Διπλό με πολύ ξύλο στο Αίγιο! (1959)
SHARE:
Το πρώτο πρωτάθλημα από καθιερώσεως της Εθνικής Κατηγορίας (σεζόν 1959-1960), βρισκόταν σε εξέλιξη... Σαν σήμερα ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Αίγιο για να αντιμετωπίσει τον Παναιγιάλειο, σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι γηπεδούχοι υπό την ανοχή του διαιτητή Γιάννη Ζώγα, επιδόθηκαν σε αδιάκοπο κλωτσίδι, που έμεινε σε γενικές γραμμές ατιμώρητο!
Αυτό ήταν το ένα από τα δύο ματς που σφύριξε τον ΠΑΟΚ ο εν λόγω ρέφερι συνολικά στην καριέρα του, καθώς ακολούθησε στις 23/1/1960 ο εκτός έδρας αγώνας με τη Νίκαια στο Καραϊσκάκη
Το τελικό 2-3 αδικεί τον ΠΑΟΚ, που κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης κυριολεκτικά αποδεκατίστηκε!
Στο 10ο μόλις λεπτό, τραυματίστηκε από σκληρό μαρκάρισμα ο Λάμπης Κουιρουκίδης και αναγκάστηκε να συνεχίσει το ματς χωλαίνοντας στη θέση του έξω δεξιά, καθώς εκείνη την εποχή δεν επιτρεπόταν οι αλλαγές!
Οι αλλαγές επιτράπηκαν σταδιακά στις εθνικές διοργανώσεις των διαφόρων χωρών τα επόμενα χρόνια!
Αρχικά, επιτρεπόταν η αλλαγή μόνο ενός ποδοσφαιριστή στη διάρκεια του αγώνα. Ο αναπληρωματικός καθόταν στον πάγκο δίπλα στον προπονητή. Δεδομένου ότι οι παίκτες φορούσαν στη φανέλα τους αριθμούς 1 ως 11, ο αναπληρωματικός είχε το νούμερο 12.
Ακολούθησαν κι άλλοι τραυματισμοί παικτών μας, είναι χαρακτηριστικό πως το φορείο πηγαινοερχόταν συνεχώς (!), μεταφέροντας πότε τον Νικολαΐδη, πότε τον Ραπτόπουλο, πότε τον Πρόγιο και πότε τον Λέανδρο!
Οι παίκτες του Ζάρκο Μιχαήλοβιτς έπεσαν θύματα του υπέρμετρα σκληρού παιχνιδιού των γηπεδούχων και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 69' μέχρι να βγάλει επιτέλους ο Ζώγας την κόκκινη κάρτα, αποβάλλοντας τον νταή Σοφιανό, που γρονθοκόπησε εν ψυχρώ τον Ραπτόπουλο μπροστά στα μάτια του ρέφερι!
Οι παίκτες μας βλέποντας το πόσο επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητά τους ήταν ο αγώνας έδιναν την μπάλα με τη μία, ώστε να αποφεύγουν τα βίαια χτυπήματα.
Αυτό όμως δημιούργησε μια εξαιρετική εικόνα στην ανάπτυξη του Δικεφάλου με την μπάλα κάποιες στιγμές κυριολεκτικά να χάνεται και οι θεατές να αποθεώνουν τον ΠΑΟΚ...
Το σκορ άνοιξε με το καλημέρα ο Χαβανίδης (μόλις στο 2'), για να γίνει το 0-2 στο 17' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κιουρτζή. Ο ίδιος παίκτης στο 38' με δυνατό βολέ στην κίνηση διαμόρφωσε το 0-3, αλλά οι γηπεδούχοι στο 42' μείωσαν με τον Καλλίτση.
Με την έναρξη της επανάληψης ο Παναιγιάλειος έπαιξε ακόμη πιο σκληρά, στο 69' ήρθε η αποβολή του Σοφιανού για την οποία γράψαμε πιο πάνω, ενώ στο 75' ο Ζουμπούλης τραυμάτισε τον τερματοφύλακά μας, Λάκη Πρόγιο, που αποχώρησε από το γήπεδο, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ με "10", δίνοντας μάλιστα τη θέση του στον ... Ραπτόπουλο!
Τα διαιτητικά όργια του Ζώγα ολοκληρώθηκαν στην εκπνοή του ματς, όταν έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στους γηπεδούχους το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Νικολαΐδης.
Οι συνθέσεις:
Παναιγιάλειος: Βουλόγκας, Γρηγοριάδης, Νικολαΐδης, Μαμάσης, Μακρής, Καρακατσάνης, Καττίτσης, Ζευγώλης, Σοφιανός, Χαλκιάς, Ζουμπούλης
ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Πετρίδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Γιαννέλος, Ραπτόπουλος, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κουιρουκίδης, Κιουρτζής, Νικολαΐδης
* Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.
* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32.
Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Άρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!
* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!
* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη.
Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).
* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας