Προ των πυλών του ΠΑΟΚ: Τι φέρνουν Μπότο και Φεντσένκοφ
SHARE:
Το SDΝΑ βάζει στο μικροσκόπιό του τον τρόπο λειτουργίας των δύο ανδρών στην Ουκρανία!
«Μέχρι στιγμής η Σαχτάρ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο. Αν ήταν σενάριο εκτός πραγματικότητας, η Σαχτάρ θα είχε ήδη τοποθετηθεί δημόσια, δεν ξέρω τι περιμένουν...», ανέφερε ο Ουκρανός δημοσιογράφος, Roman Bebeh, σχολιάζοντας στο SDNA την είδηση της πρόσληψης του Ζοσέ Μπότο από τον ΠΑΟΚ.
«Είναι πολύ επαγγελματίας στη δουλειά του. Στη Σαχτάρ ήρθε σε μια καλή θέση, με έναν καλό μισθό καθώς ήθελε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του μετά την επιτυχημένη πορεία του στη Μπενφίκα. Η φιλοσοφία του είναι γνωστή, αναζητώντας νέα ταλέντα και μέσα από την εξέλιξή τους στο κλαμπ να τους δίνει υπεραξία. Έχει ένα απίστευτο δίκτυο στη Βραζιλία που τον βοηθάει πολύ στη δουλειά του. Μιλάει απευθείας μαζί τους, σκάουτερ, προπονητές... Μια μεγάλη τράπεζα... πληροφοριών!», κάτι που είχε αποκαλύψει ο 55χρονος Πορτογάλος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Roman Bebeh!
Όπως είχε αναφέρει ο Μπότο: «Έχω ένα πλεονέκτημα, έχω επαφές με τη Βραζιλία εδώ και 28 χρόνια, επομένως έχω πολλές πηγές πληροφοριών. Επιπλέον, πριν από τη Σαχτάρ, δούλευα στην Μπενφίκα. Υπάρχουν ανοιχτές πόρτες για να πάρεις πληροφορίες. Δεν ήταν δύσκολο για εμένα να δημιουργήσω αυτό το δίκτυο επαφών. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεσαι τις επαφές σου. Πρέπει να είσαι σίγουρος πως οι πληροφορίες που θα πάρεις από ένα συγκεκριμένο άτομο, θα είναι 100% αληθινές. Επίσης, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ξεκάθαρη ποδοσφαιρική αντίληψη, παρόμοια με τη δική μου. Αποτελούν το δίκτυο επαφών μου...».
Σε ερώτηση του Roman Bebeh για το αν χρειάζεται χρήματα για να λάβει αυτές τις πληροφορίες, ο Μπότο είχε σημειώσει πως: «Όχι, δεν πληρώνω. Θα μου πείτε, ποιοι είναι αυτοί οι πληροφοριοδότες; Συνήθως πρόκειται για προπονητές που εργάζονται στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας, προπονητές της ομάδας νέων. Παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες που μπορώ να εμπιστευτώ. Ξέρω πώς αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο, τους ρωτάω. Είναι η επικοινωνία σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον».
Η συνεργασία Μπότο και Φεντσένκοφ
Σε ερώτηση για το πώς λειτουργούσε το μοντέλο του Μπότο στη Σαχτάρ, σε συνάρτηση με το γεγονός πως έρχεται στην Ελλάδα, έχοντας και άμεσο συνεργάτη του σε ρόλο head scout τον μέχρι πρότινος επικεφαλής σκάουτερ της ουκρανικής ομάδας, Αντρέι Φεντσένκοφ, η απάντηση έρχεται δια στόματος του Πορτογάλου:
«Το τμήμα σκάουτινγκ έχει ένα επικεφαλής και έξι σκάουτερ υπό τη διεύθυνσή μου. Νομίζω ότι μου αρκεί. Είναι μικρό τμήμα, αλλά η Μπενφίκα είχε ακόμα λιγότερους σκάουτερ. Όταν ξέρουμε τι θέλουμε, τι ψάχνουμε, πού κοιτάμε, τότε αρκούν έξι συνολικά σκάουτερ.
Έξι σκάουτερ είναι το τιμ μου, ιδανικό!
Αν ο σκάουτερ τα πάει καλά, μπορεί να παρακολουθήσει αρκετούς αγώνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και να δει αγώνες από διαφορετικά πρωταθλήματα. Σήμερα, η διαδικασία σκάουτινγκ γίνεται και από το γραφείο, μπορείς να κάνεις πολλή δουλειά μέσω του υπολογιστή. Συνεπώς, έξι σκάουτερ είναι το τιμ μου. Και κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι υπέροχο, μου αρκεί...
Και εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Όταν η δομή είναι μικρή, μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τον σκάουτερ σου και αντίστοιχα ο σκάουτερ σε μαθαίνει καλύτερα. Μπορούν να επικοινωνούν με ηρεμία, καθημερινά μαζί μου. Για μένα προσωπικά, αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να έχω είκοσι ή πενήντα σκάουτερ...
Δεν θα δούλευα ποτέ με μια ομάδα εξήντα ατόμων. Οι πληροφορίες απλώς διαχέονται. Δεν θα υπήρχε άμεση σχέση με τόσους σκάουτερ. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν θα μπορούσα να τους απολύσω όλους (σ.σ. γέλια). Το μοντέλο της Αγγλίας δεν μου ταιριάζει, δεν πιστεύω στην επιτυχία, δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο.
Για μένα δεν είναι πολύ σημαντικό αν οι σκάουτερ έπαιξαν ποδόσφαιρο ή όχι. Το πιο σημαντικό είναι να έχουν κατανόηση του παιχνιδιού και να θέλουν να δουλέψουν. Αν δεν είναι έτοιμοι να παρακολουθήσει αρκετούς αγώνες, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για αγώνες, το scouting δεν λειτουργεί. Αυτό είναι μία δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ, συνεχής ανάλυση».
Η σχέση Μπότο - προέδρου!
Για τον Μπότο, οι σχέσεις εντός ομάδας είναι συγκεκριμένες: «Ο πρόεδρος παίρνει πάντα την τελική απόφαση...», όπως σημειώνει: «Εμείς κάνουμε δουλειά και πρέπει να του δείξουμε: έχουμε αυτήν την επιλογή, την άλλη. Εκείνος κατανοεί, αναλύει, συγκρίνει και παίρνει μια απόφαση: αυτός ο παίκτης είναι καλύτερος, ας τον υπογράψουμε. Έτσι λειτουργεί η διαδικασία.
Επιλέγουμε τους υποψηφίους και παρουσιάζουμε όλους τους δείκτες, όλες τις πληροφορίες που είναι σημαντικές για να ληφθεί μια απόφαση. Αυτός που πληρώνει, αυτός αποφασίζει. Αν ο αθλητικός διευθυντής της Μάντσεστερ Σίτι ή αντίστοιχα εκείνος στη Σεβίλλη πει ότι θέλει τον Μέσι, αυτός που πληρώνει θα πει: "Όχι, δεν υπάρχουν λεφτά για τον Μέσι". Οι πρόεδροι παίρνουν πάντα την απόφαση. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρόεδρος ακούει περισσότερο τον προπονητή, κάποιος άλλος περισσότερο τον αθλητικό διευθυντή, κάποιος και τους δύο. Η γενική τάση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο λέει πως οι προπονητές έχουν λιγότερη εξουσία λήψης αποφάσεων. Οι προπονητές δεν είναι μόνιμοι, μπορούν ανά πάσα στιγμή να φύγουν από τον σύλλογο. Ο σύλλογος δεν μπορεί ουσιαστικά να εξαρτάται από τον προπονητή γιατί ο προπονητής μπορεί να πηγαινοέρχεται για ένα μήνα. Την απόφαση την παίρνει πάντα αυτός που πληρώνει, δηλαδή ο πρόεδρος...».
«Θέλω τρεις υποψήφιους στις θέσεις που ψάχνουμε»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Ζοσέ Μπότο και στην τελική ανάλυση των παικτών, υπογραμμίζοντας πως στα υπόψιν τους μπορεί να βρίσκονται από 500 μέχρι 1000 παίκτες: «Μου δίνονται βέβαια πολύ λιγότεροι παίκτες. Η λίστα είναι μικρότερη. Εγώ την κάνω ακόμη μικρότερη. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε ένα δεξί μπακ. Ανατρέχω στη λίστα, υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα, τρεις είναι οι υποψήφιοι γι' αυτή τη θέση. Μετά από μία εβδομάδα, ο ένας μετακομίζει σε άλλη ομάδα. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναθεωρήσω ξανά τη λίστα, για να τη συμπληρώσω, θα πρέπει πάντα να υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Στο σχεδιάγραμμα της ομάδας, έχουμε τρεις υποψήφιους για κάθε θέση. Όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα ώρα. Αν χαθεί μια επιλογή, πρέπει να βρούμε άμεσα εναλλακτική. Είναι σημαντικό να έχουμε επιλογές. Οι σκάουτερ θα πρέπει να μου διασφαλίζουν ότι έχουμε τους καλύτερους υποψήφιους, με τα καλύτερα χαρακτηριστικά και τα ονόματά τους βρίσκονται στη λίστα».
Όσο για τη θέση του τερματοφύλακα: «Έχει διαφορά. Οι τερματοφύλακες παίζουν με τα χέρια, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τσεκάρουμε τεχνικά χαρακτηριστικά, το πώς συμπεριφέρεται σε μια δεδομένη κατάσταση. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι πιο δύσκολο από το να τσεκάρεις έναν παίκτη...».