Nα θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
SHARE:
Αναλυτικά:
«Με αφορμή την παρουσίαση της retro εμφάνισης για τη νέα αγωνιστική περίοδο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ η οποία ομολογουμένως έκλεψε τις παραστάσεις και έφερε στο μυαλό ένδοξες θύμισες του παρελθόντος, ας κάνουμε μέσω του acpaok.gr μία ιστορική αναδρομή στο σήμα που λατρέψαμε, το σήμα του δοξασμένου ΠΑΟΚ.
Ετοιμαστείτε... και πάμε...
Εμφάνιση ρετρό, Old school, με αναμνήσεις και... με τον Δικέφαλο αετό των Παλαιολόγων
Ο Δικέφαλος αετός αποτελεί το έμβλημα του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών επίσημα από τις 19 Απριλίου 1931, όταν και ορίστηκε στο αναθεωρημένο Καταστατικό του Ομίλου η νέα σφραγίδα και το λάβαρο του συλλόγου:
Άρθρον τριακοστόν τρίτον. – Σφραγίς του Ομίλου: Ο Όμιλος έχει ιδίαν σφραγίδα κύκλω μεν φέρουσαν τας λέξεις: «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ», έσωθεν το σήμα του Ομίλου, ήτοι Δικέφαλον Αετόν, το έτος της ιδρύσεως, ήτοι 1926, και το όνομα της πόλεως εν η εδρεύει: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Άρθρον τριακοστόν τέταρτον.– Λάβαρον του Ομίλου: Ο Όμιλος έχει ίδιον Λάβαρον φέρον το έμβλημα του Ομίλου, ήτοι τον Δικέφαλον Αετόν χρώματος μαύρου επί λευκής βάσεως
Ο ΠΑΟΚ βέβαια χρησιμοποίησε ως έμβλημα στη φανέλα του και στο λάβαρό του τον δικέφαλο αετό από νωρίτερα, και το 1930 και το 1929, όπως αποδεικνύεται από ιστορικά τεκμήρια της εποχής:
Οι παίκτες της Α΄, Β΄ και Γ΄ ομάδας του ΠΑΟΚ, της περιόδου 1930-1931, σε φωτογραφία που λήφθηκε στις 5/10/1930, στην τελετή απονομής των επάθλων των πρωταθλητών.
Η Β΄ ομάδα του ΠΑΟΚ, πρωταθλήτρια της περιόδου 1929-1930.
Με την πάροδο του χρόνου η μορφή του δικέφαλου αετού του ΠΑΟΚ είχε διάφορες απεικονίσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλους τους συλλόγους, αθλητικούς και μη, που έχουν το ίδιο έμβλημα. Το σχήμα των φτερών, η έκτασή τους, η θέση τους ως προς το σώμα του αετού (ανοιχτά φτερά, κατεβασμένα φτερά, κλειστά φτερά), τα πόδια του αετού και τι κρατάει σε αυτά, το σχήμα και η κλίση στις δύο κεφαλές, όλα αυτά ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις κάθε φορά.
Ο κλασικός ασπρόμαυρος δικέφαλος αετός του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά, ως ένδειξη πένθους και ελπίδας ταυτόχρονα. Πένθος για την προσφυγιά και τις αλησμόνητες πατρίδες, ελπίδα για τη νέα ζωή και τη νέα πατρίδα.
Η ΠΑΕ και η ΚΑΕ ΠΑΟΚ στην επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου παρουσίασαν μια ρετρό εμφάνιση που απέσπασε θετικά σχόλια από όλους τους φιλάθλους και κέρδισε αμέσως την αγάπη των φίλων και των οπαδών του ΠΑΟΚ. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο ίδιος εναλλακτικός ρετρό δικέφαλος αετός του ΠΑΟΚ χρησιμοποιείται στις εμφανίσεις κυρίως της ποδοσφαιρικής ομάδας, ως δεύτερη επίσημη εμφάνιση, και επίσης σε επετειακές φανέλες και σε πολλά εμπορικά επίσημα προϊόντα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτή η εκδοχή του δικέφαλου αετού όμως έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που λίγοι το έχουν προσέξει και σίγουρα αξίζει να γίνει αναφορά σε αυτό.
Ο ίδιος Δικέφαλος αετός έχει χρησιμοποιηθεί και στην επετειακή εμφάνιση για τα 60 χρόνια από την κατασκευή του σταδίου της Τούμπας:
Ο συγκεκριμένος δικέφαλος αετός, με τις ιδιαίτερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη φανέλα του ΠΑΟΚ γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '60:
Σε αντίθεση με όλες τις άλλες παραλλαγές του δικέφαλου αετού, που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα στις φανέλες όλων των ελληνικών αθλητικών ομάδων που έχουν έμβλημα τον δικέφαλο αετό, ο συγκεκριμένος δικέφαλος έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι ο μόνος που αποτυπώνει σχεδιαστικά, σχεδόν απόλυτα, τον αυθεντικό βυζαντινό δικέφαλο αετό. Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ, και συγκεκριμένα αυτός των ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ, έχει το ίδιο σχήμα και τα ίδια χαρακτηριστικά: κατεβασμένα φτερά (στο ίδιο μέγεθος και με την ίδια κλίση, σχεδόν κολλημένα μέχρι ένα σημείο στο σώμα), τα δύο κεφάλια του αετού έχουν επίσης παρόμοιο σχήμα και κλίση, ενώ δεν κρατάει τίποτα στα δύο πόδια. Ασφαλώς ο αυτοκρατορικός δικέφαλος των Παλαιολόγων στην κορυφή είχε και τα στέμματα, που συμβόλιζαν την πολιτική εξουσία του αυτοκράτορα. Είναι βέβαιο ότι ο σχεδιαστής αυτού του δικέφαλου αετού του ΠΑΟΚ, στα μέσα της δεκαετίας του '60, γνώριζε τον αυθεντικό δικέφαλο αετό των Παλαιολόγων του Μυστρά και τον σχεδίασε κατάλληλα για τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Ο Δικέφαλος αετός των Παλαιολόγων στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά (αριστερά) και η φετινή δεύτερη επίσημη εμφάνιση του ΠΑΟΚ (δεξιά).
Ως «Μάνα» του Συλλόγου, ευχόμαστε στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ, τόσο αυτή η εμφάνιση όσο και όποια άλλη χρησιμοποιήσει την φετινή σεζόν, να είναι γουρλίδηκες και καλότυχες, αρχής γενομένης από τον κρίσιμο αγώνα με την Μπεσίκτας.
Πάμε ΠΑΟΚΑΡΑ! Πάμε Champions League!»