωνίζεται σε γήπεδο στο οποίο δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων «ανακαλείται άμεσα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το πιστοποιητικό που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 77Α του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει».
Στην περίπτωση του ΟΣΦΠ υπάρχουν κάμερες, αλλά η χρήση τους στο Καραϊσκάκη καταστρατηγεί το νόμο, άρα στην ουσία οι κάμερες υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν όπως προβλέπεται. Μάλιστα, στην τοποθέτηση του διευθυντή επικοινωνίας της ομάδας, του Κώστα Καραπαπά, για το όσα συνέβησαν στο γήπεδο αποφεύγεται τεχνηέντως να γίνει λόγος για την ουσία- ν' απαντηθεί, δηλαδή, τι έγινε με τις πραγματικές κάμερες: αυτές που είναι στ' αποδυτήρια και στη φυσούνα, ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός παρανομεί στο όλο θέμα.
Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση που έχει ισχύ νόμου αναφέρει ότι «η χρήση, και η λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει τις υποχρεώσεις του υπεύθυνου επεξεργασίας, σύμφωνα με το Ν. 2472/1997».
Στη συνέχεια αναφέρει ότι «τα δεδομένα, τα οποία έχουν καταγραφεί, αποθηκευτεί, και αναπαραχθεί με οποιοδήποτε τρόπο, τηρούνται και φυλάσσονται από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση, σε ειδικά προς τούτο διαμορφωμένο και φυλασσόμενο χώρο. Στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ενδείξεις βίας και αξιόποινων πράξεων, τα αποθηκευμένα δεδομένα διαβιβάζονται από το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα στο οικείο πειθαρχικό όργανο και, με τη σχετική δικογραφία, ως προανακριτικό υλικό, στην αρμόδια Εισαγγελική ή Ανακριτική Αρχή, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και ειδικότερα την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Ν. 4326/2015.
Επομένως, μα βάση τα παραπάνω, τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και η αστυνομία θα πρέπει να πάρουν θέση σχετικά με την τήρηση του νόμου για τις κάμερες στα γήπεδα στην περίπτωση του ΟΣΦΠ.