Αλλαγές, βελτιώσεις κι αγκάθια
SHARE:
Στα χέρια των ανθρώπων του ΠΑΟΚ έφτασε μια λεπτομερής μελέτη 340 σελίδων και ένα συνοδευτικό business plan 150 σελίδων. Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή ενός εκ των τριών σχεδίων, που πρότειναν οι δύο εταιρίες, να πάει αυτό σε δημόσια διαβούλευση, να καταθέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις απόψεις τους για τυχόν βελτιώσεις και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση με τον ΑΣ ΠΑΟΚ για το πλαίσιο της σύμπραξης και να μπει το πρότζεκτ "Νέα Τούμπα" σε διαφορετικές βάσεις!
Που βρίσκεται, όμως, σήμερα το θέμα του γηπέδου; Γιατί από την 1η Σεπτεμβρίου δεν έχει διαρρεύσει τίποτα ουσιαστικό και από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ;
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΙΒΑΝ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, έχει τους φακέλους, τους έχει μελετήσει με συνεργάτες του και γνώστες του αντικειμένου και πλέον αναμένονται κάποιες βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα του γηπέδου, έτσι ώστε να γίνει η επιλογή του σχεδίου και να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια...
Οι αλλαγές που συζητώνται να γίνουν, δεν είναι ουσιαστικές σε ότι αφορά την μορφή του γηπέδου, έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητά του, με την πρόσβαση, τη σύνδεση με τα συνοδά έργα και τον περιβάλλοντα χώρα, την λεγόμενη "εμπειρία θέασης" σε κάποια κομμάτια των κερκίδων, καθώς ο σχεδιασμός που έχει γίνει δίνει δύο δυνατότητες κ.α.
ΓΚΑΖΩΝΕΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Στην Τούμπα εκτιμούν ότι όλα αυτά θα διευθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μέσα στη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του Μουντιάλ, δηλαδή από το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου ως τα Χριστούγεννα θα τρέξουν οι διαδικασίες για το νέο γήπεδο, ώστε "να μπει το νερό στο αυλάκι". Ο στόχος είναι στα τέλη Νοεμβρίου να έχουν γίνει πράγματα, ώστε να προχωρήσει το πρότζεκτ του γηπέδου.
Όπως έχει αποκαλύψει η FORZA, από τα τρία σχέδια που έχουν καταθέσει οι εταιρίες, αυτό που έχει κλέψει τις εντυπώσεις κι αυτό που δείχνει να προκρίνεται, είναι το σχέδιο με τον αετό που σχηματίζεται από το σκέπαστρο του γηπέδου και είναι κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο υφιστάμενο γήπεδο. Η χωρητικότητα θα είναι γύρω στις 35.000 θέσεις, καθώς οι εταιρίες, στο business plan που κατέθεσαν, αναλύουν πως αυτή είναι η "σωστή" χωρητικότητα, που θα αξιοποιήσει τον συντελεστή δόμησης και θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος του έργου και το γεγονός ότι πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται από τον ΠΑΟΚ, καθιστά δύσκολο σ΄ αυτή τη φάση να καθοριστεί με ακρίβεια. Είναι δεδομένο ότι η επιθυμία του Ιβάν Σαββίδη, όπως την έχει εκφράσει δημόσια, είναι να έχει ο ΠΑΟΚ το καινούριο του γήπεδο στα 100α γενέθλιά του, το 2026, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολο, έστω κι αν κανείς δεν πρέπει να το αποκλείσει.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟΥ
Ενα ακόμη... αγκάθι, που δυσκολεύει τον ορισμό του χρονοδιαγράμματος, είναι και η υπόθεση του Καυτανζογλείου. Είναι σαφές ότι όσο υπάρχει Αυγενάκης, η συνεργασία είναι από δύσκολη ως αδύνατη και μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ σε ότι αφορά τη μετεγκατάσταση του ΠΑΟΚ, όταν θα ξεκινήσουν τα έργα στην Τούμπα.
Η αλήθεια είναι πως έχει εκφραστεί προσωπικό ενδιαφέρον από κυβερνητικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, που ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη κανένα βήμα.
Για άλλα γήπεδα και άλλες ομάδες, οι υποθέσεις έχουν τρέξει, αλλά στην προκειμένη περίπτωση όλα είναι ανησυχητικά στάσιμα...
Τα πράγματα στην περίπτωση του Καυτανζογλείου δεν είναι τόσο απλά, καθώς εκτός της νομοθετικής παρέμβασης, που θα χρειαστεί, θα χρειαστούν και αρκετοί μήνες για να γίνουν τα έργα που είναι απαραίτητα, προκειμένου το σχεδόν παρατημένο, σε αθλητικό επίπεδο, στάδιο να πληροί τις προδιαγραφές για να μπορούν να γίνουν σ΄ αυτό αγώνες της Σούπερ Λίγκας και κυρίως των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Στην κατάσταση που είναι σήμερα το Καυτανζόγλειο, δεν είναι λειτουργικό για να φιλοξενήσει αγώνες κυπέλλων Ευρώπης.