Τα... αστέρια του ΠΑΟΚ, στο δεύτερο scouting report
SHARE:
Ποια είναι τα αστέρια του Δικεφάλου που προσέλκυσαν σε αγώνα τους αριθμό κόσμου μεγαλύτερο από τον μέσο όρο δώδεκα ομάδων της Super League; Ποιοι είναι αυτοί οι νέοι ενήλικες που κάνουν τον ΠΑΟΚ να τρίβει τα χέρια του; Το παζλ της «ακτινογραφίας» μας συμπληρώνεται με τους παρακάτω ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.
Οι φονικοί επιθετικοί, ο εγκεφαλικός, το «μηχανάκι» και ο λόγος που το project της Arsenal στα Βαλκάνια... έκλεισε νωρίς.
Χάρης Τσιγγάρας: Ο εγκεφαλικός μέσος (20.08.2000)
Β.Μ.: «Παίζει στον ΠΑΟΚ από τα 9 του και ήρθε από την ακαδημία των Μπέμπηδων Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει αρχηγός σε όλες τις μικρές ηλικίες και όχι τυχαία. Αγωνίζεται ως αμυντικός χαφ και 8άρι, ενώ είναι απίστευτα εγκεφαλικός παίκτης. Είναι παιδί που πασάρει με μεγάλη ευκολία κάθετα, έχει πολύ μεγάλη ικανότητα στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο σε μικρό χώρο, πολύ καλές επαφές με τη μπάλα, υποδοχές, τοποθετείται σωστά σε γωνίες υποστήριξης, ζητά μπάλα στα μεσοδιαστήματα. Είναι επίσης πολύ καλός στο αμυντικό κομμάτι, με πολλά τρεξίματα στο γήπεδο. Και μόνο η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Γκαρσία τα λέει όλα, αφού τον έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Μπορεί για παράδειγμα να παίξει δέκα συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς να κάνει λάθος, ακόμα και σε πάσες μεγάλης δυσκολίας. Αυτό που πρέπει να βελτιώσει, απλώς, είναι να έρχεται σε περισσότερα τελειώματα μπροστά στην εστία, όταν φτάνει στο επιθετικό τρίτο, να έχει δηλαδή στο νου του να κάνει ο ίδιος το γκολ, να τελειώσει εκείνος την φάση».
Κωνσταντίνος Μπαλογιάννης: Ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής (08.02.1999)
«Δεν είναι τυχαία στην πρώτη ομάδα. Παίζει και αυτός ως αμυντικός χαφ και 8άρι και βρίσκεται στην ακαδημία του ΠΑΟΚ από μικρός. Για ένα διάστημα πήγε στην Άρσεναλ Ελίτ, το πρότζεκτ του Βενγκέρ στα Βαλκάνια, στο οποίο ήταν να πάει και ο Λύρατζης αλλά τον έκλεισε ο ΠΑΟΚ. Το πρότζεκτ αυτό γενικά θα έλεγα ότι τελείωσε νωρίς, μιας και κάθε ταλέντο που ανίχνευαν οι scouters διαπίστωναν αργότερα πως έπαιζε στον ΠΑΟΚ. Δεν μπορούσαν να τους ζητήσουν δα και όλους! Από την Άρσεναλ, λοιπόν, ο Μπαλογιάννης πήγε στην Ολλανδία και στη Τσβόλε, πριν έρθει και πάλι στον ΠΑΟΚ. Έχει απίστευτη τεχνική και με τα δύο πόδια, τρομερές γωνίες υποστήριξης, ζητά μπάλες στα μεσοδιαστήματα, γυρίζει και βλέπει εστία, έχει φοβερά τελειώματα, καλές πάσες, καλό συνδυαστικό παιχνίδι και πολλές τελικές πάσες. Είναι, τέλος, συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής».
Αχιλλέας Σαλαμούρας: Το box-to-box μηχανάκι (15.01.2000)
«Ο Σαλαμούρας είχε έρθει από τον Μαγνησιακό Βόλου, όπου αγωνιζόταν ως σέντερ φορ και δεύτερος επιθετικός. Στον ΠΑΟΚ, όμως, έγινε 8άρι. Έχει πάρα πολλά τρεξίματα, δεν σταματά ποτέ, είναι πραγματικό μηχανάκι. Πολύ πιεστικός προς τον αντίπαλο πάντα, εφαρμόζει άμεση άμυνα όταν χάνεται η μπάλα, πιέζει ψηλα... Είναι ένα καθαρό 8άρι που πατάει και περιοχή. Αυτό που πρέπει να βελτιώσει είναι να μπαίνει πιο δυναμικά στο ξεκίνημα των αγώνων και να μην κρύβει τις πλούσιες δυνατότητες του. Είναι, γενικά, εξαιρετικός χαρακτήρας και άριστος μαθητής. Πέρυσι, μάλιστα, ζήτησε μόνος του να φύγει δανεικός και πήγε στον Βόλο, ώστε να διαβάσει περισσότερο και να περάσει στο Πανεπιστήμιο, κάτι που τον ενδιέφερε πολύ».
Γιώργος Δούμτσης: Ο σκληροτράχηλος πασπαρτού (04.03.2000)
«Ο Γιώργος ήρθε από τις Ελπίδες Φλώρινας στα 14 του, αλλά τον παρακολουθούσαμε από μικρό. Επιβιώνει πάντα στο γήπεδο, μπορεί να παίξει δύο-τρεις διαφορετικές θέσεις, πλάγιος επιθετικός, κεντρικός επιθετικός, δεύτερος επιθετικός, ακόμα και ως 8άρι σε ρόμβο. Πατάει περιοχή, έρχεται στο γκολ, έχει πολύ θράσος, εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σουτάρει καλά από μακρινή απόσταση. Είναι ένα παιδί που σε όλη την διαδρομή του έως τώρα, καταφέρνει να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία που συναντά, αντέχει στην αμφισβίτηση και επιβιώνει σε κάθε περίπτωση».
Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης: Ο τεχνίτης φορ με τα σωματικά προσόντα (12.04.2000)
«Ήρθε και αυτός στα 10 του στον ΠΑΟΚ από τους Μπέμπηδες. Είναι ένα πολύ δυνατό σέντερ φορ όσον αφορά το physical κομμάτι. Είναι πολύ καλός στο παιχνίδι με πλάτη αλλά και στο να γυρίσει κατά μέτωπο και να πάει σε ενέργεια. Έχει εξαιρετική τεχνική, κάνει πραγματικά ό,τι θέλει με την μπάλα και είναι πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός, αφού μπορεί να ντριμπλάρει άνετα και να γίνει επικίνδυνος. Τέλος, έχει έφεση στο τελείωμα, τόσο με τα πόδια όσο και με το κεφάλι. Θα πρέπει να βελτιώσει λίγο την ταχύτητα με την οποία λαμβάνει τις αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι και να δείξει μεγαλύτερη συνέπεια μεταξύ των εμφανίσεων του. Πάντως φέτος είχε μερικούς τραυματισμούς που σίγουρα δεν τον βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση».
Το αφιέρωμα έμελλε να κλείσει με αναφορά στον τερματοφύλακα Συμεών Παπαδόπουλο (18.04.2000, στον ΠΑΟΚ από το 2017, προηγούμενη ομάδα Ηρακλής), όμως ο Βασίλης Μήττας θεώρησε εαυτόν αναρμόδιο να αξιολογήσει έναν τερματοφύλακα, μιας και η συγκεκριμένη θέση φέρει ορισμένες ξεχωριστές ιδιαιτερότητες.
Κατά κοινή ομολογία, πρόκειται για την ποιοτικότερη φουρνιά που έβγαλαν ποτέ τα τμήματα υποδομών του ΠΑΟΚ. Αυτό που όλοι περιμένουμε είναι να παρακολουθήσουμε την πορεία τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η οποία προδιαγράφεται λαμπρή.