O Μπότο τεράστια ευκαιρία ποδοσφαιρικής λύσης για τον ΠΑΟΚ
SHARE:
Ο τρόπος που έκλεισε ο ΠΑΟΚ το 2021, με πέντε διαδοχικές νίκες, δύο εκ των οποίων χάρισαν προκρίσεις, μοιάζει περισσότερο με ψευδώς αρνητικό τεστ, για να μιλάμε και με τους όρους της... τρέλας που βιώνουμε την τελευταία διετία.
Το οι «νίκες είναι το καλύτερο φάρμακο» είναι σίγουρα μία πραγματικότητα και δε θα μπορούσε να ήταν και πολύ διαφορετικά καθώς δεν υπάρχει και νίκη πισωγύρισμα.
Γιατί όμως είναι... ψευδώς αρνητικό το τεστ των αποτελεσμάτων του ΠΑΟΚ;
Γιατί το μόνο που του παρέχουν είναι μία ευκαιριακή έξοδο από την κρίση και μία λύση στο σαφέστατα ψυχολογικό πρόβλημα που είχε δημιουργήσει ο ίδιος στον εαυτό του, έχοντας καταφέρει να χάνει παιχνίδι από τον τελευταίο και φοβισμένο Ατρόμητο, αλλά και τον μαχητικό, αλλά πολύ πιο αδύναμο σε επίπεδο ποιότητας Ιωνικό, σε αναμέτρηση που είχε ευτυχίσει μάλιστα να προηγηθεί.
Επέμενα σε αυτό τον εφιαλτικό μήνα και κάτι, ότι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ ήταν πρώτα και κυρίως ψυχολογικό.
Και δεν έχω αλλάξει γνώμη γιατί σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη περίοδο της αγωνιστικής κρίσης, ήταν τόσο μεγάλη η ψυχολογική μετάπτωση παικτών και προπονητή από την απογοήτευση της διαπίστωσης ότι ο στόχος πρωταθλητισμού δεν είναι δα και τόσο ρεαλιστικός, τουλάχιστον για φέτος, που σε όλους είχε μπει αυτή η αμφιβολία γύρω από τις ικανότητες τους, οδηγώντας τους σε λάθη, διαχείρισης όταν μιλάμε για τον προπονητή και κακής αγωνιστικής εικόνας όταν κάνουμε το ταμείο για τους παίκτες.
Αυτό, το φάντασμα, ναι το έδιωξαν πάνω από την Τούμπα οι πέντε διαδοχικές νίκες που χάρισαν ψυχραιμία σε όλους, μαζί με λίγο χρόνο για επιπλέον δουλειά και πάντα αυτή την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες.
Στη μεγάλη όμως εικόνα, την οποία οφείλει να βλέπει ο ΠΑΟΚ και κυρίως ο ιδιοκτήτης του, αλλά και αυτοί που τον διοικούν, το... τεστ είναι αρνητικό, γιατί το πρόβλημα της ίδιας της ομάδας στην προσπάθεια πρωταθλητισμού είναι πρώτα από όλα αγωνιστικό.
Χοντρά δομικά λάθη δεν άφησαν ποτέ μία επίπονη, λόγω και των περιορισμών του FFP, μετάβαση από την εποχή των αήττητων πρωταθλητών στο επόμενο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ.
Με τον Αμπέλ ο ΠΑΟΚ δημιούργησε την αίσθηση ότι έστω και πιο αργά, με ό,τι κόστος έχει αυτό για μία μεγάλη ομάδα που θα πρέπει να σπαταλήσει 1-2 σεζόν για να αλλάξει ριζικά και να στηθεί από την αρχή, ότι αυτή η μετάβαση ήταν σε εξέλιξη.
Τελικά η πίεση για διάκριση και σίγουρα η έλλειψη ξεκάθαρου σχεδίου για το που πάει το πράγμα, μαζί με την ιδιαιτερότητα του ίδιου του Πορτογάλου που ήρθε σε μία ποδοσφαιρική ζούγκλα και δε θέλησε ποτέ να δεχτεί κάποιους από τους κανόνες της και έτσι δεν... κόλλησε με τον ΠΑΟΚ, οδήγησαν σε ένα διαζύγιο και σίγουρα στη διακοπή της προσπάθειας μετάβασης.
Αυτό το... στοπ στη μετάβαση σε ένα νέο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ μπήκε, όμως, μονομερώς. Καθώς οι ευκαιρίες πώλησης ταλαντούχων νέων παικτών που αναδείχτηκαν στον ΠΑΟΚ, όπως ο Πέλκας, ο Γιαννούλη, ο Λημνιός, ο Τζόλης, δεν θα μπορούσαν και προφανώς δεν σταμάτησαν, φέρνοντας στην ομάδα μία χείρα βοηθείας στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης ελέω FFP από το άνοιγμα που είχαν δημιουργήσει οι... αήττητοι πρωταθλητές.
Το χειρότερο όμως δεν είναι ότι αυτοί οι παίκτες έφυγαν, αλλά ότι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ επάξια και σε επίπεδο χαρακτηριστικών, κάτι που σταδιακά και αν υπήρχε ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό σχέδιο θα μπορούσε να έχει συμβεί σε τόσες μεταγραφικές περιόδους που σίγουρα δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε και με μακροχρόνιο ορίζοντα, όπως οφείλει να κάνει μία μεγάλη ομάδα.
Αυτό που φέρνει στον ΠΑΟΚ ο Άγιος Βασίλης για το 2022 είναι μία ευκαιρία ποδοσφαιρικής λύσης στο βασικό πρόβλημα που την τελευταία διετία δεν τον καθιστά πρωταγωνιστή στη διεκδίκηση του τίτλου της Super League.
Μιλώντας με δημοσιογράφους και ανθρώπους του ποδοφαίρου κυρίως από την Πορτογαλία, αλλά και από την Ουκρανία, κατάλαβα πως ο Ζοσέ Μπότο είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος με σπάνια ικανότητα στην ανάδειξη ταλέντων.
Ένας σίγουρα πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου, του ίδιου του αθλήματος, όχι μόνο άνθρωπος με διασυνδέσεις στην αγορά, κάτι βέβαια εξίσου σημαντικό.
Κοφτερό μάτι που ξέρει πολύ πριν από όλους τους άλλους ποιος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και δε στέκεται εκεί, αλλά έρχεται σε επαφή με τους παίκτες και το οικογενειακό τους περιβάλλον για να αντιληφθεί και το πνευματικό υπόβαθρο που έχει η δυνατότητα εξέλιξης ενός ποδοσφαιριστή, καθορίζοντας ίσως περισσότερο κι από το ποδοσφαιρικό ταλέντο τους το... ταβάνι της καριέρας τους.
Ο ΠΑΟΚ βρίσκει στο πρόσωπο του Πορτογάλου αυτόν που θα μπορεί να εγγυηθεί σε μεγάλο βαθμό ότι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που λείπουν από την ομάδα γιατί πουλήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, τώρα μπορούν να επιστρέψουν.
Με σχέδιο και με τη μεγάλη επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στην ικανότητα του Πορτογάλου, ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι αυτός που θα κάνει τις έξυπνες και (πιο) φτηνές λύσεις στην αγορά, αποκτώντας ποδοσφαιριστές ικανούς και όχι της... σειράς.
Τμήμα σκάουτινγκ στην Τούμπα υπάρχει και σίγουρα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, στην αναποτελεσματική όπως αποδείχτηκε συνεργασία με τον Λουτσέσκου, δε θα πρέπει να υποβαθμίσουν την ικανότητα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό.
Το πρόβλημα, εξάλλου, στο μεταγραφικό καλοκαίρι που προηγήθηκε είναι πως δεν ήταν ξεκάθαρο το ποδοσφαιρικό σχέδιο, στο οποίο θα στηριζόταν ο ΠΑΟΚ και αυτό εντέλει ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτή η σύγχυση και η ελλιπής ενίσχυση της ομάδας.
Αν κάτι θα πρέπει να κάνει από την αρχή ο Μπότο είναι να ξεκαθαρίσει με τον Ιβάν Σαββίδη ποιο είναι το ποδοσφαιρικό σχέδιο που εγκρίνει και εκείνος να ακολουθήσει, προκειμένου να ξαναγίνει ο ΠΑΟΚ πρωταγωνιστής.
Και αν αυτή η κουβέντα γίνει ξεκάθαρη τότε και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς της δικής του τόσο γενναίας επένδυσης στο πρόσωπο του Πορτογάλου... Μίδα των μεταγραφών.
Η μεταγραφή Μπότο δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ κατάλαβε ότι το πρόβλημα του είναι βαθιά ποδοσφαιρικό και αποφάσισε να το λύσει.
Πλέον και ο Λουτσέσκου θα έχει έναν συμπαίκτη, έναν άνθρωπο να μοιραστεί τις ανησυχίες του, να τον στηρίξει ποδοσφαιρικά, να του δώσει λύσεις και να μπορέσει να δείξει απελευθερωμένος την ικανότητα του στην αγωνιστική και ψυχολογική διαχείριση της ομάδας.
Με ξεκάθαρο σχέδιο που θα ορίσει ο ιδιοκτήτης, με σωστή διάκριση ρόλο εντός της ΠΑΕ, τα πράγματα μετά από το ερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά για τον ΠΑΟΚ με τον Μπότο και τον Λουτσέσκου στο τιμόνι του.
Υ.Γ. Ο Μπότο όντως κατείχε για χρόνια θέση του αρχισκάουτερ και όχι του αθλητικού διευθυντή. Κυρίως στην Μπενφίκα, στην οποία η οργάνωση στο σκάουτινγκ έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Όποια σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα είναι ατυχής με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το πόσο πιο εύκολα μπορεί να κάνει την ποδοσφαιρική δουλειά στην Ελλάδα.
Στη Σαχτάρ αυτό άλλαξε, καθώς λειτουργούσε ως διευθυντής ποδοσφαίρου. Δεν τσέκαρε μόνος τις περιπτώσεις παικτών και προχωρούσε στην ανάλογη εισήγηση, αλλά είχε πολύ ενεργό ρόλο στην απόκτηση των ποδοσφαιριστών μαζί με τη διοίκηση της ουκρανικής ομάδας, με εξαίρεση ίσως στο κομμάτι των οικονομικών διαπραγματεύσεων.
Είναι λογικό ο ακόμα πιο διευρυμένος ρόλος που του δίνει ο ΠΑΟΚ να είναι και ο τρόπος με τον οποίο τον έπεισε, εκτός από ένα καλό συμβόλαιο, να έρθει να δουλέψει στην Ελλάδα. Στη δομή που έχει ο «Δικέφαλος» και με το όπλο της παρουσίας ενός φοβερά ικανού στελέχους στο κομμάτι των οικονομικών όπως η Μαρία Γκοτσάρεβα, ο Μπότο νομίζω πως δε θα έχει κανένα πρόβλημα να ξεδιπλώσει το χάρισμα του και να δώσει στον ΠΑΟΚ αυτό που του λείπει, τις ποδοσφαιρικές λύσεις.