«Έμφαση στη σωστή προετοιμασία και αποκατάσταση»
SHARE:
Ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι έτοιμος για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς στις 27 Ιουλίου με τον Ολιμπίκ Ντόνετσκ, όμως οι παίκτες έχουν μπροστά τους έναν αγωνιστικό «Γολγοθά» καθώς θα πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στις τρεις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει η ομάδα, μέχρι το τέλος. Το βασικό είναι να μην «κλατάρουν», να έχουν «φρεσκάδα» στις κινήσεις τους να αντέξουν για να πετύχουν τους στόχους.
Τέσσερις συνεργάτες του Στανόγεβιτς, ο Βαντιμίρ Τσεπσάνοβιτς, ο Μανώλης Παπακώστας, ο Γιώργος Ζιώγας και ο Κυριάκος Τσιτιρίδης, εξήγησαν από τον τομέα τους, τι ακριβώς συμβαίνει με την προετοιμασία των παικτών.
Ο στενός συνεργάτης του Στανόγεβιτς, ο Βαντιμίρ Τσεπσάνοβιτς αναφέρθηκε στην προεργασία που κάνει το τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ και στον τρόπο δουλειάς που γίνεται, προκειμένου να έρθει το κατάλληλο αποτέλεσμα.
Αρχικά ο Τσεπσάνοβιτς μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, υποστήριξε: «Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο σωματείο. Όταν ήρθαμε εδώ, είδαμε παιχνίδια της ομάδας από την περσινή σεζόν, στη συνέχεια κάναμε τα πλάνα μας για την προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα. Εχουμε πλάνο, έχουμε πρόγραμμα για τη φυσική κατάσταση, όλα γίνονται σε συνεννόηση με τον κ. Στανόγεβιτς. Το πρόγραμμα κάθε προπόνησης, όπως βλέπετε είναι σημαντικό, καθώς αρκετοί παίκτες είχαν πολλά παιχνίδια από την περασμένη σεζόν κάτι που έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας. Μας περιμένει μια μεγάλη σεζόν με πολλά παιχνίδια και πρέπει να προετοιμάσουμε κατάλληλα τους παίκτες.
Εχουμε τα πρώτα τεστ στη διάθεσή μας και βλέπουμε τα αποτελέσματα των παικτών και κυρίως των διεθνών που είχαν περισσότερα ματς στα πόδια τους. Είμαστε προσεκτικοί με τον κάθε παίκτη. Ελέγχουμε τα πάντα στις μετρήσεις. Αν κάνουμε μία πολύ δυνατή προπόνηση, αποφασίζουμε ανάλογα για το επόμενο πρόγραμμα, ειδικά όταν ακολουθεί επίσημο παιχνίδι. Εχουμε βοήθεια από τους συνεργάτες μας ώστε να ελέγχουμε και να προσαρμόζουμε βήμα με βήμα την πρόοδο των παικτών.
Στα φιλικά παιχνίδια για παράδειγμα μοιράσαμε τον χρόνο συμμετοχής των παικτών για να μην επιβαρυνθούν και από τη σκληρή προετοιμασία, Όλα είναι υπό έλεγχο. Ο στόχος μας είναι στο πρώτο παιχνίδι να είμαστε απόλυτα έτοιμοι». Ο συνεργατης του Στανόγεβιτς όταν ρωτήθηκε, αν οι παίκτες είχαν πάρει ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης για να το εφαρμόσουν στις διακοπές τους, απάντησε ως εξής: «Οι παίκτες δεν είχαν πάρει κάποιο πρόγραμμα στις διακοπές τους από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω».
Τσιτιρίδης: «Αυτή είναι η ανάλυση του Vis Track»
Ο αναλυτής του Vis Track Κυριάκος Τσιτιρίδης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το τεχνικό επιτελείο καταγράφει τις επιδόσεις των παικτών στους εντός έδρας (κυρίως) αγώνες του ΠΑΟΚ. Και ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Εμείς αναλαμβάνουμε την καταγραφή και την κάλυψη από το βίντεο της κάθε προπόνησης αλλά και των επίσημων αγώνων της ομάδας. Όλα αυτά τα στοιχεία τα δίνουμε στον προπονητή, ο οποίος αρχικά τα μελετά με τους υπόλοιπους συνεργάτες του και στην συνέχεια τα δείχνει στους παίκτες. Τραβάμε το βίντεο πανοραμικά και το δείχνουμε σε όλους. Με την εφαρμογή του Vis Track, την οποία χρησιμοποιούμε στον ΠΑΟΚ, βλέπουμε πόσα χιλιόμετρα έτρεξε ο κάθε παίκτης, πόσο χώρο κάλυψε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όταν μία ομάδα έχει την κατοχή της μπάλας, όπως κυρίως κάνει ο ΠΑΟΚ, οι παίκτες του κάνουν συγκεκριμένα χιλιόμετρα. Κυρίως, τα περισσότερα, τα καλύπτουν οι ακραίοι, όπως οι Μάτος και Λέοβατς που έχουν περισσότερο χώρο για να κινηθούν. Οι χαφ για παράδειγμα, ή ακόμη και οι κεντρικοί αμυντικοί έχουν περιορισμένο χώρο δράσης και για αυτόν τον λόγο δεν τρέχουν πολλά χιλιόμετρα. Οι παίκτες των ομάδων που αμύνονται περισσότερο, έχουν την δυνατότητα όταν βγουν στην αντεπίθεση, να τρέξουν περισσότερα χιλιόμετρα. Πάντως, συνοψίζοντας, ο προπονητής έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις κινήσεις των παικτών μέσα στο γήπεδο».
Παπακώστας: «Η πρόληψη και η αποκατάσταση»
Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του ΠΑΟΚ, Μανώλης Παπακώστας μίλησε για τους τραυματισμούς και την αποκατάσταση των παικτών. Και ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να ομαδοποιήσουμε τα θέματα που αφορούν τους παίκτες. Το ένα αφορά τις μικροενοχλήσεις και τους μικροτραυματισμούς των ποδοσφαιριστών και το άλλο, είναι να έχουμε δει από τα τεστ σε ποιο βαθμό είναι επιβαρρυμένοι ορισμένοι παίκτες και πότε υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος για τραυματισμό. Η φιλοσοφία είναι να προλαμβάνουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις. Μέσα από τις μετρήσεις που κάνουμε, βλέπουμε εάν ένας παίκτης είναι επιβαρρυμένος ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση αποφασίζουμε και κάνουμε μία αποφόρτιση στον ποδοσφαιριστή ή απλά τροποποιούμε το πρόγραμμα για να προλάβουμε το κακό και να μην έχουμε κάτι μεγαλύτερο. Πάντα σε συνεννόηση με τον προπονητή εφαρμόζουμε αυτό το πλάνο.
Αυτό που μπορώ να πω για την περσινή σεζόν σε ότι αφορά τις προπονήσεις, είναι πως ο προηγούμενος προπονητής μας, ο κ. Ιβιτς επέμεινε πολύ στην αποκατάσταση και την ατομική βελτίωση του κάθε παίκτη. Οι θλάσεις σε σύγκριση με την προπερσινή σεζόν εξαλείφθηκαν, κυρίως διότι δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση.
Αναλύοντας την περσινή περίοδο, η βασική παρατήρηση που μπορώ να κάνω, είναι πως οι παίκτες είχαν μικρό χρονικό διάστημα ξεκούρασης. Είχαμε ταχύτατη επανένταξη και δεν είχαμε υποτροπές. Τα μικροπροβλήματα λύθηκαν άμεσα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε δεν είναι αφορά μόνο την χρήση των μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει ο σύλλογος, αλλά και την έξτρα δουλειά που πρέπει να κάνουν οι παίκτες με τις διατάσεις, τις ασκήσεις, την έξτρα προθέρμανση πριν αρχίσει η βασική προθέρμανση.
Έχουμε τις μετρήσεις, συζητάμε τα αποτελέσματα με το προπονητικό επιτελείο και βαδίζουμε βήμα προς βήμα.
Επιπλέον θα αναφέρω πως ο χρόνος επιστροφής ενός παίκτη μετά από ένα τραυματισμό είναι σημαντικός,. Η φιλοσοφία και είναι παγκοσμίως τεκμηριωμένη, είναι πως δεν υπάρχουν μαγικά μηχανήματα και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μαγική δουλειά. Η άμεση επιστροφή του Πρίγιοβιτς για παράδειγμα, δεν είχε να κάνει με την χρήση του μηχανήματος αποκατάστασης, αλλά με την δουλειά που έγινε και απο τον ίδιο τον παίκτη".
Ζιώγας: «Εχουμε τον λιγότερο χρόνο προετοιμασίας»
Ο εργοφυσιολόγος του Δικεφάλου, Γιώργος Ζιώγας είπε από την πλευρά του τα εξής: «Ο ΠΑΟΚ είναι μία από τις ελάχιστες ομάδες σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές που ξεκινά τόσο νωρίς την προετοιμασία του. Ουσιαστικά οι παίκτες μας έχουν μόνο τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας, το οποίο δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι παίκτες που ήρθαν στον ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, είχαν αγωνιστεί σε 25 παιχνίδια μέσο όρο κάθε σεζόν και στον ΠΑΟΚ την περσινή σεζόν έκαναν περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουν σε περισσότερες προπονήσεις, κάνουν πολλά ταξίδια εξαιτίας των υποχρεώσεων της ομάδας και είναι ελάχιστη η περίοδος προετοιμασίας.
Ο ΠΑΟΚ συμμετείχε πέρυσι και στις 3 διοργανώσεις, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και φέτος. Η αλήθεια είναι πως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου οι παίκτες μας «άδειασαν» κυρίως ψυχολογικά, ενώ και η πρωτιά στα πλέϊ οφ κρίθηκε στο γκολ.
Στην Ευρώπη σε ορισμένες χώρες κάποιες ομάδες δεν έχουν υποχρεώσεις τον Χειμώνα και κάνουν έξτρα προετοιμασία τεσσάρων εβδομάδων. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ΑΠΟΕΛ όταν έφτασε στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ πήγε πολύ καλά στην Ευρώπη, στην Κύπρο έχασε το Πρωτάθλημα. Αυτό οφείλεται και στην κούραση των παικτών του, από τα συνεχόμενα παιχνίδια.
Ο ΠΑΟΚ κάθε φορά πρέπει να είναι έτοιμος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πει ότι θα προετοιμαστεί για να είναι απόλυτα έτοιμος τον Σεπτέμβριο. Από τη στιγμή που οι υποχρεώσεις αρχίζουν στα τέλη Ιουλίου με τα ευρωπαϊκά ματς, πρέπει να είναι έτοιμη η ομάδα από αυτή την περίοδο. Οι στόχοι είναι οι ίδιοι, πρέπει η ομάδα να διακριθεί και στους τρεις θεσμούς στους οποίους συμμετέχει».
* Οι συνεργάτες του Στανόγεβιτς ανέφεραν επίσης πως με τη χρησιμοποίηση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας (TMG, VIS TRACK) που έχουν στη διάθεσή τους, το έργο τους γίνεται πιο αποτελεσματικό.