Ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει 20.000 € σε δύο αστυνομικούς των ΜΑΤ
SHARE:
Αποζημίωση συνολικού ύψους 20.000 ευρώ επιδικάζει για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων με χούλιγκαν ποδοσφαίρου. Πρόκειται για αστυνομικούς των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Την αποζημίωση καλείται να πληρώσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς τα επεισόδια συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας, σε αγώνα του Δικεφάλου με τον Ολυμπιακό, τον Μάρτιο του 2016. Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ευθύνη ομάδας για μη αποτροπή επεισοδίων και υπό αυτήν την έννοια, η απόφαση χαρακτηρίζεται «ιστορική».
Την αγωγή είχαν υποβάλει τα συνδικαλιστικά όργανα των ενστόλων. «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι σε αγώνες ποδοσφαίρου την ευθύνη για την τάξη και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων πρέπει να έχει η γηπεδούχος ομάδα και όχι η Ελληνική Αστυνομία. Ελπίζουμε, επίσης, να λειτουργήσει και αποτρεπτικά για τον περιορισμό του φαινομένου του χουλιγκανισμού στα γήπεδα», είπε στο VICE ο Δημήτρης Παδιώτης, εκτελεστικό μέλος ΠΟΑΣΥ.
Ο αγώνας για τον ημιτελικό Κυπέλλου στην Τούμπα, είχε διακοπεί πέντε λεπτά πριν τη λήξη του. Ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι στον γηπεδούχο ΠΑΟΚ - ενώ το σκορ ήταν 1-2. Οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην αγωγή, ένας αστυνομικός υπέστη κάταγμα στο πόδι από ρίψη αντικειμένου και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, μένοντας για πολλές μέρες στο νοσοκομείο. Ο δεύτερος φέρεται να υπέστη σοβαρά εγκαύματα από βόμβα μολότοφ, η οποία πετάχτηκε κατά τη διάρκεια εκκένωσης της Τούμπας.
Στην αγωγή φέρεται να γίνεται δεκτό ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα κατά την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο κι επίσης ότι ο προληπτικός έλεγχος που έγινε από τους υπαλλήλους της, ήταν απολύτως πλημμελής, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στο γήπεδο απαγορευμένα και επικίνδυνα αντικείμενα, που οδήγησαν στον τραυματισμό των αστυνομικών. Οι τελευταίοι διεκδικούσαν αρχικά αποζημίωση 70.000 ευρώ για την απώλεια μισθολογικών αποδοχών κατά το διάστημα της ανάρρωσής τους, αλλά και την αποκατάσταση της ηθικής τους βλάβης.
Σε ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης για το θέμα, αναφέρεται: «Η δικαίωση αυτή είναι σταθμός, και σηματοδοτεί νέες διεκδικήσεις για την πιστή εφαρμογή των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζόμενων Αστυνομικών στα γήπεδα. Όπως αποδείχτηκε, τα ελληνικά δικαστήρια είναι άτεγκτα και δεν υιοθετούν την προσφιλή και εύκολη λύση της επίρριψης ευθυνών στην Ελληνική Αστυνομία για την σημερινή κατάσταση του ελληνικού αθλητισμού. Η θλιβερή πραγματικότητα των ελληνικών γηπέδων πρέπει να τερματιστεί άπαξ δια παντός, βάσει συλλογικών προσπαθειών, όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μόνο το πρώτο βήμα».
Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές των αστυνομικών έχουν καταθέσει, επίσης, μήνυση για την καταλληλότητα του γηπέδου και την έκθεση σε κίνδυνο ζωής των ενστόλων, κατά τον περσινό τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου.