ΠΑΟΚ: Το μετέωρο βήμα του πρωταθλητή
SHARE:
Ας... διαβάσουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον και πολύ ποδοσφαιρικό. Το repress.gr αναλύει το ποδοσφαιρικό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ και τις επιλογές που έγιναν στο ρόστερ.
ΠΑΟΚ: Το μετέωρο βήμα του πρωταθλητή
Ο πρωταθλητής και κυπελλούχος ΠΑΟΚ, απόλυτα επιτυχημένος στις εγχώριες διοργανώσεις κατά την περασμένη σεζόν, εμφάνισε τις οποίες αδυναμίες μόνο στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, εκεί όπου η έλλειψη ταχύτητας στον κεντρικό άξονα κυρίως κατά την φάση αμυντικής μετάβασης, η απουσία ενός πλάγιου μεσοεπιθετικού με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και η δυσκολία (λόγω χαρακτηριστικών) του ρόστερ συνολικά να ακολουθήσει παιχνίδια υψηλότερου ρυθμού, σε συνδυασμό με την απουσία Βιεϊρίνια και Μαουρίτσιο, έκανε επιτακτική την ανάγκη προσθήκης παικτών με βασικά χαρακτηριστικά που να εναρμονίζονται με αυτό.
Ταχύτητα, υψηλός ρυθμός, ένταση, καλή τεχνική στους μικρούς χώρους, κάθετο παιχνίδι, γρήγορη αντίληψη κυρίως τις στιγμές των μεταβάσεων.
Τα τρία «παρκαρισμένα» συμβόλαια (Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο, Βέρνμπλουμ) σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί το FFP, έφεραν τους πρωταθλητές σε τέτοια θέση όπου το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να στοιχίσει πολύ.
Και στοίχισε.
Ο ΠΑΟΚ επέλεξε (και σωστά κατά την οικονομική λογική) να μην ανανεώσει τα συμβόλαια των Σάκχοφ και Κάνιας με τα χρήματα που ζητούσαν οι δύο, γνωρίζοντας πως ήδη το ρόστερ πληρώνεται αρκετά περισσότερο από όσο πραγματικά αξίζει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, έδωσε ένα αρκετά μεγάλο συμβόλαιο στον Βαρέλα (σαφώς μεγαλύτερο από όσα πραγματικά προσφέρει) για να διατηρήσει την αγωνιστική ισορροπία στην αμυντική του γραμμή, ενώ κράτησε και τους Κρέσπο και Μπίσεσβαρ με αρκετά λογικές συμφωνίες (ιδίως όταν πρόκειται για τόσο κομβικούς παίκτες).
Η αντικατάσταση των όσων έφυγαν όμως θα έπρεπε να γίνει με τουλάχιστον ισάξιους όπως τονίσαμε νωρίτερα παίκτες, προσθέτοντας ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά αλλά με την προϋπόθεση να χαμηλώσει ο μέσος όρος ηλικίας και να προστεθεί στην ομάδα φρεσκάδα, φιλοδοξία και ανταγωνισμός.
Οι επιλογή του Αουγκούστο θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί ως μακροχρόνια επένδυση όμως με τίποτα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί επιλογή που θα προσέθετε στους πρωταθλητές τα στοιχεία που απουσίαζαν από τον κεντρικό τους άξονα, μιας και ο 22χρονος βραζιλιάνος δεν ξεχωρίζει ούτε για την ταχύτητα του, ούτε για την ένταση στο παιχνίδι του.
Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να προσεγγίσει αρκετούς ποδοσφαιριστές για την θέση του αμυντικού χαφ, όμως άλλοτε οι οικονομικές απαιτήσεις και άλλοτε η αναποφασιστικότητα κάποιων να επιλέξουν το ελληνικό πρωτάθλημα για να συνεχίσουν την καριέρα τους, έκανε την επιλογή παίκτη για την κομβική αυτή θέση πολύ δύσκολη.
Η επιλογή του Εσίτι φάνηκε περισσότερο επιλογή του στυλ «ας πάρουμε έναν να έχουμε και βλέπουμε μετά» παρά μια ορθολογική επιλογή με βάση τις ανάγκες της ομάδος για την συγκεκριμένη θέση, ενώ η μόνη προσθήκη με μια αρχικά σωστή προσέγγιση φάνηκε να είναι αυτή του MVP του Τσέχικου πρωταθλήματος Μίροσλαβ Στοχ, που συνδύαζε γνώση των απαιτήσεων του κλαμπ, εμπειρία και πολύ καλά νούμερα μιας και τελείωσε την περσινή σεζόν με διψήφιο αριθμό σε γκολ και ασίστ. Επίσης (αν και η ομάδα είχε στο ρόστερ της τους Κίτσιου και Λύρατζη) αποφασίστηκε η μεταγραφή ενός 26χρονου Πορτογάλου μπακ του Ροντρίγκο Σοάρες, για να δίνει ανάσες στον Λέο Μάτος και η λογική επιλογή του Ζίφκο Ζίφκοβιτς ώστε να αποκτήσει ανταγωνισμό ο Πασχαλάκης
Η μεγαλύτερη βεβαίως αλλαγή προήλθε αναγκαστικά από την αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου, όμως αυτό ήταν ένα γεγονός που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και δεν έχει να κάνει με την γενικότερη προσέγγιση του οργανισμού σε θέματα μεταγραφικού σχεδιασμού.
Σε γενικές λοιπόν γραμμές και αν αξιολογήσουμε την ως τώρα αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός της ΠΑΕ δεν μπορεί επ ουδενί να κριθεί ορθολογικός.
Κι αυτό γιατί η ομάδα και αποδυναμωμένη είναι σε σχέση με την περσινή χρονιά και το μπάτζετ της δεν χαμήλωσε και θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες διορθωτικές κινήσεις τον Γενάρη, ενώ και ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνά τα 27,5 χρόνια με πέντε παίκτες ενδεκάδας να είναι 29 και πάνω.