Πες το κι έγινε!
SHARE:
Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή; Λες και πρωταγωνιστείς σε μια εκπομπή, η θεματολογία της οποίας είναι να πραγματοποιεί τις ευχές σου… Ή τουλάχιστον εκείνες που είναι πραγματοποιήσιμες. Ή τουλάχιστον προσπαθεί να πραγματοποιήσει εκείνες που φαντάζουν πραγματοποιήσιμες… Όταν ο Αλεξάντρου Μιτρίτα γνώρισε τον Πεπ Γκουαρντιόλα, τα μίντια στην Ρουμανία τον πήραν – αλλά με την καλή έννοια – στο ψιλό.
Έμαθα κλείνεις στην Μάντσεστερ Σίτι, του είπε ένας δημοσιογράφος λίγο καιρό μετά τα συγχαρητήρια του Ισπανού τεχνικού για την εμφάνισή του σε φιλικό παιχνίδι της αγγλικής ομάδας με τη New York City. «Ποιος δε θα ήθελε να παίξει σε μια τέτοια ομάδα; Ποιος θα έλεγε όχι; Θα ήταν ένα όνειρο που θα γινόταν πραγματικότητα…».
Εντάξει… Ένα-ένα τα όνειρα Άλεξ, γιατί η παρουσιάστρια της εκπομπής μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο και η Σίτι είναι αυτή την εποχή λίγο απασχολημένη με τον Κριστιάνο. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πραγματοποιήσουμε; Να, ας πούμε κάποιος ποδοσφαιριστής που ονειρεύεσαι να παίξεις μαζί; Έστω να ανταλλάξετε μερικές πασούλες. Και μη μου πεις ο Μέσι, είναι κλισέ.
«Έχω έναν ακόμα αγαπημένο παίκτη εκτός από τον Μέσι. Έπαιζε στη Γιουβέντους και τώρα είναι στο Τορόντο. Ο Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο. Μοιάζουμε στη σωματοδομή και στο στυλ του παιχνιδιού και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει».
Χμμμ… Ο Τζιοβίνκο, ε; Στον ΠΑΟΚ, ε; Δεν ακούγεται και απίθανο, ε;
Το 2018, ο Ρουμάνος ποδοσφαιριστής πριν καν μετακομίσει στο MLS ανακάλυπτε τον μικρόσωμο Ιταλό και ήθελε να γίνει σαν εκείνον. Το 2018, άλλωστε, ο Μιτρίτα ήταν 23 ετών και ο Τζιοβίνκο 31. Ίσως να ήταν και από τους λόγους που έβλεπε τόσο θετικά να παίξει στο αμερικάνικο πρωτάθλημα – τη λίγκα που οι περισσότεροι επιλέγουν για συνταξιοδότηση. Ίσως επειδή και οι δύο θέλουν να περνάνε καλά στο γήπεδο. Να διασκεδάζουν. Να το ευχαριστιούνται. Στον σβέρκο του Αλεξάντρου το λέει ξεκάθαρα: «Κοντοπίθαρε, να διασκεδάζεις μέσα στο γήπεδο».
Ήταν η συμβουλή που του έδωσε ο σπουδαίος Ίλιε Μπαλάτσι λίγες μέρες πριν πεθάνει. Η συμβουλή που έκανε ο Μιτρίτα Ευαγγέλιο του. Είχε λόγο, εξάλλου, να ακούει τους πρεσβύτερους.
DNA ποδοσφαιριστού!
Όταν ο Γκεόργκι Χάτζι έφτιαξε την ομάδα του το 2009, είχε μια ξεκάθαρη φιλοσοφία. Κατεύθυνση ίσως περισσότερο, παρά φιλοσοφία. Πίστευε στο DNA. Η Βιτορούλ Κονστάντσα μάζευε ταλέντα. Από όλη τη χώρα. Και ο τεράστιος Ρουμάνος μέσος είχε ένα κάτι για την κληρονομικότητα. Παιδιά ποδοσφαιριστών... Ανίψια ποδοσφαιριστών… Ήθελε να υπάρχει στο σύστημα, να ρέει στο αίμα. Κάπως έτσι συνέλεξε και τον Αλεξάντρου Μιτρίτα από την Τουρνού Σεβερίν. Ο Ντουμίτρου Μιτρίτα, αδερφός του πατέρα του, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής τη δεκαετία του ’90, με highlight της καριέρας του τους τίτλους που κατέκτησε με την Κραϊόβα, τη μεταγραφή του στην Ολλανδία το 1997 και τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα με τη Χέρενφεϊν τη σεζόν 1999-2000.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στον ανιψιό. Ο Αλεξάντρου έφυγε πριν προλάβει να παίξει. Πολύ μικρός και για ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Το 2015 πήρε μεταγραφή για την Πεσκάρα. Ιταλία. Campionato. Άμυνα. Παναγία μου, ο Κιελίνι! «Αν φύγω ξανά από τη Ρουμανία, θα προτιμούσα μια χώρα, όπου παίζουν περισσότερο ποδόσφαιρο. Σαν την Ισπανία. Μου αρέσει και η Αγγλία, αλλά και εκεί είναι πολύ διαφορετικά. Στην Ιταλία ήταν δύσκολα. Έχει εκπληκτικούς αμυντικούς. Ο Μπονούσι, ο Κουλιμπαλί, ο Κιελίνι. Και βγαίνουν σε άλλο μέγεθος, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ».
Ο Αλεξάντρου Μιτρίτα είναι μόλις 1μ.67. Η επένδυση του ενός εκατομμύριου ευρώ που έκανε το 2015 η Πεσκάρα είχε απόσβεση με 19 συμμετοχές στη Serie B και 15 στη Serie A, πριν έρθει ο επαναπατρισμός και η Κραϊόβα. «Αν επιστρέψεις στη Ρουμανία από το εξωτερικό, όλοι σε θεωρούν αποτυχημένο. Ένα μηδενικό. Κανείς δε με ήξερε όταν γύρισα και κανείς δεν ήθελε να μου δώσει μια ευκαιρία. Ήμουν τυχερός που βρέθηκε η Κραϊόβα, που κάποιοι άνθρωποι πίστεψαν σε μένα. Αν επιστρέφοντας, έπαιζα σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, δε θα είχα καταφέρει να φύγω ξανά».
Ξαφνικά, έγινε διάσημος. Έγινε ο «μικρός Μέσι», έγινε το είδωλο της κερκίδας, απέκτησε το όχι και πολύ κοσμητικό παρατσούκλι «Χίτλερ» και τη σεζόν 2017-18 πέτυχε 16 γκολ σε 38 ματς. Όταν δε σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ απέναντι στην Κλουζ, όλοι ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον μικρόσωμο μέσο, που διαλύει τις αντίπαλες άμυνες. Κι έμαθαν: Έμαθαν ότι λατρεύει να ακούει ραπ και κυρίως τον Drake. Έμαθαν ότι φοράει το νούμερο 28 επειδή τότε γεννήθηκε η μητέρα του. Έμαθαν ότι ο πατέρας του έχει γενέθλια στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε το νούμερο είναι και για εκείνον (σ.σ. συμπτωματικά, ακόμα και η κόρη του αργότερα γεννήθηκε στις 28). Έμαθαν ότι έχει δεκάδες τατουάζ. Έμαθαν ότι το 14 στο χέρι του είναι χτυπημένο με μελάνι για την Αλέσια, τότε κοπέλα του και νυν σύζυγό του. Την Κιμ Καρντάσιαν της Ρουμανίας, όπως την αποκαλούσαν, όταν οι δυο τους άρχισαν να βγαίνουν. Έμαθαν ότι είναι θρήσκος. Έμαθαν ότι είναι οπαδός της Μπαρτσελόνα και θαυμαστής του Μέσι. Έμαθαν για τον Τζιοβίνκο και τον Κουτίνιο.
Σύντομα θα μάθαιναν και τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ που θα έδινε η New York City για να τον αποκτήσει.
Home Alone (the sequel)!
Η ακμή του στην Κραϊόβα κράτησε ενάμιση χρόνο. Μετά, ήρθαν τα ευρώ και ο Αλεξάντρου Μιτρίτα έφευγε για το πρωτάθλημα, που ο Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο έκανε όργια. Μόνο που επέλεξε μια διαφορετική ρουτίνα, μια δική του ρουτίνα για να μπορέσει να προετοιμαστεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Υόρκη. «Θέλω να κάνω τα πάντα όπως στην ταινία», εξηγούσε στους απορημένους Αμερικανούς για την επιλογή του να βλέπει ξανά και ξανά τις περιπέτειες του Κέβιν Μακάλιστερ στο μεγάλο μήλο. «Στη Ρουμανία η ταινία παίζει συνέχεια στις γιορτές και όποτε τη βλέπω, αυτό σκέφτομαι. Θέλω να είμαι σαν τον Κέβιν στη Νέα Υόρκη».
Δεν τα πήγε άσχημα. Στη Νέα Υόρκη παντρεύτηκε την Αλέσια, οι δυο τους έκαναν ατελείωτες βόλτες με τα σκυλιά τους στο Central Park και προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Η Κραϊόβα έχει 280 χιλιάδες κατοίκους, η Νέα Υόρκη (σ.σ. μόνο η πόλη και όχι η πολιτεία ολόκληρη) αγγίζει τα εννέα εκατομμύρια. Το βασικό, όμως, είναι τι θα έκανε και στο γήπεδο. «Δε θα ερχόμουν στο MLS αν δεν πίστευα ότι είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα», δήλωνε την ώρα που ο προπονητής του, Ντομενέκ Τόρεντ πάσχιζε να πείσει το κοινό ότι δεν είναι ο αντικαταστάτης του Νταβίντ Βίγια. Γιατί, ποιος θα ήθελε τόσο βάρος στις πλάτες του με το καλημέρα;
Στη Νέα Υόρκη είχε καλές βραδιές, πέτυχε χατ-τρικ, σκόραρε συχνά, πήρε τα συγχαρητήρια του Πεπ, όμως η αξία του έφθινε μήνα με τον μήνα. Τον κούρασαν τα υπερατλαντικά ταξίδια αρκετά, ώστε να δηλώνει ότι δε θέλει να μπει ξανά σε αεροπλάνο μετά το τέλος της καριέρας του. Τον Οκτώβριο του 2020 πήρε μεταγραφή για την Αλ-Αχλί, έπαιξε αντίπαλος του Ραζβάν Λουτσέσκου, ωστόσο η αξία του συνέχισε να φθίνει. Ο Αλεξάντρου Μιτρίτα ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι για να το αλλάξει. Ήλπιζε στη συμμετοχή της Ρουμανίας στο Euro, ωστόσο αυτό δεν πήγε και πολύ καλά. Έπρεπε να βρει τι μπορεί να πάει καλά. Και τότε πληκτρολόγησε στο google…
Sebastian Giovinco.