Ελ Καντουρί : Πέφτει για να… σηκωθεί
SHARE:
Ο Ομάρ Ελ Καντουρί ζύγισε αρκετά τις καταστάσεις και πήρε για συγκεκριμένους λόγους την απόφαση να φύγει από την Ιταλία
Αν δει κανείς την μεταγραφή του Ομάρ Ελ Καντουρί από τη σκοπιά των Ιταλών, η μετακίνηση από το Ιταλικό στο Ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι βήμα προόδου.
Από το μυαλό του 26χρονου Μαροκινού πέρασαν πολλά μέχρι να πάρει την απόφαση να αφήσει την Ιταλία μετά από επτά χρόνια και να βρεθεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Και η συγκεκριμένη απόφαση ούτε εύκολη ήταν, ούτε και πάρθηκε μέσα σε μια βραδιά. Η κρούση από τον ΠΑΟΚ είχε γίνει και τον χειμώνα όταν και τότε είχε πάρει την απόφαση να παραμείνει στην Ιταλία, παίρνοντας μεταγραφή στην Έμπολι. Όταν πήρε την απόφαση να πει το ναι στην Έμπολι, εκείνη βρισκόταν στο +8 από την ζώνη του υποβιβασμού. Όμως από την 23η μέχρι και την 38η αγωνιστική τίποτα δεν πήγε καλά, και οι μόλις τρεις νίκες σε 16 παιχνίδια έφεραν ένα οδυνηρό ναυάγιο. Οι Ιταλοί μιλούν για μια περίπτωση ομάδας που από κάποια στιγμή και μετά, την πήρε από κάτω, επέλεξε να μη πάει στη λογική της αλλαγής προπονητή, αλλά η αλλαγή κλίματος, το... "ηλεκτροσοκ" που πολλές φορές υπάρχει ως φράση προσπάθειας αφύπνισης μιας ομάδας, δεν ήρθε ποτέ, με την Έμπολι να χάνει το τραίνο της πρώτης κατηγορίας.
Ο Ομάρ Ελ Καντουρί θέλησε να ηγηθεί της μεσαίας γραμμής, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που γνώριζε και είχε μάθει στη Νάπολι. Σε αγωνιστικό επίπεδο, δεν ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνε, όσο σε επίπεδο ρόλου εντός ομάδας. Ο Ελ Καντουρί αναζητούσε ηγετικό ρόλο. Το ρόλο του δημιουργού, το ρόλο του επιτελικού μέσου που ήθελε στη Νάπολι, αλλά ήταν καταδικασμένος να ζει στη σκιά όλων των ονομάτων της ομάδας. Ο Μαροκινός είχε χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε θέση που υπήρχε από τη μεσαία γραμμή και μπροστά, και ο εσωτερικός ανταγωνισμός που είχε ήταν ο μεγαλύτερος δυνατός. Στον άξονα είχε να τα... βάλει με τον Μάρεκ Χάμσικ, τον παίκτη – σύμβολο για τη Νάπολι, καθώς πλέον έχει κλείσει δέκα χρόνια στους "παρτενοπέι". Στα άκρα είχε τους Ινσίνιε και Καγιεχόν τα περισσότερα χρόνια, και πέρυσι τον Μέρτενς που ανέβασε κατακόρυφα τις επιδόσεις τους (από τα 22 γκολ στο σύνολο την τριετία 2013-2016 στο καμπιονάτο, στα 28 γκολ την σεζόν 2016-17).
Για να επιβίωνε στην ομάδα του Ιταλικού νότου, και να είχε ρόλο βασικού και όχι παίκτη 18άδας, θα έπρεπε να έκανε... "παπάδες".
Τα χρόνια που πέρασε ως παίκτης 18άδας στη Νάπολι ήταν τόσα που τον έκαναν σκεφτεί πως για να δείξει πως αξίζει να είναι σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να παίζει, και να παίζει συχνά, έστω και σε ένα πρωτάθλημα κατώτερο του Ιταλικού.
Ο Ελ Καντουρί θα ψάξει την επιστροφή του στο υψηλότερο επίπεδο μέσω του ΠΑΟΚ, και αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως κίνητρο για τον Μαροκινό.
Παίκτης που παίρνει πρωτοβουλίες
Ο Ομάρ Ελ Καντουρί είναι από τους παίκτες που όποτε αγωνίζεται είναι από τους πρώτους σε προσπάθεια δημιουργίας φάσεων για την ομάδα του, καθώς αυτός είναι ο τρόπος παιχνιδιού που έκανε να κρατηθεί σε επίπεδο καμπιονάτο όλα αυτά τα χρόνια. Ο Μαροκινός είχε πολλές φορές το ρόλο του παίκτη "μπαλαντέρ" ερχόμενος από τον πάγκο, για να αλλάξει τις ισορροπίες και να δώσει το κάτι παραπάνω στη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας του. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, ο Ελ Καντουρί πήρε φανέλα βασικού στην Έμπολι, που έπαιζε το τελευταίο της χαρτί στη προσπάθεια παραμονής της στη μεγάλη κατηγορία. Μπορεί αυτή να μην στέφτηκε με επιτυχία, αλλά ο Ελ Καντουρί (απ)έδειξε πως δεν είναι παίκτης για... Σέριε Β'.
Με ποσοστό 75% στις επιθετικές μονομαχίες που έδωσε, ο Μαροκινός είναι παίκτης που όταν έχει τη μπάλα, βρίσκει το τρόπο να περάσει τον αντίπαλό του και να ψάξει είτε την τελική πάσα είτε ακόμα και την τελική προσπάθεια. Το ποσοστό επιτυχίας στις ντρίπλες είναι ακόμα μεγαλύτερο, και συγκεκριμένα έφτασε το 77% την περσινή σεζόν. Τα συγκεκριμένα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον αριθμό τόσο των επιθετικών προσπαθειών αλλά και των "1 vs 1" προσπαθειών, που ήταν 125 και 109 αντίστοιχα. Η ποσότητα είναι αυτή που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ποσοστό επιτυχίας. Ο δεύτερος λόγος "βαρύτητας" των ποσοστών αυτών είναι το επίπεδο του Ιταλικού πρωταθλήματος και δη των αμυντικών του. Το να μπορείς να έχεις θετικές τις τρεις από τις τέσσερις επιθετικές σου προσπάθειες επί αντιπάλου δείχνει σταθερότητα και διεισδυτικότητα στην αντίπαλη άμυνα. Και αυτά είναι στοιχεία που αναζητά και θέλει να προσθέσει ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι του, καθώς σε πολλές περιπτώσεις θα έχει να αντιμετωπίσει κλειστές άμυνες. Τα ποσοστά του σε επιθετικές ενέργειες κυμαίνονταν στο 65% την εποχή που αγωνιζόταν στη Νάπολι, με την φανέλα της οποίας αντιμετώπιζε ομάδες που έπαιζαν πίσω από τη μπάλα, και φέτος τα ποσοστά του ανέβηκαν και λόγω του στυλ παιχνιδιού της Έμπολι, που κυρίως έψαχνε αντεπιθέσεις.
ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΖΗΛΕΥΑΝ ΟΛΟΙ
Όταν κόντραρε τον Ιγκουαΐν
Το τέλος της σεζόν 2015-16 βρήκε τον Ομάρ Ελ Καντουρί να είναι δεύτερος σε απόδοση στην επίθεση, αλλά ακόμα και αυτό δεν έμοιαζε αρκετό για να καθιερωθεί.
Ο Μαροκινός είχε ολοκληρώσει την σεζόν με τρία γκολ και οκτώ ασίστ στα σχεδόν 700 αγωνιστικά λεπτά που είχε καταγράψει εντός γηπέδου. Ο μοναδικός παίκτης του ρόστερ που είχε καλύτερη αναλογία αγωνιστικών λεπτών – επιθετικής απόδοσης ήταν μόνο ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν. Η συζήτηση στη Νάπολι, το καλοκαίρι του 2016 είχε να κάνει με το ρόλο του Ελ Καντουρί εντός ομάδας, όταν και ο Μαορκινός διαπίστωσε πως τα δεδομένα και οι συσχετισμοί δεν πρόκειται να αλλάξουν προς το καλύτερο. Οι Ναπολιτάνοι έδωσαν τα κλειδιά στον Μαουρίτσιο Σάρι, εκείνος με την σειρά του έδωσε φανέλα βασικού τον Ντρίες Μέρτενς, με τον Βέλγο να κάνει μαγική σεζόν και να δικαιώνει τον προπονητή για την επιλογή του, γεγονός που έκανε τον Μαροκινό να πάρει οριστικές αποφάσεις.
Ένα θέμα που... πολλές φορές απασχολεί - Η ζωή του Ελ Καντουρί εκτός γηπέδου
Με τον ΠΑΟΚ να έχει... καεί στο χυλό από τον τελευταίο Αφρικανό που αποκτήθηκε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που (καλά κάνουν) και "ψάχνονται" και για την εκτός γηπέδου ζωή των μεταγραφικών στόχων.
Και στην περίπτωση του Ομάρ Ελ Καντουρί, τα πρώτα δείγματα ήρθαν από μια χώρα στην οποία τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν μένουν κρυφά. Ειδικά στη Νάπολι, εκεί που ο Ελ Καντουρί έχει περάσει πολλά από τα αγωνιστικά του χρόνια, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά που δείχνουν πως οι ίδιοι οι οπαδοί αντιδρούν πρώτοι.
Ο Ομάρ Ελ καντουρί μετρά επτά χρόνια σχέσης, που γρήγορα μετατράπηκε σε γάμο και οικογένεια. Ο Μαροκινός γνώριζε την Καμίλα, εκεί από όπου πήρε μεταγραφή για τη Νάπολι το καλοκαίρι του 2012. Η σχέση τους, στην αρχή άντεξε την απόσταση και στην συνέχεια; "επικυρώθηκε" όταν ο Μαροκινός έκανε πρόταση γάμου στην εκλεκτή της καρδιάς του και εκείνη είπε το "ναι". Ο Ομάρ και η Καμίλα έχουν δυο γιους. Ο Αδάμ γεννήθηκε τον Μάιο του 2014, και ο Ράιαν γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2016. Την σεζόν 2013-14 ο Ελ Καντουρί βρισκόταν στο Τορίνο, με την Καμίλα να περνά χρόνο ανάμεσα στη πόλη που είχε... πάρει δανεισμό ο σύζυγός της, και την Μπρέσια, στην οποία μεγάλωσε. Την σεζόν 2015-16 ο Ελ Καντουρί είχε επιστρέψει στη Νάπολι αλλά η Καμίλα είχε ήδη ένα παιδί και έμενε στη Μπρέσια, εκεί που γεννήθηκε ο Ράιαν. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός φεύγει για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας και η Καμίλα θα κληθεί να αποφασίσει για το αν θα μετακομίσει και εκείνη στην Θεσσαλονίκη. Ο Ελ Καντουρί είναι μουσουλμάνος και δείχνει να τηρεί τις παραδόσεις της θρησκείας του, αλλά σε... εξευρωπαϊσμένα επίπεδα.
ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ- Οι "ερυθρόλευκοι" συμπαίκτες του
Δυο από τους παίκτες του Ολυμπιακού γνωρίζουν καλά τον Ομάρ Ελ Καντουρί. Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης υπήρξε συμπαίκτης του το δεύτερο μισό της σεζόν 2013-14. Ο Ελ Καντουρί είχε βρεθεί στο Τορίνο ως δανεικός από την αρχή της σεζόν και στα μέσα αυτής προστέθηκε ο Ταχτσίδης. Ο δεύτερος είναι ο Μεχτί Καρσελα. Ο μεσοεπιθετικός των ερυθρόλευκων είναι μέλος της εθνικής ομάδας του Μαρόκο, με το οποίο ο Ομάρ Ελ Καντουρί έχει 27 συμμετοχές και πέντε γκολ..