Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ξεπεράσει τον Μπίσεσβαρ
SHARE:
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Πάνω στον εκνευρισμό ενός οπαδού, όταν η πολλά υποσχόμενη ομάδα του κάνει "δύο στις δύο" γκέλες σε εκτός έδρας παιχνίδια, πολλά μπορούν να ειπωθούν. Ακόμη και λόγια αμφισβήτησης για παίκτες που μέχρι πριν λίγες μέρες αποθέωνε μπορούν να ακουστούν.
Όταν περάσει λίγη ώρα όμως και το μυαλό καθαρίσει, προφανώς τα πράγματα αποκτούν τη σωστή διάστασή τους. Όχι, ο ΠΑΟΚ δεν έχασε ξαφνικά την ποιότητα που απέκτησε στις μεταγραφές επειδή γκέλαρε στη Λιβαδειά και στη Ριζούπολη.
Το υλικό του είναι πλέον υψηλών προδιαγραφών, αυτό δεν αλλάζει, άσχετα εάν η ομάδα δεν μπορεί να σκοράρει απέναντι σε αντιπάλους που όλη τους η ενδεκάδα αξίζει όσο ένας παίκτης της. Ποδοσφαιριστές σαν τον Ελ Καντουρί, τον Μαουρίσιο, τον Πρίγιοβιτς, τον Μάτος και κάνα δυο ακόμα, δεν διαθέτει πολλούς το ελληνικό πρωτάθλημα.
Αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει. Προφανώς υπάρχει έλλειψη χημείας, προφανώς ο Καντουρί και ο Μαουρίσιο τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν που βρίσκονται και προφανώς αυτός ο ΠΑΟΚ θέλει λίγο χρόνο για να γίνει καλύτερος.
Το ζητούμενο όμως είναι ότι το πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη. Τα παιχνίδια διεξάγονται το ένα μετά το άλλο και μία ομάδα που θέλει να πάρει το πρωτάθλημα δεν μπορεί να αφήνει βαθμούς κόντρα σε αντιπάλους όπως ο Λεβαδειακός και ο Απόλλωνας, όσο και αυτές οι ομάδες έχουν δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής.
Τι δεν κάνει, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ που θα έπρεπε να κάνει; Κατά την άποψη του υπογράφοντος, δεν θα έπρεπε τόσο γρήγορα να ρίξει ο Λουτσέσκου τις ελπίδες του για μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ στους νεοαποκτηθέντες, μειώνοντας τον βαθμό επίδρασης στην ομάδα του ποδοσφαιριστών που πέρσι ήταν πρωταγωνιστές.
Το παράδειγμα του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι απόλυτα ενδεικτικό. Ο ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη είχε τεράστιο πρόβλημα στην τελική πάσα και από τα μέσα του δευτέρου μέρους έχασε τον ποδοσφαιριστή που μπορούσε, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να του την προσφέρει. Ο Ολλανδός είναι αυτός που ξέρει καλύτερα από όλους τις κινήσεις του Μάτος, του Κάμπος, του Πρίγιοβιτς, αφού πέρσι τους μοίραζε τη μία ασίστ μετά την άλλη.
Είναι κάπως παράδοξο αυτή την εποχή για τον ΠΑΟΚ να παίζει 90 λεπτά ο Ελ Καντουρί που σε ορισμένες στιγμές του αγώνα όντως έδειξε την ποιότητά του, να μπαίνει στο παιχνίδι ο Μαουρίσιο που δεν είχε ξαναφορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ και η ομάδα όπως και ο προπονητής της να περιμένει κυρίως από αυτούς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Καλό είναι οι συγκεκριμένοι παίκτες, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα είναι ηγέτες της νέας εποχής, να πάρουν τέτοιο ρόλο όταν πλέον πείσουν ότι είναι έτοιμοι για να τον αναλάβουν. Γιατί αυτή την περίοδο που διανύουμε, η ανετοιμότητά τους δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που έχει κληροδοτήσει στον Δικέφαλο η κακή προετοιμασία με Στανόγεβιτς.
Για να μη μιλάμε γενικόλογα, δύο από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι στατικός, δεν βγάζει αυτοματισμούς, ενώ το πρώτο του βιολί (Πρίγιοβιτς) στο δεύτερο μισό της περσινής αγωνιστικής περιόδου, είναι μονίμως εκτός αγώνων.
Ο Ομάρ Ελ Καντουρί εστίασε περισσότερο από κάθε παίκτη του ΠΑΟΚ στην αδυναμία του Δικεφάλου στη Ριζούπολη. «Δεν παίζαμε γρήγορα» είπε ο Μαροκινός και το ερώτημα είναι πώς μπορεί μια ομάδα να παίξει γρήγορα όταν προσπαθεί πολύ βιαστικά να βάλει στο παιχνίδι της ποδοσφαιριστές που δεν γνωρίζουν ακόμη καλά καλά τα μικρά ονόματα των συμπαικτών τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει ένα πολύ δύσκολο έργο.
Από τη μία να μοντάρει την ομάδα με τους σούπερ παίκτες που ήρθαν και από την άλλη να παίρνει τα αποτελέσματα. Και αυτή η δουλειά γίνεται ακόμη δυσκολότερη γιατί ο χρόνος δεν περισσεύει. Ο Ρουμάνος τεχνικός όμως ξέρει ότι κρίνεται στα δύσκολα και θα πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να μοιράσει σωστά το χρόνο μεταξύ παλιών και νέων.
Ειδικά στο παράδειγμα του Μπίσεσβαρ που όπως προαναφέραμε είναι και το πιο ενδεικτικό, ο Ολλανδός θα μπορούσε να είναι ο πολυτιμότερος του ΠΑΟΚ εάν στο 36' η μπάλα δεν σταματούσε στο αριστερό δοκάρι του Τσόβιτς, καθώς τρία λεπτά νωρίτερα ήταν αυτός που κέρδισε την αποβολή του Χουάρες.
Ας μην επεκταθούμε περισσότερο γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε τις υψηλές προδιαγραφές που έχει αυτός ο ΠΑΟΚ. Καθαρό μυαλό χρειάζεται και λίγο μεγαλύτερο ρεαλισμό από όλους. Κυρίως από τον προπονητή του που είναι αλήθεια ότι σε ορισμένους τομείς (αμυντικό τρανζίσιον) δούλεψε αρκετά καλά στο διάστημα της διακοπής.
Υ.Γ. Είναι κουραστικό να επαναλάβουμε το ερώτημα γιατί δεν δίνεται η ευκαιρία καθιέρωσης στον Δεληγιαννίδη όταν υπάρχει αυτός ο Λέοβατς.