«Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός για να απορροφηθούν παίκτες στη πρώτη ομάδα»
SHARE:
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για το αν έχει συνειδητοποιήσει τι πέτυχε ο ΠΑΟΚ: «Όσο και αν προετοιμαζόμασταν, γιατί φαινόταν τους τελευταίους μήνες ότι θα κερδίσουμε τους τίτλους, όταν έχεις να ζήσεις τόσα χρόνια τη κατάκτηση του πρωταθλήματος και δεν έχεις βιώσει ποτέ το ντάμπλ, είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις. Όχι μόνο το μέγεθος της επιτυχίας αλλά κυρίως το μέγεθος που αποκτάει η ομάδα. Αυτό φαίνεται και από την ποιότητα των παικτών που έρχονται αλλά και από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άλλες ομάδες».
Για τις επιτυχίες του ΠΑΟΚ: «Αν τα βάλουμε κάτω θα δούμε ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ στα πανελλήνια πρωταθλήματα, διεκδίκησε πέντε τίτλους και κατέκτησε τους τέσσερις. Η πρώτη ομάδα πήρε το ντάμπλ. Η Κ-19 κατέκτησε το πρωτάθλημα, η Κ-17 έχασε στον τελικό από τον Ολυμπιακό και η κ-15 κέρδισε το πρωτάθλημα. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό, ειδικά όταν μιλάμε για συμμετοχή πολλών παικτών του ΠΑΟΚ στις εθνικές ομάδες. Πάνω από 25 ποδοσφαιριστές. Η Κ-19 έχει εφτά εν ενεργεία παίκτες. Μιλάω μόνο για τις Κ-19, Κ-17 και Κ-15. Αυτό δείχνει ότι και το σκάουτινγκ έχει δουλέψει πολύ καλά, ενώ φτιάξαμε και δώδεκα προπονητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Έρχονται πολύ καλοί παίκτες που εκπαιδεύονται και ανεβαίνουν επίπεδο».
Για την επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Χρειάζονται προϋποθέσεις, βέβαια. Χρειάζεται προπονητικό κέντρο για να συγκεντρωθούν εκεί όλες οι ακαδημίες. Υπάρχει πρόβλημα γιατί η Μεσήμβρια δεν πληρεί όλες τις προϋποθέσεις σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις και τον αριθμό των γηπέδων. Υπάρχουν δυο γήπεδα για την πρώτη ομάδα, ένα για την Κ-19 και ακόμα δυο μικρότερα για τις υπόλοιπες. Όταν κατασκευάστηκε το αθλητικό κέντρο στη Μεσήμβρια, υπήρχε η φιλοσοφία του να καλύψει τις ανάγκες της πρώτης ομάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται άλλα ιδιωτικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη για τις προπονήσεις κάποιων τμημάτων».
Για την Κ-19 που έκανε ρεκόρ με 28 νίκες και 2 ισοπαλίες: «Είναι το καλύτερο τμήμα που έχει βγει τα τελευταία δέκα χρόνια. Ίσως μετά τη φουρνιά του Πέλκα, του Κίτσιου, του Σταφυλίδη. Είναι η πιο ποιοτική γενιά και το δείχνουν και τα αποτελέσματα. Είναι δύσκολο να φτάσει κάπου πιο ψηλά , έτσι. Αν βελτιώσουμε τις συνθήκες, όμως, μπορούμε. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε περισσότερο στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να περάσουμε την Τότεναμ, εμείς το πιστεύαμε».
Για το πώς θα ανέβουν παίκτες από την Κ-19 στη πρώτη ομάδα: «Σαφώς η απόσταση της Κ-19 του 1993 με την τότε πρώτη ομάδα, ήταν σαφώς μικρότερη σε σχέση με τώρα. Το έχουμε αντιληφθεί τα τελευταία χρόνια, ότι είναι αδύνατον σ αυτή τη ηλικία να είναι έτοιμα τα παιδιά να παίξουν στη πρώτη ομάδα. Σε ότι αφορά την ηλικία τους, βέβαια, έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Θα πρέπει η πρώτη ομάδα να τα απορροφήσει, τα παίρνουν μέρος στις προπονήσεις και χρόνο συμμετοχής σε παιχνίδια. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό να κάνει ένας παιδί προπονήσεις με τη πρώτη ομάδα, βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του. Σαφώς και θα πρέπει να αποφασιστεί στα παιδιά που θα επιλεγούν να δοθεί χρόνος συμμετοχής. Να μην πάνε απλά επειδή πρέπει αλλά να υπάρχει σωστός σχεδιασμός ώστε να απορροφηθούν».
Αν έχει αποδειχθεί ότι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη πρώτη ομάδα είναι ο δανεισμός: «Έτσι είναι. Πραγματικά ο δανεισμός είναι μια επιλογή. Το θέμα είναι που θα πάει ο παίκτης. Για παράδειγμα ο δανεισμός στη Φούτμπολ λιγκ δεν προσφέρει κάτι. Αντίθετα σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας δείχνει ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το είδαμεμε με τον Γιαννούλη και τον Κουλούρη. Για μένα αυτό το κενό ανάμεσα στην Κ-19 και την πρώτη ομάδα, θα πρέπει να το γεμίσουμε. Για παράδειγμα με τη δημιουργία των δεύτερων ομάδων που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Αυτό το λέμε συνέχεια αλλά δεν προχωράει. Έτσι ψάχνουμε ομάδες να δανείσουμε τα παιδιά. Ενώ να είχαμε μια δική μας ομάδα, θα ήταν οι δικοί μας προπονητές, η δική μας αγωνιστική φιλοσοφία. Θα υπήρχε μια λογική συνέχεια και τα παιδιά θα μπορούσαν πιο εύκολα να παίξουν στη πρώτη ομάδα».