«Στο Champions League οι ομάδες δεν… ματώνουν οικονομικά»
SHARE:
Ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης τόνισε πως στις ομάδες που συμμετέχουν, παρέχονται ιδανικές συνθήκες και μάλιστα καλύπτονται διάφορες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται η οικονομική... αφαίμαξή τους.
Από 'κει και πέρα, ο Έλληνας παράγοντας τόνισε πως η θητεία του στο ποδόσφαιρο της χώρας μας, αλλά και στην ΟΥΕΦΑ, ήταν ένα μεγάλο «σχολείο» για εκείνον, ενώ παράλληλα αποκάλυψε τη χαώδη οικονομική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις διασυλλογικές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου με αυτές του μπάσκετ.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πατρίκ Κομνηνός στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στην εκπομπή «Αποκάλυψη Τώρα»:
Για την ανάπτυξη του Basketball Champions League: «Είμαι της άποψης ότι αν δουλέψει κάποιος μεθοδικά, διασφαλίζει ένα αντίστοιχο επίπεδο σε μία διοργάνωση. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Είναι ένας μαραθώνιος που έχουμε κάνει. Ευελπιστούμε με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσει τη θέση που αρμόζει στο Basketball Champions League. Είναι δουλειά, η οποία έχει χτιστεί με βάσεις που ανταποκρίνονται σε κάποιες αξίες και σιγά σιγά οι ομάδες τις αντιλαμβάνονται. Βλέπουν την προσοχή που δείχνουμε στα εθνικά πρωταθλήματα και προσελκύουμε τις ομάδες που είναι ψηλά στη βαθμολογία. Κανείς δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στη διοργάνωση. Είμαστε της άποψης, ότι τα παιχνίδια κρίνονται στον αγωνιστικό χώρο και ο καλύτερος μπορεί να προσδοκά σε μία συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση».
Για το αν το Basketball Champions League μπορεί να γίνει η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση: «Δεν μας αρέσει να κάνουμε σύγκριση. Προφανώς η Ευρωλίγκα με τη 15ετή παρουσία της, έχει χτίσει μία αξιόλογη διαφορά και είναι ο φάρος. Δεν υπάρχουν μετρήσιμα μεγέθη. Βλέπουμε το επίπεδο και τον αριθμό των πρωταθλητών. Βλέπουμε τις παροχές και το επίπεδο της διοργάνωσης. Βλέπουμε το πλαίσιο που χτίζει και θεωρούμε ότι είμαστε η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση. Έχουμε χρόνο ακόμη για να φτάσουμε την Ευρωλίγκα και κάτι τέτοιο σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να το χτίσουμε».
Για τα έσοδα στο Basketball Champions League: «Για εμάς υπάρχει ένα βασικό μοντέλο. Ότι οι ομάδες δεν πρέπει να... ματώσουν οικονομικά με τη συμμετοχή τους. Υπάρχουν ομάδες που δαπανούν υπέρογκα ποσά, κάτι που συμβαίνει στην Ευρωλίγκα και εάν δεν πάνε καλά τότε έχουν προβλήματα. Εμείς έχουμε δύο βασικές αρχές. Πρώτον, παρέχουμε ένα περιβάλλον που δεν θα επωμιστούν κάποια έξοδα. Τηλεοπτική κάλυψη, στήσιμο γηπέδων και διαιτησίας. Μοιράζουμε 3,5 εκατ. στις ομάδες, με τον νικητή να παίρνει 1 εκατ. ευρώ. Ευελπιστούμε μία ομάδα να καλύψει ένα ποσοστό 15-20% του μπάτζετ της. Αυτό δεν συμβαίνει στην ευρωλίγκα, με αποτέλεσμα εκεί οι ομάδες να μην μπορούν να υποστηρίξουν τους προϋπολογισμούς τους. Φέτος, πολλές ομάδες επέστρεψαν σε εμάς, καθώς ήταν ικανοποιημένες από πέρυσι».
Για την επιστροφή στη διοργάνωση των περισσότερων ομάδων που ήταν και πέρυσι: «Ισχύει αυτό, με εξαίρεση την Παρτίζαν που επέλεξε το Eurocup. Όλες που αγωνίστηκαν πέρυσι και φέτος είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, επέστρεψαν. Εμείς κοιτάμε τα αποτελέσματα των εθνικών πρωταθλημάτων και ομάδες που έχουν υψηλές θέσεις στα πρωταθλήματά τους. Έτσι, ενισχύονται τα εθνικά πρωταθλήματα και έτσι μπορούμε να το στηρίξουμε».
Για τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων και τα έσοδά τους στη διοργάνωση: «Στις διοργανώσεις μέχρι πρότινος, οι ομάδες είχαν υποχρεώσεις περισσότερες από τα έσοδά τους. Αυτό δεν ισχύει σε εμάς, γιατί όλα αυτά τα αναλαμβάνουμε κεντρικά και εξασφαλίζουμε σε κάθε ομάδα έναν μίνιμουμ ποσό 50.000 ευρώ για τη συμμετοχή του αι αυτό αυξάνεται όσο προχωράει. Ο νικητής παίρνει 1 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος 400.000 ευρώ κ.ο.κ. Το τελικό ποσό εξαρτάται από την τελική θέση, αλλά πλέον οι ομάδες δεν έχουν έξτρα έξοδα».
Για τη FIBA που αλλάζει και τη δική του μετακίνηση εκεί: «Η προσωπική μου μετεγγραφή, ήταν μία μεγάλη πρόκληση που ανέλαβα. Η ΟΥΕΦΑ είναι ένα μεγάλο σχολείο που ήμουν πέντε χρόνια. Πολλά από τα μαθήματα και τις παραστάσεις προσπαθώ να τις εφαρμόσω. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα, δεν σου δίνεται συνέχεια μία ευκαιρία να στήσεις μία διοργάνωση από την αρχή. Από την άλλη, η ΦΙΜΠΑ συνειδητοποίησε πως εδώ και 17 χρόνια απέχει από τα διασυλλογικά και έτσι ήθελε πρόσωπα τα οποία δεν είχαν σχέση με το παρελθόν και οι ομάδες το εκτίμησαν αυτό. Αυτό που προσπαθούμε να φέρουμε στο προσκήνιο είναι μία πιο τεχνοκρατική αντιμετώπιση, πάντα στην υπηρεσία των ομάδων και όχι να τις τιμωρήσουμε. Να τους δώσουμε κίνητρα, εφόδια, γνώσεις και εμπειρίες για να βελτιωθούν. Νομίζω ότι βλέπουν και αυτές ένα περιβάλλον που τους σέβεται και τους βοηθάει και τους προστατεύει και δεν τους τιμωρεί».
Για την εμπειρία του από το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τεράστια εμπειρία για μένα. Έχοντας περάσει από τις τάξεις και τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, δύσκολα συναντάς προβλήματα δυσεπίλυτα αλλού. Αυτό λέμε και με τον φίλο μου Θεόδωρο Θεοδωρίδη που διαπρέπει στην ΟΥΕΦΑ. Ότι, οι εμπειρίες που είχαμε, είναι τεράστια διδάγματα. Οπότε ό,τι βρούμε μπροστά μας, δεν μας εκπλήσσει. Αυτό μας δίνει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους».
Για το αν παρακολουθεί ελληνικό ποδόσφαιρο: «Παρακολουθούσα και παρακολουθώ όλα τα αθλήματα. Θλίβομαι καμιά φορά με αυτά που βλέπω και ακούω, αλλά θέλει γενναίες αποφάσεις για να γυρίσει σε μία θετική σελίδα.
Για το αν θα επέστρεφε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τις φήμες που ακούγονταν περί επιστροφής του: «Υπήρξαν αυτά, αλλά κάνοντας μία απόφαση ζωής, δηλαδή να μετακομίσω στο εξωτερικό, ήταν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Θέλοντας να χτίσω ένα όνομα στην διεθνή αγορά, απαιτούσε δουλειά και μόχθο. Τίποτα στο εξωτερικό δεν δίνεται, αλλά κερδίζεται. Αυτό προσπαθώ να πετύχω εδώ και έξι χρόνια».
Για να καταλήξει: «Αξίζει μία αναφορά στο τέλος. Προερχόμενος από την ΟΥΕΦΑ, εκεί διοργανώναμε δύο διοργανώσεις με έναν κύκλο εργασιών 3,2 δις ετησίως. Ο αντίστοιχος στο μπάσκετ συμπεριλαμβανομένων όλων των διοργανώσεων ακόμη και της Ευρωλίγκας, δεν πλησιάζει τα 50 εκατ. ευρώ. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς για τι χαώδη διαφορά μιλάμε. Όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για μία τεράστια ανομοιομορφία. Το μπάσκετ έχει τις επιτυχίες, αλλά έχει χάσει πολλές ευκαιρίες να αναπτυχθεί υγιώς. Με εξαίρεση τις 11 ομάδες που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο, καμία άλλη δεν ξέρει που θα παίζει του χρόνου. Αυτό δεν βοηθάει πουθενά. Όλα αυτά η ΟΥΕΦΑ τα έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε κάποια στιγμή, να μπορέσαμε να ανοίξουμε τον διάλογο προς όφελος του μπάσκετ».