Ολοταχώς για το έβδομο!

Απο inpaok.com: Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για ακόμη έναν τελικό Κυπέλλου στην πλούσια ιστορία του, με τον Δικέφαλο να στοχεύει στην έβδομη κατάκτηση του τροπαίου και τρίτη συνεχόμενη, επιχειρώντας να πετύχει ένα μοναδικό επίτευγμα.
Πηγή: inpaok.com
Ολοταχώς για το έβδομο!

Το INPAOK με αφορμή την παρουσία του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου, κάνει αναδρομή στο παρελθόν και παρουσιάζει τους κερδισμένους τελικούς του Δικεφάλου στο θεσμό, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

To πρώτο Κύπελλο

Έπειτα από δύο συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος, όπου έμεινε με την πικρή γεύση του φιναλίστ, τον Ιούνιο του 1971 ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε με τις συνθήκες πλέον να μοιάζουν ώριμες για την κατάκτηση ενός τίτλου.

Του πρώτου τίτλου στην ιστορία του συλλόγου. Ο Λες Σάνον είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας από τον Φεβρουάριο του 1971, μετά τον Ιβάν Χόρβατ που απολύθηκε μετά το 0-0 της Τούμπας με τον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Χασιώτη που έτρεξε την ομάδα ως υπηρεσιακός.

Ήταν η πέμπτη φορά που ο Δικέφαλος συμμετείχε σε τελικό και η τέταρτη που κατέβαινε στην Αθήνα για να διεκδικήσει το τρόπαιο. Ο Γιώργος Κούδας ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη μόλις στο 2' της αναμέτρησης και εκείνος που τον έκλεισε με ένα ακόμη γκολ στο 89' με εκτέλεση φάουλ.

Έτσι η μείωση του σκορ από τον Παπαδημητρίου στις καθυστερήσεις του τελικού για τον Παναθηναϊκό δεν είχε καμία σημασία...

Άφιξη εν μέσω αποθέωσης

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 1972 παρά τον καύσωνα στην Θεσσαλονίκη υπήρξαν 2.500 αυτοκίνητα που έκαναν πομπή μέχρι το αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που έφερναν το Κύπελλο Ελλάδος στην πόλη.

Στις 16:35 από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου ανακοινώθηκε ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε, υπήρξαν οι πρώτες ιαχές που άκουσαν οι ποδοσφαιριστές και στη συνέχεια άνοιξε η πόρτα και ο πρώτος που φάνηκε ήταν ο Κούλης Αποστολίδης με το τρόπαιο στα χέρια.

Ο Γιώργος Κούδας, όπως και ο προπονητής της ομάδας Λες Σάνον είχαν μείνει στην Αθήνα ώστε να ταξιδέψουν για την Αγγλία, όπου ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ήταν προγραμματισμένο να υποβληθεί σε επέμβαση στην ωμοπλάτη ώστε να ξεπεραστεί ένα χρόνιο πρόβλημα που υπήρχε.

Στη συνέχεια η πομπή πήρε το δρόμο για τα γραφεία του ΠΑΟΚ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πανηγύριζαν για ακόμη μια φορά την κατάκτηση, πλέον με θέα το τρόπαιο που οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ το είχαν βάλει στο μάρμαρο της εξωτερικής πλευράς στο παράθυρο των γραφείων της ομάδας.

Δύο χρόνια μετά...

Το δεύτερο τρόπαιο του ΠΑΟΚ στον θεσμό, ήρθε δύο χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1974, με τον Δικέφαλο να κατακτά και πάλι στην Αθήνα απέναντι στον Ολυμπιακό τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας του.

Ο τελικός έγινε την Κυριακή 16 Ιουνίου 1974 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και ήταν ο πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης για τον οποίο υπήρξε τελετουργικό πριν την έναρξη του με επίσημο πρόγραμμα.

Ο Λες Σάνον, λόγω ποδοσφαιρικής κουλτούρας, είχε φροντίσει στο τελευταίο ταξίδι που είχε κάνει στην Αγγλία να πάρει ειδικές εμφανίσεις για τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ για τον τελικό, κάτι που επίσης συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Παράλληλα στα γήπεδα της τότε Δυτικής Γερμανίας ήταν σε εξέλιξη το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.

Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός στην εξέλιξη του και κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Υβ Τριαντάφυλλο στο 20', ο Ιωσηφίδης είχε βολίδα στο δοκάρι για να ισοφαρίσει πριν το ημίχρονο, αλλά τελικά το 1-1 ήρθε στο 51' από σουτ του Παρίδη έπειτα από ασίστ του Κούδα.

Στο 66' ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι σε γύρισμα του Αγγελή και επαφή με το χέρι του Γούναρη, αλλά ο Γιάννης Στέφας σε αυτό το κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης είπε όχι στον Καραβίτη από τα 11 βήματα και απέκρουσε το πέναλτι. Στο 73' ο Παρίδης μπήκε στην περιοχή, τον ανέτρεψε ο Βιέρα και ο Ασλανίδης από την άσπρη βούλα έδωσε το προβάδισμα στον Δικέφαλο.

Ο Κρητικόπουλος με δύσκολη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 82' και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Στα 30 λεπτά δεν άλλαξε τίποτε και στη διαδικασία των πέναλτι ο Πουπάκης και ο Περσίδης αστόχησαν από τον Ολυμπιακό, ο Κούδας από τον ΠΑΟΚ, αλλά ο Κούλης Αποστολίδης ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι για τον Δικέφαλο και έτρεξε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Επιστροφή στους τίτλους με θρίαμβο επί του Ολυμπιακού

Όλοι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει ο ΠΑΟΚ έχουν τη δική τους γλύκα, αλλά το Κύπελλο που κατέκτησε ο Δικέφαλος σαν σήμερα (12/5) πριν από 16 χρόνια (το 2001) κερδίζοντας με 4-2 τον Ολυμπιακό μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχει άλλη χάρη!

Στο 4′ ο Γιώτης Εγκωμίτης έκανε το 1-0, στο 31′ ο Βασίλης Μπορμπόκης έγραψε το 2-0 και στο 46′, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του β' ημιχρόνου ο Γιώργος Γεωργιάδης έκανε το 3-0! Στο 78′ ο Τζόρτζεβιτς μείωσε με εύστοχο πέναλτι σε 3-1, αλλά στο 85′ ο Δημήτρης Ναλιτζής έκανε το 4-1 συνεχίζοντας το πάρτι του ΠΑΟΚ ενώ στις καθυστερήσεις ο Χούτος μείωσε στο τελικό 4-2 με ένα γκολ από θέση οφσάιντ.

Ο Γιώτης Εγκωμίτης αναδείχθηκε MVP του τελικού και στη Θεσσαλονίκη έγινε σεισμός με χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες να πανηγυρίζουν στον Λευκό Πύργο και όχι μόνo, σε ένα απέραντο πάρτι που σήμανε την επιστροφή του Δικεφάλου στους τίτλους.

Κυπελλούχος μέσα στο... σπίτι του

Με εντυπωσιακές εμφανίσεις και νίκες ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τα εμπόδια του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου με νίκη 1-0 επί του Άρη μέσα στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ στις 17 Μαϊου 2003 στο γήπεδο της Τούμπας σήκωσε το τρόπαιο χάρη στο γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη μετά από ωραία πάσα του Δημήτρη Μάρκου στο 25' και αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που τον ανέδειξαν ως τον πολυτιμότερο παίκτη της αναμέτρησης.

Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, προηγήθηκε και δεν αντιμετώπισε προβλήματα από τον Άρη που κατέβηκε με αμυντικές διαθέσεις μέσα στην Τούμπα και μόλις στο τέλος προσπάθησε να σώσει την παρτίδα, αλλά ο Μόρις είχε σουτ στο δοκάρι του Τοχούρογλου μετά από σέντρα του Μπράγκα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο γλέντι της κατάκτησης του τροπαίου το βράδυ του Σαββάτου 17 Μαϊου 2003 δεν παραβρέθηκε κανένα μέλος της διοίκησης μετά από απαίτηση των ποδοσφαιριστών που υποστήριξαν πως αφού ήταν όλη τη σεζόν μόνοι τους ήθελαν να το γιορτάσουν και μόνοι τους μαζί με τον προπονητή της ομάδας Άγγελο Αναστασιάδη.

Ο πρώτος τίτλος της εποχής Σαββίδη

Το... κοντέρ που μετρούσε τα χρόνια απουσίας του ΠΑΟΚ από τους τίτλους επιτέλους μηδενίστηκε. Πλέον η επίκληση στον τελευταίο τίτλο του Δικεφάλου, μέχρι τον επόμενο, δεν αφορά το 2003, αλλά το 2017. Τότε που ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1 της ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Το pregame της αναμέτρησης δεν ήταν το ιδανικό. Ανεγκέφαλοι φίλαθλοι των δύο ομάδων προσπάθησαν να χαλάσουν το κλίμα, αλλά εν τέλει η λογική πρυτάνευσε, η αστυνομία έστω και καθυστερημένα ανέλαβε δράση, οι παίκτες των δύο ομάδων βγήκαν αγκαλιασμένοι στο γήπεδο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και όλα ήταν έτοιμα για την σέντρα του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και πίεσε από το ξεκίνημα. Στο 24′ η πίεση απέδωσε καρπούς. Ο Κάμπος με μία ατομική ενέργεια από δεξιά, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και έδωσε την ασίστ στον Μπίσεσβαρ για το 1-0.

Η απάντηση της ΑΕΚ ήταν άμεση. Ο Χριστοδουλόπουλος έπιασε ένα μακρινό σουτ, ο Γλύκος δεν εκτίμησε σωστά την φάση και η ΑΕΚ σκόραρε, ουσιαστικά στην πρώτη της προσπάθεια.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης. Η άμυνα δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα, οι μέσοι κέρδισαν όλες τις μονομαχίες και το γκολ έμοιαζε θέμα χρόνου. Στο 81′ ήρθε η λύτρωση.

Ο Ενρίκε που είχε περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή, με κεφαλιά μετά από σέντρα του Λέοβατς έγραψε το τελικό 2-1 και έδωσε το έναυσμα για ξέφρενα πανηγύρια.

To... ξεγύμνωμα της χάρτινης

Έναν χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε την δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου, επικρατώντας της χάρτινης πρωταθλήτριας ΑΕΚ με 0-2, σε ένα ματς-απάντηση των παικτών του Δικεφάλου για τον πρωτάθλημα που τους έκλεψαν.

Ένας ΠΑΟΚ-όνειρο παίζοντας μαγική μπάλα ισοπέδωσε την ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ και με τα γκολ των Βιεϊρίνια-Πέλκα, έδωσε το έναυσμα στους οπαδούς του για ένα ατελείωτο πάρτι σε όλη την Ελλάδα, σε ένα ξέσπασμα για τα όσα είχαν προηγηθεί...

Διαβάστε ακόμη...