Η άγνωστη ιστορία του wonder boy
SHARE:
Το μαγικό ταξίδι ενός παιδιού που κατέπληξε τα πλήθη και δείχνει ότι όντως μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.
Δεν ξέρουμε αν ο Χρήστος Τζόλης, που συστήνεται αυτό το καλοκαίρι ως το νέο παιδί-θαύμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, θαυμάζει ή έστω ακούει, όμως στην περίπτωσή του ταιριάζει γάντι το «όνειρο ζω και μη με ξυπνάτε τώρα» του Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Το «wonder boy» από τον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης διάγει την πρώτη κουτσουρεμένη, λόγω πανδημίας, σεζόν του στο μαγικό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τα σπάει! Το 18άχρονο μειράκιον του ΠΑΟΚ ζει το όνειρό του. Για τον γεννημένο στις 30 Ιανουαρίου του 2002 επιθετικό, αυτό που συνέβη το βράδυ της περασμένης Τρίτης απέναντι στην Μπεσίκτας, μοιάζει σαν μια απογείωση στο Εβερεστ και ακόμη ψηλότερα!
Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ μοστράρουν εδώ και κάμποσα χρόνια τον Χρήστο Τζόλη, που μπορεί να φαίνεται συνεσταλμένος, αλλά έχει προλάβει από ανήλικος κιόλας να αφήσει την ευρωπαϊκή πιάτσα με το στόμα ανοικτό... Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή ως νεοσσός στην Τούμπα, αυτό το παιδί κατέπλησσε τα πλήθη και έδειχνε ότι όντως μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
Ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Γι' αυτό και ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο άνθρωπος που τον εντόπισε σε ηλικία 8 ετών να κλωτσάει το τόπι στις ακαδημίες της Δόξα Πενταλόφου, φρόντισε και τον έφερε αμέσως στον ΠΑΟΚ.
Για εκείνη τη μετακίνηση οι «ασπρόμαυροι» δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ, όμως έχτισαν μια σχέση εμπιστοσύνης με την οικογένεια, που δεν κλονίστηκε ούτε στη διάρκεια της διετής απουσίας του μικρού στη Γερμανία. Οι γονείς του, ο Πέτρος και η Αντιγόνη, Έλληνες από τη Βόρεια Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα από την Δρόβιανη, ήταν από τους πρώτους που ήρθαν στην Ελλάδα και ο δρόμος τους έβγαλε στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, όπου κατοικούν ακόμη και σήμερα. Σοβαρή και μετρημένη οικογένεια, μεγάλωσε τα δύο αγόρια τους με πολύ κόπο, αρκετές θυσίες και μια μεγάλη αγάπη: την μπάλα. Ο μεγαλύτερος, κατά πέντε χρόνια, αδερφός του έπαιξε κι αυτός ποδόσφαιρο, τελικά επέλεξε να γίνει οδοντοτεχνίτης παρά ποδοσφαιριστής, αφήνοντας το δρόμο ανοικτό για το Χρήστο.
Η οικογένεια προβληματίστηκε πολύ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, για το μέλλον των δύο αγοριών της κι όπως όπως πολλές ελληνικές οικογένειες έψαξε για κάτι καλύτερο στο εξωτερικό. Ετσι το 2015 πήραν την απόφαση να μεταναστεύσουν στην Γερμανία, με τον μικρό να συνεχίζει να παίζει σε ερασιτεχνικές ομάδες πέριξ της Φρανκφούρτης και να διατηρεί επαφές με την Ελλάδα, μάλιστα εκείνο το διάστημα έκανε τις πρώτες συμμετοχές με την εθνική Παίδων.
Ο αγαπημένος του προπονητής, Άγγελος Ζαζόπουλος, ήταν αυτός που τον κρατούσε «ζεστό» και παράλληλα ανοικτή την πόρτα της επιστροφής στην Τούμπα. Η ζωή στη Γερμανία δεν εξελίχθηκε έτσι όπως τα περίμενε η οικογένεια, γι' αυτό το καλοκαίρι του 2018 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οι «ασπρόμαυρες» ακαδημίες έμοιαζαν με το αποκούμπι τους. Ο μπαμπάς Τζόλης ζήτησε ένα ραντεβού από τους ανθρώπους του «Δικεφάλου» και δεν χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε λεπτά για να δώσουν τα χέρια.
Η οικογένεια ξεπέρασε όλους τους φόβους που διακατέχουν τα μέλη της όταν ένα παιδί επιστρέφει πίσω, αλλά ο ΠΑΟΚ έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Στη Μικράς Ασίας γνώριζαν πως δεν πρέπει να πάει χαμένη η δεύτερη ευκαιρία του θαυματουργού μικρού, που ζει για το ποδόσφαιρο και όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, «δε θέλει να χάνει ποτέ»! Ακόμη κι όταν δεν του βγαίνει το παιχνίδι, μπορεί απ' το πουθενά, δύο χαμένες μπαλιές να τις μετατρέψει σε γκολ. Ενας γεννημένος νικητής...
Πέρασε... ξυστά από τη Μπάρτσα
ΟΙ «ΜΠΛΑΟΥΓΚΡΑΝΑ» ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΧΑΝΤΕΡΣΦΙΛΝΤ
Ο Χρήστος Τζόλης ήταν δεν ήταν 11-12 ετών όταν άρχισε να κάνει πράγματα και θαύματα με την στρογγυλή θεά. Αρχικά σ' ένα φιλικό παιχνίδι, δώρο του Ιβάν Σαββίδη στους μικρούς του ΠΑΟΚ, κόντρα στις φημισμένες ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, αλλά και από άλλα τουρνουά σε Βουλγαρία και Ρωσία.
Είχε στείλει ελπιδοφόρα μηνύματα στο τουρνουά (Lukoil Cup) το καλοκαίρι του 2014 στην Κωνσταντινούπολη, όταν πέτυχε και πάλι δύο γκολ εναντίον της Μπεσίκτας, ωστόσο το όνομά του άρχισε να συζητιέται έντονα ένα χρόνο αργότερα όταν μάγεψε τους πάντες με τις εμφανίσεις του και τα 11 γκολ που πέτυχε σε 5 αναμετρήσεις της Κ13 στο τουρνουά «Λέναρτ Γιόχανσον».
Πέτυχε τέσσερα γκολ κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας (5-1), τρία απέναντι στην Κοπεγχάγη (3-0), δύο στο ματς με την ΑΙΚ Στοκχόλμης (5-0), το νικητήριο γκολ με τη Γιουβέντους (1-0), ενώ σκόραρε και στον τελικό με τη Ραπίντ Βιέννης (1-1).
Τράβηξε πάνω του τα βλέμματα δεκάδων ομάδων ακόμη και του σκάουτερ της Μπαρτσελόνα, Ντένις Σίλβα, ωστόσο η μεταγραφή δεν προχώρησε, καθώς εκείνο το διάστημα οι «μπλαουγκράνα» είχαν τιμωρηθεί από την ΟΥΕΦΑ για παραβίαση κανόνων σε μεταγραφές ανήλικων μη Ισπανών παικτών στις ακαδημίες τους.
Πάντως, το ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς συλλόγους συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, μια εξ αυτών η Χάντερσφιλντ (από την οποία πέρασε κι ο Όλαφ Ρέμπε) «καιγόταν» για να τον αποκτήσει, αλλά ο ΠΑΟΚ πρόλαβε και υπέγραψε μαζί του το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του.
ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΪΝΤΡΑΧΤ
Στα... κρυφά πήγαινε στο Λίβερπουλ!
Ο ΠΑΟΚ παρακολουθούσε τον Τζόλη όταν η οικογένεια μετακόμισε στη Γερμανία, γι' αυτό φρόντισε να μπλοκάρει, μέσω της νομικής υπηρεσίας, το ενδεχόμενο μεταγραφής του σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Οι «ασπρόμαυροι» ενημέρωσαν τη γερμανική ομοσπονδία για την αξίωση τροφείων κάτι που έκανε διστακτικές πολλές ομάδες, οι οποίες ήθελαν να τον αποκτήσουν εκείνο το διάστημα.
Ο Χρήστος δεν απογοητεύτηκε, έβαλε το κεφάλι κάτω και δούλεψε γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επιτυχία. Έχοντας την στήριξη των δικών του, πήγαινε από τη Γερμανία στην Αγγλία και για ένα μεγάλο διάστημα έκανε προπονήσεις στις ακαδημίες της Λίβερπουλ. Η ομάδα του «Ανφιλντ» μαζί με την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης τον διεκδικούσαν από τη γερμανική ομάδα και τον ΠΑΟΚ, όμως το κόστος της μεταγραφής ξέφευγε και έτσι η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη έμοιαζε πια να είναι μονόδρομος.
Με το «καμ μπακ» του στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες πέτυχε 27 γκολ σε 25 παιχνίδια πρωταθλήματος και 2 γκολ στον ημιτελικό του «φάιναλ φορ» κόντρα στον Παναθηναϊκό. Πέρσι με 19 γκολ σε 26 εμφανίσεις ήταν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Κ19.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Είναι «killer» και το δείχνει
Ο κορονοϊός στάθηκε... σύμμαχος του, μετά το lock down, ανέβηκε για προπονήσεις στην πρώτη ομάδα, έκτοτε δεν κοίταξε πίσω. Δουλεύτηκε στα χέρια του Πάμπλο Γκαρσία και έγινε η «σανίδα σωτηρίας» του Αμπέλ Φερέιρα στην πρώτη ομάδα. Μπήκε δίχως τρακ και έκανε ντεμπούτο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, μετρώντας έκτοτε 10 συμμετοχές στην Ελλάδα και 1 στην Ευρώπη.
Στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα βρήκε δύο φορές το δρόμο προς το πλεκτό, μοίρασε μια ασίστ και στο δεύτερο μέρος άγγιξε αυτό που μόλις ένας ποδοσφαιριστής, ο πρώτος σκόρερ στην ευρωπαϊκή ιστορία του, Στέφανος Αθανασιάδης, έχει πετύχει: το χατ-τρικ.
Αν το πετύχαινε κι αυτό, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα σκαρφιζόταν να γράψει ο υπεύθυνος των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης της ΦΙΦΑ, που το ίδιο βράδυ τον αποθέωσε γράφοντας αρχικά πως στις 21:00, έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε αγώνα Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και στις 21:30 είχε ήδη πετύχει δύο γκολ και μία ασίστ, κλείνοντας το «τιτίβισμα» με την αναφορά: «Tzolis is some prospect», κοινώς, ο Τζόλης είναι (από μόνος του) ένα μεγάλο πρότζεκτ.
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ούτε στα πιο τρελά όνειρα
Μοιάζει απίστευτο, κι όμως ο Χρήστος Τζόλης ήταν μαζί με τον Γιάννη Μιχαηλίδη κι άλλους τρεις του ΠΑΟΚ (Λημνιός, Γιαννούλης, Πασχαλάκης) στους εκλεκτούς του ομοσπονδιακού προπονητή, Τζον φαν Σιπ για τους αγώνες της εθνικής ομάδας με Σλοβενία και Κόσοβο στις 3 και 6 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα για το Nations League.
Ο Θεσσαλονικιός επιθετικός είναι διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες, έχοντας πετύχει 6 γκολ σε 9 ματς με την Εθνική U17, ενώ έχει ήδη 3 συμμετοχές με την Εθνική U19.