Αμπέλ, κοίτα τι (δεν) έκανες…

Απο forza: Ο ΠΑΟΚ έχει χάσει πολλά από τα σημεία αναφοράς του με αποτέλεσμα να μετρά μόλις μια νίκη σε εννιά αναμετρήσεις πρωταθλήματος με αντίπαλος τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, γεγονός που του στερεί τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή. Η FORZA επιχειρεί να «διαβάσει» τις «ανορθογραφίες» του φετινού ΠΑΟΚ σε επίπεδο τακτικής.
Πηγή: forza
Αμπέλ, κοίτα τι (δεν) έκανες…

Η «ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΝΟΣ ΔΥΝΑΤΟΥ «ΧΑΡΤΙΟΥ»

Στο τακτικό πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα, το βάρος έπεσε στον αριστερό μπακ, με τον έτερο να μετατρέπεται σε τρίτο στόπερ. Τα ανεβάσματα και συνολικά οι «συμμετοχές» του δεξιού μπακ στο παιχνίδι περιορίστηκαν, ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Λέο Μάτος, που έγραψε τρεις διαδοχικές σεζόν με διψήφιο αριθμό συμμετοχών σε γκολ (άθροισμα γκολ και ασίστ) περιορίστηκε σε ρόλο «κρυφού χαρτιού» στις στημένες φάσεις. Ακολούθως ο Αμπέλ Φερέιρα άρχισε να σχεδιάζει την ενεργοποίηση του δεξιού μπακ, δίνοντας εντολή για κίνηση προς τη μεσαία γραμμή, ένα ρόλο που σε κάποια παιχνίδια τον ανέλαβε ο Βιεϊρίνια, όταν ο Πορτογάλος άφησε πίσω του τον τραυματισμό του Απριλίου του 2019 και επέστρεψε στη δράση. Στα τρία τελευταία παιχνίδια για το πρωτάθλημα (δυο με τον Ολυμπιακό και ένα με την Ξάνθη) που ο ΠΑΟΚ έψαχνε τρόπο να αλλάξει το σκορ στο δεύτερο ημίχρονο, δόθηκε εντολή στο δεξί μπακ να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες, κάτι που δείχνει προς ο προπονητής άρχισε να στρέφεται προς τα εκεί ως μέρος του «plan b».

ΆΛΛΟ Η ΦΟΡΜΑ ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Στο κομμάτι της κορυφής της επίθεσης, ο Αμπέλ Φερέιρα κλήθηκε να διαχειριστεί του Κάρολ Σφιντέρσκι και Τσούμπα Ακπομ, δυο ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Πολωνός είναι ένα φορ της μιας επαφής, που έδειξε πολλές φορές πως ξέρει να παίρνει θέση στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή και να τελειώνει φάσεις. Ο Αγγλος από την πλευρά του έχει ως χαρακτηριστικό του την ταχυδύναμη και την ικανότητά του να μπαίνει με τη μπάλα στη περιοχή. Υπήρχαν αναμετρήσεις στις οποίες ο Αμπέλ Φερέιρα πόνταρε περισσότερο στη φόρμα σκοραρίσματος που είχε ο Κάρολ Σφιντέρσκι, αν και ο τρόπος παιχνιδιού και τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου ταίριαζαν καλύτερα στην παρουσία του Τσούμπα Ακπομ. Και το ζητούμενο δεν είναι τόσο το τι έκανε ο ΠΑΟΚ σε αυτές τις αναμετρήσεις όσο να καταδειχθεί όσο το να καταγραφεί ο τρόπος σκέψης του Πορτογάλου τεχνικού, που τις περισσότερες φορές άλλαζε φορ με φορ κατά την διάρκεια του αγώνα, ενώ μόνο σε ειδικές περιπτώσεις τους χρησιμοποίησε ταυτόχρονα.

ΕΠΑΘΕ ΚΑΙ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ

Συνήθως λένε πως τα παθήματα πρέπει να γίνονται άμεσα μαθήματα. Το κακό με τον ΠΑΟΚ φέτος είναι πως στο κομμάτι των αντεπιθέσεων του αντιπάλου σε στιγμές που οι «ασπρόμαυροι» προωθήθηκαν μαζικά (τις περισσότερες φορές για στατική φάση) ήταν ένα πάθημα που... άργησε να γίνει μάθημα. Στις αναμετρήσεις με Παναθηναϊκό και Άρη στην Τούμπα, και σε αυτή με τον Ατρόμητο στην Αθήνα, ο αντίπαλος του Δικεφάλου βρήκε αρκετό χώρο για να κινηθεί στην πλάτη της άμυνας των «ασπρόμαυρων», με τον ΠΑΟΚ να δέχεται συνολικά έξι τέρματα σε αυτά τα τρια παιχνίδια, στα οποία βρήκε γκολ στις καθυστερήσεις και μάζεψε συνολικά πέντε βαθμούς, ενώ θα μπορούσε να είχε πάρει μόλις έναν αν δεν ισοφάρισε τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, και αν δεν έβρισκε νικητήριο γκολ στο Περιστέρι. Στον δεύτερο γύρο, αυτά τα φαινόμενα μειώθηκαν, με τον ΠΑΟΚ να δείχνει αργά αντανακλαστικά, τα οποία στοιχίζουν σε μια μάχη τίτλου στην οποία τα περιθώρια απωλειών ήταν στενά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Ο Γιόζιπ Μίσιτς έχει από τώρα «καπαρώσει» τον τίτλο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή του φετινού ΠΑΟΚ. Ενός ποδοσφαιριστή που μπήκε στην εξίσωση από τον Σεπτέμβριο και μετά, καθώς στα τέσσερα Ευρωπαϊκά παιχνίδια με Αγιαξ και Σλόβαν Λίμπερετς, ο Κροάτης χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Από το ερωτηματικό στο αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει κάτι από τον Μίσιτς, ο Αμπέλ Φερέιρα έφτασε στο να μη βγάζει από την ενδεκάδα του Δικεφάλου τον Κροάτη ούτε σε στιγμές παιχνιδιών τα οποία είχαν κριθεί, και να προσπαθεί να τον δοκιμάσει σε άλλο ρόλο, πιο προωθημένο, σε μια εποχή που ο Μίσιτς είχε γίνει η μεγάλη σταθερά του ΠΑΟΚ ως box to box μέσος που κυκλοφορεί, δημιουργεί αλλά και σκοράρει. Από τη μια υπήρχε ο προβληματισμός του Πορτογάλου τεχνικού από τα σκαμπανεβάσματα των Μπίσεσβαρ και Καντουρί, στους οποίους υπολόγιζε να έχει κοντά στον Μίσιτς, όμως ακόμα και αυτό δεν αιτιολογεί τη σκέψη του να «χαλάσει» ίσως η μοναδική σταθερά του φετινού ΠΑΟΚ για να διορθωθεί ένα θέμα που υπήρχε έξω από τη μεγάλη περιοχή.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΚΑΙ ΛΑΘΗ

Μπορεί να πει κάποιος πως μιλάμε για δυο από τους δεκάδες αριθμούς που μπορεί να βρει κανείς στην στατιστική, ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου η ανάλυση έχει αλλάξει κατά πολύ. Όμως οι δυο συγκεκριμένοι αριθμοί έχουν ένα συγκεκριμένο ειδικό βάρος. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον βαθμό ευστοχίας, και συγκεκριμένα την αναλογία τελικών προσπαθειών και τερμάτων, και ο δεύτερος είναι ο αριθμός των λαθών. Ο ΠΑΟΚ της σεζόν 2018-19 είχε ένα γκολ ανά 5,3 τελικές προσπάθειες και κατά μέσο όρο 38 λάθη. Ο ΠΑΟΚ της σεζόν 2019-20 είχε κατά μέσο όρο ένα γκολ ανά 6,2 τελικές προσπάθειες και 43 λάθη. Μια μια πρώτη ανάγνωση ίσως κάποιος θεωρήσει πως οι αποστάσεις είναι μικρές, έστω και δείχνουν πως ο ΠΑΟΚ υστέρησε και στις δυο κατηγορίες. Όμως σε ένα πρωτάθλημα που μέχρι την 25η αγωνιστική, όταν και ο Δικέφαλος υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, η διαφορά των δυο ομάδων ήταν στους δυο βαθμούς, μπορεί κάλλιστα να αντιληφθεί πως ακόμα και οι μικρές διαφορές προς τα κάτω, σε τέτοιες «μάχες», μετράνε...

ΕΙΤΕ ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Ο Δημήτρης Πέλκας έχει «γράψει» φέτος 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με 7 γκολ και 3 ασίστ. Το παράδοξο με τον 26χρονο μεσοεπιθετικό είναι πως ενώ μετρά 26 συμμετοχές, έχει μόλις τρία 90λεπτα. Πλην της αναμέτρηση με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης» τα άλλα δυο 90λεπτα είναι στη νίκη με 5-1 επί τον Ατρόμητου στη Τούμπα και στην δεύτερη αναμέτρηση με τον ΟΦΗ στο κύπελλο, με τον ΠΑΟΚ να έχει κερδίσει με 3-0 στον πρώτο αγώνα. Η διαχείριση του εκ των αρχηγών του Δικεφάλου από τον Αμπέλ Φερέιρα είναι προς συζήτηση. Αρκετοί στάθηκαν στην απουσία του από το αρχικό σχήμα στην αναμέτρηση της πρεμιέρας των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό, όταν στο παιχνίδι κυπέλλου ήταν εκείνος που συνέβαλλε στην ανατροπή του 0-2 σε 3-2, με δυο γκολ και συνολικά μια καλή αγωνιστικά και ψυχωμένη παρουσία. Και αυτή η περίπτωση αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των ερωτηματικών που έχουν καταγραφεί για τον τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων από τον Αμπέλ Φερέιρα.

Διαβάστε ακόμη...