Η επιστροφή ενός άσπονδου φίλου
SHARE:
Ο 49χρονος προπονητής συνδέει δύο εποχές στον ΠΑΟΚ, τη προ – Σαββίδη και τη μετά – Σαββίδη.
Ήρθε στο Δικέφαλο όταν ακόμη η ΠΑΕ δεν είχε περιέλθει στα χέρια του Ιβάν, ο οποίος σεβάστηκε την επιλογή, που είχε κάνει νωρίτερα ο Ζήσης Βρύζας στο πρόσωπο του Έλληνα τεχνικού. Όταν, όμως, ήρθε η ώρα του διαζυγίου, κάθε άλλο παρά συναινετικό εκείνο υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών.
Στα τέλη Μαΐου του 2012 ο Βρύζας οδήγησε τον Λάζλο Μπόλονι στην έξοδο από την Τούμπα. Και καθόλου δεν άργησε να φέρει το διάδοχο του Ρουμάνου προπονητή. Στις 29 Μαΐου 2012 ανακοίνωνε την οριστική συμφωνία για διετή συνεργασία με τον Δώνη, έχοντας εκτιμήσει το έργο του στον Ατρόμητο (και παλαιότερα στη Λάρισα).
«Το πλάνο του ΠΑΟΚ μ' έπεισε. Θέλω δυνατή την Τούμπα» τόνιζε ο Δώνης κατά την παρουσίαση του ως προπονητής του Δικέφαλου, μόλις δύο ημέρες αργότερα. Στο στήσιμο της νέας ομάδας είχε λόγο κι ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος εκείνες τις ημέρες προσελήφθη στη θέση του τεχνικού διευθυντή.
Στα πλάνα της νέας ομάδας δεν είχαν θέση αρκετοί από τους παίκτες, που είχαν κομβικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, αποχώρησαν από την Τούμπα, μεταξύ άλλων, και οι Ίβιτς, Χαλκιάς και Τσιρίλο. Και μέχρι να βγει το καλοκαίρι, είχαν αποχωρήσει και οι Μαλεζάς (έφυγε με μεταγραφή στη Φορτούνα Ντίσελντορφ) και Κρέσιτς (λύση του συμβολαίου του κοινή συναινέσει).
Ο Σαββίδης δεν είχε πάρει ακόμη την ΠΑΕ στα χέρια του κι έτσι στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν, θέλοντας και μη, να δώσουν τόπο στα νιάτα και σε παίκτες, που προέρχονταν (κυρίως) από τις υποδομές τους. Ήταν η σεζόν, που πρωτόπαιξαν στην πρώτη ομάδα οι Κωνσταντινίδης, Πέλκας, Κάτσε, Κίτσιου και Ιντζίδης, ενώ αυξήθηκε -σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν- ο χρόνος συμμετοχής των Αποστολόπουλου, Σταφυλίδη και Κατσικά. Έτσι, μόλις τέσσερα ήταν τα νέα πρόσωπα, οι Μπογκάνι Κουμάλο, Σανθ Χακόμπο, Ματέους Βιβιάν και Λίαμ Λόρενς.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΠΙΝΤ
Ηχηρός αποκλεισμός και τιμωρία
Η σεζόν άρχισε με πρόκριση επί της αδύναμης Μπνέι Γιεχούντα στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Δικέφαλος, όμως, υποχρεώθηκε να αποχαιρετήσει πρόωρα τη διοργάνωση, μετά τον αποκλεισμό του από τη Ραπίντ Βιέννης (2-1, 3-0), που συνοδεύτηκε και από τη βαριά τιμωρία της ΟΥΕΦΑ (ετήσιος αποκλεισμός με τριετή αναστολή, ποινή της έδρας για τρεις αγωνιστικές και 150 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο) για την εισβολή οπαδών του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας πριν την έναρξη του αγώνα με τους Αυστριακούς.
Με σύμμαχο τον Τσιστιάκοφ
Το Νοέμβριο του 2012 ένα νέο πρόσωπο έκανε την εμφάνιση του στα γραφεία της ΠΑΕ. Επρόκειτο για τον Γκέρμαν Τσιστιάκοφ, ο οποίος έφερε το βαρύγδουπο τίτλο του στρατηγικού συμβούλου της ΠΑΕ. Οι δανεισμοί στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο των Σίλντενφελντ και Ολίσε από Ντιναμό και ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντίστοιχα έφεραν την υπογραφή του (αποκτήθηκε, επίσης ως δανεικός, ο Καμαρά από τη Σοσό, αλλά και οι Ιτάνζ και Βούκιτς).
Τα χνώτα του Τσιστιάκοφ ταίριαξαν αμέσως με του Δώνη. Κι ο Ρώσος εξελίχτηκε ως ο θερμότερος υποστηρικτής του Έλληνα προπονητή. Απολύτως ενδεικτικό ήταν αυτό που συνέβη την επομένη του αγώνα στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ (υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν), που έληξε χωρίς σκορ και χωρίς... φάσεις. Στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ παρουσιάστηκε μονταρισμένο βίντεο, που έδειχνε τους... αυτοματισμούς στο παιχνίδι των «ασπρόμαυρων». Οι αυτοματισμοί δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι πάσες, που αντάλλαζαν οι παίκτες του Δώνη. Όταν, όμως, ήρθε η ώρα της κρίσης, κανείς Τσιστιάκοφ δεν μπορούσε να δώσει σανίδα σωτηρίας στον τότε προπονητή του ΠΑΟΚ.
Ρήξη διαρκείας με τον Γκαρσία
Ήταν φανερό σχεδόν από την αρχή της σεζόν ότι ο Πάμπλο Γκαρσία δεν είχε θέση βασικού στα σχέδια του Δώνη. Ο Ουρουγουανός χαφ, μετά από τέσσερα χρόνια θητείας στο Δικέφαλο σε απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν άντεχε τον πάγκο. Μέχρι που η υπομονή του στέρεψε. Και στις 4 Φεβρουαρίου 2013 (την επομένη του εκτός έδρας 2-2 με τον Άρη) ζήτησε να λυθεί το συμβόλαιο του. Η παρέμβαση του Ιβάν Σαββίδη τον μετέπεισε, αλλά μόνο προσωρινά. «Υπάρχουν αρχές και κανόνες, που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και αποδεκτοί απ' όλους όσους συμμετέχουν στην οικογένεια του ΠΑΟΚ» επισημαίνονταν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της ΠΑΕ την 15ης Μαρτίου 2013 αναφορικά με το θέμα του λατινοαμερικάνου, ο οποίος είχε μείνει εκτός αποστολής από το επερχόμενο ματς με τον Παναθηναϊκό. Πέντε ημέρες αργότερα, λύνονταν το συμβόλαιο συνεργασίας τους. «Ο ΠΑΟΚ δεν δύναται να εγγυηθεί σε κανέναν ποδοσφαιριστή μόνιμη θέση στην αρχική εντεκάδα, ακόμη κι αν πρόκειται για τον πλέον διακεκριμένο" αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της ΠΑΕ. "Θα είμαι ΠΑΟΚ στη ζωή και στον θάνατο" υπογράμμισε ο Γκαρσία στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου. Το σίριαλ είχε κι άλλα επεισόδια, με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις Σαββίδη και Γκαρσία. "Του πρότεινα να συναντηθούμε" έλεγε ο μεγαλομέτοχος, ενώ ο Ουρουγουανός ανταπάντησε ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε ραντεβού.
Θλάσεις, το μέγα άλυτο (;) «μυστήριο»
Μεγάλο κεφάλαιο της θητείας Δώνη στον ΠΑΟΚ αποτελούν οι δεκάδες θλάσεις, που είχαν πλήξει τους ποδοσφαιριστές.
Κάποιοι απ' αυτούς, μάλιστα, όπως οι Κατσικάς και Γκαρσία, μέτρησαν δύο και τρεις θλάσεις στη διάρκεια της σεζόν (μέχρι να αποθεραπευτούν, πάθαιναν την ίδια ζημιά), ενώ η εκτεταμένη θλάση του Χακόμπο τον είχε θέσει νοκ άουτ για τέσσερις μήνες. Οι Ματέους, Ολίσε, Κωνσταντινίδης, Σταφυλίδης και Λόρενς ήταν ορισμένοι ακόμη από τους παίκτες, που αναγκάστηκαν να χάσουν παιχνίδια εξαιτίας τραυματισμών. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε μια απογευματινή προπόνηση στα τέλη Οκτωβρίου είχε αποχωρήσει με πρόβλημα και στα δύο πόδια: θλάση στο ένα, τράβηγμα στο άλλο. Ο Ιρλανδός είχε παραπονεθεί το πρωί της ίδιας ημέρας για σφίξιμο και ενοχλήσεις, αλλά η... οδηγία ήταν να ακολουθήσει το κανονικό πρόγραμμα προετοιμασίας...
Το αποτέλεσμα ήταν να λείψει ένα μήνα από την ενεργό δράση, χάνοντας και το εκτός έδρας ντέρμπι της 18ης Νοεμβρίου 2012 με τον Παναθηναϊκό (2-0). Το ανάθεμα για τις θλάσεις είχε πέσει στα γήπεδα της Ν. Μεσημβρίας. Μέχρι που όταν στα μισά Φεβρουαρίου τα «κρούσματα» είχαν ξεπεράσει τα τριάντα, στον ΠΑΟΚ κατέφυγαν στη... λύση του ευχέλαιου. Είχε προηγηθεί η παρουσία στη Θεσσαλονίκη του Άνο Φίλιπς, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της Ανζί, προκειμένου να δώσει λύση στο μυστήριο. Αλλά μάταια. Οι θλάσεις, ωστόσο, κατατρέχουν τον Δώνη και στην τρέχουσα θητεία του στον Παναθηναϊκό. Πριν καλά συμπληρωθεί το πρώτο δίμηνο από την έναρξη της σεζόν, έχουν ήδη πληγεί οι Γιόχανσον, Δώνης, Κουλιμπαλί, Μουνιέ, Στάικος και Κουρμπέλης. Να σημειωθεί ότι το προπονητικό επιτελείο του Δώνη παραμένει σταθερό από την εποχή, που ήταν στον ΠΑΟΚ: Mάκης Αγγελίνας, Μίοντραγκ Μένταν, Γρηγόρης Γεωργίτσας, Παναγιώτης Μαλιαρίτσης. Πριν από τρία χρόνια εντάχθηκε στο τιμ και ο Γιώργος Γεωργιάδης (του Σάββα), παίκτης του Παναθηναϊκού στη δεκαετία του 1990.
Στις 21 Απριλίου 2013 ο ΠΑΟΚ νικούσε τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα με 2-0 και τερμάτιζε δεύτερος με 62 βαθμούς στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Εκείνη έμελλε να ήταν και η τελευταία παρουσία του Δώνη σε εντός έδρας ματς του Δικεφάλου. Έξι ημέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ αποτύγχανε να προκριθεί στον τελικό του κυπέλλου, χάνοντας με 2-0 από τον Αστέρα στον αγώνα ρεβάνς της Τρίπολης. Δεν είχε περάσει πολύ ώρα από τη λήξη του αγώνα, όταν ο Σαββίδης έπαιρνε την απόφαση να απομακρύνει τον Δώνη. Και τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου γίνονταν γνωστή η απόφαση της ΠΑΕ να καταγγείλει τη σύμβαση μαζί του "για σπουδαίο λόγο που οφείλεται σε υπαιτιότητά του".
ΡΕΒΑΝΣ
Βγήκες νικητής στις δικαστικές αίθουσες
Η διένεξη ΠΑΟΚ – Δώνη μετά το διαζύγιο μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Τη νομική υποστήριξη του Δώνη είχε αναλάβει η Ευαγγελία Σουλούκου, νυν δικηγόρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πρωτόδικα, η Επιτροπή Επίλυση Οικονομικών Διαφορών επιδίκασε στο Γιώργο Δώνη και τους συνεργάτες του ένα ποσό της τάξεως των 800 χιλ. ευρώ συνολικά, απόφαση που δεν άλλαξε ακόμη και μετά την έφεση της ΠΑΕ. Το παραπάνω ποσό δεν συνιστά την πραγματική οικονομική ζημιά για την ΠΑΕ. Η πλευρά Δώνη θα εισέπραττε, ούτως ή άλλως, το ποσό των 350 χιλ. ευρώ ως αποζημίωση απόλυσης. Επιπλέον, είχε και πέναλτι από τη μετέπειτα συνεργασία του με τον ΑΠΟΕΛ. Συνεπώς, το κερδισμένο ποσό της πλευράς Δώνη ήταν πολύ χαμηλότερο από τις 800 χιλ. ευρώ, που αναφέρθηκε στον Τύπο.
Πηγή : FORZA