Βαρέλα: Το... ασχημόπαπο που έγινε ηγέτης!
SHARE:
Κι αφού τις περάσεις όλες, τότε θα είσαι έτοιμος να ζήσεις! Ο Φερνάντο Βαρέλα ζει τις καλύτερες στιγμές του στην Τούμπα.
Αν η ιστορία επαναληφθεί, ξέρεις ότι θα είναι σαν τραγωδία ή σαν φάρσα. Το είπε ο Καρλ Μαρξ, του το κατοχύρωσαν οι ιστορικοί και το εμπεδώσαμε μετά από τόσα χρόνια πρακτικής εφαρμογής. Αν η ιστορία αντιστραφεί; Τότε, πιθανότατα θα είναι σαν απόδοση δικαιοσύνης. Πώς το θα έλεγαν οι σύγχρονοι... λόγιοι; «Carma is a bitch»! Α, γεια σου! Αυτό το κάρμα ξεπληρώνει ο Φερνάντο Βαρέλα στα τελευταία ματς του ΠΑΟΚ. Αυτή τη μοναδική στιγμή που – ανεξαρτήτως όλων των υπόλοιπων δεδομένων - αισθάνεσαι ότι όλα τα κομμάτια μπήκαν και πάλι στη θέση τους. Για να ακριβολογούμε, σχεδόν όλα...
«Βαρέλα, λάθος. Ο Ουάρντα, ευκαιρία στα δίχτυα η μπάλα. 2-1 στις καθυστερήσεις από το ολέθριο λάθος του Βαρέλα, ο οποίος απογοητευμένος, πηγαίνουν ο Κάνιας και ο Τζαβέλλας για να τον στηρίξουν ψυχολογικά για το λάθος του έκανε. Σε ανύποπτο χρόνο, σε μια στιγμή που κανείς δεν το περίμενε και χωρίς να πιέζεται, το λάθος από τον Βαρέλα, ο οποίος στην ουσία δίνει ασίστ στον Ουάρντα κι εκείνος κάνει το 2-1». Πρόκειται για προφορικό λόγο, συνεπώς τα σφάλματα σύνταξης είναι δικαιολογημένα. Η περιγραφή του Δημήτρη Κανελλάκη από την Τούμπα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 συνοψίζει την παρουσία του 31χρονου αμυντικού την πρώτη χρονιά στον ΠΑΟΚ.
Τα αφιερώματα αποδόμησης είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Δε θα το έλεγες αδικαιολόγητο, αφού η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο δε δικαιολογούσε ούτε το ντόρο, ούτε τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί για εκείνον. Ο πρώην παίκτης της Στεάουα Βουκουρεστίου, είχε υπογράψει το καλοκαίρι για τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ. Ο Λούμπος Μίχελ προέτρεπε τη διοίκηση να μην βιαστεί (υπήρχε η επιλογή να τον αποκτήσει το 2017 ως ελεύθερο), αλλά με πρωτοβουλία του Γιώργου Σαββίδη, ο Ιβάν έδωσε τα λεφτά. Ένα εκατομμύριο ευρώ στον πανούργο Τζίτζι Μπεκάλι και ο Φερνάντο Βαρέλα έφευγε από τη χώρα που τον έκανε ποδοσφαιρικά γνωστό για να έρθει σε μια χώρα που του έδινε τη δυνατότητα εκτός των άλλων να ζει με την οικογένειά του. Γιατί στιγμές σαν τη χθεσινή δε θα μπορούσε να ζήσει στη Ρουμανία, όσα γκολ κι αν έβαζε με τη Στεάουα.
Από πάντα... ΠΑΟΚ!
Το κάρμα μπορείς να το περιμένεις, μόνο αν ξέρεις να ερμηνεύεις τα σημάδια του. Το μικρό όνομα του Βαρέλα έχει τη δική του ιστορία για τον ΠΑΟΚ. Ο τόπος καταγωγής του είχε αρχίσει να γίνεται τάση, με την ταυτόχρονη παρουσία και του Γκάρι Ροντρίγκεζ στη Θεσσαλονίκη. Και η στιγμή που λες ότι ο Φερνάντο είναι γεννημένος για τον δικέφαλο είναι όταν μαθαίνεις ότι το 2014 η Εθνική του Πράσινου Ακρωτηρίου αποκλείστηκε από τη διεκδίκησης της πρόκρισης στο μουντιάλ, επειδή ο διεθνής αμυντικός αγωνίστηκε ως τιμωρημένος!
Ο Βαρελά αγωνιζόταν εκείνο το διάστημα στη Στεάουα. Πριν τη Ρουμανία ήταν ένας άγνωστος ποδοσφαιριστής, για τον οποίο ελάχιστα πράγματα θα μάθαινες ψάχνοντας στην Πορτογαλία. Κι ας γεννήθηκε εκεί, ας μεγάλωσε εκεί, ας έπαιξε ποδόσφαιρο εκεί. Εστορίλ (σ.σ. τι λέγαμε για τα σημάδια;), Ρίο Μαϊόρ, Τροφένσε, Φεϊρένσε και ξαφνικά μια παράδοξη απόφαση που του άλλαξε την καριέρα. Στα 25 του χρόνια ξενιτεύεται, αφήνει την οικογένειά του πίσω και πηγαίνει να παίξει ποδόσφαιρο στη Βασλούι. Ένα χρόνο μετά, η Στεάουα πληρώνει 1,2 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει και ο κεντρικός αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι γνωρίζει στη Ρουμανία την απόλυτη καταξίωση. Γίνεται σταρ, τη στιγμή που είχε συνηθίσει να είναι ο «κανένας».
«Στην Πορτογαλία ήμουν ασήμαντος, κανείς δεν με ήξερε. Εδώ είναι εντελώς διαφορετικά. Πάω μια βόλτα στο πάρκο ή στο εμπορικό κέντρο και όλοι με σταματάνε για να μου εκφράσουν την εκτίμησή τους, για να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί μου ή να τους δώσω ένα αυτόγραφο», λέει σε συνέντευξή του, με τους Ρουμάνους να επιμένουν για να ανακαλύψουν τα πάντα για τη ζωή του.
Πώς ο πατέρας του τις έβρεξε όταν έμαθε ότι ζητιάνευε έξω από μαγαζί, πώς γνώρισε την αγαπημένη του Αντρία, πώς έγινε πατέρας στα 18 του, πώς βοηθάει την πατρίδα του με αθλητικό εξοπλισμό, πώς φοβάται η μαμά του μην τραυματιστεί, πώς απαγορευόταν να ξενυχτάει μέχρι τα 18 του... Είχαν όλα τη σημειολογία τους, ώστε να εξηγήσουν πώς έφτασε να γίνει ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής που του δόθηκε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Στεάουα! Τέτοια ήταν η επιρροή του στο σύλλογο και στο ρουμάνικο ποδόσφαιρο.
«Πολλοί κάνουν το λάθος να σκέφτονται τις μεταγραφές μόνο ως ευκαιρία να βγάλουν λεφτά. Κι αυτό τους σταματάει απ' το να έρχονται στη Ρουμανία. Εγώ από την αρχή το είδα ως μια δυνατότητα να κατακτήσω τίτλους, να εξελιχθώ, να φτάσω πιο ψηλά. Ήμουν 25 χρονών και δεν είχα κατακτήσει τίποτα στην καριέρα μου». Όταν έφυγε είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και αυτά – μαζί με την οικογένειά του, που τον πίεζε να φύγει από το Βουκουρέστι – ήθελε να φέρει στην Ελλάδα.
Πατέρας και μεταμορφωμένος γιος!
- «Υπάρχει κάτι που δεν σ' αρέσει στο ρουμάνικο ποδόσφαιρο;»
- «Ναι! Δεν μ' αρέσει ότι η κριτική είναι των άκρων. Όταν χάνεις, είσαι ο χειρότερος, κανείς δεν πιστεύει σε σένα. Όταν κερδίζεις είσαι ο καλύτερος, όλοι σε αποθεώνουν. Προτιμώ να υπάρχει μια ισορροπία».
Το κοινό ξεσπάσει σε γέλια και όλοι μαζί καλωσορίζουν τον κεντρικό αμυντικό στο μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Bem Vindo, λοιπόν, στο μαγικό κόσμο της πλήρους ανισορροπίας και των απόλυτων άκρων. Ο Φερνάντο Βαρέλα Λόπες Ντος Σάντος (σ.σ. απολύτως απαραίτητο να γραφτεί τουλάχιστον μια φορά το πλήρες όνομά του) είχε μια κάκιστη πρώτη σεζόν στον ΠΑΟΚ. Για κόπια Πάμπλο Κοντρέρας τον παρουσίαζαν και έτσι τον περίμενε ο κόσμος του δικεφάλου, ωστόσο στο γήπεδο ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Χαλαρός, ανασφαλής, γκαφατζής και με εμφανή έλλειψη συγκέντρωσης, η οποία πολλάκις κόστισε στον ΠΑΟΚ. Η χρονιά θα τελείωνε για εκείνον με τον χειρότερο τρόπο, δηλαδή ένα χειρουργείο τον Μάιο και μια μεταγραφή – εκείνη του Κάρλος Ζαμπράνο – που θα τον μονιμοποιούσε στον πάγκο.
Ο Βαρέλα ταρακουνήθηκε. Πείσμωσε, θύμωσε, μέχρι και print screen έκανε για να κινητοποιήσει τον εαυτό του. «Πριν έρθει ο Ζαμπράνο, διάβαζα σε σάιτ ειδησεογραφικά ή και σάιτ οπαδών του ΠΑΟΚ, διάφορα σχόλια στο Instagram, «ο Βαρέλα εκτός 11άδας». Αυτό με θύμωσε. Κράτησα στιγμιότυπα στο κινητό μου και είπα «Τώρα είναι η ώρα να αλλάξω, τώρα είναι η ώρα να δείξω σε όλους πώς δουλεύει ο Βαρέλα, ποιος είναι ο Βαρέλα». Δεν έγιναν, φυσικά, όλα με ένα μαγικό κουμπάκι.
Ρόλο έπαιξε η πρόσληψη του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός, τον οποίο ο 31χρονος αμυντικός έχει σαν πατέρα, τον βοήθησε να αποφορτιστεί ψυχολογικά και του έδειξε εμπιστοσύνη. Ήταν ο... καλός μπάτσος! Ο κακός έπρεπε να είναι ο Λούμπος Μίχελ, αλλά και αυτό έπαιξε το ρόλο του, όπως ο Βαρέλα παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο sdna.gr. «Ήρθε στις αρχές και μου είπε ότι δεν κάνω πολύ καλή δουλειά, ότι δεν είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Δεν το άντεξα. Μίλησα με την γυναίκα μου και μου είπε: «ναι, έχουν δίκιο, δεν είσαι συγκεντρωμένος και έχεις πάρει κάποια κιλά». Τότε άρχισα να δουλεύω μόνος στα προβλήματά μου, έχασα περίπου 6-7 κιλά και συγκεντρώθηκα στον φετινό στόχο που είναι το πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο Βαρέλα που έπαιζε στις προηγούμενες ομάδες πριν τον ΠΑΟΚ».
Αυτός ο Βαρέλα, αυτός που γνώρισε την αποθέωση χθες, αυτός που ήταν ο κορυφαίος στο Αγρίνιο, οδηγεί τον δικέφαλο του βορρά στον τίτλο. Καθοδηγεί την κορυφαία άμυνα της Super League και είναι ένας εντελώς διαφορετικός ποδοσφαιριστής σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Προηγούμενη σεζόν, γράψαμε; Για να θυμηθούμε:
«Αυτογκόλ 1-1. Ο παίκτης που άνοιξε το σκορ στο Καραϊσκάκης για τον ΠΑΟΚ στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της δικιάς του ομάδας. Και από το 25' σε κοινή αφετηρία εκ νέου οι δύο ομάδες».
Εκείνο το παιχνίδι ήταν στις 23 Οκτωβρίου του 2016. Ο Φερνάντο Βαρέλα σημείωσε το αυτογκόλ, ενώ είχε και στο χώρο ευθύνης του τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς όταν στις καθυστερήσεις πέτυχε ο Σέρβος το δεύτερο τέρμα των ερυθρολεύκων. Το γράψαμε και στον πρόλογο. «Σχεδόν» όλα τα κομμάτια έχουν μπει στη θέση τους. Σε κάτι παραπάνω από δέκα μέρες, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Το κάρμα τι λέει για όλα αυτά;